0

21/7/11 - Εκπομπή "Η Πελοπόννησος σήμερα" - 19/7/2011

Στην εκπομπή "Η Πελοπόννησος Σήμερα" του Σ. Μασούρη, στο TV Super, φιλοξενήθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου 2011, ο Β.Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Κορινθίας.

Κύρια θέματα η πολιτική επικαιρότητα, οι ανησυχητικές εξελίξεις στο Αιγαίο, οι "περίεργες" δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, η στροφή της Ευρώπης στις ιδέες της ΝΔ και οι διάφορες αποκαλύψεις που "πνίγονται" ελέω οικονομικής κρίσης και όχι μόνο.

Υπό το βάρος των διαδοχικών "ψυχροπολεμικών" εκβιασμών και διλημμάτων, των "στρατιωτικών παραγγελμάτων", με τα οποία βομβαρδίζει κάθε εβδομάδα η Κυβέρνηση τους πολίτες, η κοινωνία ουσιαστικά μουδιάζει και απομακρύνεται από τον πυρήνα της πολιτικής και των επεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στην ελληνική καθημερινότητα.

Η ανεργία ανεβαίνει σε ύψη που δεν έχουν προηγούμενο, η αγοραστική δύναμη των πολιτών συνεχώς συρρικνώνεται, η αγορά έχει ήδη βαλτώσει.

Η Κυβέρνηση φρόντισε νωρίς να παροπλίσει τις κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες της χώρας, επιτιθέμενη λεκτικά και φορολογικά συνεχώς εναντίον τους. Οι πολίτες δεν βλέπουν ελπίδα και αξιοπρέπεια στις όποιες κυβερνητικές κινήσεις και την ίδια ώρα δεν προχωρούν ούτε οι βασικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και στο χώρο των επενδύσεων, με τα περίφημα "fast track" σχέδια να εξελίσσονται σε ... κυβερνητικό ανέκδοτο.

Πολιτική χωρίς πολίτες δεν έχει νόημα. Πολίτες, Έλληνες, χωρίς ελπιδοφόρο και αισιόδοξο πλάνο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο αγώνα που πρέπει να κάνουμε όλοι μας για να σταθεί και πάλι η πατρίδα στα πόδια της.

Η Ευρώπη ανακαλύπτει πλέον τη διγλωσσία του Πρωθυπουργού μέσα από τις ανακοινώσεις και τις πρωτοβουλίες του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι Έλληνες ήξεραν από τότε που ο κ. Παπανδρέου στο εσωτερικό της χώρας έλεγε τα "Πάμε !" και εξέφραζε την πίστη του στις δυνατότητες των Ελλήνων, ενώ στο εξωτερικό διαλαλούσε - σχεδόν σε απόγνωση - ότι διοικεί μια διεφθαρμένη χώρα.


Δείτε το σχετικό video :



Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

0

20/7/11 - Βαρυσήμαντο άρθρο της Μ. Γιαννάκου

Με ένα εξαιρετικό άρθρο της στην "Καθημερινή" της Κυριακής 17 Ιουλίου, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τ. υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Μαριέττα Γιαννάκου, αναλύει με αποστομωτικό τρόπο τις "δήθεν" μεταρρυθμιστικές καινοτομίες που υποστηρίζει ότι φέρνει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση η σημερινή Υπουργός κα Διαμαντοπούλου.

Η κα Γιαννάκου επισημαίνει σημείο προς σημείο τα όσα ήδη είχαν ρυθμιστεί με το νόμο 3549/2007 και θέτει το πλαίσιο της επιχειρηματολογίας απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που σε πολλά σημεία του είναι έωλο και αποτελείται από αποσπασματικές συρραφές νόμων από χώρες του εξωτερικού.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι ο νόμος 3549/2007 ψηφίστηκε μετά από τη - για πρώτη φορά πραγματική - λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, σε περίοδο που δεν αιφνιδιάστηκε ή δεν ήταν "παροπλισμένη" η ακαδημαϊκή κοινότητα και κυρίως συναντώντας τη λυσσώδη αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζω το άρθρο μου σχετικά με την τοποθέτησή μου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, στις 8 Ιουλίου 2011.

Θεωρώ κρίσιμο το να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε όσα γράφει η κα Μαριέττα Γιαννάκου στην "Καθημερινή" :

Παρωδία εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Της Μαριεττας Γιαννακου*

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ αποτελεί μία απέλπιδα επικοινωνιακού χαρακτήρα προσπάθεια, προκειμένου να μετατεθούν τα προβλήματα χρηματοδότησης και στρατηγικής των ΑΕΙ στα ίδια τα ιδρύματα αποκλειστικά.

Το επίκεντρο της υπόθεσης αυτής είναι το αμφιβόλου συνταγματικότητας συμβούλιο διοίκησης καθώς και ο διορισμός πρύτανη, προκειμένου να μειωθεί δραστικά η οικονομική στήριξη της ανώτατης εκπαίδευσης. Ολα τα υπόλοιπα είναι ήδη θεσμοθετημένα από το 2005, το 2007 και 2008 και επομένως η δήθεν για «πρώτη φορά» εισαγωγή τους στον νόμο αποτελεί τον απαραίτητο διάκοσμο της δήθεν μεταρρύθμισης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε μια εποχή κρίσης χρέους αλλά και ελλείμματος όπως η σημερινή, χρειάζονται περιστολές δαπανών και άψογη διαχείριση. Αυτό, όμως, θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί με την πλήρη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει ήδη. Αντ’ αυτού επελέγη η εκ συστήματος παραβίαση των νόμων, η αποποίηση των ευθυνών του υπουργείου Παιδείας ως θεματοφύλακα της εφαρμογής τους και η παρουσίαση της υπάρχουσας ήδη μεταρρύθμισης ως νέας και πρωτοφανούς μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Αν η κατάσταση της οικονομίας της χώρας δεν ήταν τόσο δυσμενής, η υπόθεση θα ήταν για γέλια.

Ας υπενθυμίσουμε, λοιπόν, μερικές αλήθειες: τα ελληνικά πανεπιστήμια το 2004 βρίσκονταν ουσιαστικά εκτός του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το διάστημα 2005-07 νομοθετήθηκαν ρηξικέλευθες αλλαγές για την αξιολόγηση της ποιότητας των ιδρυμάτων και των μελών ΔΕΠ, την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής λογοδοσίας των ΑΕΙ. Σε όλες αυτές τις αλλαγές συναντήσαμε την άρνηση του ΠΑΣΟΚ, τότε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ψηφίσει έστω και επί της αρχής τα σχετικά σχέδια νόμου, παρά το γεγονός ότι διακυβευόταν η εγκυρότητα των ελληνικών πτυχίων στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο νόμος-πλαίσιο 3549/2007 μεταρρύθμισε το παρωχημένο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ του ν. 1268/82. Ο νόμος για την αξιολόγηση (ν. 3374/2005) καθιέρωσε όλες τις διαδικασίες και τα κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας στα ΑΕΙ. Η σημερινή κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τα αποτελέσματα της εσωτερικής αξιολόγησης, ενώ δεν διευκολύνει την εξωτερική και πλέον αποφασιστική αξιολόγηση των ΑΕΙ. Ειδικότερα:

- Συμβούλιο Διοίκησης: ήδη προβλέπεται ο θεσμός του γραμματέα του ΑΕΙ με αυξημένες εκτελεστικές αρμοδιότητες. Τον θεσμό αυτό δεν έχει υποστηρίξει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ: ο ν. 3549/2007 μεταφέρει σημαντικές αρμοδιότητες στα όργανα διοίκησης, όπως για παράδειγμα η καθιέρωση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και ο έλεγχος νομιμότητας των εκλογών μελών ΔΕΠ. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις παραβιάζονται εκ συστήματος κατά την τελευταία διετία.

- Ακαδημαϊκή δεοντολογία/ζητήματα προσωπικού: προβλέπεται Επιτροπή Δεοντολογίας και συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την εξέλιξη, τα γνωστικά αντικείμενα των μελών ΔΕΠ, τον διορισμό, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις.

- Οικονομική αυτοτέλεια: ο ν. 3549/2007 περιλαμβάνει ρυθμίσεις οικονομικού περιεχομένου για τη διευκόλυνση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΑΕΙ και τον οικονομικό έλεγχο, αντίστοιχες με εκείνες του Ελεγκτικού Συνεδρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

- Χρηματοδότηση, διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα: ο ν. 3549/07 περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διαφάνεια, τη δημοσιότητα και τη λογοδοσία για τις οικονομικές αποφάσεις των ΑΕΙ.

- Υπηρεσίες υποστήριξης φοιτητών: υφίστανται ρυθμίσεις για τις υπηρεσίες υποστήριξης και συμβούλους σπουδών, ανταποδοτικές υποτροφίες και εκπαιδευτικά δάνεια καθώς και προβλέψεις για εργαζόμενους φοιτητές.

- Πτυχία με αντίκρισμα: Δώσαμε κίνητρα για την ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών, καθιερώσαμε τα προαπαιτούμενα μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών, την ανώτατη διάρκεια φοίτησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «αιωνίων φοιτητών» και τη δυνατότητα επιλογής συγγράμματος. Καθιερώσαμε το σύστημα συσσώρευσης και μεταφοράς πιστωτικών μονάδων και το παράρτημα διπλώματος.

- Διεθνοποίηση ανώτατης εκπαίδευσης: στην κατεύθυνση αυτή ιδρύθηκε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, δόθηκε η δυνατότητα για διοργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων ελληνικών και ξένων ΑΕΙ και η διοργάνωση σπουδών σε ξένη γλώσσα.

- Αναδιάρθρωση ακαδημαϊκών τμημάτων: δίνεται η δυνατότητα στα ιδρύματα να αναδιαρθρώσουν και να δημιουργήσουν σχολές από υπάρχοντα τμήματα.

Καταλήγοντας, το κεκτημένο των αλλαγών στα ΑΕΙ θεμελιώθηκε την περίοδο 2005-07. Σήμερα, η κυβέρνηση με κλειστά τα ΑΕΙ επιδιώκει να περάσει μία κατ’ επίφαση, κενή περιεχομένου μεταρρύθμιση με ανομολόγητο σκοπό να μεταθέσει τις ευθύνες της πολιτείας στα Ιδρύματα. Κυρίως, όμως, δεν εξασφαλίζει τα προαπαιτούμενα, όπως την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, το ύψος της χρηματοδότησης για τα επόμενα έτη, καθώς και την ενίσχυσή τους με τους ήδη εκλεγμένους νέους επιστήμονες. Βέβαια, αν επικαλεστούμε την κοινή λογική, το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: είναι αδύνατον να υπάρξει μεταρρύθμιση που να έχει σχέση με την ποιότητα, από ανθρώπους που θεωρούν ότι η ανώτατη εκπαίδευση είναι ένα είδος συνέχειας της υποχρεωτικής, όπου μπορεί να φοιτήσει και κάποιος που παίρνει μηδέν στις εισαγωγικές εξετάσεις. Αλλά έτσι δεν χρειάζονται οι εξετάσεις.

Τελικά το θέμα παραμένει βαθιά ιδεολογικό. Εμείς αποδεχόμαστε τη διεθνώς επικρατούσα άποψη ότι η ανώτατη εκπαίδευση είναι χώρος επιστήμης και έρευνας. Οι νέοι «μεταρρυθμιστές» θεωρούν ότι είναι χώρος ταχύρρυθμων προγραμμάτων «βολέματος» για όλους.

* Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τ. υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Το άρθρο της κ. Γιαννάκου από την "Καθημερινή", εδώ.

0

15/7/11 - Εκπομπή "Η Πελοπόννησος σήμερα" - 12/7/2011

Στην εκπομπή "Η Πελοπόννησος Σήμερα" του Σ. Μασούρη, στο TV Super, φιλοξενήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 2011, ο Β.Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Κορινθίας, σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και ειδικότερα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου της Υπουργού κας Διαμαντοπούλου. Συζητήθηκε επίσης και η προγραμματισμένη για την επόμενη ημέρα συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Μαζί στο σχολιασμό της επικαιρότητας ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας "Ενημέρωση Πελοποννήσου", κ. Π. Δάκογλου και ο δημοσιογράφος κ. Ν. Φλαούνας.

Σχετικά με το νομοσχέδιο μπορείτε να διαβάσετε για την εισήγησή μου κατά τη συνεδρίαση του Τομέα Παιδείας της ΝΔ εδώ.

Δείτε το σχετικό video :





Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας


0

11/7/11 - Συνεδρίαση Τομέα Παιδείας Ν.Δ. - 8/7/11

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των υποτομέων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο νέο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνεδρίαση προέδρευσε ο π. Υπουργός Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος Άρης, Βουλευτής Β' Αθηνών, συνεπικουρούμενος από τους κκ Κυριαζή Αθανάσιο, Καθηγητή Πανεπιστημίου, και Τσαλίδη Φίλιππο, Καθηγητή Πανεπιστημίου.

Το αντικείμενο της συζήτησης που έλαβε χώρα ήταν το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα η Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου.

Γενική διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι δεν εφαρμόζονται τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου που αφορούσαν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η Υπουργός αιφνιδίασε την ακαδημαϊκή κοινότητα καταθέτοντας ένα νομοσχέδιο εν μέσω θέρους, χωρίς να έχει προηγηθεί η έστω στοιχειώδης επεξεργασία του νόμου από εκείνους που αφορά άμεσα.

Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο εμφανίζει πρόχειρες συρραφές κανονιστικών διατάξεων από το εξωτερικό, ενώ το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζονται θεμελιώδεις συνταγματικές ασυμβατότητες. Επιπλέον, έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι πολλά θέματα αφήνονται έωλα προς διευθέτηση αργότερα με προεδρικά διατάγματα, ενώ εκλείπουν τελείως οι όποιες μεταβατικές διατάξεις και ρυθμίσεις. Το νέο νομοσχέδιο συναντά καθολικές αντιδράσεις τόσο από τους καθηγητές, όσο και από τους φοιτητές και χρειάζεται να δοθεί χρόνος τόσο στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα, όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ώστε να συνυπολογιστούν προτάσεις και παρατηρήσεις που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό και κοινοβουλευτικό χώρο.

Κατά την προσωπική μου άποψη, την οποία και κατέθεσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο συγκεκριμένος νόμος στο σύνολό του δεν επιλύει καμία από τις παθογένειες του ακαδημαϊκού χώρου ή τις ελλείψεις που είχαν προηγούμενοι νόμοι. Αντιθέτως, δημιουργεί δεκάδες νέα ζητήματα που θα χρειαστούν χρόνια για να επιλυθούν, πάνω σε μια εντελώς καινούρια και μη στέρεα βάση, ανατρέποντας θετικές αλλαγές που είχαν επέλθει ύστερα από πολυετή διαδικασία ζύμωσης αιτημάτων και αγώνες κυρίως των φοιτητών. Ανατρέπονται στην πράξη θετικές αλλαγές – πολυετείς διεκδικήσεις που είχαν σφραγιστεί από τους νόμους Γιαννάκου και Στυλιανίδη.

Ο κεντρικός πυρήνας του νέου νομοσχεδίου στοχοποιεί ουσιαστικά τη φοιτητική κοινότητα αποκλείοντάς τη από οποιαδήποτε διαδικασία. Εξαφανίζει τα θετικά στοιχεία προηγούμενων νόμων, την ώρα που είχε αρχίσει, μετά από πολλά χρόνια, να διαφαίνεται μια ολοκλήρωση στους νόμους που διέπουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τόσο σε ακαδημαϊκά, όσο και σε επαγγελματικά ζητήματα. Εγκαθιδρύει μια επικίνδυνη λογική πολλαπλών μη αιρετών διορισμών σε επίπεδο διοικητικών οργάνων και καθιστά σταδιακά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ένα είδος Εκπαιδευτηρίου Κατάρτισης, ειδικά σε ότι αφορά στα Τεχνολογικά Ανώτατα Ιδρύματα.

Με το νόμο Διαμαντοπούλου όλα είναι σαν να ξεκινούν από την αρχή, πάνω σε μια σαθρή βάση που θα επιφέρει πολυσχιδή προβλήματα στο άμεσο και απώτερο μέλλον. Πρόκειται περί μιας ολικής απορρύθμισης με απρόβλεπτο χρονικό ορίζοντα ωρίμανσης και επιμέρους διευθετήσεων.

