Τι συμβαίνει με τα σχολειά στο Δήμο Κορινθίων ; Ποιος παίζει με τους γονείς και τα παιδιά ;
Από την Κυριακή το μεσημέρι στο Δήμο Κορινθίων εκτυλίσσεται ένα αλαλούμ άνευ προηγουμένου και παράλληλα – απ’ ότι φαίνεται – παίζεται ένα παιχνίδι πολιτικής παλαιάς κοπής και χείριστου είδους επάνω στις πλάτες γονιών και παιδιών με πρόσχημα την κακοκαιρία που έτυχε να συμπέσει με το όριο της λήξης της διακοπής των δύο εβδομάδων για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι γονείς ρωτούν με αγωνία όπου βρουν για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, χωρίς να υπάρχει υπεύθυνα ενημέρωση και οποιαδήποτε ορθολογική εξήγηση.
Την Κυριακή το μεσημέρι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο internet και κυρίως στο Facebook μια φήμη για μη λειτουργία όλων των σχολείων στο Δήμο Κορινθίων, ακόμα και εκείνων που βρίσκονται στο κέντρο και τα οποία προφανώς δεν έχουν κανένα πρόβλημα προσβασιμότητας. Λίγη ώρα αργότερα, τοπική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της στο FB μετέδωσε ότι πράγματι τα σχολεία δεν θα λειτουργούσαν, αλλά δεν είχε ασφαλή ενημέρωση όπως επίσης μετέδωσε για το αν αυτό αφορούσε όλα τα σχολεία ή μόνο εκείνα που είχαν πράγματι πρόβλημα λόγω των καιρικών συνθηκών. Γύρω στις 4μιση το απόγευμα, κορίνθιος δημοσιογράφος μετέδωσε ότι σε «off the record» (!!!) επικοινωνία που έγινε με το Δήμαρχο Κορινθίων, δηλώθηκε ότι η οδηγία αφορούσε όλα τα σχολεία του Δήμου Κορινθίων. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 8 το βράδυ, καμία σχετική επίσημη ανακοίνωση δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Κορινθίων παρότι η απόφαση ανήκει εκ του νόμου στη δικαιοδοσία του Δημάρχου.
Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχα από έγκυρη πηγή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το μεσημέρι της Κυριακής έγινε εισήγηση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία περιοχών όπως η Κλένια, το Χιλιομόδι, ο Σολωμός, και γενικώς εκείνων που πράγματι υπήρχε χιόνι το οποίο θα εξελισσόταν σε πάγο. Τελικά επικράτησε η άποψη να παραμείνουν τη Δευτέρα κλειστά όλα τα σχολεία, και εκείνα στα οποία δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Το επιχείρημα είναι ότι επικρατεί ψύχος.
Από το Σάββατο το πρωί σε διάφορες περιοχές του Δήμου Κορινθίων, περιφερόμενα στελέχη της Δημοτικής Αρχής με υπηρεσιακά οχήματα επαίρονταν ότι επίλυσαν όλα τα προβλήματα από την κακοκαιρία. Προφανώς κάτι από τα δύο δεν ισχύει. Ή υπάρχουν προβλήματα ή δεν υπάρχουν. Γιατί δεν είναι δυνατό να μην υπάρχουν προβλήματα και τα σχολεία να κλείνουν λόγω προβλημάτων. Ποιων προβλημάτων ;
Στη συνέχεια ξεκίνησε μια θεωρία περί πετρελαίου θέρμανσης. Εδώ επίσης κάτι δεν πάει καλά. Πρώτον γιατί τα σχολεία της Κορίνθου προμηθεύονται ποσότητα πετρελαίου με τη χορηγία της Motor Oil, και δεύτερον γιατί σύμφωνα με δηλώσεις του κυρίου Σταυρέλη ο Δήμος Κορινθίων έχει ταμείο από 14 έως 17 εκατομμύρια ευρώ (το ακριβές ποσό παίζεται ανά δήλωση και περίσταση). Ταυτόχρονα, ασφαλείς πληροφορίες δικές μου αναφέρουν ότι δάσκαλοι κεντρικών σχολείων της πόλης έχουν εκμυστηρευθεί σε γονείς ότι τα σχολειά τους δεν έχουν πετρέλαιο. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί δεν το λένε δημόσια και γιατί ο Δήμος δεν φροντίζει να προμηθευτούν ;
Τελικώς τη Δευτέρα τα σχολειά παρέμειναν όλα κλειστά. Προφανώς γονείς έχασαν μεροκάματα για να κρατήσουν τα παιδιά τους σπίτι, δαπάνησαν – όσοι μπορούσαν – πετρέλαιο, ρεύμα, ξύλα για θέρμανση και εν τέλει αποδέχθηκαν σιωπηρώς την απόφαση του κατά νόμου υπευθύνου, κ. Πνευματικού.
Το έργο συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα με τον ίδιο τρόπο. Καμία επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου Κορινθίων, ευτυχώς έχουν πια ενεργοποιηθεί οι ιστοσελίδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας και μεταδίδουν σχετικές πληροφορίες. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, κυκλοφόρησαν τα νέα … Και την Τρίτη κλειστά όλα τα σχολεία στο Δήμο Κορινθίων, ακόμα και εκείνα του κέντρου. Αδιανόητα πράγματα.
Αλλά για να δούμε τώρα τι παρουσιάζεται ως δέσμη επιχειρημάτων για το κλείσιμο των σχολείων.
Κάποιοι μιλούν για αποφυγή ατυχημάτων. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα ατυχήματα σε σχολεία της Κορινθίας έχουν συμβεί και αναφερθεί χωρίς να σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, ορισμένα εκ των οποίων πολύ σοβαρά που έχουν συμβεί είτε σε περιπάτους, είτε λόγω κακοτεχνιών, είτε λόγω ασυντήρητων υποδομών σε ένα Δήμο που λέει ότι έχει ταμείο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ποτέ πάντως δεν θυμάμαι να έχει καταγραφεί ατύχημα λόγω ψύχους.
Άλλοι μιλούν για το ψύχος και τον κίνδυνο να κρυώσουν τα παιδιά. Εδώ τώρα μιλούμε και για τα Γυμνάσια και για τα Λύκεια και αυτό φαντάζομαι δεν χρειάζεται να το αναλύσω. Ταυτόχρονα διαβάζουμε ανακοινώσεις ιδιωτικών σχολείων τα οποία δουλεύουν κανονικά (δούλεψαν και τη Δευτέρα), φροντιστηρίων ή κέντρων δραστηριοτήτων (καράτε, μπαλέτα κλπ). Κάτι φαίνεται ότι δεν πηγαίνει καλά με το όλο σκεπτικό. Την ίδια ώρα μαθαίνω ότι στο ΕΠΑΛ το καλοριφέρ είναι χαλασμένο … Και που να το φτιάξει κάποιος, δεν βαριέσαι, λουκέτο !
Δυστυχώς η τρυφηλότητα και ο χαβαλές έχουν εξελιχθεί σε κανόνα. Όμως, αλήθεια, τι βρίσκεται πίσω από την κουρτίνα, τη δήθεν υπερευαισθησία για το κρύο ή ακόμα και εκείνους που καλοπροαίρετα θέτουν θέμα για παιδιά τριγύρω περιοχών που δεν μπορούν πιθανώς να μετακινηθούν ; Ποιος παίζει ψηφοθηρικά παιχνίδια στις πλάτες γονιών και παιδιών έχοντας παραμείνει στο κλίμα της μάζωξης της Πρωτοχρονιάς στο «ρετιρέ» της Κολιάτσου με τα κομπολόγια να βροντούν, τη χαλαρότητα και τα οινοπνευματώδη να ελαφραίνουν την ατμόσφαιρα ;
Γιατί μάλλον κανείς δεν σκέφτηκε ότι υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες στην Κόρινθο που δεν έχουν για ρεύμα, πετρέλαιο, ξύλα, εκείνες τις οικογένειες για τις οποίες διαφήμιζε ο Δήμος το πρόσφατο συσσίτιο που προσέφερε, εκείνες δεν έχουν παιδάκια που πάνε σχολείο ; Δεν κρυώνουν αυτά τα παιδάκια ; Μάλλον κανείς δεν σκέφτηκε ότι πέραν της απόφασης και της αντίληψης του κ. Πνευματικού, όλα τα άλλα λειτούργησαν κανονικά, Υπηρεσίες, καταστήματα, super markets, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας. Πράγμα που σημαίνει ότι πλήθος οικογενειών αντιμετώπισε πρόβλημα σχετικά με το τι θα κάνει με τα παιδιά, γιατί ίσως κύριε Πνευματικέ δεν υπάρχουν παντού γιαγιάδες, παππούδες και κυρίως … θείοι να εξασφαλίσουν τα παιδιά …
Ας πάμε όμως στο επί του πρακτέου. Τα σχολεία – ειδικά του κέντρου της Κορίνθου – δεν θα έπρεπε να είχαν κανένα λόγο για να παραμείνουν κλειστά. Ίσα ίσα που θα έπρεπε να ανοίξουν, πιθανώς θα μπορούσαν λίγο αργότερα, πχ 9 ή 9μιση το πρωί, για να δώσουν ζεστασιά στα παιδιά. Για να υποδεχθούν εκείνα που οι γονείς θα έφερναν όπως συμβαίνει κάθε μέρα, για να προσφέρουν όλα εκείνα που οι δάσκαλοι και οι καθηγητές της Κορινθίας προσφέρουν με πενιχρά μέσα, ελάχιστες υποδομές και πετσοκομμένες αμοιβές. Να γίνουν χώρος θαλπωρής για τα παιδιά, χώρος κανονικού μαθήματος για τα μεγαλύτερα που δεν έχουν κανένα πρόβλημα απολύτως να πάνε στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Και ας λειτουργούσαν ελαστικά, χωρίς να κάνουν το αυστηρό πρόγραμμα μάθησης, ας αξιοποιούσαν χρόνο και μεθόδους για να ενισχύσουν δεξιότητες, να ψυχαγωγηθούν, να μάθουν παίζοντας. Είναι τόσο παράλογο αυτό ; Ακούγεται τόσο «μπανάλ» στην εποχή μας ;
Αντιθέτως, όλα τα σχολειά του Δήμου Κορινθίων θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη. Και κάποιοι λένε, «θα παιχτεί και η Τετάρτη». Τζόγο δηλαδή, μπόμπα χαρακίρι, τα βλέπω. Κρίμα. Κρίμα που έχουμε φτάσει αδιαμαρτύρητα ως εδώ. Κρίμα που ελάχιστοι αντιδρούν και ευαισθητοποιούνται. Κρίμα που μεταδίδουμε στα παιδιά μας ότι στα δύσκολα καθόμαστε μέσα, στο σπιτάκι μας, πίσω από την πορτούλα μας και έχει ο Θεός. Κρίμα που τόσο αδιαμαρτύρητα οδηγούμε τη χώρα μας σε μαρασμό και επιτρέπουμε σε κάθε «υπεύθυνο» να χασκογελά θεωρώντας ότι γίνεται αγαπητός κρατώντας κλειστά τα σχολειά. Κάποτε έλεγαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι σε περίπτωση έκτακτων φαινομένων θα είναι ανοιχτοί κοινόχρηστοι χώροι κλιματιζόμενοι και θερμαινόμενοι, εκκλησιές, κρατικές υποδομές για να βρει καταφύγιο ο κόσμος. Γιατί αυτοί οι χώροι θεωρείτο ότι είχαν την «εγγύηση» της Πολιτείας, του οργανωμένου Κράτους Πρόνοιας, των υπευθύνων. Σήμερα, στα σπίτια, πίσω από την πόρτα του ο καθένας και πανηγύρι για το κλειστό σχολείο που ο «μάγκας Δήμαρχος αποφάσισε».
Δεν περιμένω κανείς να απαντήσει σε όλα αυτά. Ευελπιστώ όσοι και όσες διαβάσουν αυτό το κείμενο, απλώς να σκεφτούν. Να σκεφτούν λίγο έξω από τη δική τους πόρτα.
Δύο σημειώσεις : Πρώτον, αξίζει να δείτε σε ποιες περιοχές τα σχολεία λειτούργησαν κανονικότατα, όπως πχ στη Λιβαδειά ή στη Νότια Κυνουρία. Δεύτερον, το κείμενο δεν αναφέρεται σε περιοχές όπου υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα, αν και εκεί κατά τη γνώμη μου το ανοιχτό σχολείο θα λειτουργούσε επωφελώς για οικογένειες που έχουν ανάγκη, αυτές που ορισμένοι βγάζουν σε φωτογραφίες στο διαδίκτυο υπερηφανευόμενοι δημοσίως ότι τις βοηθούν.
Φευ.
Βασίλειος Μπαλάφας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου