11/4/11

11/4/11 - Ημέρα ελπίδας στην Καμαρέτα - 10/4/11

Η Κυριακή 10 Απριλίου 2011 ήταν μια ημέρα ελπίδας για την περιοχή "Καμαρέτα" στο Χιλιομόδι, περιοχή που έχει επανειλημμένα χτυπηθεί από δασικές πυρκαγιές.

Οι συχνές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο έτος έχουν βοηθήσει αποφασιστικά στη φυσική αναγέννηση του πευκοδάσους που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή.

Αρκετά σημεία όμως έχουν καεί για δεύτερη και τρίτη φορά με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η φυσική αναδάσωση. Σε αυτά τα σημεία είναι απαραίτητη η επέμβαση με τεχνητή αναδάσωση.

Την Κυριακή οργανώθηκε αναδάσωση της περιοχής στην οποία συνέδραμαν ο Δήμος Κορινθίων, οι Εθελοντές περιβάλλοντος  Χιλιομοδίου “SOSTE TO”, οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις «Φλαμουριά», το Τοπικό Διαμέρισμα Χιλιομοδίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Δασικός Αγροτικός  Συν/μός  Χιλιομοδίου καθώς και δεκάδες πολίτες από κάθε γωνιά του νομού όπως από την Κόρινθο, το Βέλο, τον Άσσο, το Λέχαιο και αλλού.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί, δεκάδες πολίτες και μέλη συλλόγων συγκεντρώθηκαν στο εξοχικό κέντρο "Καμαρέτα" και ξεκίνησαν ένα οδοιπορικό ελπίδας δεντροφυτεύοντας την περιοχή. Εξοπλισμένοι με καλή διάθεση, μεράκι και τα σκαπτικά τους εργαλεία, φύτεψαν εκατοντάδες δέντρα χαλεπίου πεύκης (Pinus Halepensis), είδος από το οποίο αποτελείται το πευκοδάσος της περιοχής.

Συνεργεία του πρώην καποδιστριακού Δήμου Τενέας φρόντισαν για το πότισμα των νέων δένδρων, συνδράμοντας με βυτιοφόρα. Την ίδια μέριμνα θα δείξουν και τους επόμενους μήνες, μέχρι τα δενδρύλλια να μπορούν να συντηρηθούν από την ίδια τη φύση.

Τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες πρέπει να επαναληφθούν και να λάβουν χώρα και σε πολλές άλλες περιοχές της Κορινθίας που έχουν πληγεί στο παρελθόν επαναλαμβανόμενα από πυρκαγιές.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες που ανταμείφθηκαν από τα χαμόγελα των μικρών παιδιών στα οποία οφείλουμε να εξασφαλίσουμε να ζήσουν όμορφες στιγμές στα πληγωμένα δάση της Κορινθίας μας ακόμα και αν χρειάζεται να τα φτιάξουμε από την αρχή.

Η συμμετοχή όλων μας σε τέτοιες δράσεις είναι αναγκαία και επιτακτική.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους :





Βασίλειος Μπαλάφας
Μέλος Π.Ε. Νέας Δημοκρατίας