1/3/11

1/3/11 - Δημοτικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Πρόταση)

Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011, το πρωί, παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου το λεύκωμα «Κόρινθος 1858-2008», ενώ παράλληλα τιμήθηκε ο κ. Χαράλαμπος Πρεδάρης για το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που διέθεσε από το προσωπικό του αρχείο για τη δημιουργία αυτής της έκδοσης από τον Δήμο Κορινθίων.

Σπάνιες  φωτογραφίες και σχέδια που καλύπτουν  την ιστορία της νέας πόλης της Κορίνθου από τότε που ιδρύθηκε το 1858, στη σημερινή της θέση, συμπεριλαμβάνονται πλέον σε ένα λεύκωμα που είναι και μεταφρασμένο στην αγγλική γλώσσα με τη συμβολή της κας Μάγιας Φουριώτη.


Πρόκειται αναμφισβήτητα, για μια πολύτιμη παρακαταθήκη που οφείλουμε στον κο Πρεδάρη, όμως το προσωπικό του αρχειακό υλικό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και ανυπολόγιστης αξίας για την πόλη, σύμφωνα με όσα είπε ο φιλόλογος κος Παναγιώτης Χωρίκης που παρουσίασε το λεύκωμα.

Η συγκεκριμένη δράση του Δήμου Κορινθίων που αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη συγκέντρωση ιστορικού υλικού της πόλης, μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί, αποκτώντας χαρακτηριστικά διαρκούς αναζήτησης και καταγραφής της ιστορίας. Τα ευεργετήματα μιας τέτοιας κίνησης είναι πολυσχιδή, με κυριότερο εκείνο της ενίσχυσης και της ανάδειξης της ταυτότητος του Δήμου Κορινθίων και της πρωτεύουσάς του.




Πολλοί πολίτες του δήμου έχουν στη διάθεσή τους ανεκτίμητο υλικό (φωτογραφίες, αρχείο εφημερίδων, έγγραφα, βιβλία κ.α.) που μπορούν να αξιοποιηθούν, να ψηφιοποιηθούν και να ενοποιηθούν σε ένα κοινό δημόσιο αρχείο, συνιστώντας μια πολύτιμη πηγή ιστορικής πληροφόρησης και καταγραφής, συνεχούς ανατροφοδότησης από τους ίδιους τους δημότες.

Μια τέτοια προσπάθεια, για να είναι αποδοτική, αξιόπιστη και αξιοποιήσιμη από τις επόμενες γενεές, οφείλει να στηρίζεται σε μια διαδικασία τεκμηρίωσης.


Η πρότασή μου είναι να δημιουργηθεί ένα "Δημοτικό Κέντρο Τεκμηρίωσης" του Δήμου Κορινθίων, εξ ολοκλήρου ψηφιακό, τόσο ως προς την υπόσταση, όσο και ως προς τη λειτουργία του. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας ακόμα οργανισμός που θα "βαλτώσει" μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Το
"Δημοτικό Κέντρο Τεκμηρίωσης" μπορεί να είναι μια εξ ολοκλήρου διαδικτυακή εφαρμογή που θα φιλοξενείται σε έναν απομακρυσμένο εξυπηρετητή (web server) και θα προσφέρει διεπαφή με το χρήστη, μέσω της οποίας οι δημότες θα μπορούν να καταθέτουν ψηφιακό υλικό το οποίο θα παρουσιάζεται και θα υπάρχει η δυνατότητα να καταγράψουν οι πολίτες πρόσωπα που πιθανώς αναγνωρίζουν στο ψηφιακό υλικό ή γεγονότα της εποχής που απεικονίζονται αλλά δεν έχουν καταγραφεί.

Μια τέτοια αλληλεπίδραση θα καταστήσει τους δημότες ταυτόχρονα κοινωνούς και καταγραφείς της ιστορίας του τόπου μας.

Από την πλευρά του ο Δήμος Κορινθίων, μπορεί να εντάξει στις αρμοδιότητες κάποιου εργαζομένου, την αποδοχή υλικού στο Δημαρχείο σε συγκεκριμένες ώρες, υλικό που θα ψηφιοποιείται άμεσα και θα τίθεται προς "διαβούλευση" για την τεκμηρίωσή του στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Το ηλεκτρονικό "Δημοτικό Κέντρο Τεκμηρίωσης" του Δήμου Κορινθίων θα μπορούσαν να το διαχειρίζονται και πιστοποιημένοι πολίτες - εθελοντές (moderators) από το Δήμο, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο υπάλληλο που θα έχει το ρόλο του κεντρικού διαχειριστή (administrator).

Τέλος, η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος θα ήταν πολύ χρήσιμο να συνδυαστεί με τη δράση έγκριτων Κορινθίων που αποδεδειγμένα ασχολούνται με την ιστορία της πόλης και του δήμου, συστήνοντας ένα διοικητικό συμβούλιο, υπεύθυνο και για την τελική τεκμηρίωση του "υπό διαβούλευση" υλικού. Μια τέτοια προσωπικότητα, πιθανώς, θα μπορούσε να ήταν ο νομικός - ιστορικός κ. Ματθαίος Ανδρεάδης, αναλαμβάνοντας επικεφαλής στο εγχείρημα, στα πρώτα του βήματα, γνωστός για το σχετικό έργο του.

Με ελάχιστο κόστος θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ανεκτίμητη προσφορά για τον τόπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο λεύκωμα που παρουσιάστηκε το Σάββατο, υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που απεικονίζουν πρόσωπα από τη δραστηριότητα της πόλης και θα ήταν εντυπωσιακό αν ήταν δυνατό να μνημονεύονται για παράδειγμα οι ιδιότητες και τα ονόματά τους.


Η παραπάνω πρόταση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά κατόπιν προτάσεων - παρατηρήσεων πολιτών και των ιθυνόντων του Δήμου Κορινθίων.


Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας