0

29/12/11 - Στην "Ελ.Ζώνη" σήμερα

Στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα "Ελεύθερη Ζώνη" που διαχειρίζεται η έγκριτη δημοσιογράφος κα Σοφία Βούλτεψη, δημοσιεύεται σήμερα το τελευταίο άρθρο σχετικά με την έλλειψη σοβαρότητας που επιδεικνύεται σε διάφορα θέματα της πολιτικής ζωής του τόπου και τη στασιμότητα που παρατηρείται σε βασικά ζητούμενα της καθημερινότητας των πολιτών.

Το κείμενο δημοσιεύεται στην "Ελεύθερη Ζώνη", σήμερα και μπορείτε να το δείτε εδώ.

0

27/12/11 - Σοβαρότητα υπό το μηδέν

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 24 Δεκεμβρίου 2011, σελίδα 7 :

Σοβαρότητα υπό το μηδέν

Και να θέλει τελικά κανείς ν’ αγιάσει, μέρες που είναι, τελικά δεν μπορεί. Και να θέλεις να γράψεις δυο – τρεις γραμμές με πιο ήπιο περιεχόμενο, είναι αδύνατο. Μέσα σε μια εβδομάδα συνέβησαν τόσα εξοργιστικά που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν γίνει πρωτοσέλιδα, θα είχαν γραφτεί με πομπώδεις τίτλους, θα είχε βουίξει ο τόπος όλος. Θα είχαν ανέβει διάφοροι στα κεραμίδια, θα γινόντουσαν ειδικές εκπομπές, θα υπήρχαν live συνδέσεις και μαραθώνιοι ζωντανών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Αντιθέτως, είτε πέρασαν στα «ψιλά», είτε αντιμετωπίστηκαν χλιαρά και ελαφρά, είτε – ακόμα χειρότερα – θάφτηκαν κανονικά.

Στην αρχή της εβδομάδας είχαμε τις απίστευτες δηλώσεις Χρυσοχοΐδη στους «Νέους Φακέλους». Σε μια άνευ προηγουμένου κρίση ειλικρίνειας ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατακεραύνωσε θεμελιώδεις επιλογές του Παπανδρέου όσο ήταν Πρωθυπουργός και του ιδίου που συμμετείχε στην κυβέρνησή του. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο οδηγήθηκε η χώρα στο ΔΝΤ ήταν ουσιαστικά ύποπτος, αφού έπρεπε «να εξασφαλίσουμε το γρήγορο δανεισμό». Στη συνέχεια είπε ότι «δε διαπραγματευτήκαμε σωστά και αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει». Για να κλείσει με δύο τραγικές διαπιστώσεις. Πρώτον, λέγοντας ότι «υπάρχουν 4 εκ. Έλληνες στη φτώχεια και τα υπόλοιπα 7 εκ. είναι μέσα σε μία πολύ μεγάλη αγωνία, κυρίως η μεσαία τάξη της χώρας, ότι καταρρέουμε». Δεύτερον, δίνοντας χαριστική βολή προς τον Παπανδρέου, τόνισε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έφτιαξε μια κυβέρνηση κάνοντας υπουργούς τους υπαλλήλους και τους φίλους του !

Όσοι τα λέγαμε αυτά την τελευταία διετία, δεχόμασταν αναθέματα. Μας έλεγαν συνωμοσιολόγους, φαντασιόπληκτους, μας χαρακτήριζαν «εχθρούς της χώρας», μας έλεγαν φανατικούς, οπαδούς, μας έλεγαν ότι θέλουμε να καταρρεύσει η χώρα και ότι μόνο η «δημοκρατική» παράταξη μπορούσε να κρατήσει σταθερά το τιμόνι για να μην πέσουμε στα βράχια. Τώρα, τα ίδια πράγματα ψελλίζουν και οι ίδιοι, διεκδικώντας όμως κατά έναν γκεμπελίστικο τρόπο την πατρότητα αυτών των επισημάνσεων. Μερικοί, ευτυχώς λίγοι, έχουν αναλάβει εργολαβικά την αποδόμηση του Χρυσοχοΐδη, μέχρι να τα πει και κάποιος επόμενος.

Λίγες μέρες μετά, ήρθε η απίστευτη υπόθεση με την απόφαση δαπάνης του Υπουργείου Πολιτισμού για «την προμήθεια από το ΥΠΠΟΤ συσκευής κινητού τηλεφώνου iPhone 4S, για τον κ. Γερουλάνο», κόστους 700 ευρώ. Μετά τον γενικό ξεσηκωμό, ο υπουργός ανακάλεσε την απόφαση που είχε ήδη δημοσιευτεί και δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το δικό του κινητό. Δηλαδή την εισήγηση για την αγορά την έκανε κάποιος «γαλαντόμος» διευθυντής για να ευχαριστήσει τον πολιτικό του προϊστάμενο ; Σοβαρότητα υπό το μηδέν.

Πριν προφτάσουμε να ανασάνουμε, ήρθαν τα νέα από τη Γερμανία. Η εταιρεία «Ferrostaal», των γνωστών υποβρυχίων, παραδέχθηκε ότι έδωσε μίζες συνολικού ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ σε Ελλάδα και Πορτογαλία και καταδικάστηκε σε πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση αφορά τη σύναψη συμφωνίας για την αγορά υποβρυχίων το 2000. Σύμφωνα με όσα εξέτασε το δικαστήριο, τα 36 εκ δόθηκαν στην Ελλάδα με τον Άκη Τσοχατζόπουλο να υποδεικνύει κάποιον μεσάζοντα που θα κανόνιζε να πάρει τη σύμβαση η «Ferrostaal». Και υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα άνθρωποι που συνεχίζουν να εμπλέκουν άλλους πολιτικούς χώρους σε αυτή την υπόθεση. Σοβαρότητα υπό το μηδέν.

Και τέλος, για να έρθουμε και στα εντός νομού, είχαμε την πρώτη συνέντευξη τύπου του κ. Μπεγλίτη ως εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ, στα ΜΜΕ της Κορινθίας, αυτά τα ΜΜΕ που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «Άγρια Δύση». Ο πρώην υπουργός, με ισχυρή δόση αυτοκριτικής, επιχείρησε έναν απολογισμό διετίας και μάλλον τα ΜΜΕ, που τόσο πολύ έχει κατηγορήσει, του φέρθηκαν εξαιρετικά ήπια στις ερωτήσεις τους, «με το γάντι» που λέμε.

Με όλα αυτά να συμβαίνουν, πώς να «αγιάσει» κανείς ; Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι οι πολιτικοί ταγοί του τόπου θα αφήσουν τους πολίτες να κάνουν ήρεμα γιορτές. Αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίποτα άλλο, τουλάχιστον ας προσφέρουν για λίγο τη σιωπή τους στον πολύπαθο κόσμο για να αντιμετωπίσει το πολύ δύσκολο 2012, όπως λένε οι ίδιοι ότι θα είναι και αυτό το έτος.


Μια χαμένη ευκαιρία

Έψαξα να βρω άλλο όμοιο συμβάν σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αυτό του «απολογισμού διετίας» του κ. Μπεγλίτη, αλλά δεν τα κατάφερα. Να γίνει δηλαδή συνέντευξη τύπου από άλλο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική του Περιφέρεια, προκειμένου να αναλύσει το έργο και τις παρεμβάσεις του κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Παπανδρέου.

Ομολογουμένως τιμά τον κ. Μπεγλίτη η συγκεκριμένη κίνηση, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τους πολιτικούς, ιδιαίτερα εκείνους που κυβέρνησαν τη χώρα κατά τα δύο τελευταία χρόνια. Τολμηρή επιλογή, «επιθετική» κίνηση, που δείχνει ότι ο π. υπουργός υποστηρίζει μέχρι κεραίας τις θέσεις του. Χάθηκε όμως μια μεγάλη ευκαιρία γιατί μπορούσαν να ξεκαθαριστούν μεγάλα θέματα που και ο ίδιος χειρίστηκε προσωπικά.

Δεν δόθηκε απάντηση στα όσα κατήγγειλε ο πρώην Α/ΓΕΣ κ. Φράγκος σχετικά με την επιδίωξη διάλυσης μειζόνων στρατιωτικών σχηματισμών. Δεν δόθηκε απάντηση για τα έγγραφα που παρουσίασε ο κ. Τρίψας από το περιοδικό «Επίκαιρα» για την πρόθεση χρήσης αλεξιπτωτιστών με πολιτικά ρούχα για καταστολή ταραχών από τις διαδηλώσεις. Δεν δόθηκαν απαντήσεις για την απειλή στρατιωτικού πραξικοπήματος που και ο ίδιος φοβόταν. Δεν εξηγήθηκε γιατί υπήρξε αυτή η τεράστια μεταβολή στα όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος πριν τον Οκτώβριο του 2009, όντας στην αντιπολίτευση, σε σχέση με όσα ακολούθησαν, σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, θεμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και διάφορα άλλα. Ήταν μια σημαντική ευκαιρία που δυστυχώς χάθηκε.


Δεν προχωρά τίποτα

Τα αποτελέσματα του πολιτικού παραδόξου που βιώνει η χώρα από την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από τον πρωθυπουργικό θώκο και μετά είναι πλέον εμφανή και στην καθημερινότητα των πολιτών. Η παγκόσμια πρωτοτυπία του Παπανδρέου, που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για να παραιτηθεί και στη συνέχεια να παραδώσει την εξουσία στον κ. Παπαδήμο, έχει οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο αλαλούμ και σε μια απόλυτη κυβερνητική ακινησία.

Το μόνο που προχωρά στη χώρα είναι η συνεχής επιβολή νέων φόρων και η όλο και μεγαλύτερη περικοπή των εισοδημάτων των πολιτών, κυρίως των μικρομεσαίων. Όλα τα άλλα βρίσκονται σε κώμα.

Τα κυβερνητικά στελέχη που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη της αλλαγής σκυτάλης στην ηγεσία του κόμματος, είτε προετοιμάζοντας τις υποψηφιότητές τους, είτε διαλέγοντας στρατόπεδο για να καταταγούν. Πολλή θεωρία, πολλά όμορφα λόγια, όψιμη συμπαράσταση στο λαό και την ίδια ώρα χάνονται 3,4 δισ. ευρώ κρίσιμων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ που θα ανακούφιζαν τους ανέργους.

Η χώρα πρέπει να πάει το συντομότερο δυνατό σε εκλογές. Όλα τα άλλα, απλώς θα μεγεθύνουν συνεχώς το ήδη τεράστιο πρόβλημα. 








Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd, εδώ.











Βασίλειος Μπαλάφας

vasileios[at]balafas.gr
vbalafas.blogspot.com

0

26/12/11 - "Η Πελοπόννησος σήμερα" - 23/12/2011

Στην εκπομπή "Η Πελοπόννησος Σήμερα" του Σ. Μασούρη, στο TV Super, φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011, ο Β.Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Κορινθίας.

Κύρια θέματα η τρέχουσα επικαιρότητα, η αληθινή εικόνα της αριστερής πραγματικότητας έτσι όπως μεταδίδεται από τη Β.Κορέα και επικροτείται από το ΚΚΕ, ο διαχρονικός εξωραϊσμός της αριστεράς στην Ελλάδα που ξεκίνησε από τις αρχές του 1980 και έχει οδηγήσει σήμερα στο να μην έχουν εικόνα πολλοί νέοι για το πως λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα διακυβέρνησης, τα αδιέξοδα της διακυβέρνησης Παπαδήμου και τα πολιτικά παράδοξα που προκαλούνται από αυτή, η απαράδεκτη δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ. Σταυρόπουλου ότι οι εκλογές στη χώρα εξαρτώνται από τους δανειστές μας, οι οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές, η υποκρισία και οι αντιφάσεις του κ. Κουτρουμάνη σε σχέση με το τί έλεγε πριν τον Οκτώβριο του 2009 για το ασφαλιστικό, η καταδικαστική απόφαση στη Γερμανία για τη Ferostall και οι μίζες των 36 εκ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα το 2000, τα ανησυχητικά φαινόμενα ισοπέδωσης στην ελληνική κοινωνία, στην πολιτική και στη Βουλή με τα άδεια έδρανα των βουλευτών, η ελπίδα που μπορεί να δοθεί μέσα από μια πολιτική κυβέρνηση στον τόπο και στους πολίτες.


Δείτε το σχετικό video :


Σχετικά με την εκπομπή :


1. Συνέντευξη Γ. Κουτρουμάνη στη City Press - 3/11/2008
2. "Αλλάζει προς το χειρότερο ο νόμος Πετραλιά" - Τα Νέα - 12/5/2010
3. "Συλλυπητήριο για το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ" του ΚΚΕ - Ριζοσπάστης - 20/12/2011


Βασίλειος Μπαλάφας




1

20/12/11 - Οι τεχνοκρατικοί εφιάλτες

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 17 Δεκεμβρίου 2011, σελίδα 7 :

Οι τεχνοκρατικοί εφιάλτες

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από μια σειρά άρθρων σχετικά με το ψευδοδίλημμα που πλανάται τελευταία πάνω από την Ελλάδα, για το αν δηλαδή είναι καλύτερη μια κυβέρνηση τεχνοκρατών από μια κυβέρνηση πολιτικών, και έφτασε κιόλας η ώρα της επιβεβαίωσης για όσους υποστηρίζουμε ότι οι τεχνοκράτες δε μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν την πολιτική.

Σε πρόσφατο άρθρο υπό τον τίτλο «Τεχνοκρατική δημοκρατία δεν υπάρχει !», έγραφα ότι «… τεχνοκρατική δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί επιζητά να βασίζεται σε αυστηρά «λογιστικά» δεδομένα». Και επίσης ότι «ο συνδυασμός των δυνάμεων είναι θεμιτός και εκεί αναζητείται η λύση» σε ότι αφορά τη συμβολή που μπορούν να έχουν οι τεχνοκράτες σε ένα πολιτικό σύστημα που εναγωνίως επιζητά να βρει – αν μπορεί – το βηματισμό του.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε στους «New York Times» ένα άρθρο με τίτλο «An Alarming Greek Contingency: What if It Drops the Euro?». Στο άρθρο περιγράφεται ένα σενάριο που θέλει τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ανακοινώνει Σάββατο βράδυ, ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει το Ευρώ και επιστρέφει στη δραχμή, κάτι που ο αρθρογράφος το συνδέει άμεσα με χρεοκοπία, καθώς στη συνέχεια περιγράφει σκηνές απόλυτου χάους. Το γλαφυρό – για τα δεδομένα των «NYT» – άρθρο συνεχίζει την υπόθεσή του λέγοντας ότι τη Δευτέρα, ουρές από οργισμένους Έλληνες θα συγκεντρωθούν έξω από τις τράπεζες βλέποντας τις παγωμένες καταθέσεις τους να εξατμίζονται έναντι του ευρώ και τις τιμές στα μαγαζιά να εκτοξεύονται.

Η συνέχεια είναι εφιαλτική. Η χώρα, λέει το άρθρο, χρεοκοπεί λόγω του χρέους της και καθώς βουλιάζει στο χάος, ο στρατός αναλαμβάνει την εξουσία. Κάτι μου θυμίζει αυτό από τα διάφορα παραπολιτικά που διέρρεε το Μαξίμου επί Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την αυτοκτονική κίνησή του με το δημοψήφισμα, εκείνο το μαύρο βράδυ για τη χώρα, στις Κάννες. Με αυτά τα δημοσιεύματα γέμισε εκείνον τον καιρό ο εγχώριος και διεθνής τύπος, ουδέποτε διαψεύστηκαν και ουδέποτε μπήκαν και σε μια ουσιαστική συζήτηση, ανάλογη της σοβαρότητάς τους. Φαίνεται όμως ότι στο εξωτερικό δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως εμείς προς τους πολιτικούς μας ταγούς, να τους επιτρέπουμε δηλαδή που και που να λένε και καμιά φανφάρα για να γίνεται βαβουρίτσα.

Δεν είναι όμως εκεί η ουσία. Η ουσία είναι ότι το ίδιο άρθρο, στη συνέχεια, προσπαθώντας να εδραιώσει την υπόθεσή του, επικαλείται διάφορους «τεχνοκράτες» και «τεχνοκρατικές» οντότητες, όπως ο Ιάσων Μανωλόπουλος, διαχειριστής του hedge fund Dromeus Capital, όπως οι οίκοι Nomura και UBS, όπως ο Γάλλος οικονομολόγος Eric Dor, που έχει γράψει και ένα εγχειρίδιο για την έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη, όπως ο Βρετανός Charles Proctor, όπως ο Hal S. Scott.

Όλοι αυτοί οι προαναφερόμενοι, έχοντας μια αυστηρώς τεχνοκρατική ματιά για το πρόβλημα της Ελλάδας, αναλύουν μοντέλα εξόδου της από την Ευρωζώνη στα οποία κατά πρώτο λόγο μελετούν τις ολέθριες συνέπειες για την ίδια και ψάχνουν τρόπους ώστε να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο το υπόλοιπο ευρωπαϊκό οικονομικό οικοδόμημα.

Κανείς δεν μπορεί να κακίσει αυτούς τους ανθρώπους για όσα προσπαθούν να εξάγουν μέσα από χρηματιστηριακούς μαυροπίνακες και από λογιστικά φύλλα. Κανείς δεν μπορεί να τους «μαλώσει» επειδή λειτουργούν αυστηρώς με λογιστικά δεδομένα, εξισώσεις και συναρτήσεις.

Εκείνο που μπορεί όμως να διαπιστώσει εύκολα είναι ότι όταν λείπει το όραμα, που κανονικά θα έπρεπε να αναβλύζει μέσα από την πολιτική, τότε προκύπτουν μόνο εφιάλτες, τέρατα και «χούντες» παντός τύπου.

Εκεί λοιπόν πρέπει ακριβώς να απαντήσει η πολιτική, αναζητώντας ταυτόχρονα – και αυτό είναι το δύσκολο – τις αντικειμενικά ιδανικές συνθήκες λειτουργίας της. Το ζήτημα είναι αν μπορεί, αν θέλει, αν έχει τα κότσια να αλλάξει τα νούμερα μέσα στα κελιά του Excel. Τότε και οι τεχνοκράτες θα βγάλουν άλλα συμπεράσματα. Μόνοι τους δεν μπορούν.


