0

30/6/15 - Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Τσίπρα

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

τούτες τις δύσκολες ώρες θα ήθελα να σας απευθύνω αυτή την ανοιχτή επιστολή, πιστεύοντας ότι επιτέλους στη χώρα μας αποκτά νόημα η άποψη του κάθε πολίτη σε σχέση με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Πιστεύω βαθειά ότι κανείς πολίτης δεν μπορεί να μένει αμέτοχος μπροστά στις δύσκολες ώρες, κανείς δεν έχει δικαίωμα να απέχει, κανείς δεν έχει δικαίωμα απλώς να ασκεί κριτική. Πιστεύω όμως ότι και κανείς δεν μπορεί να υποχρεώνεται μονοδιάστατα να συντάσσεται μεταξύ δύο μονολεκτικών απαντήσεων χωρίς περιθώριο διαλόγου και ανάλυσης, ειδικά όταν το ερώτημα που τίθεται και οι δύο εκδοχές των απαντήσεων έχουν βραχυπρόθεσμη προοπτική.

Οι εποχές που ο πολίτης μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο έπρεπε να απαντά κάτω από το φως μιας λάμπας με ένα μονολεκτικό «ναι» ή «όχι» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μην αδικείτε την υστεροφημία σας με το να τις επαναφέρετε.

Θα ήθελα να σας θυμίσω τα δικά σας λόγια στο Ίδρυμα Καραμανλή στις 6 Μαρτίου 2013, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τον θάνατο του Εθνάρχη :

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζουν οι ξεχωριστές προσωπικότητες
στην Ιστορία. Μια τέτοια ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτό που καθιστά την προσωπικότητά του ξεχωριστή, ακόμα και για τους αντιπάλους του είναι ότι κατάφερε η προσφορά του στη χώρα, να ξεπεράσει, σε ορισμένα σημεία, τα όρια της ιδεολογίας του.»

Βρίσκεστε σε ένα ανάλογο κατώφλι τηρουμένων των αναλογιών. Στο κατώφλι της Ιστορίας και καλείστε να αποφασίσετε τι θα συνοδεύσει το όνομά σας. Μην μεταθέτετε αυτή την ευθύνη στο λαό. Μην αποποιείστε ως προσωπικότητα το ρόλο σας και μην οδηγείτε τους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα που μόνο διχάζει, που δεν έχει μακροπρόθεσμη προοπτική όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά του.

Ακυρώστε τη διεξαγωγή του αμφίσημου δημοψηφίσματος και αναλάβετε τη δική σας ευθύνη απέναντι στην Ιστορία. Διεκδικήστε να γράψετε εσείς την Ιστορία και μην αφήσετε να τεθεί υπό το πρίσμα ερμηνειών, θολών εκβάσεων, συγκυριακών περιστατικών.

Υψώστε το ανάστημά σας ακόμα και προς τα όρια της ιδεολογίας σας, καλέστε τους πολιτικούς αρχηγούς και αναζητήστε τη λύση για το λαό, για την Ελλάδα, για την Ελλάδα της Ευρώπης.

Μην αφήσετε την Ελλάδα να οδηγηθεί στην οποιαδήποτε άβυσσο και μάλιστα με λαϊκή επιλογή.


Με εκτίμηση,

Βασίλης Μπαλάφας

0

22/6/15 - Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης εδώ και τώρα

Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης εδώ και τώρα

Μετά από τη μακρά περίοδο βύθισης της χώρας στην οικονομική κρίση υπάρχει πια πλούσια εγχώρια και διεθνής βιβλιογραφία η οποία και συνεχώς εμπλουτίζεται. Στις πηγές αυτές εμφαίνεται μια κοινή διαπίστωση σχετικά με την αφετηρία του σύγχρονου ελληνικού «δράματος».

