30/6/15

30/6/15 - Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

τούτες τις δύσκολες ώρες θα ήθελα να σας απευθύνω αυτή την ανοιχτή επιστολή, πιστεύοντας ότι επιτέλους στη χώρα μας αποκτά νόημα η άποψη του κάθε πολίτη σε σχέση με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Πιστεύω βαθειά ότι κανείς πολίτης δεν μπορεί να μένει αμέτοχος μπροστά στις δύσκολες ώρες, κανείς δεν έχει δικαίωμα να απέχει, κανείς δεν έχει δικαίωμα απλώς να ασκεί κριτική. Πιστεύω όμως ότι και κανείς δεν μπορεί να υποχρεώνεται μονοδιάστατα να συντάσσεται μεταξύ δύο μονολεκτικών απαντήσεων χωρίς περιθώριο διαλόγου και ανάλυσης, ειδικά όταν το ερώτημα που τίθεται και οι δύο εκδοχές των απαντήσεων έχουν βραχυπρόθεσμη προοπτική.

Οι εποχές που ο πολίτης μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο έπρεπε να απαντά κάτω από το φως μιας λάμπας με ένα μονολεκτικό «ναι» ή «όχι» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μην αδικείτε την υστεροφημία σας με το να τις επαναφέρετε.

Θα ήθελα να σας θυμίσω τα δικά σας λόγια στο Ίδρυμα Καραμανλή στις 6 Μαρτίου 2013, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τον θάνατο του Εθνάρχη :

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν οι ξεχωριστές προσωπικότητες
στην Ιστορία. Μια τέτοια ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτό που καθιστά την προσωπικότητά του ξεχωριστή, ακόμα και για τους αντιπάλους του είναι ότι κατάφερε η προσφορά του στη χώρα, να ξεπεράσει, σε ορισμένα σημεία, τα όρια της ιδεολογίας του.»

Βρίσκεστε σε ένα ανάλογο κατώφλι τηρουμένων των αναλογιών. Στο κατώφλι της Ιστορίας και καλείστε να αποφασίσετε τι θα συνοδεύσει το όνομά σας. Μην μεταθέτετε αυτή την ευθύνη στο λαό. Μην αποποιείστε ως προσωπικότητα το ρόλο σας και μην οδηγείτε τους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα που μόνο διχάζει, που δεν έχει μακροπρόθεσμη προοπτική όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά του.

Ακυρώστε τη διεξαγωγή του αμφίσημου δημοψηφίσματος και αναλάβετε τη δική σας ευθύνη απέναντι στην Ιστορία. Διεκδικήστε να γράψετε εσείς την Ιστορία και μην αφήσετε να τεθεί υπό το πρίσμα ερμηνειών, θολών εκβάσεων, συγκυριακών περιστατικών.

Υψώστε το ανάστημά σας ακόμα και προς τα όρια της ιδεολογίας σας, καλέστε τους πολιτικούς αρχηγούς και αναζητήστε τη λύση για το λαό, για την Ελλάδα, για την Ελλάδα της Ευρώπης.

Μην αφήσετε την Ελλάδα να οδηγηθεί στην οποιαδήποτε άβυσσο και μάλιστα με λαϊκή επιλογή.


Με εκτίμηση,

Βασίλης Μπαλάφας