Η ανεργία στο προσκήνιο

Το αστρονομικό ποσοστό του 40 % έχει φτάσει η ανεργία στους νέους ανθρώπους έως 30 ετών, ενώ το 18 % έφτασε η συνολική ανεργία της χώρας, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Αυτά είναι τα επίσημα ποσοστά που δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ ανεπισήμως – που συνήθως απεικονίζουν καλύτερα την πραγματικότητα – τα ποσοστά είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Τα μεγάλα έργα στη χώρα, όπως εκείνα των οδικών αξόνων, έχουν βαλτώσει και εταιρείες που σχετίζονται με αυτά βαράνε κανόνι η μια πίσω από την άλλη, αφήνοντας χιλιάδες οικογένειες στο δρόμο. Σπανίως θα δει κανείς εργοτάξιο σε λειτουργία, ενώ και από το μέτωπο του ΕΣΠΑ τα νέα είναι τραγικά, με ελάχιστη απορρόφηση κονδυλίων. Την ίδια ώρα οι δαπάνες των δημοσίων επενδύσεων είναι μειωμένες πάνω από 40 % και οι περισσότερες από όσες γίνονται είναι κυρίως λογιστικές ροές, δεν πέφτουν δηλαδή στην παραγωγική διαδικασία δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δύο γενιές βιώνουν την πραγματικότητα του αφανισμού. Χάνονται τα καλύτερα χρόνια από τις πλέον σπουδαγμένες, καταρτισμένες και δημιουργικές, εν ζωή γενιές της πατρίδας μας. Όσοι αντιμετωπίζουν αυτές τις γενιές απλώς ως αριθμούς στη σούμα, εγκληματούν. Πρέπει να βρεθεί διέξοδος σύντομα γιατί αυτές οι γενιές είναι και οι πιο δυνατές από όποια σκοπιά και αν το δει κανείς …


Βουβές γιορτές

Μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν, κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι έρχονται οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Λιγότερο από μια εβδομάδα έχει μείνει και όμως τίποτα δεν συνάδει με το συνηθισμένο πνεύμα αυτών των ημερών. Ο κόσμος, όσοι ακόμα εργάζονται, περιμένει πως και πως το κουτσουρεμένο δώρο των Χριστουγέννων για να το καταθέσει ολόκληρο σε υποχρεώσεις που βουλιμικά περιμένουν διαμαρτυρόμενες για να πληρωθούν.

Και τι να πρωτοπληρώσει κανείς. Λογαριασμοί, τέλη κυκλοφορίας, χαράτσια στα ακίνητα, ασφάλειες, έκτακτες εισφορές, τακτικές εισφορές, δόσεις φέρνουν τα ελληνικά νοικοκυριά σε απόγνωση και μάταια προσπαθούν να τα κλείσουν όλα αυτά έξω από την πόρτα του σπιτιού τους.

Σε αυτές τις βουβές γιορτές θα δοκιμαστούν θεμελιώδεις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικογενειακής μας ζωής που μέχρι χθες θεωρούσαμε αυτονόητες. Όλοι μας θα πρέπει να αγωνιστούμε για να κρατήσουμε ζωντανούς τους βασικούς δεσμούς της κοινωνικής συνοχής.

Οι οικογένειες ακόμα και με λιγότερα θα καθίσουν μαζί στο γιορτινό τραπέζι και θα μοιραστούν τις δυσκολίες και τις ελπίδες τους. Όσοι μπορούν θα πρέπει να βοηθήσουν εκείνους που βρίσκονται στην ανέχεια από αυτή την κρίση. Μην ξεχνάτε ότι τίποτα πλέον δεν είναι αυτονόητο, ούτε το φαγητό. Όλοι μας ας στηρίξουμε τα καταστήματα της περιοχής μας, τα καταστήματα της γειτονιάς μας, έστω και για τις λίγες αγορές μας. Ας σκεφτούμε περισσότερο στις φετινές «γιορτές», ας προβληματιστούμε δημιουργικά για το μέλλον μας και ας αναζητήσουμε κατευθύνσεις ελπίδας και όχι εκβιαστικών διλημμάτων.










Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd, εδώ.









Βασίλειος Μπαλάφας

Μέλος Π.Ε. Ν.Δ.

vasileios[at]balafas.gr
vbalafas.blogspot.com

0

19/12/11 - Στην "Ελ.Ζώνη" το άρθρο για τον αγωγό

Στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα "Ελεύθερη Ζώνη" που διαχειρίζεται η έγκριτη δημοσιογράφος κα Σοφία Βούλτεψη, δημοσιεύτηκε το άρθρο για τον αγωγό "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη", το διεθνές σύστημα και τον κοινοβουλευτισμό, τα άκρα των "προθύμων", από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου 2011.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην "Ελεύθερη Ζώνη", στις 17 Δεκεμβρίου 2011 και μπορείτε να το δείτε εδώ.

0

18/12/11 - "Η Πελοπόννησος σήμερα" - 16/12/2011

Στην εκπομπή "Η Πελοπόννησος Σήμερα" του Σ. Μασούρη, στο TV Super, φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011, ο Β.Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Κορινθίας.

Κύρια θέματα η τρέχουσα επικαιρότητα, η αδυναμία των τεχνοκρατών να διαχειριστούν πολιτικά την κρίση, να δώσουν πολιτικό και ουσιαστικό όραμα διεξόδου στον ελληνικό λαό, η ατολμία τους για να υπερβούν τους αριθμούς και τα δεδομένα και να στρέψουν το βλέμμα τους προς την απεγνωσμένη κοινωνία, οι προτεραιότητες και το πρόγραμμα της ΝΔ, το καθολικό αίτημα για εθνικές εκλογές και το κόστος της καθυστέρησης διεξαγωγής τους, η προβληματική στροφή πολλών πολιτών σε αριστερίστικες ιδεοληψίες με αβέβαιο ορίζοντα και απρόβλεπτες συνέπειες, οι συνεχείς προεδρολογίες στο ΠΑΣΟΚ, τα "περίεργα" δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου που μιλούν για χρεοκοπία και στρατιωτικό καθεστώς, εμπνευσμένα από όσα διέδιδε το ΠΑΣΟΚ όσο ήταν στην κυβέρνηση, τα άρθρα του φιλικού προς το ΠΑΣΟΚ τύπου που ζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα που έθετε η ΝΔ εδώ και 2 χρόνια.


Δείτε το σχετικό video :



Σχετικά με την εκπομπή άρθρα :

1. "Ερωτήματα" - Άρθρο του Γ. Λακόπουλου στα "Νέα" - 16/12/2011
2. "Pondering a Dire Day: Leaving the Euro" - Άρθρο του Landon Thomas Jr. στους "New York Times" - 12/12/2011


Βασίλειος Μπαλάφας

Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

2

13/12/11 - Άρτσι μπούρτσι και Μπουργκάς

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 10 Δεκεμβρίου 2011, σελίδα 7 :

Άρτσι μπούρτσι και Μπουργκάς

Αναμφισβήτητα πρόκειται για το μεγαλύτερο θέμα της εβδομάδας που πέρασε και δεν είναι άλλο από το πολύπαθο έργο δημιουργίας του αγωγού μεταφοράς αργού πετρελαίου, γνωστό ως «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη». Ένα έργο που με βάση τη συμφωνία που υπέγραψαν το 2007 Ελλάδα, Ρωσία και Βουλγαρία, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και να βρίσκεται σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 2010.

