28/5/12

28/5/12 - Τι καθόμαστε και συζητάμε ;

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 26 Μαΐου 2012, σελίδα 7 :

Τι καθόμαστε και συζητάμε ;

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου πίστευα ότι ως πολίτες θα γινόμασταν λίγο πιο «πονηρεμένοι» απέναντι σε όσα μας σερβίρονται γενικώς, από όλες τις πλευρές και από κάθε «πλανόδιο» οικονομικό αναλυτή, ινστρούχτορα της πτώχευσης ή αυτοσχέδιο ιεροκήρυκα του μηδενισμού και του χάους. Πίστευα ότι όλο και περισσότεροι πολίτες θα έμπαιναν στη διαδικασία να μελετήσουν, να αναζητήσουν πηγές και αναφορές, να ψάξουν ιστορικά προηγούμενα ή να διαμορφώσουν ένα ρεαλιστικό πλαίσιο συζήτησης και διαλόγου.

Είχα αυτή την πεποίθηση γιατί πιστεύω και αυτή τη φορά, όπως και την προηγούμενη, ότι οι πολίτες πρέπει να κατευθυνθούν στις κάλπες κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης των δεδομένων και των όποιων συνεπειών των επιλογών τους. Όσο και να μιλήσει πλέον κάποιος, όσο και να γράψει, όσο και να «προπαγανδίσει» κάποια άποψη, τελικά ο καθένας θα αναλάβει μόνος την ευθύνη του την ώρα της κάλπης. Έχω πει πολλές φορές, και επιμένω, ότι το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας επέλεξε να μεταθέσει στους Έλληνες πολίτες μια τεράστια ευθύνη που πρώτον δεν τους αναλογεί και δεύτερον δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση και δεδομένα για να την αναλάβουν. Οι Έλληνες καλούνται εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και δυσχέρειας, για όσους βρίσκονται μέχρι τα 50 περίπου χρόνια τους, να πάρουν αποφάσεις που μπορούν να επιφέρουν συνέπειες που τις έχουν βιώσει μόνο πολύ μεγαλύτερες ηλικίες στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου δημόσια αντιπαράθεση επιστημονικών απόψεων και σχολών, που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζαν μόνο όσοι ασχολούνταν με επιστημονικές δημοσιεύσεις (papers) σε επίπεδο μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών. Έρχονται αντιμέτωποι με τον κάθε επιστήμονα που βγαίνει στην τηλεόραση, στον τύπο ή στο διαδίκτυο, με ύφος αυθεντίας και ενίοτε υπό «καρδιναλικό» ναρκισσισμό ή αυτισμό, και διατυπώνει είτε την καθαρά προσωπική του άποψη, είτε τη θεωρία του που θα προσπαθήσει να διατυπώσει στο επόμενο επιστημονικό άρθρο του που θέλει να δημοσιεύσει σε κάποιο προσεχές οικονομικό forum ή συνέδριο.

Από την άλλη πλευρά, στα ίδια μέσα εμφανίζονται διάφοροι αυτόκλητοι, αυτοδίδακτοι ή ακόμα και «κατευθυνόμενοι» ιέρακες της όποιας ακραίας άποψης και μπουρδολογούν, παριστάνοντας τους νοσταλγούς της «UNRRA» (United Nations Relief and Rehabilitation Administration), θέλοντας να πείσουν τους Έλληνες πολίτες να στραφούν σε μια εκδοχή κλειστής οικονομίας που δεν έχει εμφανιστεί πουθενά αλλού στον πλανήτη στη σύγχρονη εποχή και που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν επιβληθεί κάποιου είδους ολοκληρωτικό καθεστώς.

Αυτοί οι άνθρωποι, αφαιρώντας από το συλλογισμό τους τις ακραία αρνητικές εκφάνσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου, ευαγγελίζονται ως παράδεισο το σενάριο της λεγόμενης «λαϊκής άτοκης δραχμής», σενάριο που εμφανίστηκε στο δημόσιο διάλογο σχεδόν αμέσως μετά τη διαφαινόμενη πανευρωπαϊκά αδιέξοδη πρόταση που επιχείρησε να προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ και αναγκάζεται σταδιακά να διαφοροποιήσει, αντιλαμβανόμενος ότι οδηγεί σε βήμα προς την ελεύθερη πτώση. Δεν λέω ότι οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν όμως εν δυνάμει ή ήδη ψηφοφόρους του, ή παράγοντες που επιχειρούν μέσω αυτού να επιβάλουν τις ζοφερές και σκοταδιστικές σκέψεις τους. Εκεί, δηλαδή, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τις γνωστές συνιστώσες του, έχει αποκτήσει πλέον και μια ομάδα προσκολλούμενων που προσπαθούν να τον παρασύρουν στις ανεδαφικές τους επιδιώξεις, χρησιμοποιώντας τα γνωστά δικανικά τους επιχειρήματα και προπαγανδίζουν ανερυθρίαστα, ουτοπικά σενάρια για τα οποία είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα αποκαλυφθούν και τα ελατήριά τους, απλά ίσως τότε να είναι αργά.

Παράλληλα, υπάρχει μια ομάδα επαγγελματιών που εμφορείται από τις ίδιες ιδέες και τις διαλαλεί φορώντας τους μανδύες της σοβαροφάνειας, του «έγκριτου», του αντισυμβατικού, του αριστερίστικου ακτιβισμού, της επιστημοσύνης, των κενών λεκτικών ακροβατικών που εκστομίζουν, καθήμενοι στην ακριβή καρέκλα του επαγγελματικού τους γραφείου για το οποίο πληρώνουν και ένα παχύ ενοίκιο.

Αυτή η μερίδα προσδοκά, φανερά πια, σε αύξηση της πελατείας της με κάθε τρόπο. Σκεφτείτε απλώς ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο εργαζόμενοι θα ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους συνεχώς στα δικαστήρια, φτάνοντας ακόμα και μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια (15 – 20 χρόνια δικαστικό αγώνα), σκεφτείτε κόσμο που θα τρέχει να φτιάχνει συμβόλαια για να πουλάει την περιουσία των γονιών και των παππούδων του προκειμένου να ζήσει τα παιδιά του, σκεφτείτε δουλειά στις προσημειώσεις και στα υποθηκοφυλακεία, αναλογιστείτε υπερασπιστές «πακέτων» απολυμένων με το αζημίωτο βέβαια, σκεφτείτε δικαστικές διαμάχες σχετικά με την αμφισβήτηση αξιών που θα προκύψουν από μια πιθανή μετάβαση σε ένα εθνικό νόμισμα ή ακόμα χειρότερα σε «λαϊκό άτοκο νόμισμα», σκεφτείτε μια ολόκληρη βιομηχανία αγωγών, ασφαλιστικών μέτρων ή ακόμα και απλών καταγγελιών που θα προκύψουν μέσα σε ένα περιβάλλον που θα καταρρέουν τα πάντα. Εδώ ήδη είμαστε μια χώρα που την χαρακτηρίζουμε «ελαχίστως ευνομούμενη» και στα ελληνικά δικαστήρια γίνεται της κακομοίρας, φανταστείτε τι θα γίνεται σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο. Μιλάμε για πολλή και εξασφαλισμένη δουλίτσα. Τονίζω ότι μιλώ για μερίδα και όχι για σύνολο.

Μπροστά σε όλα αυτά στέκονται σήμερα οι πολίτες απηυδισμένοι και απεγνωσμένοι, αναζητώντας μια ελπίδα, μια χαραμάδα από την οποία να μπορούν να δουν λίγο φως. Βλέπουν και ακούν όλους αυτούς και νομίζουν ότι όλα είναι απλά, λογικά και έχουν πίσω τους αγνές προθέσεις. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα και δεν είναι τίποτα απλό και μονοσήμαντο. Κουράστηκε όμως ο κόσμος πια και είναι έτοιμος να κάνει ακόμα και ακραίες επιλογές, ειδικά όταν του τις παρουσιάζουν σαν κάτι σχεδόν ιδανικό.