Η αφετηρία τοποθετείται στο 2008 ως προς τα πρώτα σημάδια της καταιγίδας που θα ακολουθούσε, και στο Μάρτιο του 2009 ως προς την πρώτη καταγεγραμμένη αδυναμία των ελληνικών κομμάτων να ομονοήσουν σε μερικούς ελάχιστους βασικούς άξονες, στα βασικά και στα αυτονόητα, υπό το φάσμα της πιο σύνθετης και της πιο μεγάλης μετά τον πόλεμο, οικονομικής κρίσης.

Ήταν η περίοδος που κατέρρεαν οι περίφημοι βασικοί άξονες ανασυγκρότησης και περιστολής των δημοσίων δαπανών που πρότεινε η Κυβέρνηση Κ.Καραμανλή διαθέτοντας μια ισχνή, εν πολλοίς για διάφορους λόγους σαθρή, κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ζητώντας – μάταια – τη συνεργασία, τη στήριξη ή την ανοχή της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης του Γ.Παπανδρέου.

Ανατρέχοντας κανείς στις γραπτές δηλώσεις εκείνης της εποχής, πολύ εύκολα θα διακρίνει εντός αυτών των αξόνων τα πρώτα στοιχεία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μέτρων και παρεμβάσεων, κάτι σαν αυτό που συνηθίσαμε αργότερα να ονομάζουμε «μνημόνιο». Πολλά από όσα λέγονταν και γράφονταν τότε ήταν ήπιες εκδόσεις των μετέπειτα όλο και πιο σκληρών εκδοχών δεσμών μέτρων προσαρμογής στα κελεύσματα της «τρόικας», όπως ονομάστηκε το τριμερές σχήμα ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, των «θεσμών» όπως το ξέρουμε σήμερα κατόπιν των εργασιών «εξωραϊσμού» της Κυβέρνησης Αλ.Τσίπρα.

Στις ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επίσης, από τότε το διαθέσιμο πρωτογενές υλικό έχει εμπλουτιστεί εντυπωσιακά. Εκεί θα βρει κανείς δεκάδες εκθέσεις από τα δύο οικονομικά προγράμματα του Μαΐου του 2010 και του Μαρτίου του 2012, όπως και τις 7 συνολικά εκθέσεις προόδου της TFGR (Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα), της Task Force για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία. Νούμερα, κείμενα, μέτρα, παρεμβάσεις, διαπραγματευτικό πεδίο, είναι όλα εκεί, ανά ημερομηνία, διαθέσιμα σε διάφορες γλώσσες, ταξινομημένα και τακτοποιημένα.

Εδώ εμφανίζεται ένα εντυπωσιακό στοιχείο. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει όλα αυτά τα στοιχεία ελεύθερα στο διαδίκτυο, προσβάσιμα στον οποιοδήποτε ανά πάσα στιγμή, στην Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια βιώνουμε ένα άγριο σκηνικό μυστικοπάθειας και ομίχλης σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, με το τι συζητάμε με τους ευρωπαίους εταίρους. Μας αρέσει να μιλάμε για open data και big data, αλλά οι Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα email του ενός και του άλλου (Χαρδούβελη, Βαρουφάκη και πάει λέγοντας), η γνώση επί των αληθινών θέσεων της εκάστοτε κυβέρνησης θυμίζει προνόμιο μεσαιωνικών ελίτ που ανάλογα με τον τίτλο, έφεραν και τα ανάλογα φεουδαρχικά πλεονεκτήματα επί γης και ανθρώπων.

Σαν να μη θέλει κανείς να πει την αλήθεια, σαν να μη θέλει κανείς να γνωρίζει ο κόσμος την αλήθεια, σαν να μας αρέσει αυτή η καθημερινή ανακατωσούρα στα τηλεπαράθυρα όπου υπουργοί, βουλευτές, γραμματείς λαμβάνουν θέση τηλεσχολιαστών και τρώνε και τη δουλειά κάποιων ανθρώπων εδώ που τα λέμε. Να μην αναφερθώ και στους αδιάβαστους ή στους ζηλωτές των πιο ακραίων μέτρων που ηδονίζονται (ή αδωνίζονται) με το να προκαλούν όσο μπορούν περισσότερο και ακόμα παραπέρα μια κοινωνία που βρίσκεται πια σε αδράνεια και παραζάλη, ενίοτε σε πλήρη άγνοια, αβεβαιότητα και αρκετές φορές νιρβάνα.

Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που μας κρατάει 5 χρόνια μετά, ύστερα από δύο προγράμματα στήριξης (όσο άσχημα και αν είναι) και δεν έχουμε κατορθώσει να εκμεταλλευτούμε αυτό το χρόνο για να συντάξουμε ένα Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα το τηρήσουμε, θα το παρουσιάσουμε και θα το αναρτήσουμε σε μια ειδική ιστοσελίδα όπου θα καταγράφεται η πρόοδός του. Έτσι για να δείξουμε ότι και εμείς ξέρουμε να χρησιμοποιούμε το Microsoft Project με ορόσημα, με ωραίες χρωματιστές μπάρες και στόχους που θα υλοποιούνται στην πορεία. Τι μας εμποδίζει εδώ που φτάσαμε και μετά από 5 χρόνια δεν μπορούμε να βρούμε μια ισορροπία σε δράσεις που δεν θα διαλύουν την κοινωνική συνοχή, θα περιλαμβάνουν παραγωγική ανασύνταξη και θα εξορθολογήσουν τομείς στους οποίους καταφανώς έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης ;

Νομίζω ότι είναι η ώρα για ένα Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, συγκεκριμένο, βασισμένο στους άξονες του Μαρτίου του 2009 με τους συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν ένεκα της πολύ χειρότερης οικονομικής κατάστασης. Δεν μιλώ για συμβιβασμό με τους «έξω». Μιλώ για συμβιβασμό «εντός έδρας». Όχι για τους άλλους, όχι για την Ευρώπη και το Ευρώ, όχι για τα media και τις πρωινές ή βραδινές εκπομπές, για εμάς, για όλους μας, για τα παιδιά μας. Ξέρω, θα πει κάποιος ότι αυτή η ευκαιρία χάθηκε και ότι ο χρόνος δεν υπάρχει. Διαφωνώ. Ρωτήστε εκείνους που συνέταξαν τις Εκθέσεις που βρίσκονται στις ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όρεξη και μεράκι θέλει, αγάπη για την πατρίδα και τους ανθρώπους της, αλληλοσεβασμό και λίγη εκτίμηση στο διπλανό και θα προλάβουμε. Ας το κάνουμε αυτό και ας το αρνηθεί η Ευρώπη αν μπορεί. Που δεν μπορεί. Γιατί έτσι φτιάχτηκε και η ίδια.


*****
Ο Βασίλης Μπαλάφας είναι Τεχνολόγος Πληροφορικής και Δικτύων, με μεταπτυχιακά στις Επικοινωνίες Δεδομένων και τις Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές


Το άρθρο δημοσιεύτηκε την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 στην κυριακάτικη "Kontranews", στη σελίδα 10.

0

17/6/15 - Παρουσίαση του βιβλίου στην Κόρινθο 23/6

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις “Ινφογνώμων” και το Επιμελητήριο Κορινθίας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Μπαλάφα :

«Ο αγωγός Burgas-Αλεξανδρούπολη στη Διεθνή Πολιτική: Μια συστηματική, πολυεπίπεδη ανάλυση της Ελληνικής Πολιτικής της περιόδου 2006-2009»

που θα γίνει την Τρίτη 23 Ιουνίου 2015 και ώρα 19.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κορινθίας στην Κόρινθο, οδός Ερμού 2.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας και οι :

Ευάγγελος Αντώναρος, Πρώην Κυβερνητικός εκπρόσωπος - τ. Βουλευτής

Αλέξανδρος Μαλλιάς, Πρέσβης επί τιμή - πρώην πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτων 2005-2009

Ευστάθιος Φακιολάς, Λέκτορας Τμ. Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων, Παν/μιο Πελοποννήσου

Πάνος Μαυρίδης, Δημοσιογράφος www.new-Deal.gr


Δείτε την πρόσκληση και την αφίσα :













0

15/6/15 - Καλές πρακτικές – Μια bottom-up προσέγγιση

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε το 5o e-GOVERNMENT FORUM 2015 στο Αμφιθέατρο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Στην τρίτη θεματική ενότητα με τίτλο "Σχεδιασμός, υλοποίηση, ανάπτυξη και αξιοποίηση εφαρμογών και υποδομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης" εντάχθηκε και η παρουσίαση με θέμα "Done is the engine for more: Καλές πρακτικές – Μια bottom-up προσέγγιση" του Βασίλη Μπαλάφα από το Τμήμα Πληροφορικής της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Στο πάνελ της θεματικής ενότητας έλαβαν επίσης μέρος με χρήσιμες παρουσιάσεις οι Παναγιώτης Αθανασιάδης, Εμμανουήλ Γιαμπουράς, Δημήτρης Γκρίτζαλης, Φώτης Καλαμαντής, Γρηγόρης Βιδάκης και Κώστας Παπαδάτος.


Στόχος της παρουσίασης ήταν να δείξουμε καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί και λειτουργούν στο Τμήμα Πληροφορικής της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, πρακτικές που προέρχονται από την ομαδική δουλειά των εργαζομένων και έχουν δημιουργηθεί με ελάχιστο κόστος ενώ έχουν επιφέρει σημαντικές εξοικονομήσεις τα τελευταία 5 χρόνια. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για εφαρμογές καταμερισμού εργασίας και καταγραφής της καθημερινής δουλειάς του προσωπικού, προγραμματισμό εργασιών και παρακολούθηση της προόδου της καθημερινής λειτουργίας της Υπηρεσίας. Επίσης, παρουσιάστηκε μια ακόμα δικτυακή εφαρμογή διαχείρισης αποθήκης και εξοπλισμού συνολικά της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας που περιλαμβάνει τρέχοντα εξοπλισμό σε λειτουργία και ανταλλακτικά.


Σε ένα δεύτερο επίπεδο, προσδοκία της παρουσίασης ήταν να δείξει ότι ο Δημόσιος Τομέας διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό υψηλού επιπέδου και πολυσχιδών ικανοτήτων το οποίο πρέπει να αφεθεί να πάρει πρωτοβουλίες και να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή λειτουργία, αλλαγές που όμως δεν μπορούν να λάβουν χώρα εντός ενός περιβάλλοντος "στρατηγικής γραφειοκρατίας" - όπως περιγράφηκε κατά την ομιλία - που δεν αφήνει περιθώρια καινοτομίας και πρωτοβουλίας με κύριο στόχο πάντα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών, την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω των νέων τεχνολογιών και ενός καλύτερου οργανωτικού πλέγματος λειτουργίας.

Η παρουσίαση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στο συνέδριο που για ακόμη μια χρονιά σημείωσε αθρόα προσέλευση χάρη στις εδώ και πολλά χρόνια άοκνες προσπάθειες του Greek ICT Forum και του κ. Γιάννη Χαλαβαζή. Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια που γράφτηκαν στην έγκυρη ιστοσελίδα ICTplus.gr : "Η ομιλία που έκανε εντύπωση και σχολιάστηκε ευρέως και ομοθημαδόν ήταν του κ.  Βασίλη Μπαλάφα  από την νομαρχία Κορίνθου [ έτσι την θυμόμαστε οι παλαιότεροι ] ο οποίος παρουσίασε πως [ με ίδιες δυνάμεις, πόρους και μέσα ] οργανώθηκε ψηφιακά και σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν συστήματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, που συμβάλουν συστηματικά και αποφασιστικά στις υπηρεσίες και την λειτουργία της Νομαρχίας.".

Η κεντρική φιλοσοφία της παρουσίασης ήταν ότι με καλή συνεργασία εντός των υπηρεσιών, δημιουργικές και επωφελείς συνέργειες μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, υπέρβαση του ασφυκτικού γραφειοκρατικού μοντέλου που παραμένει προσκολλημένο στον τύπο και όχι στην ουσία, παράλληλα με τη χρήση των ΤΠΕ, μπορούν να αναδειχθούν πρακτικές που διευκολύνουν την καθημερινή λειτουργία, ενισχύουν τη λογοδοσία, ενδυναμώνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών και αποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό πολλά από εκείνα που αποτελούν σήμερα το πλέγμα μονότονων, μονόπλευρων και αρκετές φορές άδικων αντιλήψεων σε σχέση με το Δημόσιο Τομέα.


Δείτε τις διαφάνειες της παρουσίασης :




Περίληψη της παρουσίασης

Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ – ICTs) έχουν επιφέρει θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, εργαζόμαστε, βιώνουμε την καθημερινότητά μας. Σε μια ευρύτερη ανάλυση, έχει μεταβληθεί η ίδια η υπόσταση του ατόμου εντός ενός κοινωνικού συνόλου, αφού πλέον «οι άνθρωποι είναι το άθροισμα των κοινωνικών τους σχέσεων, των διαδικτυακών δράσεών τους και των συνδέσεών τους» [1].

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα «ηλεκτρονικής αναπαραγωγής» πολύπλοκων και δυσλειτουργικών διαδικασιών, ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα με διαδικασίες που απλώς ψηφιοποιούνται χωρίς να μεταβάλλεται η φύση του γραφειοκρατικού μοντέλου το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το eGovernment [2, σ 287].

Οι Τ.Π.Ε. αποτελούν σήμερα πλέον το υπόβαθρο επάνω στο οποίο χτίζονται υπηρεσίες και διανέμεται περιεχόμενο και ταυτοχρόνως τον αγωγό μεταφοράς, με αντίκτυπο στην οικονομία, την παιδεία, την ανάπτυξη, την πολιτική, τη διακυβέρνηση και άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.

Το ζήτημα που αναδεικνύεται είναι το κατά πόσο μπορούμε να αναζητήσουμε καλές πρακτικές που να μας οδηγούν από τη θεωρία, από το σχεδιασμό, στην πράξη. Χρειαζόμαστε μια λογική που να οδηγεί στο γνωστό «Done Manifesto» που επιτάσσει «Done is the engine for more». Ο Δημόσιος Τομέας διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων και ικανοτήτων. Πολλές φορές όμως η δομή, η λειτουργία και η κουλτούρα των Υπηρεσιών και των διαδικασιών δεν επιτρέπουν την ανάδειξη και την υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Επιχειρούμε την παρουσίαση μερικών καλών πρακτικών από το Τμήμα Πληροφορικής της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρακτικές που διευκολύνουν την καθημερινή λειτουργία, ενισχύουν τη λογοδοσία, ενδυναμώνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών και αποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό πολλά από εκείνα που αποτελούν σήμερα το πλέγμα μονότονων, μονόπλευρων και αρκετές φορές άδικων αντιλήψεων σε σχέση με το Δημόσιο Τομέα.


Αναφορές

[1]    M. Kakutani, ‘'Big Data,' by Viktor Mayer-Schönberger and Kenneth Cukier’, The New York Times, 10-Ιουνίου-2013.
[2]    Ι. Αποστολάκης, Ε. Λουκής, και Ι. Χάλαρης, Ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση - Οργάνωση, τεχνολογία και εφαρμογές, 1η έκδ. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2008.




0

4/6/15 - Δελτίο Τύπου - Εκδόσεις "Ινφογνώμων"

Δελτίο Τύπου Εκδόσεις "Ινφογνώμων" - Ιούνιος 2015
Τίτλος: «Ο αγωγός Burgas-Αλεξανδρούπολη στη Διεθνή Πολιτική: Μια συστηματική, πολυεπίπεδη ανάλυση της Ελληνικής Πολιτικής της περιόδου 2006-2009»

Συγγραφέας: Βασίλειος Μπαλάφας / Σελ.: 225 / ISBN: 978-960-8362-85-7 / Κωδ.: 86979Π14


Τα τελευταία χρόνια ο τομέας της ενέργειας έχει αναδυθεί ως ένας σημαντικός άξονας μελέτης στο διεθνές περιβάλλον και τις Διεθνείς Σχέσεις. Με γνώμονα την απόφαση σχετικά με μια κατεύθυνση που παίρνει ένα κράτος, έρχεται αντιμέτωπο με εξωτερικούς δρώντες ενώ ροές πολιτικών στάσεων γεννώνται και στο εσωτερικό του.

Χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο αναλυτικό πλαίσιο, προσεγγίζουμε την υπόθεση του αγωγού πετρελαίου Burgas – Αλεξανδρούπολη, αντλώντας στοιχεία και πληροφορίες από έγκυρες πηγές. Οι τρεις συνεντεύξεις με τους Ευριπίδη Στυλιανίδη, Αλέξανδρο Μαλλιά και Παναγιώτη Μπεγλίτη, αποκτούν ιδιαίτερη αξία, βλέποντας πλέον τα πράγματα από μια σχετική χρονική απόσταση.

Το βιβλίο εστιάζει στην περίοδο 2006 – 2009 καθώς και στο ευρύτερο πεδίο της διεθνούς πολιτικής. Σε αυτή την περίοδο έχουμε τη μεγαλύτερη κινητικότητα στην Ελλάδα σε σχέση με τον ενεργειακό τομέα.

Ο αγωγός Burgas – Αλεξανδρούπολη, μαζί με άλλα έργα ενεργειακών υποδομών, απετέλεσε για την κυβέρνηση Καραμανλή μέρος ενός σχεδιασμού προώθησης των ελληνικών συμφερόντων που οδηγούσε παράλληλα και σε μια σημαντική αναπροσαρμογή των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας μαζί με τις συμφωνίες για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά διεκδικούσε με αξιώσεις την είσοδό της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, βρισκόταν πολύ κοντά στην υλοποίηση δύο αγωγών, ενός πετρελαίου και ενός φυσικού αερίου, που θα πέρναγαν από το έδαφός της χωρίς να διασχίζουν τουρκικό έδαφος. Στο βιβλίο μελετώνται οι επαγωγές και οι αλληλεπιδράσεις αυτών των εξελίξεων, και αναλύονται πτυχές που επηρεάζουν αμφίδρομα το εγχώριο, το περιφερειακό και το διεθνές περιβάλλον.


Ηλεκτρονική διεύθυνση βιβλίου - παραγγελίες, εδώ.


Εκδότης: ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝΦιλελλήνων 14,
10557 Αθήνα
Τηλ. 2103316036
Φαξ 2103250421

info@infognomon.gr
www.infognomon.com



0

2/6/15 - 5o e-GOV Forum 2015 - Περίληψη παρουσίασης

To 5o e-GOVERNMENT FORUM 2015 πραγματοποιείται την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 στο Αμφιθέατρο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Οδός Ελ. Βενιζέλου 70 στην Καλλιθέα με βασικό θεματικό τίτλο:

E - GOVERNMENT FORUM
Ο Εκσυγχρονισμός του Δημόσιου Τομέα
εν μέσω Οικονομικής Κρίσης.
Αναλυτικές πληροφορίες και πρόγραμμα θα βρείτε εδώ.

Στη δεύτερη θεματική εντάσσεται και η παρουσίασή μου με θέμα "Done is the engine for more: Καλές πρακτικές – Μια bottom-up προσέγγιση".

Περίληψη

Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ – ICTs) έχουν επιφέρει θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, εργαζόμαστε, βιώνουμε την καθημερινότητά μας. Σε μια ευρύτερη ανάλυση, έχει μεταβληθεί η ίδια η υπόσταση του ατόμου εντός ενός κοινωνικού συνόλου, αφού πλέον «οι άνθρωποι είναι το άθροισμα των κοινωνικών τους σχέσεων, των διαδικτυακών δράσεών τους και των συνδέσεών τους» [1].

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα «ηλεκτρονικής αναπαραγωγής» πολύπλοκων και δυσλειτουργικών διαδικασιών, ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα με διαδικασίες που απλώς ψηφιοποιούνται χωρίς να μεταβάλλεται η φύση του γραφειοκρατικού μοντέλου το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το eGovernment [2, σ 287].

Οι Τ.Π.Ε. αποτελούν σήμερα πλέον το υπόβαθρο επάνω στο οποίο χτίζονται υπηρεσίες και διανέμεται περιεχόμενο και ταυτοχρόνως τον αγωγό μεταφοράς, με αντίκτυπο στην οικονομία, την παιδεία, την ανάπτυξη, την πολιτική, τη διακυβέρνηση και άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής των ανθρώπων.

Το ζήτημα που αναδεικνύεται είναι το κατά πόσο μπορούμε να αναζητήσουμε καλές πρακτικές που να μας οδηγούν από τη θεωρία, από το σχεδιασμό, στην πράξη. Χρειαζόμαστε μια λογική που να οδηγεί στο γνωστό «Done Manifesto» που επιτάσσει «Done is the engine for more». Ο Δημόσιος Τομέας διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων και ικανοτήτων. Πολλές φορές όμως η δομή, η λειτουργία και η κουλτούρα των Υπηρεσιών και των διαδικασιών δεν επιτρέπουν την ανάδειξη και την υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Επιχειρούμε την παρουσίαση μερικών καλών πρακτικών από το Τμήμα Πληροφορικής της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρακτικές που διευκολύνουν την καθημερινή λειτουργία, ενισχύουν τη λογοδοσία, ενδυναμώνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών και αποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό πολλά από εκείνα που αποτελούν σήμερα το πλέγμα μονότονων, μονόπλευρων και αρκετές φορές άδικων αντιλήψεων σε σχέση με το Δημόσιο Τομέα.


Αναφορές

[1]    M. Kakutani, ‘'Big Data,' by Viktor Mayer-Schönberger and Kenneth Cukier’, The New York Times, 10-Ιουνίου-2013.
[2]    Ι. Αποστολάκης, Ε. Λουκής, και Ι. Χάλαρης, Ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση - Οργάνωση, τεχνολογία και εφαρμογές, 1η έκδ. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση, 2008.



Ολόκληρη η παρουσίαση θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες.



0

1/6/15 - 5o e-GOVERNMENT FORUM 2015 - Πρόγραμμα

To 5o e-GOVERNMENT FORUM 2015 πραγματοποιείται την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 στο Αμφιθέατρο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Οδός Ελ. Βενιζέλου 70 στην Καλλιθέα με βασικό θεματικό τίτλο:

E - GOVERNMENT FORUM
Ο Εκσυγχρονισμός του Δημόσιου Τομέα
εν μέσω Οικονομικής Κρίσης

Το συνέδριο τελεί υπό:
  • Την αιγίδα των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης // Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
  • Mε την υποστήριξη των Γενικών Γραμματειών Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
To 5o e-GOVERNMENT FORUM χωρίζεται σε τρεις διακριτές συνεδριάσεις με ενδεικτικές ώρες διεξαγωγής:


1η Συνεδρίαση [ 09.00-12.00 ]
Στρατηγική και Τακτική Μεταρρυθμίσεων στον Δημόσιο τομέα: H συνεδρίαση θα γίνει σε Ολομέλεια στο κεντρικό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, όπου υψηλόβαθμα στελέχη Υπουργείων, Φορέων, Οργανισμών, Δημοσίων Υπηρεσιών αλλά και εταιρειών θα αναπτύξουν αρχές και στοιχεία στρατηγικής και τακτικές Μεταρρυθμίσεων στον Δημόσιο Τομέα με στόχο την ανάδειξη του στελεχιακού δυναμικού του Δημόσιου τομέα, την αύξηση της παραγωγικότητας και την μείωση του λειτουργικού κόστους. Διάρκεια περίπου τρεις ώρες

2η Συνεδρίαση [ 12.00-15.00 ]
Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Ανάπτυξη και Αξιοποίηση Εφαρμογών και Υποδομών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:


H συνεδρία με θεματολογική κατεύθυνση στην Εφαρμογή και Ανάπτυξη Εφαρμογών και Υποδομών Ψηφιακών Τεχνολογιών και Επικοινωνιών θα έχει ως θεματικό άξονα βέλτιστες πρακτικές αναδιάρθρωσης διαδικασιών [ BPR ], μεθοδολογίες αξιοποίησης προσωπικού [ΗR], επιτυχημένες εγκαταστάσεις, τεχνολογίες και μεθοδολογίες που προτείνονται για να βελτιωθεί το επίπεδο υπηρεσιών και αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης. Εχουν κληθεί να μιλήσουν σημαντικά στελέχη δημοσίων υπηρεσιών με ευθύνη στους τομείς Διοίκησης, Πληροφορικής, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής και Ψηφιακής Ασφάλειας.

Οι θεματολογικοί άξονες της δεύτερης συνεδρίασης αφορούν τους τομείς: 

A) Πληροφορική. Διαλειτουργικότητα, Data Centers και Cloud, επιχειρησιακές εφαρμογές ΕRP, Παράγοντες Ανάπτυξης Κυβερνητικών Εφαρμογών, Ανοιχτά Δεδομένα, Portals, Case Studies, Δημοσίων Συστημάτων κ.α. 
B) Τηλεπικοινωνίες, Υποδομές, Κυβερνητικά Δίκτυα Επικοινωνιών, Υπηρεσίες, Mobile Εφαρμογές και Ασφάλεια.  Παραγωγικότητα και συστήματα Επικοινωνιών
Γ) Ασφάλεια Υποδομών και Εφαρμογών: Διαχείριση Ασφάλειας Κρίσιμων Υποδομών σε περιβάλλον Cloud, Στρατηγική Ασφάλειας Κυβερνητικών Εφαρμογών. Απειλές και Κίνδυνοι σε περιβάλλον Διαλειτουργικότητας. Οι νέες τάσεις και κατευθύνσεις ψηφιακής προστασίας. Προστασία δομών Big Data. Ανάλυση και διαχείριση επικινδυνότητας

3η Συνεδρίαση [ 15.00-17.00 ]
Ανάπτυξη Συστημάτων και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εν μέσω οικονομικής κρίσης:
H συνεδρίαση θα γίνει σε Ολομέλεια, στο κεντρικό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου κατά την οποία κυβερνητικοί και πολιτικοί παράγοντες, ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, εκπρόσωποι Φορέων και εταιρειών, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές θα αναφερθούν στην σημερινή κατάσταση της Δημόσιας Διοίκησης, στις αναγκαιότητα άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών, στην ταχύτερη υλοποίησης έργων ψηφιακής τεχνολογίας.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣFORTHNET - NOVA

ΧΟΡΗΓΟΙΟΤΕ-COSMOTE, INTRASOFT, ORACLE

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
ADACOM, ALTEC INTEGRATION, IBM, OTS, SINGULAR LOGIC, UNISYSTEMS
XΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΜΕΑ.GR, FMN.COM.GR,  ICTPLUS.GR, TECHMANIACS.GR


Για να δηλώσετε την συμμετοχή σας πατήστε εδώ

Για να δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου πατήστε εδώ