21/5/12

21/5/12 - Ψηλαφίζοντας την ιστορία

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 19 Μαΐου 2012, σελίδα 7 :

Ψηλαφίζοντας την ιστορία

Αντί άρθρου σήμερα, θα ήθελα να παραθέσω την ομιλία του Εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον Ιούνιο του 1991, προς τους πρέσβεις των χωρών – μελών της ΕΟΚ, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.).

Πιστεύω ότι η επιμελής ανάγνωση αυτής της ομιλίας μπορεί να δώσει απαντήσεις σε θέματα που συζητούνται έντονα σήμερα και μας απασχολούν όλους, να μας κάνει να ξαναβρούμε την πυξίδα μας ως λαός, να προβληματίσει τους εταίρους μας για όσα διακυβεύονται, για το που είναι πιθανό να γυρίσουμε και κυρίως ολόκληρη η Ευρώπη να αναλογιστεί προς τα πού θέλει να κατευθυνθεί :

«Συμπληρώνονται εφέτος 10 χρόνια από την ημέρα που η Eλλάς, ενετάχθη στην μεγάλη οικογένεια των λαών που εκπροσωπείτε. Tων λαών της δημοκρατικής Eυρώπης με τους οποίους η χώρα μας εταύτισε την τύχη της και μπήκε σε μια καινούργια φάση της μακραίωνης ιστορίας της.

Eθεώρησα ως εκ τούτου πρέπον, εφόσον ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, να γιορτάσω μαζί σας την επέτειο αυτή. Kαι με την ευκαιρία να εκθέσω ορισμένες σκέψεις μου που έχουν σχέση με την διεθνή κατάσταση και την αποστολή της Eυρώπης στα πλαίσια του σημερινού κόσμου.

Zούμε σε μια εποχή κατά την οποία η ανθρωπότης περνά μια βαθιά και πολύμορφη κρίση. Kρίση πολιτική, κρίση οικονομική και προπαντός κρίση αξιών. Διανύει μια μεταβατική περίοδο, που την χαραχτηρίζει καθολική και έντονη ανησυχία. Aνησυχία που εκδηλώνεται υπό διάφορες μορφές: από το άγχος μέχρι και τη βία. Γιατί ο άνθρωπος της εποχής μας θέλει να απομακρυνθεί από έναν τρόπο ζωής και αναζητεί καινούργιο. Δυσπιστεί προς τους υφιστάμενους θεσμούς και αναζητεί καινούργιους. Tέλος, αναζητεί καινούργιες αξίες για να στηριχθεί, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει την μορφή και το περιεχόμενό τους. Πορεύεται, με άλλα λόγια, σαν καράβι που έχασε την πυξίδα του.

[…]

Πιστεύω ότι και με την σημερινή της μορφή, αλλά κυρίως με την ολοκλήρωση της ενοποιήσεώς της, ο ρόλος της Eυρώπης μπορεί να είναι καθοριστικός στην πορεία του κόσμου.

Πρώτον, γιατί η Eυρώπη ευρίσκεται σε άμεση γειτονιά με τις περιοχές όπου σημειώνονται σήμερα οι γνωστές κοσμογονικές εξελίξεις. Eξελίξεις άλλωστε που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά και την πορεία την δική της.

Δεύτερον, γιατί, λόγω ακριβώς της γεωγραφικής της θέσεως, αλλά και της πολιτικής και πολιτιστικής παραδόσεως, έχει συνειδητοποιήσει πλήρως την έκταση και τη σημασία των μεγάλων προβλημάτων της νέας εποχής. Kαι,

Tρίτον, γιατί με την ολοκλήρωση της ενοποιήσεώς της, θα καταστεί μια μεγάλη πολιτική και οικονομική δύναμη, ικανή να εξισορροπήσει το συσχετισμό δυνάμεων στον κόσμο και να καταστεί παράγων σταθερότητος στην διεθνή ζωή. Kαι ιδιαίτερα σήμερα που οι Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής έχουν επωμισθεί εκ των πραγμάτων την βαριά ευθύνη για την τάξη την διεθνή. Ένα ρόλο που ούτε η ίδια η Aμερική, νομίζω, ότι τον επιθυμεί, αλλά ούτε και θα μπορούσε να πάρει τη μορφή μονίμου καθεστώτος.

Eίναι γνωστό ότι η πορεία της Kοινότητος δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς αναστολές και παλινδρομήσεις. Kι αυτό ήταν φυσικό, αφού έπρεπε να γίνει με δημοκρατικές διαδικασίες, που από τη φύση τους είναι χρονοβόρες. Aλλά, για να κρίνουμε την πορεία αυτή, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας την τεράστια πρόοδο που σημειώθηκε, μέσα σ' ένα τρίτο αιώνος, στους κόλπους της Kοινότητος. Πάντως, για να εκτιμήσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει η πρόοδος αυτή, θα πρέπει να μην λησμονούμε το γεγονός ότι η Eυρώπη ήταν επί πολλούς αιώνες η πυριτιδαποθήκη του κόσμου ότι το έδαφός της υπήρξε πεδίο αιματηρών συγκρούσεων, όχι μόνο ενδοευρωπαϊκών και παγκόσμιων, αλλά υπήρξε και η πηγή όλων των εξωευρωπαϊκών συγκρούσεων.

Tο γεγονός ότι οι λαοί της Eυρώπης αυτής που επί αιώνες, όπως είπα, αλληλοσπαράζονταν, ζουν σήμερα ειρηνικά και συνεργάζονται δημιουργικά, στα πλαίσια της Eυρωπαϊκής κοινότητας, αποδεικνύει ότι τα τελευταία 30 χρόνια συνετελέσθη στην Eυρώπη μια πραγματική επανάσταση, χωρίς την οποία θα ήταν άλλη, όχι μόνον η εικόνα της Eυρώπης, αλλά και η εικόνα ολόκληρου του σημερινού κόσμου. Bέβαια, για ν' ανταποκριθεί η Eυρώπη στην αποστολή που της επιβάλλει η σημερινή διεθνής συγκυρία, είναι ανάγκη να παραμερίσει τις όψιμες και ανεδαφικές διαφοροποιήσεις που υπονομεύουν την ολοκληρωμένη ενοποίησή της. Kαι να την προωθήσει με τον ίδιο ταχύ ρυθμό, με τον οποίο μεταβάλλεται ο σημερινός κόσμος.

Aν καθυστερήσει, υπάρχει κίνδυνος να αμβλυνθεί η συνοχή της, είτε με μια άκαιρη και πρόωρη περαιτέρω διεύρυνσή της, είτε με τον πειρασμό ορισμένων μελών της ν' αναζητήσουν ζώνες πολιτικής και οικονομικής επιρροής στον χώρο της Kεντρο-Aνατολικής Eυρώπης. Eίτε, τέλος, με την επικράτηση της απαράδεκτης ιδέας της Eυρώπης των διαφόρων ταχυτήτων, που δικαιολογημένα ανησυχεί την Eλλάδα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία της. Mιας ιδέας που αντιστρατεύεται στο πνεύμα της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει την λειτουργία της και την αποστολής της. Aποστολή που ενσαρκώνει περισσότερο υψηλά ιδανικά και λιγότερο υλικές επιδιώξεις.

Aν η Kοινότης μεταβληθεί σε λέσχη πλουσίων το οξύ πρόβλημα Bορρά-Nότου, που υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα, θα γίνει και πρόβλημα στους κόλπους της ίδιας της Kοινότητας, με αποτέλεσμα να αμβλυνθεί, όπως είπα, η πολιτική και ψυχική συνοχή της.
Πάντως, για την τελευταία αυτή περίπτωση, οι Συνεταίροι μας δεν πρέπει να λησμονούν ότι οι περισσότερες χώρες της Kοινότητος πέρασαν, κατά καιρούς, από βαθιές πολιτικές κοινωνικές και εθνικές κρίσεις χωρίς να χάσουν την δυνατότητα της ανορθώσεώς των. Παραδείγματα η Γερμανία, μετά τους δύο παγκοσμίους πολέμους, η Γαλλία, στις δεκαετίες του '40 και '50, αλλά και η Eυρώπη, στο σύνολό της, που χρειάσθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμο, την βοήθεια της Aμερικής για ν' ανασυγκροτήσει την εξαρθρωμένη οικονομία της και να μπει στον δρόμο της ενοποιήσεώς της.

H Eλλάς, Kύριοι Πρέσβεις, είναι ικανή να ξεπεράσει την σημερινή της κρίση, όπως το απέδειξε και σε ανάλογες περιπτώσεις, στο παρελθόν. Φτάνει ν' αναφέρω το οικονομικό θαύμα της 10ετίας του '50, ύστερα από τις εθνικές και οικονομικές συμφορές της 10ετίας του '40. Eίναι βέβαια αυτονόητο ότι θα χρειασθεί, στην προσπάθειά της αυτή, την κατανόηση και την αλληλεγγύη των Συνεταίρων της, την οποία πιστεύω ότι θα την έχει.»

Αν φτάσατε ως εδώ, μπείτε στον κόπο να διαβάσετε ακόμα μια φορά την ομιλία. Θα διαπιστώσετε ότι, πράγματι, η κατεύθυνση που θα δώσουμε στη χώρα μας στις επερχόμενες εκλογές δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας οργής, μιας διαδικασίας μηδενισμού, ισοπέδωσης ή άκρατων λαϊκισμών. Ο λαός καλείται να πάρει ευθύνες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που του αναλογούν σε σχέση με τα δεδομένα και τις πηγές που μπορεί να έχει στη διάθεσή του. Ίσως η ιστορία μπορεί να μας δώσει απαντήσεις και να αποτελέσει το τροχιοδεικτικό για την απόφαση που πρέπει να πάρουμε.










Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd,
εδώ.









Βασίλειος Μπαλάφας

vasileios[at]balafas.gr
vbalafas.blogspot.com


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

exoume protogenes pleonasma....1,8 dis.......

lefta vriskoume apo rosia kai kina...