29/11/11

29/11/11 - Στον προθάλαμο της ιστορίας

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 26 Νοεμβρίου 2011, σελίδα 7 :

Στον προθάλαμο της ιστορίας

Τα σενάρια των δυνάμεων που διαχρονικά προσπαθούν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη στη χώρα μας και να επιβάλλουν τη δική τους άποψη ως «αυθεντία», δίνουν και παίρνουν τον τελευταίο καιρό. Το σχέδιο που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται τα τελευταία 3-4 χρόνια στην Ελλάδα, βρίσκεται στα τελευταία του στάδια, προτού βέβαια ξεκινήσει το επόμενο. Σε αυτά τα στάδια το πλάνο επιζητά διακαώς την ισοπέδωση των πάντων, την εξίσωση προς τα κάτω στο οτιδήποτε, την εξαφάνιση οποιασδήποτε κοινωνικής δομής, την εξάλειψη και το «θάψιμο» της όποιας διαφορετικής ή άξιας πολιτικής φωνής, την απαξίωση της τρέχουσας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των λειτουργιών της.

Τα βαρετώς επαναλαμβανόμενα «όλοι ίδιοι είναι» ή «και να βγει κάποιος άλλος τι θα κάνει» συνοδεύονται πέραν από τους μορφασμούς σύγχρονων κατασκευασμένων συστημικών «λόγιων», με αναφορές σε συγκεκριμένα συμφέροντα, και από «εντυπωσιακά» δημοσκοπικά στοιχεία τα οποία, βεβαίως, εκμαιεύονται από τις κατάλληλες ερωτήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν στις επιδιωκόμενες απαντήσεις.

Αυτό που έχει καταλάβει πια και ο πλέον ανυποψίαστος Έλληνας, είναι ότι όλη αυτή η πρεμούρα κάτι επιζητά να γεννήσει. Κάτι επιζητά να εμφανίσει ως τη μοναδική και ενδεδειγμένη σωτηρία, για ένα λαό που έχει βασανιστεί από τα πάθη του, που τον έχουν πείσει ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτό που βιώνει σήμερα, που τείνουν να τον πείσουν ότι είναι άχρηστος, τεμπέλης, διεφθαρμένος και εν τέλει μη έχων στον ήλιο μοίρα, εκτός εάν αποδεχθεί κάποιους «εκλεκτούς», οι οποίοι αφού τον εξουθενώσουν τελείως, θα τον επαναφέρουν σε ένα επίπεδο που απλώς κάποτε το θεωρούσε χαμηλό και επεδίωκε να το βελτιώσει.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας, μιλώ για το υγιές και σκεπτόμενο κομμάτι του, όχι για τους Δούρειους Ίππους και τους καρεκλοκένταυρους – δεινόσαυρους – λάτρεις – αγκιστρωμένους – αυλικούς και αυλάρχες της εξουσίας, τέτοιοι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, τώρα αρχίζει σιγά σιγά να αντιλαμβάνεται αυτό που έχει εξυφανθεί και απλώς αυτόν τον καιρό ξετυλίγεται. Όταν λέμε πολιτικό σύστημα, είναι σαφές ότι εννοούμε τα πολιτικά κόμματα, αφού σε αυτά στηρίζεται η κοινοβουλευτική δημοκρατία και μέσω αυτών εκφράζονται οι πολίτες σε αυτό που αποκαλούμε «εκλογές» για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας, μιας και τείνουμε να πειστούμε ότι εκλογές είναι οι μεταμεσονύχτιες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Σταδιακά, όλο και περισσότεροι κορυφαίοι, ανώτατοι, ανώτεροι, μέσοι, κατώτεροι, κατώτατοι ή απλώς δρώντες στα κόμματα, αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται στον προθάλαμο της ιστορίας και πορεύονται ολοταχώς προς τον καταπιόνα των μελλοντικών πολιτικών αναλυτών και μελετητών. Συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν να κάνουν απλώς με την αλλαγή ταχύτητας, σκηνικού, ή τη μετεξέλιξη του πολιτικού οικοδομήματος, αλλά με την κατάργησή του, την ακύρωσή του και φυσικά την ολική του κατεδάφιση.

