0

30/9/16 - Πανεπιστήμιο της Κοινωνίας - Εγγραφές

Πανεπιστήμιο της Κοινωνίας – Πρόγραμμα Διαλέξεων 2ου κύκλου 2016-2017

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τη διοργάνωση του 2ου κύκλου «Πανεπιστημίου της Κοινωνίας».

Κάθε ενδιαφερόμενος απόφοιτος λυκείου ή και ανώτερης μόρφωσης μπορεί, κατόπιν δωρεάν εγγραφής με την υποβολή σχετικής αίτησης μέχρι και την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, να παρακολουθήσει ελεύθερα τις διαλέξεις που θα δώσουν επισκέπτες ερευνητές, διδάσκοντες και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος.

Το Πανεπιστήμιο της Κοινωνίας μετά την περσινή, ιδιαίτερα επιτυχημένη διεξαγωγή του, πραγματοποιείται εκ νέου. Πρόκειται για κύκλο 14 διαλέξεων που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Πολίτες της Κορίνθου, των γειτονικών περιοχών και της Πελοποννήσου θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις και τον προβληματισμό τους για σύγχρονα ζητήματα της κοινωνίας, της πολιτικής και της οικονομίας με τη συνδρομή νέων επιστημόνων κι ερευνητών.

Οι διαλέξεις θα δίνονται Τετάρτες 18.00-20.00, ξεκινώντας από τις 12 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στην Κόρινθο (Αριστοτέλους 1 & Λεωφόρος Αθηνών).

Σ’ όσους παρακολουθήσουν τουλάχιστον 11 διαλέξεις θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Θα δοθεί προτεραιότητα στους αιτούντες που δεν είναι φοιτητές του Τμήματος (φοιτητές του Τμήματος θα γίνουν δεκτοί εφόσον προκύψουν κενές θέσεις).

Η αίτηση εγγραφής και περισσότερες πληροφορίες εδώ : http://pedis.uop.gr/?page_id=1235


Πρόγραμμα διαλέξεων Χειμερινού Εξαμήνου :








0

28/9/16 - Η καταβαράθρωση της δημόσιας διαβούλευσης

Η απόλυτη καταβαράθρωση της έννοιας της δημόσιας διαβούλευσης

Για ακόμη μια φορά η δημοτική αρχή του κ. Πνευματικού έδειξε με ποιον τρόπο αντιλαμβάνεται και με ποιον τρόπο μπορεί να αποδυναμώσει χρήσιμες και κομβικές διαδικασίες όπως η «διαβούλευση».

Διαβούλευση για την παράταξη του κ. Πνευματικού σημαίνει η επιδίωξη να φέρει τους πολίτες, τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και την κοινωνία προ τετελεσμένων προκειμένου να επιβάλει ολοκληρωτικά τη δική της βούληση, τη δική της αισθητική και τις δικές της, γνωστές, αρπακολλατζίδικες πρακτικές.

Έτσι παρουσιάστηκαν ξαφνικά ένα βίντεο, μακέτες και μελέτες επεξεργασμένες από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και τον έμμισθο συνεργάτη του κ. Πνευματικού, και υποψήφιο με το συνδυασμό του στις δημοτικές εκλογές του 2014, κ. Γιάννη Παπακυριάκο, για την πλατεία «Περιβολάκια». Καμία άλλη ενημέρωση, καμία προηγούμενη γνωστοποίηση της πρόθεσης, καμία ουσιαστικά διαβούλευση επί του θέματος. Με ποια άραγε νομιμοποίηση και εντολή απασχολήθηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου με κάτι που ουδέποτε συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα εμφανίστηκε και ως ειλημμένη απόφαση ;

Όπως ακριβώς προεκλογικά ο κ. Παπακυριάκος πολιτεύτηκε με ένα βίντεο φουτουριστικών σχεδιασμών για τη Δημοτική Αγορά το οποίο αυτό-διαβουλεύτηκε, αυτο-κατασκεύασε και αυτοβούλως παρουσίασε στους πολίτες χωρίς ουδέποτε να λάβει έγκριση ακόμα και από την παράταξή του (ουδέποτε εισήχθη το εν λόγω σχέδιο στο δημοτικό συμβούλιο), έτσι ακριβώς και χθες παρουσίασε μια δική του εκδοχή για την πλατεία «Περιβολάκια», την οποία προσέτρεξε να υιοθετήσει η πλειοψηφία, προφανώς κατόπιν διαβούλευσης αυστηρά εντός των τειχών της (δεν ξέρω αν είχαν γνώση όλα τα μέλη της ή μόνο λίγα εξ αυτών).

Στο σχετικό δε δελτίο τύπου της προσχηματικής δημόσιας διαβούλευσης, που μόνο ως παρωδία διαβούλευσης μπορεί να εκληφθεί, και το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική αρχή αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η παρουσίαση (ήταν δηλαδή έτοιμο από πριν), μπορεί να διαβάσει κανείς φράσεις όπως «ενδοδαπέδια σιντριβάνια με 30 πίδακες και ποικίλα χρωμάτων», «ιδιόμορφα παγκάκια με σχέδια και εικόνες», «καλαίσθητη και υπερσύγχρονη παιδική χαρά», φράσεις που περισσότερο μοιάζουν με «καλλιτεχνικό» και μάλιστα προχειρογραμμένο καλλωπισμό τετελεσμένων, παρά αρμόζουν σε μια εμπεριστατωμένη τεχνοκρατική μελέτη.

Πουθενά δεν αναφέρονται προϋπολογισμός, κόστη, προδιαγραφές υλικών και πληροφορηθήκαμε μόνο από δήλωση του κ. Σταυρέλη ότι πρόκειται για έργο που θα απαιτήσει περί τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Θα μπορούσαμε δικαιωματικά να υποθέσουμε ότι μάλλον έχουν γίνει ήδη και οι σχετικές αναθέσεις προμήθειας υλικών και εργολαβιών αφού τα πάντα έγιναν υπό άκρα μυστικότητα και καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου. Ας μην επιχειρήσουμε στην παρούσα φάση να προβλέψουμε πιθανούς αναδόχους, αν και εικάζουμε ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε με μεγάλη επιτυχία. Η συνταγή είναι γνωστή πια.

Συζητάμε για την απόλυτη καταβαράθρωση της έννοιας της δημόσιας διαβούλευσης.

Θα μπορούσε κανείς πράγματι να κάνει προτάσεις αν γινόταν πραγματική διαβούλευση, όπως το να προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός μελετών και προτάσεων που θα περιλαμβάνει φορείς όπως Πολυτεχνεία, Συλλόγους Αρχιτεκτόνων ή ακόμα και ιδιώτες, ώστε να προκύψει μια ευρεία γκάμα εκδοχών που θα μπορούσαν να τεθούν στους πολίτες σε διασφαλισμένη ηλεκτρονική ψηφοφορία και να αναδειχθεί πραγματικά η βούληση των δημοτών. Θα μπορούσαν να αναζητηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την υλοποίηση μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων. Όμως αμφιβάλλω αν κάποιος από τη δημοτική αρχή γνωρίζει πως μπορούμε να διεκδικήσουμε πόρους από την ΕΕ και αυτόνομα, εκτός των όποιων Εθνικών πακέτων.  Διατηρώ επίσης επιφυλάξεις σχετικά με την προτεραιότητα που δίνει ο δήμος σε ένα έργο τέτοιας δαπάνης την ώρα που υπάρχουν σχολεία στο δήμο στα οποία τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ – προκάτ, σχολεία στα οποία δεν υπάρχουν πόροι για πετρέλαιο και γενικότερα παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα υποδομών.

Τελικά επιτέλους η δημοτική αρχή οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες τι γίνεται με αυτό το περίφημο ταμείο το οποίο σαν ακορντεόν ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις προθέσεις και τις φαραωνικές ονειρώξεις του κ. Πνευματικού. Πότε δεν υπάρχουν χρήματα για απλές δαπάνες της καθημερινότητας, πότε παρουσιάζονται μακέτες για έργο αξίας 4,5 εκ. ευρώ. Τι ρευστά διαθέσιμα έχει τελικά το ταμείο του Δήμου Κορινθίων ;

Και μια λεπτομέρεια. Κομπάζει η πλειοψηφία ότι αυτό που είδαμε χτες έγινε με μηδενικό κόστος. Οι μισθοί του κ. Παπακυριάκου και οι εργατοώρες των υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με τη μακέτα από την τσέπη του κ. Πνευματικού καλύπτονται ; Δεν είναι πόροι του δήμου αυτοί ; Ή τα κερνάει κάποιος που δεν ξέρουμε τα έξοδα ;

Καλό θα ήταν η δημοτική αρχή να σοβαρευτεί όσο είναι καιρός και τουλάχιστον να μην εξευτελίζει εργαλεία όπως η διαβούλευση τα οποία θα λειτουργήσουν όπως πρέπει και σωστά όταν στο Δήμο επιστρέψουμε στην κανονικότητα των εννοιών και φύγουμε από τη διαθλαστική αντίληψη του κ. Πνευματικού που μετατρέπει σε ολοκληρωτισμό κάθε δημοκρατικό εργαλείο συμμετοχικότητας και διαλόγου.

Να ασχοληθεί με τις μεγάλες καθημερινές ανάγκες των δημοτών, με τις διαλυμένες παιδικές χαρές σε όλο το δήμο, με τα σχολειά που χρειάζονται παρεμβάσεις, με τα σοβαρά ζητήματα της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας που μετεωρικά αυξάνεται στο δήμο μας και να μην προκαλεί τον κόσμο με μεγαλοϊδεατισμούς εκατομμυρίων ευρώ που προκαλούν την κοινωνία. Έτσι και αλλιώς στις επόμενες εκλογές καμία βιτρίνα, όσο μεγάλη και να είναι δεν θα μπορεί να καλλωπίσει την πολυετή ανεπάρκειά της.

Τέλος, είναι προφανές πια και από τα λόγια που χρησιμοποίησε ο κ. Παπακυριάκος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μακέτας, ότι το όραμα του κ. Πνευματικού για τον τόπο είναι απέραντα, ατελείωτα απλωμένα τραπεζοκαθίσματα, καφενέδες, ταχυφαγεία, ουζερί σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνιά της πόλης, σε κάθε πεζοδρόμιο, σε κάθε οδό. Προφανώς για να μπορεί να έχει ευρεία γκάμα επιλογών να «διαβουλεύεται» με τους λιγοστούς φίλους του.

Νομίζω ότι αξίζει στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον από αυτό.


Βασίλης Μπαλαφας | MA Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση

0

8/9/16 - Ψηφιακός συναγερμός στην ΕΕ

Μεταφέρω λέξη προς λέξη μερικά από όσα είπε ο o Ευρωπαίος Επίτροπος, υπεύθυνος για την ψηφιακή οικονομία, Günther Oettinger, σε πρόσφατο συνέδριο στην Αυστρία και μεταδόθηκαν από το Reuters :

«Επενδύσεις της τάξης των 600 – 700 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι απαραίτητες στην Ευρώπη σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας. […] Αν δεν γίνουν θα χάσουμε, γιατί σημαντικές τεχνολογικές εφαρμογές δεν θα είναι δυνατές στη βιομηχανία μας.»

Ο συναγερμός του Oettinger ήχησε ακόμα πιο δυνατά όταν μίλησε για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών και τεχνολογιών 5G στην Ευρώπη σε αντιδιαστολή με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο όγκος και η ταχύτητα των δεδομένων είναι ικανά πλέον να δώσουν σαφές πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας (μέσω Google και Amazon), όχι μόνο λόγω των εξελιγμένων υποδομών αλλά και λόγω της προτυποποίησης (standardization) των δεδομένων σε μεγάλη κλίμακα.

Η Ευρώπη παρουσιάζει οξύ έλλειμμα και στις δύο διαστάσεις του θέματος. Και στις υποδομές, και στην προτυποποίηση. Και αν για το δεύτερο οι υποψίες (αν όχι οι βεβαιότητες) υπήρχαν και ήταν και ακαδημαϊκά διατυπωμένες, το πρώτο είναι ένα σοκ που για τους υποψιασμένους διαφαινόταν εδώ και τουλάχιστον μια τριετία.

Αν και ο Oettinger το απέφυγε, θα επιχειρήσω να βάλω στην υπόθεση και λίγη Πολιτική με εισαγωγική μια μόνο λέξη : «stagnation», που σημαίνει στασιμότητα. Λέξη που την ακούμε συνέχεια στα θέματα της ΕΕ γενικότερα.

Δεν υποφέρει μόνο η Ψηφιακή Οικονομία της ΕΕ από στασιμότητα. Υποφέρει συνολικά η ΕΕ με όλα σχεδόν τα θέματά της. Και αν ο δημόσιος διάλογος των τελευταίων ετών στην ΕΕ περιοριζόταν στα δημοσιονομικά και στον φρενήρη παροξυσμό των πολιτικών λιτότητας, πλέον τα θέματα που έμεναν κάτω από το χαλί αρχίζουν να σκάνε ένα ένα με αυτόνομους εκκωφαντικούς ήχους συναγερμών.

Μεταναστευτικό, ενέργεια, άμυνα, οικονομία, κοινωνία, ψηφιακή πολιτική, ενταξιακά ζητήματα, διεύρυνση, ενσωμάτωση, κοινές πολιτικές, αποτελούν μονάχα μερικές από τις διαστάσεις που εδώ και καιρό έμπαιναν κάτω από το χαλί εις το όνομα της εφαρμογής του δόγματος επιβολής εξαντλητικής λιτότητας και υπό το πρίσμα μιας στείρας λογιστικής διαχείρισης με πρότυπο κάποιο μικρό συνοικιακό μπακάλικο στα σοκάκια της πλατείας Καραϊσκάκη, με εργαλεία το τεφτέρι, το μπικ και τη λαδόκολλα για το τύλιγμα του σαλαμιού αέρος. Δεν βγαίναν τα ευρώ, έκοψε το γάλα ο «μπακαλόγατος», έκοψε τα βούτυρα, μετά έκοψε και τα είδη ψυγείου για να μην καίει πολύ ρεύμα, στο τέλος έμεινε να πουλάει φυτίνη, παστά, ρεβύθια, φασόλια και φακές από το σακί, όσες φακές είχαν απομείνει και δεν τις είχαν πάρει τα μαϊμούνια στην πλάτη δηλαδή …

Αν λοιπόν σήμερα η ΕΕ από τα πιο επίσημα χείλη ομολογεί ότι έχει μείνει πίσω τεχνολογικά κατά 600 – 700 δις ευρώ, καταλαβαίνετε για τί συζητάμε. Δεν τολμώ καν να θέσω την ομολογία αυτή σε προβολή προς την Ελλάδα όπου ακόμα ψάχνουμε αν πρέπει ή όχι να επεκτείνουμε τη χρήση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ και σκορπάμε κατοστάρες σε εργάκια «Ψηφιακής Δημοκρατίας» και «Ψηφιακής Διαχείρισης Τουρισμού» την ώρα που οι περισσότεροι (ευτυχώς όχι όλοι) εκπρόσωποι και αιρετοί φορέων εκτελεστικής εξουσίας στη χώρα, μέχρι τον πιο μικρό δήμο, στην καλύτερη περίπτωση χειρίζονται smartphone με τη συνδρομή «Ειδικού συμβούλου μαραφετίου».

Πολλοί ίσως προσπεράσουν με ελαφρότητα την ομολογία του Oettinger ( μιλώ για ομολογία γιατί βρε αδελφέ γι” αυτό είσαι εκεί και πληρώνεσαι αδρά, για να μη φτάσουμε στο μη παρέκει ) αλλά είναι ενδεικτική για το τί τρέχει στην ΕΕ τελικά. Ή μάλλον, για το τί δεν τρέχει. Η πενταετής και πλέον προσήλωση στη λιτότητα και η ανεξήγητη εμμονή στο να γίνονται για παράδειγμα 20 Eurogroup το χρόνο για την Ελλάδα προκειμένου να τελειώνουμε με την κάθε δόση της τάξης των 4 και 5 δις, αρχίζουν να αποδεικνύουν ότι όλο το «φάρμακο» και ότι όλη η αντίληψη είναι λάθος από την αρχή. Το είχε πει ο Ομπάμα στον Μπαρόζο το 2008 στην Πράγα ότι δεν θα πάει έτσι καλά το πράγμα αλλά στην ΕΕ έχουμε την αντίστοιχη θυμοσοφία που έχουν οι Αμερικάνοι ότι «τίποτα δεν τελειώνει αν δεν τραγουδήσει η Άνγκελα».

Ποντάρω στο ότι μιλάμε για ένα θέμα βιομηχανίας που αγγίζει στον πυρήνα της την οικονομική ατμομηχανή της ΕΕ. Ίσως ο ψηφιακός συναγερμός να είναι εκείνος που μπορούν να καταλάβουν και να ξυπνήσουν στα ευρωπαϊκά κέντρα και παράκεντρα αποφάσεων. Ίσως ένα καλό ψηφιακό ξυπνητήρι να είναι πιο χρήσιμο από οτιδήποτε άλλο. Θα επανέλθουμε πιο αναλυτικά στο άμεσο μέλλον.


Του Βασίλη Μπαλάφα από το New-Deal.gr