9/11/17

9/11/17 - Συνέντευξη στον Ηλέκτρα - 7/11/2017

Στην εκπομπή "Απέναντι" με τους Γιώργο Δημητριάδη και Θύμιο Τσαρμπό φιλοξενήθηκε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 ο Βασίλης Μπαλάφας με αφορμή την απέλαση του Δημάρχου Κορινθίων, κ. Πνευματικού, από τις Ουκρανικές αρχές κατά την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου αυτοδιοικητικών από την Πελοπόννησο.

Για το σοβαρό αυτό περιστατικό αναλύθηκαν οι λόγοι και οι αιτίες της συμπεριφοράς των Ουκρανικών αρχών, καθώς και οι στάσεις και συμπεριφορές του ίδιου του κ. Πνευματικού οι οποίες και προκάλεσαν τα δυσάρεστα γεγονότα στο αεροδρόμιο της Οδησσού.

Ακολουθεί ένα σύντομο και χρήσιμο ιστορικό για την υπόθεση καθώς και διευκρινιστικές σημειώσεις επί του όλου θέματος.

Η ιστορία της αδελφοποίησης της Κορίνθου με τη Σεβαστούπολη ξεκινά αρχές Οκτωβρίου 2012, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου στις 15 Οκτωβρίου 2012. Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Κορίνθου και Σεβαστούπολης υπογράφεται στις 28 Μαρτίου 2013 και σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου "Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Νανόπουλο για την θετική του στάση στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Σεβαστούπολη και με καταλύτη το Επιμελητήριο Κορινθίας, απεύθυνε πρόσκληση σε όλους τους επιχειρηματίες να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προώθηση της συνεργασίας αυτής, η οποία κυρίως τώρα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αποτελεί ευκαιρία για να δραστηριοποιηθούμε και να «απαντήσουμε» συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα στις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας.".

Περιέργως ο Δήμαρχος ξαναπηγαίνει το Σεπτέμβριο του 2015 στη Σεβαστούπολη για να υπογράψει νέα Συμφωνία. Στις 23/9/2015 ο Δήμαρχος Κορινθίων εμφανίζεται σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστηρίζοντας ότι έσπασε το εμπάργκο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας (!!!). Αυτό το βάσισε στο γεγονός επίσκεψής του στην πόλη της Σεβαστούπολης επ' αφορμή της αδελφοποίησης που επίσημα έγινε το Μάρτιο του 2013. Αναφέρει ότι υπεγράφη και πάλι πρωτόκολλο συνεργασίας και απευθύνεται στους Αμερικάνους εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους "έσπασε" τις κυρώσεις. Στη συνέχεια αναφέρει ότι παρότι δέχθηκε πιέσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση, εκείνος θεώρησε ότι έπρεπε να ασκήσει αυτόνομη εξωτερική πολιτική.
Την επόμενη μέρα δίνει συνέντευξη τύπου στην οποία αναφέρει πολύ σοβαρά πράγματα και δηλώνει ότι αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κριμαία :
Όταν ελάχιστοι αντιδράσαμε στις δηλώσεις αυτές, σε φιλικά του μέσα ενημέρωσης, διέρρευσαν εξωφρενικά κείμενα, ενώ επίσης τα φιλικά του ΜΜΕ τον παρουσίαζαν ως τον "ήρωα" που έσπασε το εμπάργκο της Δύσης στη Ρωσία.

Τα ρωσικά ΜΜΕ εκμεταλλεύτηκαν τις δηλώσεις και είχαν διαρρεύσει παντού ότι Έλληνας Αξιωματούχος ουσιαστικά αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία. Στα παραπάνω βίντεο ο Δήμαρχος δηλώνει ότι "η Κριμαία άλλαξε κρατική οντότητα χωρίς να πέσει μια τουφεκιά" !!!

Σημειώσεις από κείμενό μου στο FB :

Μετά την απέλαση του κ. Πνευματικού από την Ουκρανία το Νοέμβριο του 2017, επιχειρήθηκε μια άνευ προηγουμένου παραπληροφόρηση σχετικά με την απαγόρευση εισόδου.

Ο κ. Πνευματικός χαρακτηρίστηκε ως ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στην Ουκρανία, όχι γιατί πήγε στη Σεβαστούπολη ή γιατί αδελφοποιήθηκαν οι δύο περιοχές (Κόρινθος - Σεβ/πολη), αλλά γιατί :

1. Ενώ υπήρχε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Κορίνθου και Σεβαστούπολης από τις 28 Μαρτίου 2013, ο κ. Πνευματικός πηγαίνει το Σεπτέμβριο του 2015 στην Σεβαστούπολη και υπογράφει εκ νέου το Πρωτόκολλο δηλώνοντας ότι αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κριμαία.

2. Δηλώνει επίσης ότι το Πρωτόκολλο έπρεπε να υπογραφεί ξανά γιατί "η Κριμαία άλλαξε κρατική οντότητα χωρίς να πέσει μια τουφεκιά".

3. Όλα αυτά τα κάνει εν γνώσει του, προκειμένου να ικανοποιήσει καθαρά ψηφοθηρικούς σκοπούς σε σχέση με συγκεκριμένο σύλλογο στην Κόρινθο.

4. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, δέχθηκε προειδοποιήσεις από το Ελληνικό ΥΠΕΞ τις οποίες και αγνόησε.

5. Εν γνώσει του την περίοδο εκείνη εμφανίστηκε σε ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα και δεκάδες ιστοσελίδες γνωρίζοντας τρομερή δημοσιότητα, ακριβώς επειδή κανείς άλλος εν ενεργεία κρατικός αξιωματούχος δεν αναγνώριζε την προσάρτηση της Κριμαίας και μάλιστα με την υπογραφή κειμένου που να αποδεχόταν την περιοχή ως ρωσική.

6. Τα φιλικά του ΜΜΕ στην Κόρινθο ΤΟΝ ΠΑΡΕΣΥΡΑΝ σε μια βλακώδη ρητορική που τον εμφάνιζε - προφανώς με τη δική του συγκατάθεση ως "εκείνον που τόλμησε να τα βάλει με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ" και που "έσπασε το εμπάργκο της Δύσης στη Ρωσία".

Τα παραπάνω δεν είναι πλάκα και αποτελούν ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ για μια χώρα που μετρά μέχρι στιγμής 10.000 νεκρούς (με συγκρατημένες εκτιμήσεις οι απώλειες όλων των πλευρών), οι μισοί σχεδόν εκ των οποίων πολίτες.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ουκρανίας να προβεί στις ενέργειες που προέβη. Όπως και σε εμάς ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ να έρθει ένας Δήμαρχος άλλης χώρας και να λέει "τι ωραία που θα ήταν να ήταν τουρκική η Θράκη", ή να πήγαινε στα Σκόπια και να έλεγε "παρευρίσκομαι σήμερα στην αυθεντική Μακεδονία", ή να δήλωνε ότι καλώς βρίσκονται τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο.

Καλό είναι με ορισμένα πράγματα να είμαστε σοβαροί. Δεν είναι όλα πλάκα. Ο κ. Πνευματικός καλά θα κάνει να πει ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ελληνικό ΥΠΕΞ που δεν τον διώκει βάσει του Άρθρου 141 και ένα μεγάλο συγγνώμη στους ανθρώπους που προκάλεσε αναστάτωση και τους οποίους επίσης δεσμεύει πιθανώς για κάποια δική τους μετάβαση αν θελήσουν στην Ουκρανία.


Ποινικός Κώδικας - Άρθρο 141


Όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται  με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.


Ακούστε τη συνέντευξη στους "Απέναντι" :