Διάφοροι θα είναι πρόθυμοι να ενταχθούν σε μελλοντικές πραγματικότητες, θυσιάζοντας το οτιδήποτε, προκειμένου να κρατηθούν σε οφίτσια και κάμαρες της εξουσίας, μιας και επί της ουσίας, επί του πρακτέου, δεν ξέρουν και τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν. Δεν θυμούνται τους εαυτούς τους και κάπως αλλιώς.

Άλλοι, ελπίζω να είναι πολλοί, θα δώσουν την ύστατη μάχη για να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους, τις αναφορές τους, τις ιδεολογικές τους ρίζες, τη συνεπή συμπεριφορά τους, ευελπιστώντας να αλλάξουν στάσεις και συμπεριφορές, να μετατρέψουν αυτή την κρίση σε δημιουργική ευκαιρία ανάδειξης προτάσεων και λύσεων, πρώτα για τους πολίτες και μετά για τους εαυτούς τους.


Τα πολιτικά κόμματα

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αυτά που αναδεικνύονταν ως βασικά αιτήματα της κοινωνίας προς τα κόμματα ήταν η ανανέωση, η παρέμβαση στην καθημερινότητα, η πιο στενή σχέση με την ίδια την κοινωνία. Το ίδιο το κοινοβουλευτικό οικοδόμημα είχε ανάγκη από περισσότερη συμμετοχή, από περισσότερο πλουραλισμό, από μεγαλύτερη κοινωνική και επαγγελματική διαστρωμάτωση. Όλα αυτά βέβαια δεν επιτεύχθηκαν ποτέ, γιατί ποτέ δεν τέθηκαν ουσιαστικά ως προτεραιότητα, ούτε από τα κόμματα, αλλά ούτε και από την κοινωνία.

Αυτές οι πολύ όμορφες και αισιόδοξες επιδιώξεις αποτελούσαν απλώς το πρώτο μέρος του σχεδίου κατακρήμνισης αυτών των δημοκρατικών δομών. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η μεγαλύτερη απογοήτευση έρχεται μετά από τη διάψευση μιας μεγάλης και επιμελώς καλλιεργημένης προσδοκίας.

Όσοι παρέμειναν σταθεροί σε τέτοιου είδους επιδιώξεις, σήμερα το «σύστημα» έχει βρει τον τρόπο να τους εξολοθρεύσει, καθιστώντας τους «γραφικούς», αποκαλώντας τους «παλαιοκομματικούς», ή ακόμα και «φανατικούς». Τον συνεπή τον αποκαλούν «παλαιολιθικό», τον σταθερό τον αποκαλούν «οπαδό», μιας και αυτό το σύστημα ορέγεται απολιτίκ, άοσμους, άχρωμους και γενικώς εύπλαστους χαρακτήρες που θα μπορέσει να αξιοποιήσει εύκολα για την εκπλήρωση των στόχων του. Αν τα κόμματα δεν θέσουν άμεσα, ως απάντηση, σε πλήρη λειτουργία διαδικασίες σαν αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως, σύντομα θα τεθούν σε άλμπουμ αναμνήσεων.


Η ευθύνη της κοινωνίας

Όλα αυτά, βέβαια, δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να επιβληθούν μόνα τους. Χρειάζονται τη σύμπραξη της κοινωνίας και την αποδοχή της, με την αποδοχή να είναι κάτι που εύκολα μπορεί να εξασφαλίζεται μέσα από καλά «δομημένες» δημοσκοπήσεις.

Η κοινωνία έχει και η ίδια ευθύνη. Επειδή «πείθεται» πολύ εύκολα από κάθε λογής μισθωμένα παπαγαλάκια, επειδή καθόταν πολλά χρόνια και τρωγόταν με τα σωθικά της, επειδή αποδέχθηκε το να αντιμετωπίζει την πολιτική σαν κάτι που βλέπει στην τηλεόραση, διαβάζει σε τίτλους και το θεωρεί απόμακρο και έξω από τον εαυτό της.

Επειδή δεν σηκώθηκε από τον καναπέ για να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο μέσα στους διάφορους φορείς, αφήνοντας επιτήδειους, συστημικούς εγκάθετους και αεί παρόντες, να βρίσκονται συνέχεια στις ίδιες ή και διαρκώς αναβαθμισμένες θέσεις, επειδή «εκείνοι ξέρουν καλύτερα». Τώρα διαπιστώνει ότι πολλοί από αυτούς αμείβονταν αδρά από διοικητικά συμβούλια χωρίς να εργάζονται, κατελάμβαναν πέντε – έξι έμμισθες διοικητικές θέσεις, γέμιζαν τα σακούλια τους με εκατομμύρια ευρώ, ακόμα και όταν γύρναγαν στα χωριά και έλεγαν ότι η παράταξή τους τούς έβαλε στο «ψυγείο».

Αυτούς ψήφιζε μαζικά όμως η κοινωνία. Αυτούς παραδεχόταν ως αυθεντίες και ηδονιζόταν όταν της χτύπαγαν «φιλικά» την πλάτη ή απλώς τη δέχονταν για λίγα λεπτά στα γραφεία τους.

Τώρα και η κοινωνία πρέπει να αναλάβει τη δική της ευθύνη. Τώρα που η ανεργία κοντεύει να φτάσει το 30 %, τώρα που 500.000 νοικοκυριά δεν έχουν κανένα εισόδημα, τώρα που το φάσμα της φτώχειας αγγίζει το κάθε σπίτι, τώρα η κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι η συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές δομές και η προάσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών του πολιτεύματος είναι η δική της ασπίδα απέναντι στο «τέρας» που ετοιμάζεται να γεννηθεί.









Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd,
εδώ.












Βασίλειος Μπαλάφας

Μέλος Π.Ε. Ν.Δ.

vasileios[at]balafas.gr
vbalafas.blogspot.com


 

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καμια απαντηση......τιποτα παλι????


αρε λαμογια.....

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...


Επειδή καταλαβαίνω ότι είστε το ίδιο πρόσωπο που έχετε αποστείλει μια σειρά υβριστικών σχολίων, δημοσιεύω αυτό το τελευταίο για να σας πω ότι όταν αποφασίσετε να συζητήσετε χωρίς ύβρεις θα τα πούμε. Εκτός αν θελήσετε να υβρίσετε με το ονοματεπώνυμό σας, οπότε θα μπορούσα ίσως να το δεχθώ ακόμα και αυτό.

Καλή σας ημέρα και ευχαριστώ που διαβάζετε τα άρθρα μου.

Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Τα αρθρα σας δε τα διαβαζω καθόλου...

όποιο είναι πρώτο σε αυτό θα πέσει η απάντηση...

η αλήθεια είναι μία....Τα 2 μεγάλα κόμματα είναι καμμένα...η ανανέωση προσώπων καίει τα νέα πρόσωπα και μόνο...ασχολείσαι με τη πολιτική καιρό...και τώρα πιά κάηκες και εσύ...

να ξέρεις ότι υπάρχει μέριδα ατόμων που έχει απογοητευθεί από εσένα επειδή υποστηρίζεις αυτά τα λαμόγια...ενώ θα ήθελε να δείξει εμπιστοσύνη σε νέα πρόσωπα....γιατί,ναί είσαι ακόμα νέο πρόσωπο...ξεκόλλα από αυτούς...

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Αναρωτιέμαι σε τί άραγε απαντάτε αφού δεν διαβάζετε τα άρθρα. Αν τα διαβάζατε καλά, ίσως να μην γράφατε αυτό που γράφετε. Τα νέα πρόσωπα που επικαλείστε θα πρέπει και κάτι να έχουν να πουν, να έχουν μια διαδρομή, μια παρουσία, κάποιες δικλείδες συνέπειας και θέσεις, απόψεις, παρεμβάσεις, διατυπωμένες και ξεκάθαρες. Τα "άοσμα", "άχρωμα", "απολιτίκ", "ερμαφρόδιτα", "έωλα", σίγουρα δεν θα τα βρείτε εδώ.

Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.

Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Το κακό με εσένα είναι ότι....θέσεις, απόψεις, παρεμβάσεις, διατυπωμένες και ξεκάθαρες...δεν είχες ποτέ και ούτε πρόκειται μάλλον....
επαναλαμβάνεσαι....να κατηγορείς το Πασοκ...για ότι κάνει...αλλά ποτέ τη ΝΔ....και το ακόμα χειρότερο...δεν εχεις ποτέ προτείνει κάτι...

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΥΑΛΛΑΑΑΑΑΑ??????

Η θέση των νέων της ΝΔ...για τον γιο Ψυχάρη ποιά είναι....?

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Το κακό όμως με εσένα είναι ότι διαψεύδεσαι από τα ίδια σου τα γραφόμενα. Το αν έχω καταθέσεις προτάσεις ή όχι είναι γνωστό.

Ευχαριστώ για την εκ νέου επικοινωνία.

Υ.Γ. Από πότε ενοχλείται το ΠΑΣΟΚ με τον Ψυχάρη ;

Β.Μπαλάφας


Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι Πασοκ...κ μη προσπαθεις να πιασεις λαυρακι εκει που δεν υπάρχει....

Μιλάμε για σκανδαλα που έχει κάνει το πασοκ...και τα φωνάζουμε...ωραία....

Πάμε να αναφέρουμε ένα...

Αλλαγή στοιχείων...απο την ΕΛΣΤΑΤ....
που είναι η ΝΔ...να βγει να τα αναφέρει να τα σηκώσει όλα τούμπα και να τους βγάλει όλους στη φόρα...

που είστε ρε παιδιά...?εκεί το χάνει το παιχνίδι η ΝΔ και εσύ μαζί....

και για τις προτάσεις....και τα περιβολάκια κάνουν και ωραιές μάλιστα....αλλά μένουν εκεί....

δε σου λείπει κάτι απο αυτό...δε καταλαβαίνεις οτι δε γίνεται τπτ...έτσι και ας νομίζεις ότι τα κάνεις "από μέσα"...?

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=CTPFIIfCAJU

Ανώνυμος είπε...

Και το ότι δεν απαντάς.....φαίνεται επίσης....!

Ανώνυμος είπε...

Θα πάρουμε καμιά απάντηση Κε Μπαλάφα...;
Το ότι δεν απαντάτε δε σας τιμά καθόλου...Ο Κος Καμμένος τα είπε όλα,χύμα και σταράτα!
Eσείς;Τα νέα μυαλά;

Αυτό αντιπροσωπεύει η νεολαία σήμερα;
Τη μούγκα;

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Θα μου κάνετε τη χάρη να περιμένετε λίγο και να κάνετε υπομονή, γιατί και για το Βατοπαίδι τα ίδια λέγατε και τώρα σας γυρίζουν ντοκιμαντέρ.

Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.

Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Εσείς νομίζετε ότι σας κάνει κάποιος αντίλογο για λογαριασμό του Πασόκ;
Δε κατηγορώ τη ΝΔ για το σκάνδαλο με την ΕΛΣΤΑΤ αλλά θα έπρεπε η ΝΔ να έχει φέρει το Πασόκ στα δικαστήρια και να τους κυνηγάει η όχι;
Ή εννοείς να περιμένουμε 1-2 χρόνια όπως και με το Βατοπαίδι για να δούμε την αλήθεια...;

Ανώνυμος είπε...

Καμία απάντηση επί της ουσίας;
Πριν μας γυρίσουν ντοκιμαντέρ....

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Είπαμε υπομονή. Δε γίνεται να τα ζητάτε όλα από τη ΝΔ και να τη θέλετε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάντε τη κυβέρνηση αν θέλετε να έχετε τόσο υψηλές απαιτήσεις.

ΒΜ

Ανώνυμος είπε...

Δε γίνεται να κάνουμε κυβέρνηση κάποιους που θεωρούν ότι το να πάνε το Πασοκ στο δικαστήριο για ότι έχει κάνει είναι θέμα υψηλών απαιτήσεων...

Και επίσης,ΉΣΑΣΤΑΝ κυβένρηση και δε κάνατε τίποτα...

πείτε ένα λόγο από εκεί και πέρα που πρέπει κάποιος να σας ψηφίσει...

Ανώνυμος είπε...

Και επίσης κάποιο λόγο για να πάρουμε στα σοβαρά τη κεντροδεξιά ευρώπη;

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Τώρα που η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά ενστερνίζεται όλο και περισσότερο τις αξίες και τα προτάγματα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, έχετε πολλούς λόγους.

Διαβάστε το αυριανό μου άρθρο, είναι μια εισαγωγή. Περαιτέρω, την άλλη εβδομάδα.

Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Θα πάρουμε καμία απάντηση Κε Μπαλάφα;

Να σας θυμίσω ότι λέγαμε για τα σκάνδαλα του Πασόκ...και ότι η ΝΔ δε κάνει τίποτα επί της ουσίας για αυτά...
ΕΛΣΤΑΤ...Λογαριασμοί στην Ελβετία κτλ κτλ..

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Η ΝΔ έχει καυτηριάσει τον ύποπτο ρόλο της ΕΛΣΤΑΤ και ειδικότερα του διορισμένου Προέδρου της από τον κο Παπανδρέου, επανειλημμένως.

Σε ότι αφορά τις ιστορίες με την Ελβετία και την υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ επί αυτής της υπόθεσης, η θέση της ΝΔ είναι σαφής και συγκεκριμένη. Έλεγχος σε όσους άσκησαν εξουσία και εκείνων που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1974 και μετά. Σε αυτή τη θέση έχουν προσχωρήσει και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Εκ του νόμου δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί το να έχει κάποιος λογαριασμό στο εξωτερικό, συνεπώς οι κορώνες Καρχιμάκη ξεπερνούν τα όρια της γελοιότητας. Ή θα πάμε για έλεγχο στο πραγματικό Πόθεν Έσχες ή αλλιώς τα πάντα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Β.Μπαλάφας

Ανώνυμος είπε...

Οχι Κε Μπαλάφα...γιατί να μην ανοίξουν οι λογαριασμοί..;

Ποιο πόθεν έσχες μπροστά στο μαύρο χρήμα που κουβάλαγε ο Τσουκάτος;

Και μία γνώμη για τα αναδρομικά;

Ανώνυμος είπε...

Ούτε ένα σχόλιο για τα αναδρομικά....?

Γιατί για το πόθεν έσχες είδαμε....ότι και να γίνεται δεν ακουμπιέται κανείς....

Επι της ουσίας Κε Μπαλάφα...επί της ουσίας...

Ανώνυμος είπε...

Την ίδια ώρα που ο Καμμένος κράζει όλη τη ΝΔ...εσύ ποστάρεις βιντεάκια του.....

Και ακόμα κανένα σχόλιο για αναδρομικά,καταθέσεις Ελβετίας και ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.....

Αντε καλές γιορτές....

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρότητα υπό το μηδέν....που δεν απαντάτε Κε Μπαλάφα....

Κατά τα αλλα χρόνια πολλά.....

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Ευχαριστώ για τις ευχές σας. Αντεύχομαι καλές γιορτές, υγεία και χαρές.

Όταν λέτε για "αναδρομικά", τί εννοείτε ;

Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.

Β.Μπαλάφας