Ποιος μπορεί και δικαιούται σήμερα να διακηρύττει σύστημα κλειστού οικονομικού κύκλου τη στιγμή που η Β.Κορέα δέχεται αμερικάνικη βοήθεια για να σιτίσει τον πληθυσμό της ; Ποιος έχει το δικαίωμα να παρασύρει το λαό σε μια τέτοια επιλογή και να αναλάβει την ευθύνη ; Τουλάχιστον ας πει την αλήθεια. Ότι αυτά τα πράγματα για να δουλέψουν χρειάζονται ολοκληρωτισμό. Ας πει τουλάχιστον αυτό.

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν συζητήσεις εσωτερικής κατανάλωσης γιατί «έξω» τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και αυτό έχει πια αποδειχθεί. Η αλήθεια είναι ότι ο λαός καλείται να αναλάβει μια ευθύνη μεγαλύτερη από αυτή που του αναλογεί. Οι περιστάσεις όμως και το "αιμορροφιλικό" πολιτικό σύστημα τον οδηγούν σε μια κομβική, ιστορική επιλογή. Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Μερικοί νομίζουν ότι πάντα κάτι θα γίνεται και θα σώνεται η κατάσταση. Κάνουν λάθος. Εδώ η φάση δεν είναι όπως στα αεροπλάνα που ο καθένας έχει το δικό του αλεξίπτωτο. Μακάρι εκείνοι που ευαγγελίζονται την ελεύθερη πτώση να είναι τόσο μάγκες που την ώρα εκείνη θα δώσουν το δικό τους αλεξίπτωτο για να σωθεί ο διπλανός τους. Μακάρι.









Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd, εδώ.










Βασίλειος Μπαλάφας

vasileios[at]balafas.gr
vbalafas.blogspot.com



27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στους "αριστερούς επαγγελματίες" που θα μας στείλουν στο γκρεμό με τους "κεντρο-αριστερο-δεξιούς επαγγελματίες" που έφτιαξαν τον "Τιτανικό"¨;

Η πραγματικότητα γίνεται αντιληπτή υπό το πρίσμα του κάθε σχολιαστή, παρατηρητή, συμμέτοχου και από αυτή τη λογική δεν ξεφεύγει ούτε αυτό το κείμενο, όπως και όλα τα υπόλοιπα, αναπόφευκτα.

Και μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη για την οποία συζητάμε δεν έχει σχέση με αυτήν προ 10 ή 20 ετών και πιθανώς η μετεξέλιξή της (σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα) να είναι ακόμη πιο διαφορετική.

Το μόνο που μπορούν να αποφασίσουν πλέον οι ψηφοφόροι (παρά την "πλύση εγκεφάλου" από κάθε πλευρά) είναι το τίμημα που θα προτιμούσαν να πληρώσουν.

Κ.

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Ο επίλογος του σχολίου σας θα με βρει, ως προς το νόημά του, πλήρως ευθυγραμμισμένο και σύμφωνο.

Αναντίρρητα θα πληρωθεί τίμημα και μάλιστα βαρύ για όσα έχουν προηγηθεί.

Για τα υπόλοιπα θα σας πω μονάχα ότι βιαστήκατε να σχολιάσετε το άρθρο. Μπορείτε να το ξαναδιαβάσετε. Θα διαπιστώσετε ότι είναι από τις φορές που δεν μιλώ για πολιτικούς επαγγελματίες (έχω γράψει για αυτούς στο παρελθόν), μιλώ για κανονικούς επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων που παίζουν συγκεκριμένο παιχνίδι στην πλάτη του απεγνωσμένου κόσμου. Ακούστε τί λέγεται γύρω σας και από ποιους και θα καταλάβετε. Αν όχι, εδώ είμαστε.

Φυσικά και κανένα κείμενο δεν μπορεί να φύγει από το πρίσμα εκείνου που το γράφει. Είχα γράψει, άλλωστε, στο άρθρο με τίτλο "Οι βοές της αβύσσου" ότι "Κατά τη δική μου άποψη, ένα άρθρο πρέπει να δημιουργεί συζήτηση και σκέψη και όχι απλώς να αναφέρεται στεγνά σε μια ρητορική ή έναν δικανικό λόγο που δεν επιδέχεται, λογικής και όχι άτακτης, πλαστικότητας. Τι νόημα έχει δηλαδή ένα άρθρο που δεν έχει σκοπό να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, να ανατροφοδοτηθεί από δημιουργική αντιπαράθεση και διαφωνία, να προσφέρει ενδεχομένως την επόμενη ημέρα μια εμπλουτισμένη μορφή που θα περιέχει την αντίδραση του αναγνώστη ; Αυτό λειτουργεί και αμφίδρομα. Και ο αναγνώστης μπορεί να προσθέσει στη δική του σκέψη και συλλογιστική κάποια στοιχεία από ένα άρθρο που διαβάζει. Αυτό είναι άλλωστε το νόημα. Αν ο αρθρογράφος για ένα θέμα αλλάξει οπτική, θα πρέπει αυτή την αλλαγή να την εξηγήσει επαρκώς και συγκεκριμένα, δεν είναι έγκλημα, αλλά δεν είναι και κάτι που μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν, κατά «τας συνθήκας» και με σημαίες ευκαιρίας.".

Συμφωνώ και για την χροιά της Ευρώπης σε όσα γράφετε και έχω γράψει ότι με εκφράζει η Ευρώπη έτσι όπως την περιέγραψε ο Εθνάρχης Κων. Καραμανλής το 1991 σε ομιλία την οποία επίσης θα βρείτε σε αυτό το blog στο αμέσως προηγούμενο άρθρο από αυτό που μόλις διαβάσατε.

Όσο για τις διαφορές, νομίζω ότι είναι περιττό να ξαναγραφτούν. Έτσι και αλλιώς το ποιος και με ποια νοοτροπία κυβέρνησε τον τόπο τα 27 από τα τελευταία 35 χρόνια, είναι γνωστό.

Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την υψηλή ποιότητα του σχολίου σας και τη συμμετοχή σας.

Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη η νοοτροπια των ετων 2004-9 ηταν καλυτερη? Αυτη δεν μας εφερε στην κατστροφη και απο ενα χρεος σταθροποιημενο και μειουμενο για μια δεκαετια εκτιναχθηκε στο 106% το πηγε στο 127%. Εδω τα στοιχεια, για να μην αρχισεις παλι τις δικαιογιες https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/pub?hl=el&hl=el&key=0AsLv1yk2cmn9dDhqbm5OaDBZeGwyZV9RWGtxR1VvNUE&output=html

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...

Ιούλιος 2008


Στα τελευταία χρόνια, ο ολόκληρος Κόσμος αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Η επανάσταση της γνώσης και της τεχνολογίας αλλάζει τα πάντα γύρω μας. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος προκαλεί ανησυχητική κλιματική αλλαγή! Οι κραδασμοί της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Αμερική μεταδίδονται έντονοι σ’ ολόκληρο τον Κόσμο. Η ραγδαία ανάπτυξη στην Κίνα και την Ινδία αυξάνει τη ζήτηση και ανεβάζει τις τιμές ενεργειακών προϊόντων, πρώτων υλών και βασικών τροφίμων.

Μέσα σε ένα χρόνο... η τιμή του πετρελαίου διπλασιάστηκε, οι τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν πάνω από 50%, το κόστος του χρήματος έγινε πιο βαρύ. Οι συνέπειες είναι έντονες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη: Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υπερδιπλασιάστηκε, οι ρυθμοί της ανάπτυξής της πέφτουν σχεδόν στο μισό, ο κίνδυνος για νέα έκρηξη της ανεργίας απειλεί τις κοινωνίες της.

Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί τονίζουν το μέγεθος, αλλά και τις δυσκολίες αντιμετώπισης των προβλημάτων. Πλήττονται στο σύνολό τους οι εθνικές οικονομίες. Επιβαρύνονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δυσκολεύονται, όχι μόνο οι οικονομικά ασθενέστεροι, αλλά και τα μεσαία οικονομικά στρώματα.

Η Χώρα μας επέδειξε ισχυρές αντοχές, χάρη στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων. Οι επιπτώσεις, ωστόσο, είναι ήδη σοβαρές. Αποφασίσαμε, απέναντι σ’ όλα αυτά, να ενισχύσουμε το δίχτυ ασφάλειας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εξαντλώντας κάθε όριο αντοχής του Προϋπολογισμού. Αποφασίσαμε να μείνουμε αταλάντευτοι στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Αταλάντευτη βούλησή μας, είναι να συνεχίσουμε την εξυγίανση του Δημόσιου Τομέα, να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο τους θεσμούς, να προάγουμε τη διαφάνεια παντού.

Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Ξέρουμε ότι έχουν βαθειές ρίζες στο χρόνο. Ξέρουμε ότι συνδέονται με κρατικές αδυναμίες, που δεν αντιμετωπίζονται, ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα. Ξέρουμε ότι αφορούν νοοτροπίες που εμπεδώθηκαν σε χρόνιες καταστάσεις ανοχής και ατιμωρησίας. Κάναμε, στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, σημαντικά βήματα.

Σε ό,τι αφορά τα έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου:

Καθιερώθηκε…

διαφανές διαγωνιστικό σύστημα στην ανάθεση των έργων,
νέος Κανονισμός για τις προμήθειες του Δημοσίου,
νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης:

Επεκτείνεται το σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που εγγυάται τη διαφάνεια στις συναλλαγές Πολίτη και Κράτους.
Έγινε κακούργημα η απιστία περί την υπηρεσία.
Έγινε κακούργημα η δωροδοκία.
Δημοσιοποιούνται οι συμβάσεις που υπογράφουν τα Υπουργεία.
Δημοσιοποιούνται όλες οι δαπάνες της κρατικής διαφήμισης.
Ενσωματώνονται στο Γενικό Προϋπολογισμό οι Ειδικοί Λογαριασμοί.
Υποχρεώνονται τα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να υποβάλλουν Προϋπολογισμούς και Απολογισμούς.

Σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη:

Υποστηρίχθηκε η προσπάθειά της να απαλλαγεί από φαινόμενα παραδικαστικής συναλλαγής.
Προωθήθηκαν -και προωθούνται- θεσμικά και οργανωτικά μέτρα για την ταχύτερη απονομή του Δικαίου.
Προτάθηκαν, αλλά απορρίφθηκαν από την Αντιπολίτευση, συνταγματικές ρυθμίσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση της Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των κομμάτων απέναντι σε εξωθεσμικά Κέντρα:

Προτείναμε, στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ρυθμίσεις διαφάνειας, που αφορούν, τόσο στον έλεγχο των δαπανών, όσο και στη χρηματοδότησή τους, κυρίως από τον κρατικό Προϋπολογισμό.
Προτείνουμε, αφού προσέκρουσε κι αυτό στην αρνητική στάση της Αντιπολίτευσης, τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής, για μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...




Οι πολίτες το ξέρουν πολύ καλά. Τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα (τα χρέη, τα ελλείμματα, η ακρίβεια, η ανεργία, η διαφθορά) είναι «επιτεύγματα» ενός καθεστωτικού παρελθόντος. Ανεξιχνίαστες υποθέσεις που αποκαλύπτονται, ερευνώνται και αντιμετωπίζονται σήμερα (παραδικαστικό, Χρηματιστήριο, Δ.Ε.ΚΑ., Κτηματολόγιο, Εξοπλιστικά, ΤΟΡ - Μ1, «Ζίμενς») γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν στο χθες. Γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στις εστίες ενός συστήματος εξουσίας που δεν έβλεπε, δεν άκουγε, δεν αντιδρούσε. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με την κάλυψη ενός συστήματος που λοιδορούσε, που λάσπωνε, που υποτιμούσε, όποιον τολμούσε να πει για όλα αυτά. Γεννήθηκαν μέσα από νοοτροπίες που έκαναν τη διαπλοκή καθεστώς, έκαναν τη διαφθορά καθημερινή πρακτική, έκαναν την αθέμιτη συναλλαγή κοινωνικά αποδεκτή.

Για πολλά χρόνια, η «μίζα» ήταν κυβερνητική οδηγία, η παρανομία γινόταν ανεκτή, οι υπαίτιοι προστατεύονταν ακόμη και με νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτή είναι η αλήθεια. Η κατάσταση εκείνη άλλαξε και συνεχίζει ν’ αλλάζει. Οι υπαίτιοι δεν καλύπτονται. Οι υπόλογοι, όποιοι κι αν είναι, λογοδοτούν -και θα λογοδοτούν- αυστηρά. Τολμούμε να συγκρουόμαστε! Τολμούμε να αποκαλύπτουμε! Τολμούμε να ερευνούμε! Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Αυτή είναι η διαφορά μας. Οι θεσμοί λειτουργούν αποτελεσματικά και η Δικαιοσύνη, απόλυτα ανεξάρτητη, έχει σήμερα το λόγο που της ανήκει. Την εμπιστευόμαστε, σε κάθε περίπτωση.



Εσύ φίλε που ήσουν τότε ; Ψήφιζες ΠΑΣΟΚ και έβλεπες Βερύκιο, ή είχες ξεκινήσει την προπόνηση στο κόκκινο βιβλίο του Μάο ;


Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Ωραια τα τσιτατα απο το προεκλογικο υλικο του 2007 αλλα απο εκεινη την εποχη του 2004-9, ουτε οι λεξεις (κουμπαροι, βατοπαιδι κλπ) ουτε οι αριθμοι (106% σε 127%) συνηγορουν σε αυτα. Αληθεια περιμενουμε ακομη για εκεινη την επιφοιτηση που θα αποκαλυψει τα πραγματικα στοιχεια ακομα και για το 2008 που διπλασιασατε το ελλειμμα μολις ειχατε παρει εντολη μετα τις εκτακτες εκλογες του 2007 με θεμα την οικονομια. Και βεβαια ο κλασσικος δεξιος επιλογος που τον βολευει να συγκρινει τον δεξιο νεοφιλελευθερισμο με τον κομμουνισμο. Με το ΠΑΣΟΚ αντιθετα εκεινης της περιοδου δεν βολευει πολυ η συγκριση καθως παρολα τα επιχειρηματα περι διαφθορας αφενος υπηρξε εργο που αφησε πισω του, γεφυρα, αεροδρομιο, μετρο κλπ χωρις να εκτιναξει το χρεος οπως το 2004-9 αλλα και εθνικα βηματα οπως η εισοδος της Ελλαδας στο ευρω και της Κυπρου στην ΟΝΕ. Και μακαρι να ειχε αφησει κι ο "εθναρχο"-ανιψιος ενα κλασμα αθτου του εργου, γιατι οσο διεφθαρμενοι κι αν ηταν οι τροποι κατασκευης του ειναι παντα καλυτερο απο το τιποτα. Καθως η ΝΔ εκτοξευσε μεν το δημοσιο χρεος αλλα αφησε κρανιου τοπο, συγνωμη επανιδρυση του κρατους ηθελα να πω, για να ευθυμησουμε και λιγο.

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...




Συνεχίζεις να μη θέλεις να δεις τα αυτονόητα.

Θα σου υπενθυμίσω την προσπάθεια του Καραμανλή να επιτευχθεί συμφωνία 5 αυτονόητων αξόνων - προτάσεων για την Οικονομία. Ο Παπανδρέου αρνήθηκε και λίγο αργότερα εξαπέλυσε το "λεφτά υπάρχουν". Αυτό διάλεξες.

Το αεροδρόμιο το ΠΑΣΟΚ το πολέμησε μέχρις εσχάτων. Έπρεπε και μπορούσε να είχε γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα. Σου θυμίζω τις μαύρες σημαίες και τις καταλήψεις στα Σπάτα.

Θυμίζω επίσης το κρυμμένο χρέος του Σημίτη που είχε εξαφανιστεί με τη δημιουργική λογιστική και τη συνδρομή οίκων και το οποίο εμφανίστηκε αργότερα μαζί με τους τόκους του. Πάρε έναν πίνακα χρέους και δες ότι το 2009 απαιτήθηκαν 12 δις μόνο για τόκους !

Μη λέμε τα ίδια. Για τα υπόλοιπα σε παραπέμπω στα παραπάνω.

Δεν ξέρω για τη δική σου διάθεση, προσωπικά πάντως δεν έχω καμία διάθεση να ευθυμήσω. Μα καμία όμως ...

Ευχαριστώ για τα σχόλιά σου.


Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Όπως είπε και ό φίλος ανώνυμος από πάνω..για βατοπαίδι και τα άλλα σκάνδαλα...κουβέντα!!

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Παρακαλώ παραθέστε συγκεκριμένα "σκάνδαλα" με τη σειρά και σας υπόσχομαι ότι θα αναφερθώ σε όλα. Θα μου πείτε συγκεκριμένα όμως ποιο είναι το "σκάνδαλο" σε κάθε περίπτωση. Όχι μια λέξη και "τα άλλα σκάνδαλα". Συγκεκριμένα και θα αναφερθώ σε όλα.

Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Λεμε τα ιδια γιατι συνεχιζεις παλι να εθελοτυφλεις αναμεσα στο καταστρεπτικο τυφωνα της «επανιδρυσης του κρατους» 2004-9 και της εποχη Σημιτη. Το swap της εποχης Σημιτη ειχε εγκριθει και απο την ΕΕ και αφορουσε 1% του ΑΕΠ ενω η "εθναρχο”-ανιψιος και ο σημερινος προεδρος της ΝΔ διαλαλουσαν ενα ελλειμμα του 2009 στο 4% και κατεληξε 16%! Οσο κι να βγαλεις το τελευταιο τριμηνο ΠΑΣΟΚ του 2009 και τις δηθεν αλχημειες καταληγουμε τουλαχιστον στο 10%! Ακομα δεν ειδα να σχολιαζεις τις επιδοσεις της ΝΔ που κερδισε τις εκτακτες εκλογες του 2007 με θεμα την οικονομια για να διπλασιασει το ελλειμμα του 2008! Με αυτη την κυβερνηση που εξαφανιζοταν σε απηχηση και δημοσκοπικα, κατηγορεις το τοτε ΠΑΣΟΚ γιατι δεν συμφωνησε με τις δηθεν προτεινομενες οικονομικες προτασεις, σε μια περιοδο που το δικομματικο συστημα καλα κρατουσε; Ακομα γιατι αυτες οι προτασεις δεν εγιναν στις εκλογες του 2007 αλλα η ΝΔ προτιμησε να εκμεταλευτει την τελευταια περιοδο δημοσκοπικης υπεροχης στο τελος του 2007 για να παρατεινει την θητεια της; Ακομα στην αρχη της διακυβερνησης το ΠΑΣΟΚ εφαρμοσε προτασεις αντιθετες απο τις νεοφιλελευθερες φορολογικες ρυθμισεις της ΝΔ που ειχαν εφαρμοστει το 2004-9 (σχεδον ενιαιος φορολογικος εισοδηματικος συντελεστης με κατωτερο 29% και ανωτερο 35%, καταργηση φορου κληρονομιας και φορου μεγαλης περιουσιας κλπ). (Φυσικα δεν αρνουμαι ότι με την πιεση της διεθνους κρισης ξεπουληθηκε και το ΠΑΣΟΚ στον νεοφιλελευθερισμο και γινατε συνεταιρακια.) Ακομα προσπαθεις να αντισταθμισεις το τιποτα της κληρονομιας σε εργα της περιοδου 2004-9 με την αρχικη πολεμικη εναντιον του αεροδρομιου, που ηταν όμως μονο ένα από τα εργα που αφησε πισω η περιοδος Σημιτη, με την οποια διαφθορα κι αν τα συνοδευσε. Ας ειχε αφησει κατι πισω της η ΝΔ του 2004-9, εστω και με διαφθορα, κι ας ειχε τυχει και να το πολεμησει αρχικα, αφου ουτως ή αλλως την εκτιναξη του δημοσιου χρεους επι ΝΔ από 106% στο 127% δεν την αποφυγαμε.

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Βλέπω ότι συστηματικά όταν έρχεται η ώρα να αναλύσετε και να περιγράψετε τα "σκάνδαλα" δεν το κάνετε.

Για τα υπόλοιπα τώρα. Εκπλήσσομαι από το γεγονός ότι προσποιείσαι πως δεν θυμάσαι τί συνέβη στην Ελλάδα το 2007 και το 2008. Έχεις υπόψη σου ότι όπως αποκαλύφθηκε εκτελέστηκε το μεγαλύτερο ίσως project δολιοφθοράς στη σύγχρονη ιστορία της χώρας ;

Η ΝΔ προσπάθησε την επανίδρυση και δεν τη κατάφερε πέρα από το θεσμικό επίπεδο. Θέσπισε όμως νόμους τους οποίους πολίτες της χώρας αρνήθηκαν να εφαρμόσουν.

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Ο Κουτρουμάνης, μετέπειτα υπουργός του ΠΑΣΟΚ, εκείνη την εποχή ήταν συνδικαλιστής στα ταμεία. Το ξέρεις ότι όταν ενώνονταν τα ταμεία και όταν πέρασε ο νόμος για τον χρονοπρογραμματισμό των εργασιών των υπαλλήλων, έδωσε εντολή για λευκή απεργία ;

Θυμάσαι τον Παπακωνσταντίνου, μετέπειτα υπουργό του ΠΑΣΟΚ, να δίνει τη μάχη μαζί με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ;

Για το 16 % σε παραπέμπω σε δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τοποθετήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, στην ΕΛΣΤΑΤ. Δε χρειάζεται να προσθέσω εγώ κάτι.

Το ζήτημα τώρα δεν είναι να ξαναπούμε τα ίδια. Εμένα ένα πράγμα με ενδιαφέρει (πιθανώς εσένα να μη σε ενδιαφέρει το ίδιο) αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα να ήξερα πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η μοίρα μας αν ο ΓΑΠ συμφωνούσε το 2008 στους 5 άξονες για την οικονομία του Καραμανλή. Θα ήθελα να ήξερα αν μετάνιωσε που τορπίλισε το Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη με τις περιοδείες του στα Βαλκάνια και τις επικλήσεις του Πεταλωτή σε συλλόγους παρατήρησης της σεξουαλικής πράξης του πορτοκαλοπράσινου δρυοκολάπτη.

Γιατί αν εσύ κάποια που λες τα θεωρείς "σκάνδαλα", προσωπικά αυτά που σου αναφέρω τα θεωρώ προδοσία κατά της πατρίδας.

Κοίτα και μόνος σου τι έγραψες. "Αρχική πολεμική". Δηλαδή όταν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία είχαμε μαύρες σημαίες και καταλήψεις στα Σπάτα και μετά κάναμε το έργο με απευθείας αναθέσεις όπως έγινε και με τους Ολυμπιακούς που σε 3 χρόνια κάναμε εκείνα που έπρεπε να γίνουν σε 8, αλλά τα χρυσοπληρώσαμε, έγιναν σχεδόν όλα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, υπερκοστολογήθηκαν και όλα μα όλα υπερέβησαν τους προϋπολογισμούς τους.

Νομίζω ότι οι συγκρίσεις ακόμα και με την πιο νωθρή ερμηνεία της θητείας της ΝΔ προκαλούν μελαγχολία.

Η χώρα έπεσε στα βράχια και σίγουρα όχι από τη νοοτροπία της ΝΔ. Παραλείψεις έκανε, αστοχίες έκανε. Όλοι όμως την κατηγορούν για το ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα, όχι για το ότι έφτιαξε Τσοχατζόπουλο, Μαντέλη, Τσουκάτο, Αθανασόπουλο κτλ κτλ. Και αυτοί είναι με τη βούλα στον τάκο. Γι' αυτό γράφω μόνο αυτούς. Να μη μιλήσουμε και για κάτι πεθαμένους τέτοιες ώρες ...

Δεν κατανοώ επίσης γιατί θεωρείς εκτίναξη τα ποσοστά που αναφέρεις μεταξύ 2008 και 2009, εν μέσω κρίσης ουσιαστικά. Αδικείς τη λέξη "εκτίναξη". Και την αδικείς γιατί δεν ξέρω ποια λέξη θα μπορούσες να βρεις για να χαρακτηρίσεις την πορεία του χρέους από το 1981 μέχρι το 1989. Θα ήθελα να μου έλεγες μια λέξη που θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη από την "εκτίναξη" και να ανταποκρίνεται στην περίοδο που σου ανέφερα.

Θα περιμένω.

Ευχαριστώ.


Β.Μπαλάφας

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Έστειλες ένα σχόλιο 3 γραμμών με 2 links σε ιστοσελίδες με αναφορές που στο 80 % τους είτε έχουν ανατραπεί, είτε δεν έχει αποδειχθεί τίποτα.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να στέλνεις links, να κάνω διαφήμιση σε sites που εκτελούν "εργολαβίες" ανακριβειών και να κάθομαι εγώ μετά να γράφω κείμενα για να τα αντικρούσω.

Θα μου πεις αν θέλεις σε δικό σου κείμενο αυτά που πιστεύεις με τις αντίστοιχες συγκεκριμένες αναφορές. Όχι αυτά που διάβασες από ιστότοπους χαμηλής ή αμφίβολης αξιοπιστίας. Όσο και να προσπαθήσεις -ετε, Τσοχατζόπουλοι όλοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

Είπαμε, να κάνουμε διάλογο, όχι να απαντήσω σε ό,τι έχει αναρτηθεί κατά καιρούς στο διαδίκτυο, εγώ να χάνω χρόνο και εσύ να πετάς 2 links.

Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Εξακολουθείς να αποφεύγεις να απαντήσεις απλά.
Links απο το τρομακτικο έχεις αφήσει στο παρελθόν,τώρα σε πείραξε;

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Ήμουν σαφής. Σε σέβομαι και κάθομαι και γράφω. Δεν σου πετάω 2 links στη μούρη και να σου το παίζω μάγκας.

Κάνε το ίδιο.

Και πέραν αυτού, απορώ γιατί μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Μου μιλάς για πράγματα γενικώς και αόριστα. Και μιλάς σε έναν άνθρωπο που δεν έχει ασκήσει εξουσία ποτέ, ούτε έχει υπάρξει σε θέση διοίκησης. Ούτε βουλευτής έχω υπάρξει, ούτε υπουργός, ούτε δημοτικός σύμβουλος, ούτε σύμβουλος πολιτικού, ούτε μετακλητός, ούτε σε κάποιο ΔΣ, ούτε σε κάποια κρατική θέση γενικώς.

Ευχαριστώ για την κατανόηση.

Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Προφανως ειμαστε δυο ανωνυμοι Ειμαι ο 28/5 11.46μμ, 30/5 6.05μμ και 31/5 4.22μμ και εφεξης Μαριος, και δεν εχω βαλει άλλο link εκτος από αυτό με τα αναλυτικα δημοσιονομικα στοιχεια . Λοιπον για το 16% ελλειμμα του 2009 φυσικα και δεν εχεις να προσθεσεις κατι άλλο γιατι με ολες τις δικαιολογισεις των δυσμενων στοιχειων δεν μπορεις να ισχυριστεις ότι τουλαχιστον 10% από το 16% δεν είναι αποτελεσμα του τελευταιου ετους της «επανιδρυσης»!. Αν ισχυριζεσαι τετοια διορθωση στοιχειων επιχειρηματολογησε την και μην διαφευγεις. Αλλωστε ακομα και μεσω μυθικου τροπου χειρισμο των στοιχειων, με τον οποιο μονο για το 8% να μπορουσε η ευθυνη να επιφορτισθει στην ΝΔ, αυτο απλως κανει τον μεγαλο οικονομολογο του Χαρβαρντ και επιδοξο σωτηρα μας Σαμαρα να εχει πεσει εξω ….μονο κατά 100% αφου ηδη στη μεση της χρονιας, τον Μαιο, προεβλεπε ελλειμμα του 2009 στο 4%! Ακομα σου προκαλουν μελαγχολια οι μαυρες σημαιες και τις θεωρεις χειροτερες από την πληρη απουσια εργων επι ΝΔ! Δηλαδη οι μαυρες σημαιες ηταν σε σειρα από εργα, όπως στις μη αποπερατωμενες εθνικες οδους, και για αυτό υπηρξε «μηδεν εις το πηλικον» για τα εργα επι ΝΔ 2004-9;
Για την εξελιξη του δημοσιου χρεους τα πρωτα μεταπολιτευτικα χρονια θα χρησιμοποιουσα την ιδια περιγραφη για την πορεια από 22% στο 33% 1974-81 επι ΝΔ και από 33% στο 61% 1981-89 επι ΠΑΣΟΚ, με την διαφορα ότι στην δευτερη περιοδο χρηματοδοτηθηκε η για πρωτη φορα θεσπιση στην Ελλαδα κρατους προνοιας, με το παραλληλο όμως εγκληματικο λαθος αυτό να μην χρηματοδοτηθει από την φορολογηση του πλουτου όπως ειχε γινει και στην μεταπολεμικη περιοδο στην Ευρωπη. Φορολογηση που είναι αδιανοητη για την νεοφιλελευθερη δεξια ιδεολογια σας παροτι και τα επισημα στοιχεια της Eurostat το υποδεικνυουν με σαφη τροπο υπολογιζοντας τεκμαρτο συντελεστη φορολογησης κεφαλαιου για την Ελλαδα 17% και για την –μη κομμουνιστικη- Ευρωζωνη στο 30%! Φυσικα αυτό δεν τεθηκε ουτε σημερα στην τελευταια Ζαπεια εκδοχη του δεξιου προγραμματος οπου αντιθετα προβλεπεται επαναμειωση του συντελεστη φορολογιας του ανωτατου εισοδηματικου κλιμακιου, παραλληλα καταργηση της φορολογιας μεγαλής περιουσιας και επιμερισμου αυτου του βαρους στο κατωτερα στρωματα.
Οσο για τα αλλα σκανδαλα αν οι λεξεις βατοπαιδι, κουμπαροι στην επιτροπη ανταγωνισμου, δομημενα ομολογα στα ταμεια δεν σημαινουν τιποτε για εσενα τοτε δεν υπαρχει δυνατοτητα συνεχισης του διαλογου επι αυτου. Αλλωστε προσωπικα θεωρω μεγαλυτερο σκανδαλο πχ την καταργηση της φορολογιας κληρονομιας με την οποια ολη η αστικη ταξη παρεδωσε αφορολογητα στην επομενη γενια, τα χρονια της ΝΔ, απιστευτου υψους περιουσια! (Η κατωτερη ταξη εμπιπτε στο μεγαλυτερο μερος στο αφορολογητο οριο της φορολογησης κληρονομιας.)
Ακομα, είναι θρασσος να λες ότι η χωρα επεσε στα βραχια όχι με ευθυνη της ΝΔ αφου ειναι πολυ πιο σημαντικο να αναρωτηθεις αν θα ημασταν το πρωτο μαυρο της Ευρωπης στην περιπτωση που το χρεος διατηρουσε την καθοδικη ταση που ειχε την προηγουμενη δεκαετια εστω και μεχρι το 2008 -που δεν ηταν για την Ελλαδα ετος υφεσης- αλλα αντι για αυτό μεσα σε αυτό το ετος, αμεσως μετα από το 2007 που η ΝΔ πηρε την εντολη από τις εκτακτες εκλογες με θεμα την οικονομια , το πηγε από το 105% στο 111%. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικη εναλλακτικη εκδοχη και θα αλλαζε οντως την τυχη της Ελλαδας τα επομενα τρια χρονια, παρα το αν ένα από τα δυο κομματα του δικομματισμου το 2008 θα ακολουθουσε το καταρρεον τοτε άλλο! Μαριος
ΥΓ Δεν ξερω τι links αναρτησε ο άλλος ανωνυμος αλλα δεν θα ηταν πιο δημοκρατικο να μην τα λογοκρινες, ασχετα αν δεν τα θεωρουσες αξια απαντησης;

Ανώνυμος είπε...

Ωραία..αποφευγεις πάντα να μίλησεις για τη ΝΔ όταν σε ρωτάνε γοα τα σκάνδαλα.
Πάμε τώρα όμως στο ολοκαίνουριο πρόγραμμα για την οικονομία.
Μπορείς να μου απαντήσεις στα παρακάτω;

1. Που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής; Που τα μετρα για το μαύρο χρήμα;.
2. Που είναι η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου;.
3. Που είναι η άρση των εμπράγματων εγυήσεων για την Ελλάδα;.
4. Που είναι η πάταξη των ελληνικών και ξένων κυκλωμάτων δουλεμπορίας που συντηρούν παρανομίες;.
5. Φοροελαφρύνσεις για ποιόν;Για το 90% των Ελλήνων που δεν έχουν τίποτα;.
6. Θα αποκρατικοποιήσει και τα νοσοκομεία και τα σχολεία ο... πατριώταρος; Τι εννοεί; Η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείθων έχει ήδη ξεκινήσει.
7. Τι θα κάνει για τη μαύρη εργασία που χτυπάει την οικονομία;.
8. Που θα βρει χρήματα για τις συντάξεις και για επίδομα ανεργίας χωρίς φόρο στο μεγάλο πλούτο; Από που;.
9. Ας θυμόμαστε πάντα ότι ο κ.Σαμαράς υπόσχεται συχνλά λαγους με πετραχήλια και ποτέ δεν τπου τηρεί. Το 2010 έλεγε ότι θα μηδενίσει το ελλειμμα σε ένα χρόνο, κάτι αδύνατο να γίνει.
10. Ο Α.Σαμαράς ήταν υπέρ του Μνημονίου από την αρχή. Το αποκαλύπτει ο βουλευτής του Α.Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Crash Μαϊου.

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Μάλιστα ... Ωραία λοιπόν. Θα προσπαθήσω να παραθέσω κάποιες απόψεις μου γιατί απαντήσεις δεν είναι ο ρόλος μου να δώσω μιας και οι δύο (αφού είστε δύο) αποφύγατε εκκωφαντικά να τοποθετηθείτε επί αυτού :

"Και πέραν αυτού, απορώ γιατί μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Μου μιλάς για πράγματα γενικώς και αόριστα. Και μιλάς σε έναν άνθρωπο που δεν έχει ασκήσει εξουσία ποτέ, ούτε έχει υπάρξει σε θέση διοίκησης. Ούτε βουλευτής έχω υπάρξει, ούτε υπουργός, ούτε δημοτικός σύμβουλος, ούτε σύμβουλος πολιτικού, ούτε μετακλητός, ούτε σε κάποιο ΔΣ, ούτε σε κάποια κρατική θέση γενικώς."

Θα επιχειρήσω να γράψω κάποια πράγματα αύριο αν και ορισμένα θα βρείτε ήδη σε παλαιότερη αρθρογραφία μου, είτε στο άρθρο που ετοιμάζω για το Σάββατο.

Μέχρι τότε θα ήθελα από εσάς μια τοποθέτηση επί του κειμένου που αποφύγατε.

Ευχαριστώ για την ευπρεπή και δημιουργική συμμετοχή σας.

Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Μα έχεις κάνει ευαγγέλιο το κάθε τι που λέει ο Σαμαράς.Όταν θες να μιλήσεις για τα σκάνδαλα του Πασόκ γιατί γίνεσαι πιο αρμόδιος τότε;

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Νομίζω ότι αγνοείς την αρθρογραφία μου και το γράφεις αυτό.

Και πάλι όμως δεν τοποθετείσαι στο εξής :

Και πέραν αυτού, απορώ γιατί μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία. Μου μιλάς για πράγματα γενικώς και αόριστα. Και μιλάς σε έναν άνθρωπο που δεν έχει ασκήσει εξουσία ποτέ, ούτε έχει υπάρξει σε θέση διοίκησης. Ούτε βουλευτής έχω υπάρξει, ούτε υπουργός, ούτε δημοτικός σύμβουλος, ούτε σύμβουλος πολιτικού, ούτε μετακλητός, ούτε σε κάποιο ΔΣ, ούτε σε κάποια κρατική θέση γενικώς.


Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Και σου ξαναλέω μπορεί αν μην είσαι τίποτα από τα παραπάνω που περιγράφεις όμως φωνάζεις
ανοιχτά υπέρ της ΝΔ.Στο fb κάθε λίγο και λιγάκι γράφεις τι είπε ο Σαμαράς.

Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζεις τη πολιτική τους αυτή.Για αυτό σε ρωτάμε εδώ και πόση ώρα.Εκτός και αν πιστεύεις απλά στην ιδρυτική διακύρηξη του κόμματος και καλά.Που αυτό είναι μια τεράστια μπαρούφα για έναν άνθρωπο στα 35.Κρίμα.

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Όχι απλώς πιστεύω, είμαι προσηλωμένος πολιτικά στην ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης.

Όλα αυτά που ρωτάς εδώ, τα έχεις θέσει με την ίδια ζέση, το ίδιο ύφος και την ίδια σφοδρότητα είτε στο χώρο που ο ίδιος πιστεύεις πολιτικά, είτε στα πρόσωπα που έχουν διαχειριστεί επί του πρακτέου τον τόπο, είτε σε εκείνους που διατελούν σε θέσεις διοίκησης κάθε βαθμίδας, από τις διοικήσεις οργανισμών, μέχρι τη Βουλή ;

Δεν έχεις διαβάσει δεκάδες προτάσεις που έχω καταθέσει και δεκάδες άρθρα με τα οποία έχω αντιταχθεί κατά καιρούς ακόμα και σε κομματικές αποφάσεις ;

Μη βάζετε ταμπέλες. Διαβάστε, μελετήστε και μετά εξαπολύστε την πιο δυναμική "επίθεση". Απλά να θέτετε τα σωστά ερωτήματα στους σωστούς ανθρώπους.

Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Ας δουμε λοιπον σε τι, παρολη την αναμονη, δεν απαντησες ακομα
1) Αν δικαιολογειται το απολυτο τιποτα της κυβερνητικης κληρονομιας σε εργα της «επανιδρυσης» της ΝΔ το 2004-9 απο τις μαυρες σημαιες στα σχεδια πριν την κατασκευη του αεροδρομιου το οποιο όμως τελικα εγινε όπως και πολλα αλλα σημαντικα εργα όπως το μετρο, η γεφυρα και αλλα παρολη την πιθανη διαφθορα που τα συνοδευαν η οποια όμως δεν φουσκωσε τοσο το δημοσιο χρεος οσο η ανυπαρκτη σε εργα κυβερνητικη θητεια του ‘εθναρχο’-ανιψιου! (Το 16% ελλειμμα του 2009 οσο κι αν το ξεφουσκωσεις δεν παυει να ριχνει το βαρος του 10% στην ΝΔ ριχνοντας τον Σαμαρα τουλαχιστον κατά 100% εξω όταν προεβλεπε τον Μαιο του 2009 ελλειμμα για εκεινη την χρονια στο 4%).
2) Αν δεν θα ηταν πολύ πιο σημαντικη η αποφυγη διακοπης της τασης σταθεροποιησης και μειωσης του δημοσιου χρεους όπως καταγραφοταν επι ολη την προηγουμενη δεκαετια πριν από την «επανιδρυση» της ΝΔ το 2004-9 στο δημοσιο χρεος σε σχεση με την τραγικη –εκ του αποτελεσματος- αυξηση του επι 2004-9 πριν μαλιστα από την υπαρξη ακομα της υφεσης ως δικαιολογια σε σχεση με την δηθεν και κατοπιν εορτης πιθανη σωτηρια συμφωνια του ΠΑΣΟΚ με το προβαλλομενο μολις προεκλογικα σχεδιο διασωσης της οικονομιας, το οποιο όμως η ΝΔ δεν το εφαρμοσε το 2008, μολις ειχε υπερψηφιστει με εκτακτες εκλογες μαλιστα με θεμα την οικονομια, και αντι για αυτό διπλασιασε το ελλειμμα του 2008 σε σχεση με το 2007!
3) Αν από όλα τα σκανδαλα, και της ΝΔ όπως βατοπαιδι δομημενα ομολογα κουμπαροι, δεν είναι πιο σκανδαλωδης η φοροελαφρυνση των πλουσιων επι «επανιδρυση» της ΝΔ 2004-9 με μειωση της φορολογιας των ανωτερων εισοδηματικων κλιμακιων, καταργηση της κληρονομιας περιουσιας ανεξαρτητου υψους περιουσιας, καταργηση της φορολογιας μεγαλης περιουσιας και αλλα. Και όλα αυτά με το αστηρικτο νεοφιλελευθερο σκεπτικο οτι οι φοροαπαλλαγες δηθεν φερνουν επενδυσεις ενω ειναι αποδεδειγμενο και εντος ακομα και της κοινης λογικης οτι επενδυσεις ερχονται οταν υπαρχει η αναλογη προσδωκομενη ζητηση για τα προιοντα που θα παραγουν οι επενδυσεις.

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Στα 1 και 2 έχω απαντήσει και αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενα άρθρα μου. Μπες στον κόπο να τα διαβάσεις.

Σου είχα πει να περιμένεις να διαβάσεις το άρθρο μου του Σαββάτου. Δεν πρόκειται να ξαναγράψω όσα έχω γράψει τόσες φορές, ούτε πρόκειται να το κάνω αν πρώτα δεν μου πεις ότι έθεσες με κάποιον τρόπο τέτοιου είδους ερωτήματα σε όσους έχουν ασκήσει με κάθε τρόπο εξουσία, γιατί προσωπικά δεν έχω ασκήσει ποτέ. Το ανέφερα και παραπάνω.

Για το 3 θα σε παρακαλέσω πρώτον να γνωστοποιήσεις κάποια απόφαση που να εμπλέκει τη ΝΔ στην υπόθεση του Βατοπαιδίου η οποία πλέον αμφισβητείται ανοιχτά ακόμα και ως προς την υπόστασή της. Δεύτερον, λες για "κουμπάρους". Ξέρεις την εξέλιξη της υπόθεσης, ποιοι καταδικάστηκαν και τι σχέσεις είχαν με το ΠΑΣΟΚ ; Ξέρεις ότι ταμεία που κράτησαν δομημένα ομόλογα είχαν τελικά κέρδος από αυτά ;

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου.

Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Να πω οτι ξεχασα να υπογραψω στο τελος του σχολιο μου ως Μαριος και οποτε λογικα μου απαντησες ως να απαντουσες στον αλλον ανωνυμο. Στο 1) τελευταια φορα, μου προβαλες την δικαιολογια των μαυρων σημαιων σε ενα εργο που...καταθλιψαν φαινεται την ΝΔ και δεν αφησε απο την στεναχωρια της κανενα εργο δικο της πισω της. Τωρα φαινεται το μετανιωσες και με παραπεμπεις στα αρθρα σου. Στο 2) μου ειχεις απαντησει παλαιοτερα οτι καποια στιγμη θα βγουν αποκαλυψεις που θα ριξουν αλλου το βαρος του 16% ελλειμμα του 2009. Αυτο δεν δικαιολογει το επισης καταστροφικο δημοσιονομικο αποτελεσμα του 2008 -σε χρονια αναπτυξης- και ουτε δικαιωνει τον Σαμαρα που προεβλεπε 4% για το 2009! Ακομα στο αρθρο σου του Σαββατου απλως εχεις την γνωστη προεκλογικη ρητορικη της ΝΔ. Δεν ειδα πουθενα να κανεις λογο για την δηθεν μοιραια τροπη για την χωρα που προβαλες, την αρνηση συναινεσης του ΠΑΣΟΚ στη καταρρεουσα ΝΔ το 2009, αποσιωποντας την πραγματικη μοιραια τροπη της αλλαγης της τασης σταθεροποιησης του δημοσιου χρεους. Οταν δεν θες ομως ερωτησεις τοτε δεν δημιουργεις ιστολογια με ελευθερα τα σχολια κι αν δεν αισθανεσαι υπευθυνος για την ασκηθεισα πολιτικη της ΝΔ τοτε μην την προπαγανδιζεις παραλληλα τοσο πολυ. Περι του 3) στο βατοπαιδι καταρχην με αποφαση ΝΔ υπουργου δεν παρουσιαστηκε δικηγορος του δημοσιου στην αρχικη δικη και κατοπιν επι ΝΔ εγιναν ολες οι ανταλλαγες. Αυτα ειναι τα πραγματικα δεδομενα. Τωρα αν απλως πχ ριχτει μονο πολιτικη ευθυνη στην αποφυγη ας πουμε νομικης εκπροσωπησης του δημοσιου αυτο δεν αλλαζει την ουσια! Ακομα δεν φαναστηκα οτι επι ΝΔ ειχε στελεχωθει η επιτροπη ανταγωνισμου με παιδια του ΠΑΣΟΚ! Ξερω επισης οτι παραλληλα ολα μαζι τα ταμεια πληρωσαν προμηθεια απιστευτου υψους 14% για τα δομημενα ομολογα! Ακομα κι αν η πορεια τους ηταν κερδοφορα αυτο δεν αλλαζει. Αλλα γενικοτερα ξερω οτι το μεγαλυτερο σκανδαλο ειναι η παραχωρηση χρηματων στα ανωτερη ταξη -οπως προπαγανδιζει και τωρα η ΝΔ- με το αστηρικτο σκεφτικο της προελευσης επενδυσεων, ενω αυτες κοιτουν κυριως την προσδοκωμενη ζητηση, που φροντισε ο νεοφιλελευθερισμος να εξαφανισει! Μαριος

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Αγαπητέ Μάριε,

σε πολλά από όσα γράφεις μπορώ να συμφωνήσω και το έχω κάνει και γραπτώς. Η ΝΔ ειδικά στο διάστημα των "μαύρων" σημαιών των Σπάτων ήρθε αντιμέτωπη με όλον το συρφετό των Σταμουλοκολλάδων που αντιτάχθηκαν με λύσσα απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή στον τόπο.

Για τα υπόλοιπα έχω με σθένος αναφερθεί στο γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα θα ήταν σε πολύ διαφορετική μοίρα αν το ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει στους 5 άξονες για την οικονομία του Καραμανλή. Δεν το έκανε, την ώρα που δυστυχώς αποδείχτηκε ότι ήδη ο ΓΑΠ συνομιλούσε με το ΔΝΤ και ετοίμαζε την είσοδο της χώρας εκεί.

Πολλά από όσα γράφεις αποτελούν δικές σου προσωπικές ερμηνείες των γεγονότων και πράγματι μου κάνουν εντύπωση αν είσαι ο Μάριος που υποψιάζομαι. Μου κάνουν εντύπωση γιατί ήσουν ενεργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το υποστήριζες φανατικά, όλα τα χρόνια κατά τα οποία καταδυνάστευσε τη χώρα είτε με το λαϊκισμό του, είτε με το αδιάκοπο ταγκό του με τη διαπλοκή, τις μίζες και την αναξιοκρατία. Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης, Τσουκάτος είναι μερικές μόνο ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΕΣ και ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ από τους ιδίους περιπτώσεις. Και τους 3 τους είχες κορυφαίους στο ΠΑΣΟΚ όσο ήσουν Γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Δ. Βόχας και μάλιστα αρθρογραφούσες τότε υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Πέρα από αυτά, έχεις καμιά αμφιβολία ότι τα στατιστικά του 2009 εμφάνισαν σκοπίμως υπεραυξημένο και τεχνητά διογκούμενο χρέος και έλλειμμα ; Δεν το είπα εγώ αυτό, το είπαν οι άνθρωποι που διόρισε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ στην ΕΛΣΤΑΤ.