Πέραν της αυτοτελούς σημασίας του έργου καθαυτού, αναπτύχθηκε γύρω του μια ολόκληρη διπλωματική φιλοσοφία που ονομάστηκε «διπλωματία των αγωγών» στην οποία συμπτύχτηκαν – πιθανώς και κακώς – ένα σωρό άλλα διμερή, τριμερή και διεθνή θέματα που αναζητούν ρύθμιση εδώ και δεκαετίες.

Καθαρά οπτικά και αφαιρετικά ο αγωγός αυτός για πρώτη φορά συνέδεε, σε φυσικό επίπεδο, την Ελλάδα απευθείας με τη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Τουρκία και καθιστώντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης άμεσο κέντρο διαμοιρασμού πετρελαίου είτε οδικά, είτε μέσω θαλάσσης. Η Ελλάδα και ειδικότερα η Θράκη γινόταν σημείο – κλειδί και στρατηγικός παίχτης του ενεργειακού χάρτη των Βαλκανίων και της Ευρώπης, χωρίς τις διάφορες ισορροπίες τρόμου που χρειάζεται δυστυχώς να κρατά κάθε φορά που σε οποιοδήποτε θέμα εμπλέκεται ο τουρκικός παράγοντας.

Ο Γ.Παπανδρέου, του οποίου οι προθέσεις ελέγχονται, το Μάρτιο του 2008 δηλώνει «εάν μιλάμε και για μια άλλη αναπτυξιακή πορεία, που βασίζεται σε νέες τεχνολογίες, στην «πράσινη ανάπτυξη, σε ήπιες μορφές ενέργειας, στην προστασία αλλά και την αξιοποίηση της περιοχής της Θράκης, θα πρέπει όλες αυτές οι εξελίξεις, με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη να μην έχουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις», ξεκινώντας ουσιαστικά μια περίεργη ρητορική που στη συνέχεια εξελίσσεται σε ευθυγράμμιση με τα πρώτα περιβαλλοντικά προσκόμματα της Βουλγαρίας επί του έργου, δυναμιτίζοντας την υλοποίησή του. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιος ενέπνευσε ποιον, η Βουλγαρία τον Παπανδρέου, ή ο Παπανδρέου την Βουλγαρία, μπορεί και κάποιος τρίτος.

Τον Απρίλιο του 2009, ο Γ.Πεταλωτής με μια ερώτηση στη Βουλή ζητά «να εξαντλείται πρακτικά η ουσιαστική παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας στο έργο του αγωγού», επιζητώντας να έχουν λόγο στο έργο περιβαλλοντικοί φορείς που δεν έχει τύχει να τους ξανακούσουμε από τότε, δημοτικά συμβούλια, νομαρχιακά συμβούλια, φιλοζωικοί σύλλογοι, εξωραϊστικοί σύλλογοι και οτιδήποτε άλλο, ενισχύοντας ουσιαστικά τις αιτιάσεις της Βουλγαρίας και δημιουργώντας και στο εσωτερικό της Ελλάδας «αντιπολιτευτικό μέτωπο» εναντίον του αγωγού.

Το Σεπτέμβριο του 2009 ο Παπανδρέου πλέον τινάζει τα πάντα στον αέρα. Στις 9 Σεπτεμβρίου δηλώνει ότι «η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς. Εμείς θα διασφαλίσουμε  τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ξηρά και σε θάλασσα» και λίγες ημέρες αργότερα αναπτύσσει ρητορική επαναδιαπραγμάτευσης του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη δημιουργώντας δυσφορία στην πλευρά της Ρωσίας. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουν προηγηθεί επισκέψεις και επαφές του με παράγοντες της Βουλγαρίας με τους οποίους εμφανίζεται μια απόλυτη σύμπλευση απόψεων και θέσεων.

Ο Παπανδρέου – άγνωστο (;) σε ποιους – έδινε από τα τέλη του 2007 τα διαπιστευτήριά του και τορπίλιζε τον αγωγό, ενώ παράλληλα έτρεχαν διάφορα «αντίστοιχα» ή ανταγωνιστικά θέματα.

Όταν εξελέγη πια Πρωθυπουργός, έχοντας φορέσει τα άμφια της «πράσινης ανάπτυξης», άρχισε μια απόλυτα υποκριτική ρητορική ανησυχίας για την πορεία του έργου που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται στο τέλος της κατασκευής του. Δυναμίτισε την πορεία του, καθυστέρησε με κάθε τρόπο το χρονοδιάγραμμά του, έκανε ό,τι μπορούσε για να το αποτρέψει.

Ο κύβος είχε πια ριφθεί. Η Βουλγαρία εμφάνιζε συνεχώς διάφορες αιτιάσεις χωρίς να δέχεται καμία πίεση από την Ελλάδα, μέχρι που φτάσαμε την περασμένη εβδομάδα να ανακοινώσει την πρόθεσή της να εγκαταλείψει το project του αγωγού καθώς θεωρεί ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο για την ίδια. Όμοιο επιχείρημα δηλαδή με αυτό που έλεγε ο Παπανδρέου προεκλογικά. Τι άλλο να γράψει κανείς … Απλά τα πράγματα και προφανή. Συγχαρητήρια κε Παπανδρέου ! Τα καταφέρατε !


Διεθνές σύστημα και κοινοβουλευτισμός

Την περασμένη εβδομάδα έγραφα ότι «το «σύστημα εξουσίας» διατρέχει οριζόντια το πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό πεδίο της χώρας και σήμερα φαίνεται ακόμα και να το διαμορφώνει κατά τις ορέξεις του. Επιλέγει τα πιόνια και τους εκλεκτούς του, τους επιβάλει και τους περιβάλει με ένα πέπλο προστασίας που κανείς πολίτης δεν έχει από τους νόμους της χώρας του», αποσυνδέοντας αυτό το σύστημα από τον κοινοβουλευτισμό και όσα πρέπει κανονικά να υπηρετεί και να σηματοδοτεί η συμμετοχή ενός πολίτη στη Βουλή.

Μετά από τη σύντομη ανασκόπηση των όσων διαδραματίστηκαν σχετικά με τον αγωγό «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι πέρα από το ντόπιο «σύστημα εξουσίας» λειτουργεί και ένα ίσως ισχυρότερο, το «διεθνές σύστημα», επίσης απρόσωπο, επίσης πολύπλοκο και σίγουρα πολύ πιο παρεμβατικό στη διεθνή σκακιέρα.

Μέχρις ενός σημείου κάτι τέτοιο είναι λογικό να συμβαίνει αφού τα όποια συμφέροντα επιζητούν να παίξουν το ρόλο τους και να διασφαλίσουν τις επιδιώξεις τους. Το ζητούμενο είναι τι βαθμό ελαστικότητας έχει το δικό μας κοινοβουλευτικό σύστημα. Με βάση πρόσφατες φωτογραφίες που είδα από την επίσκεψη ανώτατου στελέχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη χώρα, διακρίνω ότι ο βαθμός αυτός είναι για πολλούς αρκετά μεγάλος. Η στάση του σώματός τους κατά τις χειραψίες, αυτό έδειχνε τουλάχιστον. Η μέση αρκετά λυγισμένη μπροστά σε ένα καμαρωτό κορμί. Ίσως και σε αυτόν τον τομέα χρειαζόμαστε λίγη περηφάνια παραπάνω, χωρίς βέβαια να αγνοούμε τις διεθνείς μας συμμαχίες ως χώρα, προκειμένου όμως να διασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα πρωτίστως …


Τα άκρα των «προθύμων»

Σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε οικονομικό επίπεδο στη χώρα, θεωρώ ότι έχουν αναπτυχθεί δύο βασικές άκρες. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τη μια άκρη των «προθύμων», εκείνων δηλαδή που δέχονται αδιαμαρτύρητα, χωρίς αντιπροτάσεις και σε ολόκληρο τα όσα ζητά η Τρόικα και μερικές φορές προσπαθούν ακόμα και να την ξεπεράσουν σε σκληρότητα.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο άκρο. Εκείνο που έχει επιλέξει να κινηθεί αντίθετα στο οτιδήποτε, φλερτάρει με την ολική κατάρρευση της χώρας και επιδιώκει να αποδυναμώσει παντοιοτρόπως και περιέργως τις δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τις καταστάσεις. Χλευάζει και ειρωνεύεται τις προσπάθειες που γίνονται για την υιοθέτηση ενός διαφορετικού μείγματος πολιτικής, προσαρμοσμένου στους στόχους εξισορρόπησης των δημοσιοοικονομικών μας και δηλώνει υποκριτικά ότι δραστηριοποιείται κομματικά εκτός Βουλής.

Δεν αναφέρομαι στην παραδοσιακή αριστερά που έχει γνωστές καταβολές, αναφέρομαι σε μια ομάδα ανθρώπων που αναπτύσσεται, αποτελούμενη κυρίως από πρώην, πολυετώς «στρατευμένους» στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μόλις πρόσφατα επανεφηύραν τον τροχό.

Λοιδορούν συστηματικά τον Σαμαρά ακόμα και όταν λέει ότι «επαναλαμβάνουμε τη διαφωνία μας με μέτρα οριζόντιων περικοπών και με τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις που δεν μειώνουν την παραοικονομία, εξοντώνουν αυτούς που ήδη πληρώνουν».

«Πρόθυμοι» είναι και αυτοί, απλώς από την άλλη πλευρά. Της ολικής επιστροφής στη δεκαετία του ’40. Δυστυχώς αδυνατούν να παρουσιάσουν εναλλακτική πρόταση και, ακόμα χειρότερα, για τους περισσότερους είναι γνωστό τι θα πράξουν προ τις κάλπης εθνικών εκλογών.








Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd, εδώ.

 










Βασίλειος Μπαλάφας

Μέλος Π.Ε. Ν.Δ.

vasileios[at]balafas.gr
vbalafas.blogspot.com


 

0

12/12/11 - Εκπομπή "Η Πελοπόννησος σήμερα" - 9/12/2011

Στην εκπομπή "Η Πελοπόννησος Σήμερα" του Σ. Μασούρη, στο TV Super, φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, ο Β.Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Κορινθίας.

Κύρια θέματα η τρέχουσα επικαιρότητα, οι εξελίξεις από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, η συνεχώς βαθύτερη κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη, η στάση της ΝΔ και η επικράτηση των ιδεών, αρχών και θέσεών της στην Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, οι ξεκάθαρες θέσεις Σαμαρά στη Μασσαλία και στην Ελληνική Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Ποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στο 1940 ή πιο πίσω, στην εποχή Μεταξά, Μαυροκορδάτου και Κωλέττη. Τα προτάγματα της ΝΔ σε Ελλάδα και εξωτερικό, η ανησυχία από τον αποπροσανατολισμό και την ατολμία των Ευρωπαίων ηγετών, τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, η απόφαση της Χάγης για το θέμα των Σκοπίων, τα αντεθνικά "πανηγύρια" και εντός των τειχών, η διαφαινόμενη κατάρρευση του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, οι τραγικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ επί του θέματος και ο εκτός τόπου και χρόνου κ. Μανιάτης που ξέχασε τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ για τον αγωγό και τι έκανε για το ΙΓΜΕ.


Δείτε το σχετικό video :



Βασίλειος Μπαλάφας
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

0

10/12/11 - Στην "Ελ.Ζώνη" σήμερα

Στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα "Ελεύθερη Ζώνη" που διαχειρίζεται η έγκριτη δημοσιογράφος κα Σοφία Βούλτεψη, δημοσιεύεται το άρθρο για την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις εκλογές, το σύστημα εξουσίας και τον κοινοβουλευτισμό και τους κινδύνους για την κοινωνία, από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου 2011.

Το κείμενο δημοσιεύεται στην "Ελεύθερη Ζώνη", σήμερα και μπορείτε να το δείτε εδώ.




0

7/12/11 - Στην "Ελ.Ζώνη" σήμερα

Στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα "Ελεύθερη Ζώνη" που διαχειρίζεται η έγκριτη δημοσιογράφος κα Σοφία Βούλτεψη, δημοσιεύεται το άρθρο για την ευθύνη των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας σχετικά με την αποδοχή όσων διαδραματίζονται, από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2011.

Το κείμενο δημοσιεύεται στην "Ελεύθερη Ζώνη", σήμερα και μπορείτε να το δείτε εδώ.

5

6/12/11 - «Τζόγος» με τις εκλογές

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 3 Δεκεμβρίου 2011, σελίδα 7 :

«Τζόγος» με τις εκλογές

Η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο πεδίο τζόγου. Μετά τις αξέχαστες εποχές του Χρηματιστηρίου κατά τις οποίες Πρωθυπουργός, Υπουργοί και διάφοροι Διοικητάδες λειτουργούσαν ως χρηματιστηριακοί ατζέντηδες, καλώντας τα μικρομεσαία ελληνικά νοικοκυριά να τοποθετήσουν όλες τις οικονομίες τους σε ένα ρευστό περιβάλλον που έκανε «τεχνητά» ράλι με μετοχές – «φόρμουλα ένα», ζούμε την εποχή του τζόγου των CDS, της επόμενης δόσης, της πιθανής ημερομηνίας εκλογών.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτή του Χρηματιστηρίου, εξαφανίστηκαν οικονομίες γενεών, απορροφήθηκαν περιουσίες που έγιναν με κόπο από τις «μαύρες» φούσκες, εξαϋλώθηκαν κτήματα, χωράφια και καλλιέργειες, που ρευστοποιήθηκαν χωρίς σκέψη, προκειμένου να μη χαθεί το επόμενο limit up που υποσχόταν η πολιτική ηγεσία του τόπου στους πολίτες που η ίδια είχε εθίσει στο παιχνίδι των αγορών. Σε ένα παιχνίδι με προδιαγραμμένο τέλος, μιας και τα κεφάλαια – χωρίς κανέναν έλεγχο – κάποιοι «πονηροί» τα πήραν και έφυγαν ή άλλοι τα έκαναν κότερα, βίλες και αυτοκίνητα πολυτελείας. Μερικοί απλώς τα έφαγαν. Όλοι αυτοί συνέστησαν τη μεγαλύτερη σύγχρονη «μπάζα» που γνώρισε η Ελλάδα, συνεπικουρούμενοι από μια πολιτική ηγεσία που εμφανώς δεν ενδιαφερόταν για τα συμφέροντα και την ευημερία του λαού, αλλά για τους δείκτες που φούσκωναν τη ματαιοδοξία της και τα νούμερα στους μαυροπίνακες. Και η κοινωνία χρεοκοπούσε σε επίπεδο αποταμιεύσεων και ιδιοκτησίας …

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε μια περίπτωση και μια χρεοκοπία πολύ πιο επικίνδυνη, γιατί αυτή τη φορά δεν αναφέρεται στην κτήση, αλλά στην υπόσταση, στη σκέψη, στο βαθμό ανεκτικότητας, εν τέλει στην επιβίωση των νοικοκυριών. Αυτή τη φορά τα νοικοκυριά δε συμμετέχουν στο τζόγο με τις οικονομίες τους, αλλά με την ίδια τους την ύπαρξη. Το παιχνίδι δεν το παρακολουθούν, τούτη τη δόση, στις ειδικές χρηματιστηριακές σελίδες των εφημερίδων, εκείνες με τους πολλούς πίνακες και τα μικρά γράμματα, αλλά στις μπροστινές, στις σελίδες «Πολιτική», «Κοινωνία», «Οικονομία», αυτές με τα περίτεχνα και πλουμιστά, politically correct άρθρα ανθρώπων που αποδεδειγμένα πλέον διατηρούν «δεσμούς αίματος» με αυτό που αποκαλούμε «σύστημα εξουσίας», όχι «κόμματα» και «κοινοβουλευτισμό».

Από αυτό το παιχνίδι η κοινωνία έχει ξεκάθαρα μόνο ένα αποτέλεσμα να περιμένει, την τελική εξουθένωση και εξαθλίωσή της σε κάθε επίπεδο, αλλά είναι τόσο υποσυνείδητα εθισμένη πλέον στον «τζόγο» αυτού του είδους, που διατηρεί ακόμα ένα επίπεδο ανεκτικότητας και αποδοχής όλων εκείνων που της πλασάρονται καθημερινά, με καταιγιστικούς ρυθμούς, από τους διάφορους αγωγούς «ενημέρωσης». Διάφορα θέματα τίθενται καθημερινά ως πρώτα στην ατζέντα, την ώρα που υπάρχουν άλλα, πολύ πιο σημαντικά, τα οποία μένουν είτε στα «ψιλά», είτε δεν μνημονεύονται καθόλου. Αλλά, δυστυχώς, ό,τι δεν αναφέρεται στο «δελτίο των 8», δεν είναι θέμα άξιο να μας απασχολεί. Δυστυχώς …

Κάπως έτσι φτάσαμε στο να υπάρχουν ακόμα και από την Κομισιόν δηλώσεις ότι ελληνικά κεφάλαια παίζονται στον τζόγο κάθε φορά που επίκειται μια κυβερνητική απόφαση στην Ελλάδα σχετικά με τα οικονομικά και τη σταθερότητα της «διορισμένης» κυβέρνησης. Φτάσαμε να έχουν διατυπωθεί συγκεκριμένες καταγγελίες για συμμετοχή συγγενών του πρώην Πρωθυπουργού, Γ.Παπανδρέου, σε εταιρεία που διαχειρίζεται ελληνικά CDS, να καλεί ο εισαγγελέας τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ με την κατηγορία παραποίησης στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά του 2009, να γίνεται «γλέντι» στο ελληνικό χρηματιστήριο κάθε φορά που επίκειται μια κυβερνητική απόφαση, να έχει φτάσει ο δείκτης του σε επίπεδα που κάποιος, με 2-3 δις ευρώ, να μπορεί να αγοράσει όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μέσα σε όλα αυτά, η τελευταία μόδα στο «τζόγο» είναι η ημερομηνία των επόμενων εθνικών εκλογών. Μια ημερομηνία που θα έπρεπε να ήταν δεδομένη, μιας και αυτή τη στιγμή έχουμε ουσιαστικά υπηρεσιακή κυβέρνηση. Μια ημερομηνία που θα έπρεπε να ήταν καθαρά καθορισμένη και ανακοινωμένη επειδή συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή του Συντάγματος που τελευταία έχει πολλαπλώς χαθεί στη μετάφραση και τις ερμηνείες.

Αντιθέτως, όχι μόνο «παίζει» η ημερομηνία, αλλά και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός προσλαμβάνει συμβούλους με συμβάσεις μέχρι τα τέλη Μαΐου. Στο «μαύρο – κόκκινο» και στα «κόκαλα» παίζεται η αξιοπρέπεια της χώρας και των πολιτών της από κάποιους περίεργους «ιαμβικούς» τύπους, με ωραίο περιτύλιγμα και κολλαριστά πουκάμισα …   


Στον «τζόγο» και η κοινωνία


Ένας ιδιότυπος «τζόγος» έχει πολιτικά εγκαθιδρυθεί και σε σχέση με τους μισθούς των εργαζομένων, τις συντάξεις, τις παροχές υγείας και ασφάλισης, τα έργα υποδομών, τις δαπάνες για την Παιδεία, τις τεράστιες οφειλές του Δημοσίου προς τους επαγγελματίες και τις εταιρείες, την επιβίωση της ίδιας της κοινωνίας με λίγα λόγια.

Κατά έναν περίεργο τρόπο εμφανίζεται ως φυσιολογική η συνεχής αγωνία και η επαναλαμβανόμενη αμφιβολία σε σχέση με πληρωμές που έχουν άμεση σχέση με την ύπαρξη του κοινωνικού ιστού και των δομών που μπορούν να τον διαφυλάξουν. Τα βιβλία στα σχολεία παρουσιάζουν ακόμα σημαντικές ελλείψεις, η αστυνόμευση δεν μπορεί να λειτουργήσει με τα περιπολικά να έχουν μείνει από καύσιμα, στις υπηρεσίες δεν υπάρχει χαρτί και μελάνι, οι γιατροί διακόπτουν τις συμβάσεις τους με τα ασφαλιστικά ταμεία και εισπράττουν πενηντάρικα από τους ασφαλισμένους, τα δικαστήρια έχουν κολλήσει από τη μεγάλη συσσώρευση υποθέσεων σε σημείο που να μην αποδίδεται δικαιοσύνη, τα όποια δικαιώματα των πολιτών μια ευνομούμενης κοινωνίας συνεχώς υποχωρούν, την ώρα που συνεχώς αυξάνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις τους και τα παντός είδους χαράτσια στα ήδη δραματικά μειωμένα εισοδήματά τους.

Η δόση έρχεται, η δόση φεύγει, θα την πάρουμε, δεν θα την πάρουμε, μας τη δίνουν, δε μας τη δίνουν, θα πληρωθούν μισθοί – συντάξεις, δεν θα πληρωθούν, το ίδιο έργο μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει. Και η κοινωνία απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς συνεχώς υποχωρεί, τόσο ως προς την υπόστασή της, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα και γίνεται όλο και πιο ανεκτική, όλο και πιο ελαστική.

Αυτός ο «τζόγος» σκοτώνει ό,τι έχει απομείνει πριν γίνουμε τελείως ζούγκλα και ξαμοληθούμε να «φάμε» ο ένας τον άλλο. Και η πολιτική σκηνή μας απουσιάζει μιας και περισσότερες φορές βλέπουμε τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, παρά τους ντόπιους κυβερνητικούς. Άλλωστε, υπηρεσιακή είναι, τι να περιμένει κανείς …


Σύστημα εξουσίας και κοινοβουλευτισμός

Το ζήτημα αυτό υπήρχε και παλαιότερα, όμως ποτέ άλλοτε δεν είχε αποκτήσει τόσο άγρια χαρακτηριστικά. Η γενικότερη συνθήκη το αναδεικνύει και το μεγεθύνει καθημερινά, μιας και είναι πια προφανές ότι υπάρχει ένας σαφής και ευδιάκριτος διαχωρισμός μεταξύ του συστήματος εξουσίας και του γενικότερου δημοκρατικού πολιτικού σκηνικού, αυτού που διαμορφώνεται στην Ελλάδα μέσω του κοινοβουλευτισμού.

Το «σύστημα εξουσίας» διατρέχει οριζόντια το πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό πεδίο της χώρας και σήμερα φαίνεται ακόμα και να το διαμορφώνει κατά τις ορέξεις του. Επιλέγει τα πιόνια και τους εκλεκτούς του, τους επιβάλει και τους περιβάλει με ένα πέπλο προστασίας που κανείς πολίτης δεν έχει από τους νόμους της χώρας του. Λειτουργεί εξωθεσμικά, σε αίθουσες περιορισμένης πρόσβασης, πίσω από βαριές πόρτες, σε συμπόσια με περίεργους τίτλους, σε ανούσιες ημερίδες, σε «παρεάκια» που ζουν τους μύθους τους έξω από την κοινωνία, έξω από την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Η κοινωνία μαραζώνει, εξουθενώνεται, εξαθλιώνεται, αγωνιά, βρίσκεται σε απόγνωση, αλλά όλα αυτά φαίνεται να χωράνε μέσα σε ένα κρουασάν και μια κούπα γαλλικού καφέ, μέσα σε μια ρητορική απολιτίκ, άοσμη, άχρωμη, άνευρη …

Το διαρκές φλερτ του κοινοβουλευτισμού με αυτού του είδους την πραγματικότητα, επί της ουσίας τον αδυνατίζει και του προσθέτει αιμοφιλικά χαρακτηριστικά. Η αίσθησή μου είναι ότι το αντιλαμβάνεται, αλλά δεν τολμά να κάνει τις ανατροπές που απαιτούνται. Προσπαθεί, αλλά δεν κάνει αρκετά ή καθυστερεί. Αλλά ο χρόνος είναι αδυσώπητος και τελειώνει …









Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd,
εδώ.











Βασίλειος Μπαλάφας

Μέλος Π.Ε. Ν.Δ.

vasileios[at]balafas.gr
vbalafas.blogspot.com

0

5/12/11 - Εκπομπή "Η Πελοπόννησος σήμερα" - 2/12/2011

Στην εκπομπή "Η Πελοπόννησος Σήμερα" του Σ. Μασούρη, στο TV Super, φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011, ο Β.Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Κορινθίας.

Κύρια θέματα η τρέχουσα επικαιρότητα, οι νέες απαράδεκτες δηλώσεις του Θ.Πάγκαλου, οι δυσλειτουργίες της κυβέρνησης Παπαδήμου, οι κόντρες μεταξύ των υπουργών του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εσωκομματικών εξελίξεων, τα θέματα που διαχειρίζεται η ΝΔ μέσα στη μεταβατική κυβέρνηση και αποτρέπουν δυσάρεστες εξελίξεις όπως η αποφυγή της απαγόρευσης προμήθειας πετρελαίου από το Ιραν, η άρση του καμποτάζ, η ενεργοποίηση των κοινοτικών πόρων και η μικρότερη ελληνική κρατική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ, ο σταθερός προσανατολισμός προς την αλλαγή του μείγματος της εφαρμοζόμενης πολιτικής και προς τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, η αγωνία και η απόγνωση των πολιτών, η ανησυχία για τα ποσοστά της ανεργίας.


Δείτε το σχετικό video :






Βασίλειος Μπαλάφας
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας