21/2/11

21/2/11 - Β.Μπαλάφας - Τοποθέτηση στην 3η συνεδρίαση της Π.Ε.

Τοποθέτηση στην 3η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας που έλαβε χώρα το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011.


Κυρίες και κύριοι,

αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα το γεγονός ότι μπορώ να εκθέσω μερικές απόψεις μου σε αυτό το όργανο της παράταξής μας, τον κατεξοχήν χώρο ανταλλαγής ιδεών, τον κρίκο σύνδεσης του ανθρώπινου δυναμικού των στελεχών με την κοινοβουλευτική μας προμετωπίδα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υπομονή σας να με ακούσετε και να επεξεργαστείτε όσα θα σας εκθέσω.

Προσπάθησα να κωδικοποιήσω και να συμπυκνώσω όσα θα ήθελα να πω, ξεχωρίζοντας εκείνα που θεωρώ σημαντικότερα και αφορούν στις διαδικασίες και στο ρόλο της Πολιτικής Επιτροπής. Εύχομαι να μας δίδεται συχνά η ευκαιρία να ανταλλάσσουμε απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς.

Για τον πολιτικό μας λόγο και την ευρύτερη στρατηγική μας :

Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σε μια εποχή εξειδίκευσης και ανάλυσης των πολιτικών μας θέσεων. Οφείλουμε να το πράξουμε εντονότερα και ακόμη πιο ξεκάθαρα. Ο κόσμος στον οποίο απευθυνόμαστε, ιδιαίτερα στην επαρχία, ζητά ξεκάθαρες κουβέντες.

Δομημένες.

Θέμα -> Πρόταση -> Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Αντιπολιτευτικό λόγο συνεπή και εποικοδομητικό

Διαφωνία -> Αντιπρόταση -> Μέθοδος υλοποίησης.

Η εποχή του πολιτικού – ρήτορα/αυθεντία παρήλθε ανεπιστρεπτί και χρειάζονται πολιτικοί του καθημερινού πεδίου, με διαπρύσιο λόγο εντός του κοινωνικού ιστού, με πρακτικές ιδέες και ολοκληρωμένο πλάνο.

Το ευαίσθητο σημείο που νομίζω ότι πρέπει να προσέξουμε σε αυτή την παραδοχή είναι η σχέση μας, ως κόμμα, με αυτό που ονομάζουμε σήμερα, «αυθόρμητα κινήματα». Εμείς είμαστε μια συντεταγμένη παράταξη, ένας κοινοβουλευτικός οργανισμός προσηλωμένος στα δομικά συστατικά του πολιτεύματός μας. Αποδεχόμαστε τις αδυναμίες του, αποδεχόμαστε τα προβλήματά του, συμφωνούμε όμως ότι αυτά δεν πηγάζουν τόσο από το πλαίσιο ορισμού, όσο από τις συμπεριφορές των προσώπων που αναδεικνύονται στις αντιπροσωπευτικές δομές του.

Η διαφορά μας από τα «κινήματα» είναι ότι πρέπει να παρουσιάζουμε συγκεκριμένες λύσεις για συγκεκριμένα προβλήματα και παθογένειες και όχι να κοινωνικοποιούμε τα προβλήματα αυτά. Διεκδικούμε την εμπιστοσύνη του λαού για να εφαρμόσουμε πολιτικές και όχι απλώς την εύνοια του λαϊκού αισθήματος.

Με αφορμή αυτό, θα ήθελα να σταθώ στην ευρύτερη έννοια του εθελοντισμού. Θεωρώ ότι ως κόμμα, ως στελέχη, ως σώμα μιας παραταξιακής διάρθρωσης, αποτελούμε ένα σύνολο εθελοντών. Έχω ασχοληθεί με τη Νέα Δημοκρατία σε κάθε της δομή (φοιτητικό, νεολαία, κόμμα) από πολύ μικρός. Ασχολούμαι όμως και με διάφορες κοινωνικές δομές. Αν ήθελα να συγκρίνω την καλύτερη περίπτωση εθελοντικής προσφοράς ανθρώπων που συνάντησα και στις δύο δομές, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι στον κομματικό χώρο γνώρισα ανθρώπους με απίστευτη εθελοντική προσφορά, προσφορά δουλειάς, ανιδιοτελούς συνεισφοράς και υπηρέτησης των ιδεών και των αξιών μας.

Ξέρετε, είναι δύσκολη περίοδος να λες έξω στην κοινωνία ότι είσαι κομματικό στέλεχος και να προσπαθείς από το δικό σου μετερίζι να αλλάξεις καταστάσεις. Ακόμα και αυτό το θεωρώ κομβική εθελοντική στάση στην εποχή μας. Τα ανιδιοτελή στελέχη της παράταξης σε όλη την Ελλάδα είναι ο ορισμός του «ενεργού πολίτη», έτσι όπως περιγράφεται στα αρχαία κείμενα αν τα προσαρμόσουμε στα σημερινά πολιτειακά μας δεδομένα.

Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ με την ΜιΚιΟποίηση του κοινοβουλευτισμού και των κομμάτων, αν πρώτα δεν εξαντλήσω ότι έχω προσπαθήσει να πάρω ό,τι ήταν δυνατό από την οργανωτική δομή της παράταξης, από τα στελέχη μας. Αν δεν έχω εξαντλήσει την αξιολόγησή τους, αν δεν έχω επιδιώξει να δώσω ερεθίσματα δημιουργικής συνεισφοράς και συμβολής.

Θα υπενθυμίσω απλώς ιστορικά, ότι ενώ είμαστε η παράταξη που έκλεισε πληγές στην Ελλάδα, εισήγαγε καινοτόμες ιδέες και έκανε ριζοσπαστικές προτάσεις για την εποχή τους, απωλέσαμε την «ταμπέλα» των προοδευτικών από άλλους, που απλώς επικοινώνησαν πολύ καλά τα ιδεολογικά τους ακροβατικά. Προτού λοιπόν δρασκελίσουμε άγνωστα μονοπάτια, ας εμπιστευτούμε την ποιότητα του εθελοντισμού εκατοντάδων στελεχών μας και των ικανοτήτων τους.

Θεωρώ ότι η μέγιστη συμβολή ενός Υπευθύνου οποιουδήποτε Τομέα της παράταξης είναι όχι απλώς η δική του δραστηριότητα, αλλά το αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από τη συνεργασία του με τα στελέχη από την υψηλότερη, μέχρι την χαμηλότερη βαθμίδα.

Να δώσω και ένα παράδειγμα. Την εποχή που επικρατούσαν στην πολιτική αρθρογραφία μας σε μεγάλες εφημερίδες, επικλήσεις στο «πρότυπο του ιρλανδικού μοντέλου», τα μικρομεσαία στελέχη μέσα από την κοινωνία είχαν ήδη εντοπίσει ότι οι προτεραιότητες του κόσμου ήταν διαφορετικές. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας.

Επί του πρακτέου.

Ξέρουμε όλοι και όλες ότι τα κεντρικά μέσα είναι τουλάχιστον εχθρικά προς τη ΝΔ.


Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ παρέμβασης στα περιφερειακά ΜΜΕ. Ξέρουμε τις ιδιομορφίες τους, ξέρουμε τις ανάγκες τους. Μπορούμε μαζί με το διαδίκτυο να εκμεταλλευτούμε έναν μοναδικό δίαυλο μετάδοσης του πολιτικού μας λόγου, αφήνοντας μόνους τους καλογυαλισμένους πομπούς της κυβερνητικής προπαγάνδας. Αφήνοντάς τους μόνους με τους πελάτες τους.

Κάτι τελευταίο. Άμεση και έγκαιρη παρέμβαση σε ζητήματα που φαντάζουν επιμέρους αλλά είναι ζωτικής σημασίας για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Παράδειγμα :

Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων των ΑΤΕΙ Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών. Για πρώτη φορά στη νομοθετική ιστορία, Π.Δ. δεν αποτελούν νομικά ρυθμιστικά κείμενα, αλλά εκθέσεις προθέσεων και ιδεών. Σημειώνω ότι σε αυτά τα ΠΔ εμφανίζεται γραπτώς ο φορέας «Διευρυμένο ΤΕΕ» ως φορέας απόδοσης των δικαιωμάτων. Ο φορέας αυτός δεν υφίσταται, δεν υπάρχει, κι όμως περιγράφεται σε ένα Π.Δ. ! Θα το καταθέσω στο τέλος στα πρακτικά της συνεδρίασης της Π.Ε.. Την ίδια ώρα, με τις ρυθμιστικές του «Καλλικράτη» καταπατάται ο νόμος για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και το Υπουργείο Παιδείας υπόκωφα προσαρμόζει το ΕQF (European Qualifications Framework), καταβαραθρώνοντας τα ελληνικά Τεχνολογικά Ιδρύματα και πριμοδοτώντας τα ιδρύματα του εξωτερικού με λιγότερα έτη στον κύκλο σπουδών τους.

Δεν θα κουράσω άλλο. Προσπάθησα επιγραμματικά να εκθέσω μερικές από τις απόψεις μου.
Βρίσκομαι εδώ εθελοντικά, είμαι «ενεργός πολίτης», κομματικό στέλεχος, στην κοινοβουλευτική παράταξη που πιστεύω και μέσα από την οποία ευελπιστώ να βελτιώσω καταστάσεις στην πατρίδα. Τον ζωντανό οργανισμό της Νέας Δημοκρατίας.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.


Βασίλειος Μπαλάφας
Μέλος Π.Ε. Νέας Δημοκρατίας



Σχετικές φωτογραφίες :