Όταν σε προηγούμενο άρθρο (26/5) μου αναφέρομαι σε "αιμορροφιλικό πολιτικό σύστημα" έχεις την εντύπωση ότι εξαιρώ και μέρος της ΝΔ ; Σε πληροφορώ λοιπόν πως όχι.

Ερωτήσεις και βέβαια θέλω και επιζητώ το διάλογο. Η λάσπη στον ανεμιστήρα δεν μου αρέσει και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη για τα οποία φυσικά δεν ευθύνεσαι. Γι' αυτό το λόγο διατηρώ το blog άλλωστε και δεν περιορίζομαι σε συμπεριφορά "γυάλας", κάτι όμως που δεν βλέπω να εκτιμάς.

Έχεις την τάση γενικώς να πολιτεύεσαι με δικανικό λόγο. Δεν είναι κακό, όμως η πολιτική δεν είναι δίκη και δικαστήριο. Αν ήταν έτσι θα αναφερόταν απλώς σε μια ελίτ της δικής σου επαγγελματικής συνομοταξίας και σε κανέναν άλλον. Εν πολλοίς αυτό συνέβη στην Ελλάδα για δεκαετίες. Δικηγόροι και νομικοί μας διοίκησαν και αν θέλεις να το πάω με τη δική σου λογική, σκέψου ότι εκείνοι που γνώριζαν πιο βαθιά από όλους το νόμο, πιθανώς να γνώριζαν και τι έπρεπε να κάνουν για να τον αποφύγουν.

Το έχω πει δημόσια και τηλεοπτικά ότι θεωρώ απαράδεκτο ότι το μοναδικό επάγγελμα στον τόπο το οποίο με νόμο έχει καθορίσει αμοιβή για τον πολίτη με το που περνάει την πόρτα του γραφείου, είναι εκείνο των δικηγόρων. Θα ήταν μάγκες αν το είχαν επιβάλει για όλα τα επαγγέλματα και όχι μόνο για το δικό τους.

Τέλος, θα σου δώσω μια ευκαιρία να ψάξεις λίγο τα 2 θέματα που θέτεις, για να μην δοκιμάσεις πάλι έκπληξη, όπως σου συνέβη με τον χρυσό επί Σημίτη.

Ψάξε να βρεις και αν δεν το βρεις πες μου, πως τελικά εξελίχθηκε η υπόθεση των κουμπάρων, ποιοι καταδικάστηκαν και σε ποιον κομματικό χώρο ανήκαν. Για το "Βατοπέδι" υπάρχει ολόκληρη διαμάχη μεταξύ κορυφαίων νομικών της χώρας για το τί τελικά συνέβη. Υπενθυμίζω απλώς ότι ο Πάγκαλος δημοσίως δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθος για το Βατοπέδι και αυτό αν δεν το βρεις επίσης να σου το στείλω.

Για τον επίλογό σου, να σου πω ότι είναι γνωστό ότι δεν ανήκω στους λεγόμενους "νεοφιλελεύθερους". Είμαι οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού ο οποίος περικλείει και πολλά από όσα πρεσβεύεις και εσύ. Απλά εμένα δεν μου κάνει ο Καζάκης και η δραχμή, εσένα σου κάνει (λίγο όψιμα βέβαια).


Συνεχίζεται ...

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Και φυσικά δεν αισθάνομαι υπεύθυνος για την ασκηθείσα πολιτική της ΝΔ. Υπάρχει πλήθος άρθρων μου με τα οποία κατά καιρούς έχω διατυπώσει ενυπόγραφα και δημοσίως τις ενστάσεις μου. Επειδή όμως δραστηριοποιούμαι πολιτικά στη ΝΔ και ανήκω στο μεσαίο στελεχιακό της δυναμικό, μπαίνω στη διαδικασία να κουβεντιάσω και να εκτεθώ πολλές φορές. Δεν είναι κακό. Ποτέ δεν θα ντραπώ αν μια κουβέντα οδηγήσει σε σύνθεση. Πολλές από τις προτάσεις άλλωστε που έχω προσωπικά καταθέσει τις έχουν υλοποιήσει έτεροι πολιτικοί χώροι και σε επίπεδο Δήμου και χαίρομαι γι' αυτό. Δεν έχω σύνδρομα.

Ήμουν πάντα συνεπής, ποτέ δεν υπήρξα διαδρομιστής και κυρίως όπως έχω ξαναπεί είμαι προσηλωμένος στην ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης στην οποία πιστεύω. Δε νομίζω ότι υπάρχουν άλλες παρατάξεις πλην ίσως ΚΚΕ (αν και εκεί έχουμε τις γνωστές "αποκαταστάσεις") που να μπορούν να λένε ότι δεν έχουν φύγει από τις ιδρυτικές τους αρχές.

Θα περιμένω τα αποτελέσματα της έρευνάς σου.

Σε ευχαριστώ για τον άκρως αξιοπρεπή και εποικοδομητικό διαδικτυακό διάλογο και τη συμμετοχή σου στην ιστοσελίδα μου.


Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Καταρχην δεν ειμαι ο Μαριος που νομιζεις και δεν ξερω σε ποιον αναφερεσαι και δεν ειμαι νομικος αλλα οικονομολογος οποτε το να με καταταξεις στο κομμα της δραχμης διευκολυνοντας την απαντηση σου δεν ευσταθει. Κατά τα αλλα ελπιζω να καταλαβαινεις και εσυ ότι στα κρισιμοτερα δεν απαντησες! Ουτε αν δικαιλογειται η ανυπαρξια εργων το 2004-9 λογω της υπαρξης πριν από μια δεκαετια μαυρων σημαιων σε ένα εργο. Ουτε αν δεν θα ηταν παρα πολύ πιο μοιραια και ευτυχης ιστορικη τροπη για τον τοπο η συνεχιση της στασιμοτητας και μειωσης του δημοσιου χρεους που ισχυε ως το 2004, σε σχεση με την μη απορριψη από το ΠΑΣΟΚ των οψιμων θεσεων της ΝΔ προεκλογικα το 2009. Ουτε και στο κι αν ακομα ριξουμε το βαρος μονο του 10% από το 16% ελλειμμα του 2009 στην ΝΔ δεν καθισταται αυτοματως πολιτικος ψευτης ή ανικανος οικονομολογος ο Σαμαρας όταν προεβλεπε, και μαλιστα στη μεση της χρονιας, ελλειμμα 4%. Ουτε αν δεν είναι σκανδαλο εστω και η μη νομικη εκπροσωπηση στην πρωτη δικη για το Βατοπαιδι όπως αποφασισε ο τοτε υπουργος της ΝΔ. Εκτος αν όλα τα παραπανω υπαγονται στο τμημα της ασκηθεισας πολιτικης της ΝΔ για την «οποία κατά καιρούς έχεις διατυπώσει ενυπόγραφα και δημοσίως τις ενστάσεις σου» όπως λες, παρολο που δεν δυσκολευσαι παραλληλα να τα υπερασπισεις ή εκτος ακομα αν τα παραπανω συγκαταλεγονται αναμεσα σε αυτά που μπορεις να συμφωνησεις όπως λες, μαλλον σιωπηλως.Και ουτε θα μπορουσες να απαντησεις πως ενώ λες ότι δεν εισαι νεοφιλελευθερος υποστηριζεις ακομα την πολιτικη της ΝΔ που ειδικα στη φορολογικη πολιτικη είναι καθαρα νεοφιλελευθερη. Αυτά συνοπτικα, και δυστυχως επαναληπτικα, αλλα παντως δεν θα ηθελα να ξανακουραστεις γραφοντας παλι ολοκληρο κειμενο ενω δεν θα ειχες ουσιαστικα σκοπο να απαντησεις επι των συγκεκριμενων θεματων. Αν όμως θες να το κανεις τοτε παρακαλω αν μπορεις και θελεις να επικεντρωθεις σε οσα θιγω, τα οποια θεωρω αξια απαντησης.
Μαριος Δ.