8/4/15

8/4/15 - Ρεπορτάζ της "Ημερησίας" - 7.4.15

Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τρύφωνα Καραβούλια στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ", σχετικά με το Συνέδριο που διοργάνωσε στην Κόρινθο, στο Επιμελητήριο Κορινθίας, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου με θέμα «Εθνικές και Ευρωπαϊκές εξελίξεις στον αστερισμό της κρίσης: Αναζητώντας διεξόδους και προοπτικές» στις 31/3 και 1/4/2015.

Γράφει ο Τρύφωνας Καραβούλιας :

Το Πανεπιστήμιο «βγαίνει» στη κοινωνία. Με αυτή τη σκέψη η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κορίνθου διοργάνωσε μαζί με το τμήμα πολιτικής επιστήμης και κοινωνικών σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συνέδριο με θέμα: «Εθνικές και Ευρωπαϊκές εξελίξεις στον αστερισμό της κρίσης: Αναζητώντας διεξόδους και προοπτικές». Το συνέδριο ήταν διήμερο και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Μαρτίου και την Τετάρτη 1 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κορινθίας.

Στην τρίτη θεματική ενότητα του συνεδρίου "Κρίση στην Ευρωζώνη: ευκαιρία για νέους μηχανισμούς που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή Συνοχή και Αλληλεγγύη" μίλησαν η κ.Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής, ο κ.Παντελής Σκλιάς, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, η κ.Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής ΝΔ Β' Αθηνών, ο κ.Πύρρος Παπαδημητρίου, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο κ.Βασίλειος Μπαλάφας, Τεχνολόγος Πληροφορικής και Δικτύων.

Την Τετάρτη το συνέδριο ολοκληρώθηκε και στα πλαίσια της τέταρτης θεματικής ενότητας μίλησαν: ο κ.Ευάγγελος Αντώναρος για την αυξημένη σημασία της Πολυδιάστατης Εξωτερικής Πολιτικής την εποχή της κρίσης, η κ.Βικτωρία Πιστικού για την Οικονομική Αλληλεξάρτηση και Εθνική Ασφάλεια, αναφερόμενη στην περίπτωση Ελλάδας - Τουρκίας και τέλος ο κ.Νικηφόρος Παπαχριστόπουλος για τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις.

Μιλήσαμε με τον κ. Βασίλη Μπαλάφα ο οποίος ήταν και ένας εκ των ομιλητών του συνεδρίου. Ο κ. Μπαλάφας είπε πως όλοι οι αξιόλογοι ομιλητές συμφώνησαν πως τα πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη και πρέπει να αλλάξει και η χώρα μας.

Όσον αφορά τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία είναι κάτι που πρέπει να γίνει ώστε η κοινωνία να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις των ανθρώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και από την άλλη πλευρά οι φοιτητές μπορούν να εξασκηθούν δημιουργώντας μελέτες όχι σαν ασκήσεις επί χάρτου αλλά για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Μπαλάφας Βασίλης: Το συνέδριο έγινε από τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ και από το Πανεπιστήμιο Κορίνθου, το τμήμα πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων. Το θέμα και η συζήτηση είχε να κάνει με όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Ήταν μία πολύ ωραία προσπάθεια. Είναι πολύ ωραίο να ανοίγεται η ακαδημαϊκή κοινότητα προς την κοινωνία. Γιατί δυστυχώς τόσα χρόνια η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει αποκτήσει ένα «δέσιμο» με την τοπική κοινωνία και έχει διαφανεί ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα επιζητεί αυτό το δέσιμο, αλλά όχι η κοινωνία και κυρίως οι Αρχές της.

Πρέπει να καταλάβουν και οι τοπικές Αρχές ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούν με την ακαδημαϊκή κοινότητα γιατί πέρα από τα υπόλοιπα που μπορεί να μας προσφέρει η ακαδημαϊκή κοινότητα, το νέο ΕΣΠΑ απαιτεί μελέτες από πανεπιστήμια για κάθε επόμενη
χρηματοδότηση. Πρέπει να υπάρχει έγκριση από την τοπική Αρχή, σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και πανεπιστημιακές μελέτες. Έτσι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δείτε πολλές απεντάξεις έργων που δεν θα πληρούν αυτό το κριτήριο της μελέτης από πανεπιστήμιο.

Δημοσιογράφος: Ποια ήταν τα συμπεράσματα του συνεδρίου;

Μπαλάφας: Το συνέδριο κινήθηκε στους άξονες που αφορούν τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τις αλλαγές θεσμών στην ΕΕ που πρέπει να γίνουν, το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας μας και τέλος η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

Η είδηση που βγήκε είναι ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ότι το επόμενο συνέδριο θα γίνει τον χειμώνα στο Λουτράκι. Καταλαβαίνετε ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με τα διάφορα προγράμματα συγχωνεύσεων. Η ανακήρυξη του προέδρου της δημοκρατίας σε επίτιμο διδάκτορα θωρακίζει το Πανεπιστήμιό μας. Οι γενικότερες διαπιστώσεις του συνεδρίου ήταν ότι μέχρι εδώ τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά. Πρέπει να γίνουν πολλές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι δουλειά ενός συνεδρίου να βρει τι ακριβώς αλλά σίγουρα δίνει τον τόνο στο τι πρέπει να αλλάξει, όπως η δημόσια διοίκηση, η βιομηχανική διάρθρωση κ.λπ.

Η κρίση έφερε ανησυχία σε όλους τους πολίτες της ΕΕ. Το ευρωπαϊκό όραμα έχει θολώσει και δεν είναι το ίδιο με τις αρχές του 2000 που μιλούσαμε για ευημερία, κοινό νόμισμα κ.λπ.

«Η κακή οικονομική μας πολιτική είναι «καμπανάκι» για την εξωτερική μας πολιτική»

Ο Ευρωσκεπτισκιμός δεν πάει να πει ότι θέλεις να διαλυθεί η Ευρώπη μπορεί να θέλεις να καλυτερέψει. Πρέπει να αλλάξουν θεσμικά εργαλεία στην ΕΕ. Πρέπει να φύγει από το αυστηρό κομμάτι των μέτρων πειθαρχίας και μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πρέπει να βοηθήσει τους λαούς που έχουν προβλήματα και εμείς για παράδειγμα μπορούμε να «αντιγράψουμε» την Εσθονία που είναι πρωτοπόρος αφού το 15% του ΑΕΠ έρχεται από τις νέες τεχνολογίες, όλη η χώρα έχει 100% δωρεάν wi-fi και μάλιστα το ταχύτερο του κόσμου. Άρα στην Ελλάδα αν θελήσουμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή στην οικονομία των νέων τεχνολογιών δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Μπορούμε να πάρουμε τις καλές πρακτικές της Εσθονίας. Αυτό σημαίνει Ενωμένη Ευρώπη.

Και δεν μπορούμε να έχουμε ένα «κοστούμι» και να προσπαθούμε να το «φοράμε» σε όλες τις χώρες και να «κόβουμε» για να ταιριάξει. Ήδη έχουν αρχίσει να έχουν προβλήματα οικονομικά και οι χώρες του βορρά. Τι θα κάνουμε; Θα κόψουμε πάλι; Πρέπει λοιπόν να προσθέτουμε αξία και όχι να αφαιρούμε.

Άλλο συμπέρασμα ήταν πως η κακή οικονομική μας πολιτική είναι «καμπανάκι» για την εξωτερική μας πολιτική. Διότι δεν μπορείς να έχεις ισχυρή εξωτερική πολιτική όταν είσαι εξαθλιωμένος οικονομικά και ο συνομιλητής σου το γνωρίζει. Αυτά είναι τα συμπεράσματα.

Πιστεύω επίσης πως ήταν πολύ σημαντικό που νέοι άνθρωποι συζήτησαν αυτά τα θέματα. Επίσης γι’ αυτούς τους μελλοντικούς ακαδημαϊκούς πολίτες το να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο συνέδριο είναι γι’ αυτούς μία πολύ καλή εξάσκηση. Και δεν παίζει ρόλο που το συνέδριο οργανώθηκε από μία κομματική παράταξη. Εξάλλου τα θέματα και η συζήτηση δεν είχε να κάνει ούτε κατά διάνοια με το κόμμα. Γιατί διάφοροι έγραψαν ότι η κομματική νεολαία έκανε συνέδριο, αλλά δεν είναι έτσι. Υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν χωρίς να παραστούν για να ακούσουν τι λέγεται ή ακόμη χωρίς να ρωτήσουν τι ειπώθηκε.



Δείτε το σχετικό απόκομμα της εφημερίδας :