Μείζον ζήτημα δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την ιστοσελίδα «giorgospapandreou.com», στην οποία υπήρχε αναρτημένο ξενόγλωσσο δημοσίευμα με τίτλο «Macedonia: PM Gruevski to meet Greek counterpart Papademos in Brussels», αναφέροντας τα Σκόπια ως «Μακεδονία».
Το screenshot της συγκεκριμένης ανάρτησης μεταδόθηκε από πολλά blogs και sites της Ελλάδας, καθώς είναι απαράδεκτο σε μια ιστοσελίδα με το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στο domain name της, σε μια ιστοσελίδα που αναφέρεται ακροθιγώς στον ίδιο, να είναι αναρτημένο κάτι τέτοιο.
Δεν πρόκειται για την «επίσημη» ιστοσελίδα του κ. Παπανδρέου και αυτό δεν είναι εύκολο να το γνωρίζει κάποιος, ειδικά με την πρώτη ματιά, όμως αξίζει να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία που έχουν τη σημασία τους, ακόμα και για την προστασία ή την πρόνοια που χρειάζεται να υπάρχει σε ανάλογες περιπτώσεις.
Η ιστοσελίδα «giorgospapandreou.com» λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2009 σύμφωνα με τις πρώτες αναρτήσεις της. To site είναι της μορφής .com που σημαίνει ότι είναι καταχωρημένο, άρα αγορασμένο από συγκεκριμένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Με απλή αναζήτηση σε πλατφόρμες παροχής πληροφοριών για ιστοσελίδες, βρίσκει κανείς ότι η ιστοσελίδα αγοράστηκε στις 13/11/2009 και ανανεώθηκε ως domain στις 28/10/2011 στην εταιρεία - πάροχο «Internet.bs Corp.».
Στα δεξιά της ιστοσελίδας υπάρχουν links στη «ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», στο «ΙΣΤΑΜΕ», στο «ΚΙΝΗΜΑ ΝΕΩΝ», στην «επίσημη» ιστοσελίδα του ΓΑΠ «papandreou.gr», στο «ΠΑΣΟΚ», στον «ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», στη «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΗ», γεγονός που σημαίνει ότι οι διαχειριστές όλων των προαναφερόμενων ιστοσελίδων μπορούσαν να γνωρίζουν την ύπαρξη της ιστοσελίδας αυτής από την ημέρα δημιουργίας της, καθώς στα panel των διαχειριστών εμφανίζονται οι ιστοσελίδες που κάνουν link σε εκείνη που διαχειρίζονται. Θα μπορούσαν βέβαια να γνωρίζουν την ύπαρξή της ακόμα και με ένα απλό «Google search».
Ένα domain τύπου .com κοστίζει περίπου 30 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Σε περιπτώσεις μάλιστα που το domain name μιας ιστοσελίδας φέρει το όνομα κάποιου – ειδικά δημόσιου προσώπου – και το περιεχόμενό της αναφέρεται στον ίδιο και τις δραστηριότητές του, τότε είναι νομικά άμεσα διεκδίκησιμη ως προς την κυριότητά της από τον ίδιο και συνήθως παραχωρείται, εκτός αν μιλάμε για περιπτώσεις συνωνυμίας και υπαρκτό άλλο συνώνυμο πρόσωπο που όμως εκμεταλλεύεται το domain name για τις δικές του αποκλειστικά δραστηριότητες.
Αυτό συμβαίνει συχνά με δημόσια πρόσωπα, πολιτικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς οι οποίοι διατηρούν τις επίσημες ιστοσελίδες και παράλληλα υπάρχουν άλλα παράλληλα «fan sites» που όμως είτε τους ανήκουν, είτε βρίσκονται υπό την εποπτεία των επιτελείων τους.
Θα ήταν δηλαδή ακόμα χειρότερο και απεχθές το να χρησιμοποιείτο μια ιστοσελίδα με το domain name «giorgospapandreou.com» για διακίνηση πορνογραφικού περιεχομένου για παράδειγμα.
Η έννοια αυτών των παραδειγμάτων είναι ότι τα επιτελεία υποστήριξης, προώθησης και προβολής θα έπρεπε να γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό, συγκεκριμένα από το Δεκέμβριο του 2009, την ύπαρξη αυτής της ιστοσελίδας και πιθανώς τη γνώριζαν, αλλά ίσως δεν είχε προκύψει κάποιος λόγος για να κινηθούν ως προς την κυριότητά της, αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις το πότε θα γίνει η «στραβή».
Από την πλευρά του αναγνώστη, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει ειδική έρευνα κάθε φορά που επισκέπτεται μια ιστοσελίδα και διαβάζει το περιεχόμενό της. Συνεπώς δεν θα μπορούσε κάποιος να ξέρει εκ των προτέρων τι συμβαίνει με μια ιστοσελίδα που έχει το όνομα «giorgospapandreou.com» και μάλιστα φέρει και τα links που προαναφέρθηκαν. Η πρώτη ματιά δείχνει ότι είτε πρόκειται για προσωπική ιστοσελίδα του προσώπου που αναφέρεται στο domain και εμφανίζεται στις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις, είτε πρόκειται για παράπλευρη «ανεπίσημη» εκδοχή μιας ξενόγλωσσης ιστοσελίδας που σαφώς όμως αναφέρεται στο πρόσωπο αυτό.
Η ευθύνη λοιπόν για την ύπαρξη της εν λόγω ιστοσελίδας και για το περιεχόμενό της βαραίνει εκ των πραγμάτων τα σχετικά επιτελεία διότι θα έπρεπε να την είχαν εντοπίσει και να προβούν στις ανάλογες ενέργειες. Είναι άλλωστε συνήθης πρακτική δημοσίων προσώπων να «αγοράζουν» τα παράπλευρα domain που είναι σχετικά με το «επίσημο» και να τα ανακατευθύνουν προς αυτό.
Το ερώτημα και ζήτημα που δημιουργείται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το πότε τελικά «αποκηρύχτηκε» το συγκεκριμένο domain name από τον κ. Παπανδρέου. Μήπως αυτό έγινε τη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα ; Αν είναι έτσι, δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόνοια ακόμα και από κρατικές υπηρεσίες τη στιγμή που η ιστοσελίδα εμφανίζεται ως να έχει την κυριότητα του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας ; Αν ας πούμε υπήρχε μια ιστοσελίδα με το όνομα ενός Πρωθυπουργού στο domain της και αυτή προωθούσε «παραισθησιογόνα», δεν θα έπρεπε να επιληφθεί κάποιος;
Η ουσία είναι ότι μια ιστοσελίδα με domain name «giorgospapandreou.com» και τα παραπάνω links ανέφερε τα Σκόπια, ως «Μακεδονία». Σήμερα η ιστοσελίδα, προφανώς επειδή λόγω του ντόρου αύξησε την επισκεψιμότητά της, έχει και διαγωνισμό για διάφορα προϊόντα.
Όσοι λοιπόν δημοσίευσαν ή μετέδωσαν το περίφημο πια, σχετικό, screenshot δεν είναι ούτε προβοκάτορες, ούτε κακοπροαίρετοι, ούτε κακεντρεχείς. Ένας Πρωθυπουργός, ένας αρχηγός κόμματος, δεν είναι μόνος του στο διαδίκτυο όπως όλοι οι πολίτες. Έχει σχετικές υπηρεσίες, σχετικά επιτελεία, σχετικούς ειδικούς που ασχολούνται με την προστασία του ονόματός του γιατί αυτό εκ των πραγμάτων αποτελεί ενός είδους «trademark». Τα υπόλοιπα είναι απλώς δικαιολογίες.
Ο κόσμος είδε μια ιστοσελίδα με domain name «giorgospapandreou.com», με φωτογραφίες του ΓΑΠ, με υλικό που αναφέρεται αποκλειστικά σε αυτόν, με σχετικά links, να αναφέρει τα Σκόπια ως «Μακεδονία».
Αν θέλετε ως επίλογο, το γεγονός ότι η επίμαχη ανάρτηση απεσύρθη μόλις έγινε γνωστό το θέμα, δείχνει ότι ο κάτοχος και κατασκευαστής δεν ήταν τόσο «κακοήθης» όσο λένε, τόσο «άσχετος» όσο θέλουν να τον παρουσιάζουν ή τόσο «troll» όσο βολεύει πολλούς να τον αποκαλούν. Κατέβασε μόνο τη συγκεκριμένη ανάρτηση, άρα ήξερε και γιατί το έκανε και τι ήταν αυτό που ενόχλησε. Αν ήταν κάποιος τόσο «προβοκάτορας», απλώς θα την κατέβαζε ολόκληρη.
Γράφω όλα αυτά γιατί μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η σπουδή πολλών να προστρέξουν να κατακεραυνώσουν το συγκεκριμένο screenshot ως "προβοκάτσια" γιατί δεν ήταν από το "επίσημο" site του κ. Παπανδρέου. Δεν είχαν δείξει ανάλογη σπουδή όταν διάφοροι επί 2 χρόνια έγραφαν ότι ο Καραμανλής έπαιζε Playstation. Μάλλον όλοι εκείνοι που το έγραφαν τότε, αλλά και εκείνοι που το αναδημοσίευαν, όλοι τους, θα είχαν παίξει τουλάχιστον μια παρτίδα FIFA μαζί του και ήταν βέβαιοι ...
Βασίλειος Μπαλάφας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου