6/4/11

6/4/11 - Συνεδρίαση του Τομέα Μ.Μ.Ε. της Ν.Δ. - 31/3/2011

Συνεδρίασε την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011, ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, στο νέο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα.

Η συνεδρίαση έγινε υπό τον Τομεράρχη, βουλευτή Ευβοίας, κ. Σίμο Κεδίκογλου. Συμμετέχω στον τομέα των ΜΜΕ της Ν.Δ. μαζί με την κα Βασιλική Τζότζολα, την κα Μαγδαληνή Καρακόλη, τον κο Πέτρο Αρβανίτη, τον κο Ιγνάτιο Καϊτετζίδη, τον κο Βασίλη Παπαδόπουλο, τον κο Δημήτρη Τσιγκούνη και τον κο Μιλτιάδη Χρυσομάλλη.

Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης ΜΜΕ. Συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, δεδομένης και της, εν αναμονή, ανακοίνωσης λεπτομερειών σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση σχετικά με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εντοπίστηκαν ακόμα μια φορά παράδοξα, παραλείψεις και ανεξήγητες ενέργειες στο ΑΠΕ, στοιχεία που δείχνουν την κυβερνητική ασυνεννοησία και τις αυθαιρεσίες που συμβαίνουν. Ενδεικτικά, ο Διευθυντής του ΑΠΕ έκοψε αυθαιρέτως επί πλέον 10% από τους μισθούς των εργαζομένων και περιέκοψε το 50% του ημερομισθίου τους, γιατί προχώρησαν σε στάσεις εργασίας, ενώ  για πέμπτο μήνα οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Την ίδια ώρα παραμένει άγνωστο με ποια διαδικασία εγκρίθηκαν προσλήψεις και με ποια κριτήρια πραγματοποιήθηκαν.

Σε θεσμικό επίπεδο, κατά τη συνεδρίαση του Τομέα αναλύθηκαν προτάσεις των φορέων σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο και κατατέθηκαν πολλές προτάσεις από τα μέλη του τομέα με στόχο να ενταχθούν σε ένα γενικότερο προγραμματικό πλαίσιο για το χώρο των ΜΜΕ.

Συζήτηση έγινε επίσης για διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα που μπορούν να ενισχύσουν τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες των ΜΜΕ - κυρίως των περιφερειακών - και εντοπίστηκαν ζητήματα για τα οποία χρειάζεται εμπεριστατωμένη ενημέρωση από εξειδικευμένους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Χρήσιμο συμπέρασμα της συνεδρίασης ήταν το ότι δεν αρκεί απλώς η ύπαρξη ενός καλού θεσμικού πλαισίου για τα ΜΜΕ, χρειάζεται να μπορεί να εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητά τους, γεγονός που θα συντελέσει αποφασιστικά στην πλήρη ελευθερία άποψης στα ΜΜΕ και στην διαρκώς επιδιωκόμενη αποφυγή φαινομένων εξάρτησης ή κατευθυνόμενης ενημέρωσης.

Ο Τομέας Πολιτικής Ευθύνης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011.


Βασίλειος Μπαλάφας
Μέλος Π.Ε. Νέας Δημοκρατίας