24/8/11

24/8/11 - Η συναίνεση με ένα παράδειγμα

Σε περίπου ένα μήνα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ανάληψη της ηγεσίας του από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το διάστημα είναι ικανό για να μελετήσει κανείς τα όσα έχουν γίνει από τον Οκτώβριο του 2009, αλλά και για να αντιμετωπίσει με νηφαλιότητα την περίοδο προ των τελευταίων εθνικών εκλογών.

Φυσικά δεν θα είχε κανένα νόημα να αναλωθούμε σε κριτική σχετικά με το περίφημο πρόγραμμα των "100 ημερών" ή στις πομπώδεις εξαγγελίες περί επανακρατικοποίησης του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής κτλ.

Αξίζει όμως να δούμε, λαμβάνοντας υπόψη και τη γενικότερη συγκυρία, τη μεταβολή στάσεων και θέσεων μέσα σε λίγα μόλις χρόνια επί ίδιων ή παρόμοιων ζητημάτων. Εκεί βρίσκεται κατά την ταπεινή μου γνώμη και ο πυρήνας της πολιτικής, στις θέσεις που εκφράζονται και με ποιον τρόπο υπηρετούνται όταν διαπερνά η ίδια μονάδα τα δύο στάδια, της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης.

Ως βάση θα χρησιμοποιηθεί το παράδειγμα της Ολυμπιακής, μέσα από το οποίο θα εξεταστεί ένα θεμελιώδες ζήτημα που απασχολεί την τελευταία τουλάχιστον 20ετία την πολιτική ζωή του τόπου, το ζήτημα της συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων. Η διαδικασία της απεμπλοκής του Ελληνικού δημοσίου από την Ολυμπιακή μπορεί να θεωρηθεί πια, ένα θετικό δείγμα ιδιωτικοποίησης που έχει γίνει τελευταία στη χώρα. Αυτό άλλωστε βεβαίωνε και το Νοέμβριο του 2008, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Antonio Tajani, δηλώνοντας ότι η πρακτική που ακολουθήθηκε θα αποτελούσε το μοντέλο για παρόμοιες διαδικασίες όπως με τα ναυπηγεία του Γκτανσκ στην Πολωνία και την ιταλική αεροπορική εταιρεία, Alitalia. Οι αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης (και σημερινής κυβέρνησης) υπήρξαν θυελλώδεις μέχρι σημείου που προεκλογικά υποσχόταν την επαναγορά της εταιρείας από το Ελληνικό δημόσιο.

Κάνοντας μια σύντομη σταχυολόγηση πρόσφατων δηλώσεων σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και τη συναίνεση αξίζει να σταθούμε στα εξής :

Π.Μπεγλίτης (5/7/2011) : "Πιστεύω ότι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε τώρα είναι η ευρύτερη εθνική συνεννόηση. Γι’ αυτό καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα, ασφαλώς και τη Νέα Δημοκρατία, ακόμα και αυτή τη στιγμή, να δουλέψουμε μαζί, να διαπραγματευτούμε μαζί."

Π.Μπεγλίτης (4/7/2011) : "Χάσαμε χρόνο δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Πρέπει να εξετάσουμε συντεταγμένα τη διαδικασία της αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας, του Δημοσίου και τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων."

Π.Μπεγλίτης για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (3/10/2010) : "Σε αυτές τις συνθήκες η μόνη ρεαλιστική λύση ήταν αυτή στην οποία συμφωνήσαμε, απεμπλέκοντας τη χώρα από τις σωρευμένες επιβαρύνσεις του παρελθόντος, με τους καλλίτερους δυνατούς όρους και προϋποθέσεις για το μέλλον του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα."

Το περιεχόμενο των τριών αυτών δηλώσεων έχει δομικές ομοιότητες με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περίπτωση της Ολυμπιακής, τόσο σε επίπεδο οικονομικών παραλληλισμών, όσο και σε επίπεδο απαίτησης συναινετικών δράσεων.

Θυμηθείτε ότι προ της ρύθμισης, η Ολυμπιακή
ήταν η μόνη αεροπορική εταιρία στην Ε.Ε. που ανήκε 100% στο κράτος, η μόνη που αντιμετώπιζε τόσα πολλά προβλήματα με την Ε.Ε. για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, δημιουργούσε έλλειμμα 1 εκατ. ευρώ την ημέρα και παρουσίαζε συσσωρευμένες ζημιές πάνω από 2,6 δις. Από το 1994 μέχρι τότε, η Ε.Ε. είχε εκδώσει τέσσερις αρνητικές αποφάσεις εναντίον της Ολυμπιακής για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Το 1994 οι φορολογούμενοι επωμίστηκαν πάνω από € 2 δισ για να εξυγιανθεί η εταιρία, το 2002 η Ο.Α. κλήθηκε να επιστρέψει παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους € 160 εκατ. για το διάστημα 1994 -2002. Το 2005 η Ε.Ε. θεώρησε «διάδοχο» το νέο σχήμα του 2003 και επιβάρυνε τη νέα εταιρία με € 360 εκατ χρέη της παλιάς Ολυμπιακής. Κλήθηκε επίσης να επιστρέψει νέες ενισχύσεις ύψους € 540 εκατ για την περίοδο 2002 -2004. Το 2008 η Ε.Ε. ζήτησε την επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους € 850 εκατ τουλάχιστον.

Να σημειωθεί επίσης ότι η τελική λύση πέρα από το ότι καθιστούσε και πάλι την εταιρεία ελκυστική σε επενδυτές, προσέφερε πλήρη κατοχύρωση των εργαζομένων, με ειδικό νόμο για ενίσχυση του συνταξιοδοτικού τους από ένα αριθμό ενσήμων και παραπάνω και με μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. Όλοι οι εργαζόμενοι καλύπτονταν απολύτως, χωρίς μείωση του εισοδήματός τους και εφόσον το επιθυμούσαν μπορούσαν να δουλέψουν, κάνοντας ατομικές συμβάσεις, είτε στη νέα Ολυμπιακή είτε σε άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Μπεγλίτη, γιατί πρόκειται για έναν πολιτικό που έχει περάσει και από τα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την περίοδο μάλιστα που η τότε Κυβέρνηση προσπαθούσε να βρει λύση στον πολυετή γρίφο της Ολυμπιακής.

Τα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Σεπτέμβριο του 2005 είναι αποκαλυπτικά. Τότε, ο κ. Σιφουνάκης και ο κ. Μπεγλίτης, ευρωβουλευτές αμφότεροι, κατέθεταν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δυναμιτίζοντας ουσιαστικά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει αφενός την εταιρεία βιώσιμη, ώστε να μην κλείσει και να μπορέσει να αποκρατικοποιηθεί βρίσκοντας αγοραστή και αφετέρου να απεμπλέξει το Ελληνικό δημόσιο από τις δαπανηρές επιστροφές των ενισχύσεων των προηγούμενων ετών.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του κ. Barrot στην ερώτηση "Σε ποιές συγκεκριμένες ενέργειες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση τους 3 τελευταίους μήνες προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;", ερώτηση που ουσιαστικά εμφάνιζε, προ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κυβέρνηση ως αναξιόπιστη και αμελή. Απαντά ο κ. Barrot ότι "Η Ελλάδα ενημέρωσε την Επιτροπή για τις εξελίξεις των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή για την πρόθεσή της να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 12ης Μαΐου 2005 στην υπόθεση C-415/03 (Επιτροπή κατά Ελλάδας), όσον αφορά την παράλειψη της Ελλάδας να εφαρμόσει την αρνητική απόφαση της Επιτροπής του Δεκεμβρίου 2002 για τις κρατικές ενισχύσεις που αφορούν την Ολυμπιακή Αεροπορία.", ενώ στη συνέχεια σημειώνει και ότι "οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν σχέδιο μνημονίου συμφωνίας και σχέδιο συμφωνίας αγοράς μετοχών για την πώληση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.".

Επειδή - στη συγκεκριμένη υπόθεση - ο Οκτώβριος είναι σημαδιακός, η οριστική λύση για την Ολυμπιακή και η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας υπό ιδιωτικό καθεστώς, έλαβαν χώρα και επισήμως την 1η Οκτωβρίου 2009.

Μετά από μια συνεχή προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση επιτύγχανε ουσιαστικά την πλήρη εξυγίανση της εταιρείας, την εξασφάλιση των εργαζομένων και την απεμπλοκή του δημοσίου από τις "αστρονομικές" επιβαρύνσεις. Καθ' όλη τη διάρκεια όλων αυτών των ενεργειών οι οποίες εξελίσσονταν εν μέσω συνεχών καταδικαστικών αποφάσεων για την Ελλάδα, η τότε αντιπολίτευση διύλιζε τον κώνωπα προσπαθώντας να εκθέσει την Κυβέρνηση και να εγείρει ερωτηματικά για τις προθέσεις της, σε ευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο. Λίγα χρόνια αργότερα, θα κατανοούσε το "χάσιμο χρόνου" και την ανάγκη "απεμπλοκής της χώρας από τις σωρευμένες επιβαρύνσεις του παρελθόντος".

Αν όλα αυτά σας φαίνονται "ψιλά" γράμματα, δείτε και τις δηλώσεις άλλων σημερινών κυβερνητικών πρωταγωνιστών, από εκείνη την περίοδο :

3 Δεκεμβρίου 2007 : Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, ο Γ.Παπανδρέου τόνισε: «μαζί με τον ελληνικό λαό, δεν θα επιτρέψουμε, ούτε τη διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, ούτε τη διάλυση της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, αλλά ούτε και τη διάλυση της Ολυμπιακής. Για το ΠΑΣΟΚ, τώρα είναι η ώρα των πολιτών, όλων των πολιτών, ακόμη και αυτών που, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ψήφισαν ΝΔ. Τώρα είναι η ώρα των πολιτών, να αντιδράσουν και, γι αυτό, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει και συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με αποκορύφωμα την απεργιακή κινητοποίηση της 12ης Δεκεμβρίου.

10 Δεκεμβρίου 2007 : Η κ. Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε την κυβέρνηση επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον της χώρας. «Η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, στο Ασφαλιστικό, την Ολυμπιακή Αεροπορία και τον ΟΤΕ δείχνει ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα, όπως είχε επισημάνει το ΠΑΣΟΚ από την προεκλογική περίοδο».

Αν προτιμάτε τα πολυμέσα, δείτε το βίντεο που ακολουθεί :




Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαριστεί στο πολιτικό προσκήνιο του τόπου, με ποιον τρόπο νοείται η συναίνεση. Προ του Οκτωβρίου του 2009 και μετά ; Ποιες είναι οι δηλώσεις που δεσμεύουν σήμερα τους κυβερνώντες ; Προ του Οκτωβρίου του 2009 ή μετά ; Με βάση ποια λεγόμενα επιθυμούν να τους ασκείται κριτική ; Με αυτά που έλεγαν πριν ή μετά ; Και τελικά, ας ξεκαθαρίσουν, θα κινηθούν προς την επαναγορά της Ολυμπιακής από το κράτος ; Η εφαρμοσμένη συναίνεση που επιθυμούν θα ισχύει μόνο όταν θα κυβερνούν ή και όταν θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση ;

Γιατί δυστυχώς, σε αντίθεση με τις αποφάσεις τους για περικοπές προς τις μικρομεσαίες τάξεις, οι σημερινές δηλώσεις τους, δε μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ ...


Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας



13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον οπως φαινεται η εκπονηση του καινουριου αρθρου σου δεν σε αφησε να αναπτυξεις τις "επιφυλαξεις" σου στα συγκεκριμενα ιστορικα στοιχεια του σχολιου μου στην προηγουμενη αναρτηση σου! Ας μου επιτρεψεις λοιπον να ασχοληθω με αυτο.

Μιλωντας λοιπον για πομπωδεις εξαγγελιες δεν μπορει κανεις να μην αναγνωρισει τα πρωτεια στο Ζαπειο1 συμφωνα με το οποιο σε ενα χρονο θα ειχαμε αναπτυξη και ταυτοχρονο μηδενισμο του ελλειμματος! Και αυτο θα γινοταν με μετρα (επι λεξει απο το Ζαπειο1) "μηδενικου δημοσιονομικου κοστους" για τα οποια ομως παρακατω στο κειμενο υπολογιζοταν και ο πολλαπλασιαστης τους στο εθνικο εισοδημα! Αν πρωτοετης φοιτητης οικονομικων εγραφα στις εξετασεις για μηδενικα μετρα με πολλαπλασιαστη επι του εισοδηματος θα γελαγε ολο το αμφιθεατρο! Εξ ου και κανεις πλεον δεν θυμαται το Ζαπειο1 και ενεμφανισθη το Ζαπειο2 (αλλα αυτο ειναι αλλο επεισοδιο της κωμικης αυτης σειρας με το ομωνυμο τιτλο απο το γνωστο αυτο κτιριο της νεοκλασσικης Αθηνας!)

Αλλα ας ερθουμε στα περι Ολυμπιακης. Μονο ενδεικτικα, για να θαυμασει κανεις τις σωτηριες ενεργειες της δεξιας για την Ολυμπιακη και την οικονομια εν γενει, ας θυμηθει την λυση για τους πιλοτους της οπου ειτε θα ελαμβαναν (μεσοι οροι) περιπου για αλλα 10 χρονια 5000 μηνιαιως χωρις να δουλευουν ειτε θα μετατασοταν στην Υπηρεσια Πολιτικης Αεροποριας με 6-7000 μηνιαιως, με δεδομενο μαλιστα οτι η ΥΠΑ καλυπτε ηδη τις αναγκες της και διεθετε μόνον 2 αεροσκαφη. Δηλαδη ηταν κατανοητο οτι οι πιλοτοι θα προσλαμβανοταν στην Υπηρεσια χωρις ουσιαστικο αντικειμενο. Αλλα αυτο ηταν μονο μια λεπτομερεια για την κυβερνηση του "εθναρχο"-ανιψιου η οποια παρελαβε ενα κρατος που ηθελε 30 δις το χρονο για την πρωτογενη λειτουργια του και το παρεδωσε με ετησιο πρωτογενες -δηλ χωρις καμια σχεση με δαπανες για τοκοχρεωλυσια προηγουνενων χρεων- λειτουργικο κοστος 58δις και παραλληλα βεβαια προπαγανδιζε το "λιγοτερο" κρατος και την "επανιδρυση" του για να κλεισω, με την ευκαρια, οπως αρχισα με τα περι πομποδων εξαγγελιων!

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...

Το ότι μετά από την ανάγνωση του συγκεκριμένου άρθρου, με όλα τα στοιχεία που παρατίθενται, κατόρθωσες να βρεις ψόγο μόνο στο σημείο που αναφέρεις, επιβεβαιώνει την τεράστια εθνική επιτυχία της απεμπλοκής του Δημοσίου από την Ολυμπιακή.

Για τα υπόλοιπα, το μόνο που έχω να πω είναι ότι αποτελούν έναν αχταρμά μεταξύ τετριμμένων πασοκικών επιχειρημάτων τύπου Καρχιμάκη και ανακριβειών πασπαλισμένων με ολίγη επιστημοσύνη, για να αποκτούν και "βαρύτητα".

Σε κάθε περίπτωση όμως, ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας.

ΒΜ

Ανώνυμος είπε...

Την μετακυλιση του μισθολογικου κοστους των εργαζομενων στο δημοσιο αποκαλεις απεμπλοκη αν καταλαβα καλα, ή μηπως την προσληψη 2200 συμβασιουχων διχως δημοσια προκηρυξη ή κανενα ελεγχο, αλλα και χωρις καν διαγωνισμο του ΑΣΕΠ στις αρχες του 2009 λιγους μηνες πριν την "τεραστια εθνικη επιτυχια" που αναφερεις?

Παλι οπως και στο προηγουμενο σχολιο μου ο αχταρμας ηταν πολυ συγκεκριμενος και για αυτο ποτε δεν απαντας επι της ουσιας!

Διπλασιαστηκαν επι δεξιας "της επανιδρυσης του κρατους" οι πρωτογενεις δαπανες του δημοσιου ή οχι?

Περιειχε το Ζαπειο1 τον ισχυρισμο οτι σε ενα χρονο θα μηενισθει το ελλειμμα και θα επαναρχομασταν σε αναπτυξη με οσα προτεινοταν ή οχι?

Αυτα που προτεινοταν ηταν επι λεξει "μετρα δημοσιονομικου κοστους" ή οχι?

Ειναι τραγελαφικο για οποιοδηποτε οικονομολογο να συντασει κειμενο για "μηδενικου δημσιονομικου κοστους μετρα" στο οποιο να υπολογιζει και τον πολλαπλασιαστη επι του εισοδηματος ή οχι? (Συμβουλευσου εναν οικονομολογο του οποιου την επιστημοσυνη να εμπιστευσαι!)

Κι εγω ευχαριστω πολυ για την αναρτηση των σχολιων μου αλλα οχι για την μη ουσιαστικη απαντηση τους τοσο στο παρρον σχολιο οσο και στο προηγουμενο!

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...

Το Ζάππειο Ι μιλούσε για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και αυτό είναι πολύ συγκεκριμένο. Θα θυμάσαι άλλωστε ότι όταν η ΝΔ μίλησε για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς λοιδορήθηκε. Και το έκανε επί της ουσίας γιατί δεν συμφώνησε με την πρόταση κάτι τέτοιο να αποτελέσει μέρος του Συντάγματος διότι θα οδηγούσε ουσιαστικά σε πλασματικούς προϋπολογισμούς.

Για την Ολυμπιακή ήμουν επίσης συγκεκριμένος για το τί γλίτωσε η πολιτεία.

Θα συμφωνήσω μαζί σου εν μέρει ως προς κάποιες "συνδικαλιστικές κατακτήσεις" που συνέβησαν και στην περίπτωση του ΟΤΕ, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι γνωστό ότι σε οτιδήποτε και αν έκανε ή κάνει, συναντά απέναντί της θυελλώδεις αντιδράσεις οι οποίες συστηματικά υποστηρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε με το Ασφαλιστικό, με τις συγχωνεύσεις των Ταμείων και πολλά άλλα.

Η ΝΔ προσπάθησε να επιτύχει ήπια προσαρμογή σε όσα σήμερα εμφανίζονται ως "εντολές της Τρόικας" με τη διαφορά ότι σήμερα η Τρόικα είναι επίσημη καλεσμένη και αγαπημένη της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αφού επίσημα το ΠΑΣΟΚ ανακήρυξε τη χώρα σε κατάσταση "Τιτανικού" θέλοντας να εξηγήσει τη μεταστροφή του από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, τις αντιδράσεις εκείνης της εποχής, παρουσία του σημερινού πρωθυπουργού στις διαδηλώσεις, συνεχίζω να πιστεύω ότι ήταν μεγάλη επιτυχία η τελική κατάληξη του θέματος της ΟΑ.

Ανώνυμος είπε...

Το Ζαπειο1 μιλουσε -επι λεξει εντελως- (το εχω το κειμενο) για "μηδενικου δημοσιονομικου κοστους" μετρα που μεσα σε εναμιση χρονο (δηλ προφανως δυο προυπολογισμους) θα οδηγουσαν σε μηδενισμο του ελλειμματος δηλ ισοσκελισμενους προυπολογισμους. Με το να το λες με αλλα λογια δε κανεις τιποτα αλλα παρα να επιτεινεις την τραγελαφικοτητα του ισχυρισμου να μιλας παραλληλα -επι λεξει το τονιζω- για "μηδενικου δημοσιονομικου κοστους" μετρα με παραλληλα "στιγμιαια" επιλυση του προβληματος του ελλειμματος. Δηλαδη παραλληλα δεν θα γινοταν καμια αυξηση των φορων και καμια μειωση των δαπανων και η πανακεια θα ερχοταν αποκλειστικα απο την μειωση των φορολογικων συντελεστων και διαρθρωτικες αλλαγες, και μαλιστα σε 18 μηνες. Εκτος απο το κωμικα ανευθυνο κατοπιν να υπολογιζεις και πολλαπλασιαστες εισοδηματικης επιπτωσης απο μια μειωση συντελεστων, νομιζω οτι δεν χωρα καν συζητηση για το αν μια απλη μειωση συντελεστων εντος 18 μηνων θα εφερνε ενα ελλειμμα του 15,5% στο 0% και αναπτυξη! Αλλα ακομα και εαν σε ενα αλλο συμπαν γινοταν αυτο το θαυμα ουδεποτε δοθηκε η απαντηση εως τον μηδενισμο του ελλειμματος εντος των δυο οικονομικων ετων απο που θα καλυπτοταν με δανεισμο το εστω και μειουμενο τρεχον ελλειμμα αφου η κριση ειχε ξεσπασει στις διεθνεις χρηματαγορες ομολογων και αυτο το δεξιο κενο επιχειρηματολογιας σε αυτο το σημειο παραμενει αναπαντητο εως και σημερα.
Οσο για το αν η δεξια προσπαθησε να επιτυχει ηπια προσαρμογη διαφαινεται καθαρα απο το οτι ενω προκυρηξε εκτακτες εκλογες το φθινοπωρο του 2007 με θεμα την οικονομια το 2008 παρουσιασε ενα ελλειμμα 9%, απο 4% του 2007, μεσα στο 2008, ετος που δεν υπηρχε ακομη ουτε η δικαιολογια της υφεσης αφου ακομα ειχαμε αναπυξη εστω και αναιμικη στο 2%.
Η δεξια λοιπον του "λιγοτερου κρατους" και της "επανιδρυσης" πηρε το χρεος απο 180δις και 100%ΑΕΠ και το παρεδωσε 300δις και 125%ΑΕΠ ενω ενδιαμεσα εκανε εκλογες με θεμα την οικονομια, ως να ζητουσε την αδεια για να την επιδεινωσει, αφου το επομενο ετος αμεσως μετα την εντολη που ελαβε το 2007 υπερδιπλασιασε το ελλειμμα κατα το 2008 απο 4% στο 9% στα πλαισια προφανως της "ηπιας προσαρμογης". Ευτυχως που ηταν δηλαδη ηπια και δεν ηταν αγρια γιατι το ελλειμμα θα πηγαινε 15% απο το 2008 κι οχι οταν το παρεδωσε, το 2009!
Κατοπιν η δεξια μετεκλογικα παρουσιασε τα Ζαπεια συμφωνα με τα οποια θα ελυνε το προβλημα σε 1,5-2 χρονια χωρις ποτε να απαντα πως θα καλυπτοταν το καθημερινο τρεχον ταμειακο ελλειμμα μεχρι τοτε, και χωρις να απαντα αφου ηταν γνωστρια τετοιων μαγικων συνταγων γιατι εκτοξευσε το ελλειμμα σε δυο χρονια απο 4% το 2007 σε 15,5% το 2009. Ακομα αρχικα επιχειρηματολογησε οτι το προβλημα του μη δανεισμου απο τις διεθνεις αγορες προερχοταν απο λεκτικα σχολιασμους τυπου "Τιτανικος". Επιχειρημα που σταματησε να προβαλεται οταν και αλλες χωρες αντιμετωπισαν την ιδια αρνηση δανεισμου απο τις διεθνεις αγορες και αναγκαστηκαν να εισελθουν και αυτοι στους μηχανισμους στηριξης. Μηχανισμους στηριξης απεναντι στους οποιους ουδεποτε η ελληνικη δεξια προβαλε καποια σοβαρη εναλλακτικη εκτος απο μαγικα Ζαπεια!

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα περιμένουμε την οικονομική ανάλυση σας Κ.Μπαλάφα...που συστηματικά αποφεύγετε να κάνετε...

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...


Όπως καταλαβαίνετε πλέον δε χρειάζονται πολλές αναλύσεις. Γι' αυτό και περίμενα. Νομίζω ότι οι αποκαλύψεις της κας Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλος της Στατιστικής Αρχής, διορισμένης από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, σας έδωσαν τις απαντήσεις που ψάχνατε. Αν τυχόν δεν έχετε διαβάσει τις σχετικές αποκαλύψεις, να μου πείτε να σας κοινοποιήσω τα σχετικά links.

Ευχαριστώ εκ νέου για την επικοινωνία.

ΒΜ


Ανώνυμος είπε...

Που ξαναλέω,συστηματικα αποφεύγετε να κάνετε....Μιας και αυτά δεν έχουν κάνουν με τη καταγγελία της Κας.Γεωργαντά...

Ειναι τα επισημα στοιχεια για την πορεια του χρεους τα παρακατω αφου δεν εχω ακουσει ουτε την δεξια να τα εχει αμφισβητησει?
δηλαδη 2003 2009
χρεος δις 180 300
χρεος%ΑΕΠ 100 125
πρωτογ δαπ δις 30 58

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...


Επαναλαμβάνω ότι όσα είπε η κα Γεωργαντά και όσα αποκαλύπτει εκ νέου σήμερα η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (αν δεν τα έχετε δει enet.gr), επαρκούν για να λυθούν οι όποιες απορίες σας.

Ευχαριστώ και πάλι για την επικοινωνία.

ΒΜ


Ανώνυμος είπε...

Με βαση οσα λεει η κ Γεωργαντα το ελλειμμα θα ηταν 12%! Τι επιτυχια για μια κυβερνηση που οταν ειχε ελλειμμα το 2007 4% εκανε εκλογες με θεμα την οικονομια και το πηγε το 2008 στο 9% (χωρις τους χειρισμους που αναφει η κ Γεωργαντα) Αλλωστε η κ Γεωργαντα προβαλλει μονο νομοτυπους ισχυρισμους περι του οτι καποιων ΔΕΚΟ τα αποτελεσματα δεν επρεπε να συμπεριληφθουν στο ελλειμμα και οχι ουσιαστικους οικονομικους αφου και αυτων των ΔΕΚΟ τελικα το ετησιο ελλειμμα καλυπτεται απο τον κρατικο προυπολογισμο. Και φυσικα μην αγνοουμε τις μεγαλες οικονομολογιες επιδοσεις του Σαμαρα αφου ασχετως κι αν αποδεχουμε το νεοδημοκρατικο ελλειμμα για το 2009 στο 12% εκεινος προεβλεπε τον Μαιο του 2009 ελλειμμα για ολο το χρονο 4%. (Υπαρχει και το σχετικο video.)
(Ο αρχικος ανωνυμος)

Ανώνυμος είπε...

Και για να θαυμασει κανεις τις επιστημονικες επιδοσεις του εν Χαρβαρντ σπουγαγμενου οικονομολογου Αντωνη Σαμαρα -του οποιου η σοβαροτητα του θα πεισει την τροικα για επαναδιαπραγματευση- ας δει στο παρακατω βιντεο τον ηγετη της ελληνικης δεξιας τωρα, αλλα και υπευθυνο υπουργο της κυβερνησης Καραμανλη να προβλεπει τον Μαη του 2009 οτι το ελλειμμα για ολο το 2009 θα ανελθει στο 4%. Απιστευτα εκτος πραγματικοτητας ή εκτος αληθειας ο λογος του Σαμαρα τοτε οσο κι αν συμπεριλαβουμε τις παρατηρησεις της κ Γεωργαντας που οδηγουν σε ενα ελλειμμα 12% του 2009 απο το επισημο 15,4%
http://www.youtube.com/watch?v=2rZXPVnGsHw

Βασίλειος Α. Μπαλάφας είπε...



Αυτό το τελευταίο σχόλιο, ας το θυμόμαστε, γιατί πολύ σύντομα θα το βρούμε μπροστά μας και θα πάρει μόνο του τις απαντήσεις που ζητά.

ΒΜ

Ανώνυμος είπε...

Βασιμοτατο επιχειρημα, οτι στο μελλον προκειται να απαντηθει γιατι ο εκ Χαρβαρτ οικονομολογος και υπουργος προεβλεπε τον Μαιο του 2009 ελλειμμα 4%! Ηδη ομως βρισκομαστε στο μελλον σχετικα με το 2009! Ποσσες δεκαετιες προτεινεις να αναμενουμε? Μηπως αν δεν απαντουσες καθολου να φαινοταν λιγοτερο η ελλειψη επιχειρηματων ικανων να διασωσουν την επιστημοσυνη -που λες κιεσυ- του Σαμαρα?