27/9/11

27/9/11 - Εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" - 24/9/2011 - σ.7

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 24 Σεπτεμβρίου 2011, σελίδα 7 :

Τα νέα σκηνοθετικά στοιχεία

Το άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας έκλεινε με την εξής παράγραφο : «Δεν μπορεί η κοινωνία να βιώνει εβδομαδιαίως και έναν καινούριο εκβιασμό. Κάποιος πρέπει να εμφανίσει ένα συγκεκριμένο πλάνο πλεύσης, έστω και μέσα στη θαλασσοταραχή. Ευελπιστώ ότι κάτι τέτοιο θα ακούσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ από τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Σαμαρά.».

Μην αναζητείτε μαντικές ικανότητες σε αυτή την παράγραφο. Πολύ απλά η πολιτική πρακτική της Κυβέρνησης είναι πλέον απολύτως προβλέψιμη και εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τις βασικές αρχές άσκησής της. Έχει εξελιχθεί σχεδόν σε μια εβδομαδιαία ρουτίνα που επαναλαμβάνεται – βαρετά – με εναλλαγές στο σκηνικό και στην ένταση των γεγονότων. Τον τελευταίο μάλιστα καιρό έχει προστεθεί και ένα στοιχείο που προσθέτει στην κυβερνητική τακτική και την αίσθηση της … ίντριγκας. Πρόκειται για το σκηνοθετικό εύρημα της από μηχανής εμφάνισης – εξαφάνισης του Πρωθυπουργού.

Την ώρα που για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργεύων Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλος, περιέλουζε με «καθηγητικό» λεξιλόγιο την έλευση και νέων μέτρων, στον αντίποδα, ως αντίμετρο, οι κυβερνητικές διαρροές χρησιμοποιούσαν τον Πρωθυπουργό της χώρας για να στήσουν ένα αδιευκρίνιστο θρίλερ σχετικά με το πού βρισκόταν.

Στην αρχή οι πληροφορίες έλεγαν ότι ξεκινούσε για πολυήμερο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αργότερα ότι ανέβαλε το ταξίδι ενόψει της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης και κατέβηκε από το αεροπλάνο για να συμπαρασταθεί στον πρωθυπουργεύοντα Αντιπρόεδρό του. Λίγο μετά οι νέες διαρροές μιλούσαν ξανά για το ταξίδι στις ΗΠΑ, έχοντας μέσα τους και λίγο Αιγαίο, μιας και κυκλοφορούσε συνεχώς η υφέρπουσα εκδοχή για θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με αυτή την τελευταία πληροφορία, το σενάριο έλεγε ότι το θερμό επεισόδιο βρισκόταν σε εξέλιξη και η κυβέρνηση το χειριζόταν μυστικά για να μην επαναληφθούν τα όσα τραγικά συνέβησαν στα Ίμια. Μάλιστα, η ιστορία πήγαινε ακόμα παραπέρα. Η διαρροή μιλούσε για μυστικό στρατηγείο που είχε στηθεί σε απόρρητη τοποθεσία, από όπου η Κυβέρνηση χειριζόταν με μυστικότητα και «πρωτοφανή» υπευθυνότητα το θερμό επεισόδιο. Η πληροφορία όμως είχε ένα σοβαρό πρόβλημα. Από το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλιτης, έδινε συνεντεύξεις σε 2-3 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Άρα λοιπόν, θερμό επεισόδιο, μυστικά στρατηγεία και διαχείριση κρίσης, χωρίς τον Υπουργό Άμυνας δεν μπορούν να υπάρχουν και κάπως έτσι κατέρρευσε γρήγορα και αυτή η διαρροή.

Λίγο αργότερα, νέα διαρροή μιλούσε για παρουσία του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο από όπου ενημερωνόταν για τις εξελίξεις των συνομιλιών με την Τρόικα. Η παρουσία Παπανδρέου στο Λονδίνο τελικώς επιβεβαιώθηκε επίσημα, αν και κάποιοι «κακεντρεχείς» υποστήριξαν ότι παρέτεινε την εκεί παραμονή του για ψώνια. Δεν θα μπορούσε εύκολα κανείς να αποκλείσει και αυτό το ενδεχόμενο, μιας και οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο κ. Παπανδρέου επισκεπτόταν το πανάκριβο «Ζούμα» του Λονδίνου για σούσι, πριν από τη συνάντηση με τον Γιουνγκέρ για την 5η δόση του δανείου. Έτσι και αλλιώς, σε μια κυβερνητική πολιτική που εξελίσσεται και εφαρμόζεται με σενάρια «Δυναστείας» και «Τόλμης και Γοητείας», ο καθένας μπορεί να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια εμπλουτισμού των όποιων σεναρίων. 

Όλη την εβδομάδα που πέρασε, εναγωνίως ο ελληνικός λαός μπήκε από τους ίδιους τους κυβερνόντες στη διαδικασία να αναζητεί τον Πρωθυπουργό, για τον οποίο μόλις την Τετάρτη μάθαμε ότι συμμετείχε στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων για ακόμη μια εβδομάδα.

Αυτή τη φορά, η κυβερνητική «επιστήμη» κατόρθωσε να εξαφανίσει και τον κο Βενιζέλο, αφού μετά από δύο ημέρες με κλειστές τις ενημερωτικές κάνουλες της ΝΕΤ, εμφανίστηκε ο κ. Μόσιαλος και ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που καρατομούν για μια ακόμη φορά μισθούς και συντάξεις. Όσο να ‘ναι πάντως ... το κόλπο ήταν εντυπωσιακό γιατί το να εξαφανίσεις τον κ. Βενιζέλο δεν είναι και εύκολο πράγμα !

Πιστεύω πάντως ότι οι σκηνοθετικές καινοτομίες δεν θα τελειώσουν εδώ, μιας και εκκρεμεί για την επόμενη εβδομάδα η επίσκεψη της Τρόικας, οπότε όλο και κάποιο νέο μέτρο θα προκύψει. Για να δούμε σε ποιον θα πέσει ο κλήρος της ανακοίνωσης αυτή τη φορά.


Το μήνυμα της Θεσσαλονίκης

Το περασμένο σαββατοκύριακο από την 76η ΔΕΘ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, εξέπεμψε το δικό του μήνυμα για την πολιτική εξόδου από την κρίση. Ευτυχώς ο Σαμαράς ήταν συνεπής στα χρονοδιαγράμματα και συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματός του. Δεν είχαμε δηλαδή φαινόμενα σαν εκείνα της αντίστοιχης παρουσίας του κ. Παπανδρέου με όσα «καταπληκτικά» συνέβησαν, ειδικά την ημέρα της συνέντευξης τύπου.

Το μήνυμα του Σαμαρά ήταν ξεκάθαρο : «Εμείς οι Έλληνες μπορούμε». Μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες, έδωσε το στίγμα μιας διαφορετικής πολιτικής στάσης και κουλτούρας. Της πολιτικής πρακτικής που έχει ως κεντρικό πυρήνα την ισχυροποίηση της χώρας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Μιας χώρας που δεν θέλει να φέρνει σε σύγκρουση μεταξύ τους τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, μιας χώρας που εμπνέει εμπιστοσύνη και προοπτική, μιας χώρας που δεν εκπέμπει μηνύματα «Τιτανικών» και «διαφθοράς».

Η ομιλία του ξεκίνησε με τη φράση «Πέρσι, από το βήμα αυτό, σας είχε πει τι προτείνω. Φέτος θα σας πω τι θα κάνω.», φράση που δείχνει ότι ο Σαμαράς έχει συγκεκριμένο πλάνο και θέλει να το εφαρμόσει. Δεν περιορίζεται απλώς σε στείρα αντιπολίτευση και κορώνες τύπου «Λεφτά υπάρχουν», όπως έκανε ο κ. Παπανδρέου το 2009. Επιδιώκει να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, με καθαρή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία, χωρίς να ζητά αποκούμπια, άλλοθι και δεκανίκια για την εφαρμογή του προγράμματός του.

Ο Σαμαράς επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση και αυτή τη φορά, τα ίδια τα γεγονότα δικαιώνουν και αυτή του τη θέση. Διότι όλα μα όλα συνηγορούν στο ότι αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Και όχι μόνο δεν βγαίνει, αλλά δυσχεραίνει ουσιαστικά την κατάσταση της χώρας. Όλοι οι στόχοι βρίσκονται εκτός πραγματικότητας και το σοκαριστικό ενδεχόμενο για χρέος στο 189 % του ΑΕΠ μέχρι το 2012 δεν αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών. Αυτό το μείγμα που εφαρμόζεται έχει αποτύχει παταγωδώς. Η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός λαϊκής νομιμοποίησης για όσα κάνει και βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με το προεκλογικό πρόγραμμά της, συνεπώς οι εκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά. Και παύουν πλέον να φαντάζουν ως καταστροφικός εκβιασμός από πλευράς κυβέρνησης. Όλο και περισσότερο αναδεικνύονται ως η καλύτερη λύση για τον τόπο, για να προκύψει ένα συγκεκριμένο πλάνο κυβερνητικής δράσης εν μέσω θαλασσοταραχής.


Η δικιά μας Έκθεση


Εν μέσω όλων αυτών των γεγονότων, την Τετάρτη άνοιξε τις πύλες της η 3η Πανελλήνια Έκθεση «Κορινθία 2011». Μια πραγματική αχτίδα φωτός μέσα στο βαθύ σκοτάδι της ύφεσης, ξεπηδά από την Κόρινθο και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους πολίτες να την επισκεφθούν. Και φέτος δεν υπάρχουν δικαιολογίες, γιατί η είσοδος είναι δωρεάν.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που, ειδικά αυτή τη χρονιά, συμμετέχουν ως εκθέτες και τολμούν να πηγαίνουν στην κυριολεξία κόντρα στο ρεύμα. Θέλει μεγάλη δύναμη αυτή την εποχή της απίστευτης ύφεσης και της ανεργίας, να πολλαπλασιάζεις ουσιαστικά τους χρόνους εργασίας σου και να συντηρείς εκθεσιακό περίπτερο. Εκτός όλων των άλλων, στους φετινούς εκθέτες εντόπισα και πολλές πρωτοτυπίες αγαθών και υπηρεσιών, ενώ τα περίπτερα είναι περιποιημένα και πλούσια αναμένοντας τους επισκέπτες. Μέχρι την Κυριακή φροντίστε να κάνετε τουλάχιστον μια επίσκεψη και δεν θα χάσετε.

Ξεχωριστή μνεία όμως πρέπει να γίνει και στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κ. Β.Νανόπουλο. Κατόρθωσε μαζί με τους συνεργάτες του να αυξήσει και φέτος τους εκθέτες, μέσα σε μια χρονιά οικονομικής καθίζησης. Πρόκειται για προσωπική του δικαίωση, μιας και πολύ νωρίς εφέτος τα διάφορα «παπαγαλάκια» τον είχαν στήσει στον τοίχο, σχεδόν ειρωνευόμενα, διατυμπανίζοντας ότι η Έκθεση δεν θα προσελκύσει εκθέτες και θα αποτύχει. Η προσπάθεια εμπέδωσης αυτής της επιθυμίας τους στην κοινή συνείδηση, είχε γίνει έμμονη ιδέα με μοναδικό στόχο την αποδυνάμωση του Νανόπουλου ενόψει και των εκλογών στα Επιμελητήρια. Όλα στο βωμό δηλαδή …

Δεν τους βγήκε και ο Νανόπουλος ακόμα μια φορά απέδειξε ότι ξέρει να δουλεύει μεθοδικά και αποδοτικά. Πιστεύω ότι η επανεκλογή του θα είναι δικαιωματική και νομίζω ότι η πόλη της Κορίνθου δεν έχει πια την πολυτέλεια τέτοιους ανθρώπους να τους κρατά μακριά από τις διοικητικές της δομές, ακόμα και όταν οι ίδιοι αποφεύγουν επιμελώς να εμπλακούν με αυτές.


Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας ΔημοκρατίαςΔείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd, εδώ.