Εν τέλει, ο νέος νόμος δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από ότι επιλύει, κινείται επιθετικά προς τα κύτταρα που αποτελούν την Ανώτατη Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική Εκπαίδευση, ανατρέπει τις λογικές και ορθές κατακτήσεις των φοιτητών και αποφοίτων, επιφέρει δραματικές αλλαγές στη φύση των πτυχίων με την κατάργηση των τμημάτων, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο και στις υποθέσεις των όποιων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Αυτές είναι μερικές μόνο πρώτες σκέψεις και διαπιστώσεις που κατέθεσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και επίκειται εκ νέου σύγκληση του Τομέα μετά και τις ανακοινώσεις που έγιναν από την πλευρά της Υπουργού.

Άλλωστε, στα θέματα της Παιδείας, πρέπει να υπάρχει σύνθεση ιδεών και απόψεων, έτσι ώστε να υπάρχει συναίνεση για να μπορεί να εκπονηθεί στρατηγική μακροπρόθεσμη, που να μην αλλάζει ούτε από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση ούτε από Υπουργό σε Υπουργό. 


Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

0

9/7/11 - Στην "Ελεύθερη Ζώνη" το άρθρο για το Ι.Κ.Α.

Στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα "Ελεύθερη Ζώνη" που διαχειρίζεται η έγκριτη δημοσιογράφος κα Σοφία Βούλτεψη, δημοσιεύτηκε το κείμενο σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στις παροχές του ΙΚΑ Κορίνθου και του ΙΚΑ γενικότερα.

Το κείμενο δημοσιεύεται σήμερα, 9 Ιουλίου 2011 και μπορείτε να το δείτε εδώ.

0

7/7/11 - Εκπομπή "Η Πελοπόννησος σήμερα" - 5/7/2011

Στην εκπομπή "Η Πελοπόννησος Σήμερα" του Σ. Μασούρη, στο TV Super, φιλοξενήθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου 2011, ο Β.Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Κορινθίας, σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην πολιτική επικαιρότητα. Κεντρικό θέμα αποτέλεσαν οι επικοινωνιακοί και μόνο χειρισμοί της Κυβέρνησης και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με άκρως επιθετικές δηλώσεις που έγιναν, την ώρα που αποκαλύπτεται συνεχώς η κρυφή ατζέντα της επικαιροποίησης του Μνημονίου.  

Μαζί στο σχολιασμό της επικαιρότητας ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας "Ενημέρωση Πελοποννήσου", κ. Π. Δάκογλου.



Δείτε το σχετικό video :




Σχετικές αναφορές :


1. Αποσπάσματα από άρθρο του κ. Γ. Ραυτόπουλου στο "ΠΑΡΟΝ" της Κυριακής 3/7/11 :

"Η εθνική κυριαρχία έχει εκχωρηθεί στους διεθνείς τοκογλύφους με ευθύνη εκείνων που είναι δεσμευμένοι από το Σύνταγμα και τον θεσμικό τους ρόλο να την υπερασπίζονται. Η χώρα είναι παραδομένη στο έλεος των αδίστακτων δανειστών της."

"Υπουργοί μαριονέτες που συναγωνίζονται μεταξύ τους σε επίδειξη αντικοινωνικής υστερίας και μεταξύ αυτών κάποιοι, ελάχιστοι, πρώην αριστεροί που μόλις και τολμούν να ψελλίσουν μερικές λέξεις, έτσι για να σώσουν τα προσχήματα."

"Σε αυτόν τον ολοκληρωτικό και ανήθικο πόλεμο σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, κομμουνιστές, ανένταχτοι αριστεροί, δημοκρατικοί πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε με πόλεμο. Αυτή η κυβέρνηση, η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών και η πλέον επικίνδυνη, πρέπει να φύγει."

Ο κ. Ραυτόπουλος είναι συμπατριώτης μας, γεννηθείς στη Βελλίνα Κορίνθίας, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, πρώην Ευρωβουλευτής, έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΓΣΕΕ για 7 χρόνια και υπήρξε μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ από το 1977 έως το 2004.


2. Αποσπάσματα από άρθρο του κ. Ν. Κοτζιά στην "Ελευθεροτυπία" της Κυριακής 3/7/2011 :

" Η κυβέρνηση κατήργησε τη συλλογική λειτουργία της Βουλής."

" Τα μεγάλα ζητήματα τα διαχειρίζονται ως προσωπικά τους φέουδα οι εκάστοτε υπουργοί, όπως τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και των μνημονίων."

"Προκειμένου η κυβέρνηση να επιβάλει μια άδικη πολιτική που οδηγεί στην ύφεση, προσπαθεί να εκβιάσει τη συνείδηση του κόσμου, αρχίζοντας από τους ίδιους τους βουλευτές της και βομβαρδίζοντας καθημερινά τους απλούς ανθρώπους με φόβο."

"Όλο και περισσότερο, έχει εγκαταστήσει την προπαγάνδα της στον αποκλειστικό χώρο του ψέματος, της φημολογίας, του εκφοβισμού και του εκβιασμού."

Ο κ. Κοτζιάς είναι πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου».

3. Ρεπορτάζ των ιστοσελίδων Diogenis-press και Moriasnews.GR περί "αντεπιθέσεων" από κύκλους των νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ.

4. Δηλώσεις των κυρίων Παπουτσή, Μπεγλίτη, Αθανασιάδη, Καρχιμάκη περί των περιστατικών "βίας" εναντίον βουλευτών και τακτικής απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.



Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας




0

5/7/11 - Επιτέλους, ας μπει τάξη στο ΙΚΑ

Πριν από λίγο καιρό χρειάστηκε για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσω το βιβλιάριό μου του ΙΚΑ για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το πρώτο μου "επίσημο" ένσημο στο ΙΚΑ έχει εκδοθεί το 1995. Γράφω "επίσημο" γιατί θα μπορούσα να είχα και άλλα πιο νωρίς, όμως ποτέ το ελληνικό σχολείο δεν φρόντισε να διδάξει στους μαθητές του τη σημασία που έχουν μερικά λιγότερα χρήματα σήμερα, προκειμένου να συγκεντρώσει κανείς τα ένσημά του για τη μελλοντική του συνταξιοδότηση. Γενικώς το σχολείο ποτέ δεν καθοδήγησε τους μαθητές στο τι σημαίνει "ένσημο", ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική παροχή, συνταξιοδοτικό σύστημα. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω τι νόημα είχε εκείνο το μάθημα του ΣΕΠ (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός), που είχε εξελιχθεί σε ώρα χαβαλέ, αφού δεν παρείχε τέτοιου είδους πληροφορία. Βιώνοντας δε, τις σημερινές καταστάσεις, συνειδητοποιώ ακόμα περισσότερο τις εγκληματικές ελλείψεις αυτού του μαθήματος και πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να ήταν αν γινόταν σωστά.

Από το 1995 συνεισφέρω λοιπόν στις κρατήσεις που γίνονται στους εργαζομένους για το ΙΚΑ. Σήμερα, συνολικά το ΙΚΑ "κρατάει" από το μισθό μου (εργαζόμενος και εργοδότης) το ποσό των 440 ευρώ κάθε μήνα ! Ποσό προφανώς υψηλό και που λογικά θα έπρεπε να είχε υψηλά επίπεδα ανταποδοτικής παροχής.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες διέθετα ένα κυριολεκτικά "παρθένο" βιβλιάριο. Λευκό, χωρίς υπερβολή, του κουτιού. Δεν είχε τύχει να το χρησιμοποιήσω, αν και ομολογώ ότι απέφευγα επιμελώς την τρομακτική ταλαιπωρία που περνά ο καθένας μας στα ιατρεία του ΙΚΑ, δίνοντας το "παρών" πριν ξημερώσει για να πάρει νούμερο, χωρίς να λειτουργεί το τηλεφωνικό ραντεβού και χωρίς να υπάρχει επαρκές ιατρικό προσωπικό.

Κατά βάθος είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά για την ταλαιπωρία, μιας και έπρεπε επιτέλους να χρησιμοποιήσω το βιβλιάριό μου. Χρειαζόμουν οφθαλμίατρο. Δεν περίμενα να τύχω παροχών ανάλογων των κρατήσεων, αλλά δεν είχα φανταστεί ότι θα αντιμετωπίσω και όσα ακολούθησαν. Δυστυχώς το ΙΚΑ Κορίνθου, εκτός από όλα τα άλλα, δεν έχει και οφθαλμίατρο. Έμαθα λοιπόν ότι ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ, εκείνος που δίνει 440 ευρώ το μήνα (άλλοι δίνουν περισσότερα), έπρεπε να πάει στο Νοσοκομείο Κορίνθου για να τον δει οφθαλμίατρος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και δεν χρειάζεται να το εξιστορήσω. Κίνησα για το Νοσοκομείο. Εκεί με περίμενε μια ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ! Για να μπει ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ στο Νοσοκομείο πρέπει να πληρώσει "είσοδο" 5 ευρώ !!! Πληρώνεις δηλαδή κανονικά ΙΚΑ, δεν υπάρχει γιατρός που χρειάζεσαι, πρέπει να υποστείς την ταλαιπωρία ενός νοσοκομείου και να πληρώσεις και 5 ευρώ ! Η απόλυτη παράνοια του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Περιμένοντας, θυμήθηκα ένα άρθρο που είχα γράψει στις 25 Ιουνίου 2008. Το θέμα του ήταν ότι η στατιστική τότε σύγκλιση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων με εκείνη των Ευρωπαίων, ουσιαστικά εξανεμιζόταν στην πράξη, από την έλλειψη στοιχειωδών ασφαλιστικών παροχών υγείας, παιδείας κτλ. Το απόσπασμα είναι χαρακτηριστικό : "Αν είναι λοιπόν για ένα κρύωμα να πληρώνεις εισφορές στο Ι.Κ.Α., εισφορά στην ιδιωτική εταιρεία και τελικά να πληρώνεις 50 ευρώ επίσκεψη σε ένα ιδιωτικό ιατρείο, την οικονομική σύγκλιση στην πράξη δε θα τη βιώσουμε ποτέ. Προσθέτοντας σε όλα αυτά και τομείς όπως η εκπαίδευση όπου η αιμορραγία για τον Έλληνα πολίτη έχει αποκτήσει αιμοφιλικά χαρακτηριστικά, τότε είναι αδύνατο για μια οικογένεια να τα φέρει άνετα βόλτα ακόμα και με 2 μισθούς πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης".

Σήμερα που όλα είναι χειρότερα απ' ότι τότε, σε μια εποχή ασύλληπτης φοροεπιδρομής, μείωσης των εισοδημάτων και αφανισμού των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων, τα πράγματα δυστυχώς είναι ακόμα χειρότερα στο επίπεδο των παροχών υγείας.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΙΚΑ, πρέπει άμεσα να αποτελέσει εθνικό στοίχημα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μπορέσει να απορροφήσει λίγη από την βάρβαρη οριζόντια περικοπή των εισοδημάτων. Τα ελληνικά νοικοκυριά και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν παιδιά, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Τουλάχιστον ας φροντίσει η πολιτεία να παράσχει τα στοιχειώδη για τα οποία πληρώνεται γενναία και τα οποία οι περισσότεροι ασφαλισμένοι τα διεκδικούν αραιά και περιστασιακά.

Όσα συμβαίνουν με το ΙΚΑ αποτελούν ντροπή για μια σύγχρονη κοινωνία και προσβάλουν τους ασφαλισμένους του. Στην Κόρινθο δε, επιτέλους, ας περάσουμε στο επόμενο στάδιο από τη συμπαθέστατη γιαγιά που "κανονίζει" τα νούμερα στις 4 το πρωί.

Αν ο λαός είχε τις στοιχειώδεις παροχές σε υγεία και παιδεία, ίσως να ήταν και διαφορετική η στάση των Ελλήνων απέναντι στο συμμάζεμα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Με αυτές τις συνθήκες όμως, οι Έλληνες ξέρουν ότι τίποτα δεν είναι έτσι όπως θα έπρεπε και έτσι όπως επιβάλει ο νόμος. Γι' αυτό και υπάρχει τρόμος, ανησυχία, αβεβαιότητα, ανασφάλεια. Γι' αυτό και πάνε οι τεράστιες θυσίες, όλες, χαμένες ...


Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας