27/1/18

27/1/18 - Από το μακρινό 2011 - Η πτώση των συμβόλων

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην εφημερίδα "Σφήκα" στις 12 Ιουνίου 2011 και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο στις 14 Ιουνίου 2011.

Το νεφέλωμα θα διαλυθεί όταν πέσει και το τελευταίο σύμβολο

Όταν το χέρι πειστεί, θα γράψει στο χαρτάκι το όνομα για να ζουμάρει η κάμερα στις δεξιώσεις

Αν υποθέσουμε ότι διανύουμε μια περίοδο ιστορική, όπως λένε πολλοί, κομβική, όπως λένε άλλοι, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι όλοι, για όλα. Και τι δεν έχει ειπωθεί αυτές τις ημέρες. Ότι βρισκόμαστε στο τέλος της μεταπολίτευσης, ότι ο λαός απαιτεί αμεσοδημοκρατία (sic), ότι ήρθε η ώρα η Βουλή να μετατραπεί σε μουσείο, οι πολιτικοί να εξοστρακιστούν και η λαϊκή βούληση να εκφράζεται κάθε απόγευμα στις πλατείες. Ακόμα και για τη δημιουργία του νέου ΕΑΜ ακούσαμε !!!

Ακούμε και πολλά άλλα. Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι ο κόσμος στον πανικό του από την οικονομική λαίλαπα που μας αγγίζει όλους, έχει χάσει και την ψυχραιμία και τη λογική του. Καλά έχει κάνει. Γιατί και πριν νομίζαμε ότι λειτουργούσαμε ορθολογικά, αλλά ουσιαστικά δίναμε συνεχώς οξυγόνο στη σωλήνα εκείνων των αλεξιπτωτιστών που κάθε φορά ήταν με όλους, πάντα με τους νικητές, και συνεχώς βρίσκονται με αντιμισθίες, οφίτσια και 5-6 μισθούς για να προετοιμάσουν για την ίδια δουλειά τα παιδιά τους.

Το λάθος όμως σε αυτή τη φάση είναι ότι στρώνεται με ροδοπέταλα η έλευση κάποιου νεφελώματος που έχει ήδη αποφασιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, στα απόρρητα γραφεία των παγκόσμιων ελίτ που έχουν ήδη επιλέξει και τους εκλεκτούς τους. Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, σε συνδυασμό με την άκριτη, ισοπεδωτική, ολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, ακόμα και ως θεσμού, ανοίγουν πια το δρόμο και εξυπηρετούν ουσιαστικά αυτούς τους άγνωστους, στους πολλούς, σχεδιασμούς.

Όσοι μπορούν και διαβλέπουν αυτά τα σημάδια, όχι γιατί κάτι τους εμφανίστηκε και τους τα έδειξε στο όρος Σινά, αλλά επειδή έχουν το χρόνο και την ικανότητα να ψάχνουν και να συνδυάζουν γεγονότα, έχουν εντοπίσει ισχυρά δείγματα των κινήσεων αυτού του νεφελώματος.

Τα σημάδια αυτά δεν είναι εύκολο να τα εντοπίσει κανείς. Μπορούν να υπάρχουν στα βίντεο από τις συνεστιάσεις σε διεθνή οικονομικά επιμελητήρια, σε φωτογραφίες από διεθνή φόρουμ, σε επιστολές που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, σε δηλώσεις που γίνονται πολύ πολύ πριν, αντηχώντας πολύ πολύ μπροστά χρονικά. Όλα γίνονται μπροστά μας. Κανείς δεν κρύβεται γιατί δεν έχει λόγο να το κάνει. Οι κινήσεις του νεφελώματος σήμερα μοιάζουν, στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ενταγμένες στη φυσιολογική ροή της καθημερινότητας.

Η κατάσταση όμως είναι πολύ δύσκολη για εκείνους που έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τα σημάδια. Μια μερίδα από αυτούς, οδηγείται σε απόγνωση γιατί προσπαθεί ρομαντικά να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται. Παλεύει, περνάει μηνύματα, αγωνίζεται να χτυπήσει έναν κώδωνα κινδύνου που ο ήχος του σκεπάζεται αποπνικτικά από τον καπνό που σκορπάει το νεφέλωμα προκειμένου να μην είναι απόλυτα ευκρινές. Αυτοί οι άνθρωποι στιγματίζονται. Τους φοράνε ένα ζουρλομανδύα, τους λένε συνωμοσιολόγους, τους διαπομπεύουν και τους καθιστούν γραφικούς. Μέχρι που σκάνε.

Υπάρχει και άλλη μια μερίδα. Σε αυτή εντάσσονται όσοι έχουν καταφέρει να διακρίνουν τα σημάδια και ψάχνουν τρόπους να υπηρετήσουν το νεφέλωμα και να ενταχθούν στην «αυλή» του. Αυτοσχεδιάζουν, στήνουν σκηνικά, φτιάχνουν κλίμα, ευελπιστώντας να βρίσκονται κοντά στο «φαγάκι» την επόμενη μέρα. Δεν έχουν φραγμούς και περιστολές. Είναι έτοιμοι να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε ιστορική διαδρομή προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλή θέση στη νέα τάξη που δεν μπορούν να την προσδιορίσουν, αλλά την οσμίζονται ως λαγωνικά.

Εδώ πρέπει να σημειώσω και κάτι που θεωρώ επιβεβλημένο. Όταν αυτά τα σημάδια αρχίζουν να γίνονται φανερά και οι έχοντες την ικανότητα μπορούν πλέον να τα συνδυάζουν, είναι δυστυχώς ήδη πολύ αργά. Αυτό που σήμερα θεωρείται σενάριο επιστημονικής φαντασίας και έχει αρχίσει να δείχνει τις γωνίτσες του μέσα από το σύννεφο, βρίσκεται ήδη στην εκκίνησή του, χωρίς δυνατότητα αναβολής της λειτουργίας του.

Με λίγα λόγια, ο κύβος έχει ριφθεί. Όλα όσα γίνονται τώρα και τα πολύ χειρότερα που θα ακολουθήσουν θα εξυπηρετήσουν το σχέδιο με μαθηματική ακρίβεια.

Λέω ότι θα ακολουθήσουν χειρότερα γιατί ακόμα υπάρχουν πράγματα που μπορούν να σταθούν εμπόδια. Το νεφέλωμα θα διαλυθεί όταν πέσει και το τελευταίο σύμβολο. Ως σύμβολο μπορεί να θεωρήσει κανείς το οτιδήποτε πιστεύει σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Υπάρχουν ακόμα πολλά τέτοια και πολλοί που ακόμα τα πιστεύουν. Μέχρι όλα αυτά και όλοι αυτοί να τεθούν στο περιθώριο, η κατάσταση θα κλιμακώνεται. Δεν θα βελτιώνεται.

Τα συμπόσια και τα φόρουμ

Κατά καιρούς διοργανώνονται διάφορα συμπόσια, δεξιώσεις, εκδηλώσεις, φόρουμ συζητήσεων που δεν είναι ανοιχτά στους πολίτες. Σε αυτά τα κλειστά «clubs», το νεφέλωμα επιλέγει τους εκλεκτούς του από μια μεγάλη γκάμα προθύμων που χαρούμενοι προσέρχονται στα τραπεζώματα με την ελπίδα ότι θα νιώσουν το αόρατο χέρι να αγγίζει το δικό τους ώμο.

Φοράνε τα καλά τους, χαμογελάνε βλακωδώς, χαιρετάνε υποκλινόμενοι μέχρι και τα κουζινομάχαιρα, χαριεντίζονται με διάφορους άγνωστους κουστουμαρισμένους για τους οποίους ελπίζουν ότι κάποιος από αυτούς θα αποτελεί τη χειραψία – κλειδί.

Στον κοσμάκη δίνονται πλάνα από αυτές τις συγκεντρώσεις. Ζουμαρίσματα από τις κάμερες που ελέγχει στο κοντρόλ ο εντεταλμένος του νεφελώματος. Συνήθως τα πλάνα δίνονται με τη μέθοδο που ακολουθείται στα ψυχολογικά πειράματα. Φευγαλέα καρέ που δίνουν το μήνυμα σε εκείνους που πρέπει και σε εκείνους που οφείλουν να καταλάβουν για να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα προώθησης των εκλεκτών.

Όταν το χέρι αγγίξει τον ώμο

Σε πρώτη φάση, εκείνοι που επιλέγονται δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Θα φύγουν από τη δεξίωση έως και απογοητευμένοι γιατί δεν ένιωσαν το αόρατο χέρι στον ώμο τους. Θα ετοιμαστούν όμως χαρούμενοι για την επόμενη πρόθυμη παρουσία τους. Εδώ βρίσκεται ένα ακόμα σημείο κλειδί.

Ο μέσος πολίτης έχει αυτό που λέμε «αξιοπρέπεια». Λογικά, αν ένας οποιοσδήποτε από εμάς πήγαινε σε έναν χώρο και ένιωθε αφιλόξενα ή ανεπιθύμητος, δεν θα καταδεχόταν να ξαναπάει και να ξαναπάει και να ξαναπάει, μέχρι να του πουν στην πόρτα ότι «κύριε το όνομά σας δεν βρίσκεται στη λίστα ...». Ο μέσος πολίτης έχει τσίπα, θέτει ηθικούς φραγμούς και όρια πέρα από τα οποία δεν δέχεται να περπατήσει. Οι υποψήφιοι εκλεκτοί όμως είναι αποφασισμένοι για όλα. Δεν μασάνε από τέτοια. Μπορούν να δέχονται φάπες, χαστούκια και προσβολές αδιαμαρτύρητα μέχρι να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν την ψυχή τους αλοιφή προκειμένου να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους.

Όταν το χέρι πειστεί, θα γράψει στο χαρτάκι το όνομα για να ζουμάρει η κάμερα στις δεξιώσεις. Θα γράψει τον αριθμό της καρέκλας και θα εντοπίσει τις συντεταγμένες στο καρτεσιανό σύστημα της αίθουσας. Ο επιλεγόμενος και πάλι δεν θα ενημερωθεί. Αυτοί που πρέπει θα έχουν καταλάβει και θα αναλάβουν πλέον να του το δείξουν με τρόπο για να μην πάθει και κανένα ... εγκεφαλικό.

Ο σχεδιασμός της διάλυσης

Η επόμενη μέρα της αποκάλυψης του νεφελώματος δεν μπορεί να έρθει έτσι απλά. Δεν θα χτυπήσει ένα ξυπνητήρι κάποιο πρωινό και θα ανοίξετε το παράθυρό σας αντικρίζοντας τη νέα πραγματικότητα.

Για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της διάλυσης. Και θα διαλυθούν όλα. Κόμματα, λογότυπα, τίτλοι, καταστατικά, ιστορία, όλα τα γεγονότα που με κάθε τρόπο θα μπορούσαν να αποτελέσουν αλυσίδα με το παρελθόν.

Τίποτα από όσα γνωρίζετε σήμερα δεν θα υπάρχει όταν πέσει το νέφος. Θα υπάρχουν νέοι σχηματισμοί μέσα στους οποίους θα έχουν ομαδοποιηθεί όλοι οι εκλεκτοί. Θα έχουν αποκτήσει νέα σύμβολα, νέα καταστατικά, νέα προγράμματα και δεν θα μπορούν να συνδεθούν με την προηγούμενη κατάσταση.

Εδώ τα πρώτα σημάδια έχουν γίνει ήδη εμφανή, βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο. Αυτό από τους εκλεκτούς θα ονομαστεί «υπέρβαση». Θα αποκτήσει την έννοια δόγματος που θα υποστηριχθεί φανατικά μέχρι να επικρατήσει.

Η μοίρα των σημερινών «πιστών»

Μέχρι εδώ δεν έχουμε εξετάσει την αντικειμενική δυσκολία που έχει μπροστά του το νεφέλωμα. Αυτή είναι η ύπαρξη των «πιστών» της προηγούμενης έκδοσής του. Πολλοί από αυτούς θα βρουν το δρόμο τους για να ενταχθούν στην επόμενη κατάσταση. Πολλοί θα εγκαταλείψουν και κάποιοι λίγοι θα προσπαθήσουν να αντισταθούν.

Αυτοί ακριβώς αποτελούν σήμερα τη μεγάλη απειλή του νεφελώματος. Γιατί είναι εκείνοι που έχουν επιχειρήματα και συνήθως είναι και εκείνοι που έχουν ιστορικές διαδρομές μέσα από τις οποίες αποκτούν την ικανότητα να διακρίνουν και να ερμηνεύουν τα «σημάδια».

Αυτούς το νεφέλωμα θα κοιτάξει πως θα τους στείλει στην κερκίδα. Τη στιγμή δηλαδή που αυτοί οι άνθρωποι κουβαλάνε τα νερά, ετοιμάζουν την ομάδα, συμπαραστέκονται σε αυτή, μερικοί παίζουν μπάλα μέσα στο γήπεδο, καθαρίζουν τα αποδυτήρια και βρίσκονται μέσα στην αρένα, θα βρεθούν ξαφνικά εκτός παραλληλόγραμμου.

Ο τρόπος για να γίνει αυτό θα είναι να εξαφανιστεί ξαφνικά όλο το γήπεδο κάτω από τα πόδια τους. Ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση.



Βασίλειος Μπαλάφας - Άρθρο αρχείου