Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ από το νομό Κορινθίας, Βασίλης Μπαλάφας, μιλά στον δημοσιογράφο του report24.gr Γιάννη Παυλάκο για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την αποχή στις εκλογές, το κόμμα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και το όραμα που έχει για το νομό Κορινθίας.
1) Τα αποτελέσματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ΝΔ δεν ήταν καλά. Τί έφταιξε και τί πιστεύετε δεν δούλεψε σωστά ;
Δεν θα έλεγα ότι τα αποτελέσματα στην Πελοπόννησο δεν ήταν καλά. Θα περιοριζόμουν στο να τα χαρακτηρίσω ως αποτελέσματα που δεν ικανοποίησαν το στόχο που έθεσε η ΝΔ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΝΔ σαρώθηκε ή κατατροπώθηκε. Είναι πια προφανές ότι το αποτέλεσμα της Αρκαδίας ήταν εκείνο που τελικώς έκανε τη διαφορά και γι’ αυτό δεν έχει ευθύνη μόνο η ΝΔ. Επίσης, είναι αυταπόδεικτο και εκ προοιμίου φανερό ότι η ΝΔ έδινε έναν αγώνα, μόνη απέναντι σε όλους.
Οι άλλες παρατάξεις, προκειμένου να καταγράψουν μια εκλογική νίκη, έσβησαν όσα έλεγαν μερικούς μήνες πριν, ή ακόμα και όσα πρεσβεύουν στο ιδεολογικό τους πλαίσιο. Και μην πει κανείς ότι το έκαναν για το καλό της αυτοδιοίκησης ή επειδή ήθελαν να κάνουν πολιτική υπέρβαση … Πολιτικό ακροβατικό έκαναν με στοιχεία άκρατου τυχοδιωκτισμού, ωφελιμισμού και κερδοσκοπίας, για να βγουν την Κυριακή το βράδυ και να ανακράξουν όλοι μαζί : «Πήραμε το Μοριά !».
Με αυτά τα δεδομένα και πάντα με γνώμονα την πλέον πρόσφατη εκλογική βάση, που ήταν οι εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, μπορεί να δει κανείς ότι η ΝΔ ήταν το πλειοψηφικό ρεύμα στην Πελοπόννησο. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΝΔ πήγε αρκετά καλά, αύξησε δυνάμεις όπως για παράδειγμα στην Κορινθία – που παραδοσιακά αποτελεί νομό προπύργιο για το ΠΑΣΟΚ – και κατάφερε να περάσει το δικό της πολιτικό μήνυμα στις κοινωνίες, μήνυμα που είναι αυθεντικό, ξεκάθαρο, χωρίς εκπτώσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
Το τί έφταιξε και το τί δεν πήγε καλά δεν είναι κουβέντα που πρέπει να γίνει στα πλαίσια ενός εσωκομματικού «δικαστηρίου». Η αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία θα δώσει εύκολα τις απαντήσεις σε τέτοιου είδους απορίες.
2) Το φαινόμενο της αποχής πώς μπορεί να ανακοπεί και τί πρέπει να αλλάξει στο πολιτικό σύστημα για να έχει πάλι εμπιστοσύνη ο κόσμος ;
Σε συνέχεια των όσων σας είπα παραπάνω, με προβληματίζει πολύ η αποχή, πιστεύω ότι εκεί η ΝΔ πρέπει να ρίξει το βάρος της, να καταστήσει τους πολίτες συμμέτοχους και ανατροφοδότες στο πολιτικό προσκήνιο. Να τους δώσει βήμα και τρόπους παρέμβασης, να τους πλησιάσει και να αναζητήσει και στον εαυτό της το γιατί πολλοί πολίτες προτίμησαν να μη συμμετάσχουν στις εκλογές.
Είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη ΝΔ τώρα, ώστε να δει όχι το τι έφταιξε ή το τι δεν δούλεψε σωστά, αλλά να εντοπίσει το τί μπορεί και πρέπει να κάνει καλύτερα, πώς μπορεί να απαντήσει πληρέστερα στις προκλήσεις της κοινωνίας, πώς μπορεί να δώσει διέξοδο στους απογοητευμένους πολίτες. Απέδειξε ότι έχει την ικανότητα ως πολιτικός φορέας να μεταδώσει ελπίδα και να δημιουργήσει και πάλι θετικές προσδοκίες στις κοινωνίες.
Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ πρέπει να έχει ως στόχο και την αναδόμηση του πολιτικού συστήματος. Έχω πει στο παρελθόν ότι οι ιδεολογίες δεν χρεοκοπούν. Πολλές φορές τα πρόσωπα τις φθείρουν ή τις καθιστούν ουτοπικές. Έκανε εντυπωσιακές κινήσεις η ΝΔ και σε αυτές τις εκλογές. Έδωσε την ευκαιρία σε νέα πρόσωπα, σε νέους ανθρώπους να βγουν μπροστά και να δείξουν τις δυνατότητές τους.
Η ΝΔ πρέπει να αποδείξει ότι είναι το κόμμα που μπορεί να αγκαλιάσει όλες τις κοινωνικές τάξεις και κυρίως τους μικρομεσαίους. Πρέπει να δώσει διέξοδο και ευκαιρία και σε άλλους κλάδους να λάβουν μέρος στη Βουλή. Το μοντέλο της συμμετοχής στη Βουλή μόνο δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών και επαγγελματιών πολιτικών χρεοκόπησε οριστικά και βάλτωσε. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που μπορούν να συνδράμουν, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Παραμένω οπαδός του κοινοβουλευτισμού, της δημοκρατίας και των πυλώνων της, υπό τον όρο ότι η πολιτική γενικότερα θα αποτελεί λεωφόρο για κάθε πολίτη και όχι μυστικά μονοπάτια στα οποία θα έχουν πρόσβαση κάποιοι ολίγοι, «εκλεκτοί» ή γόνοι και επίγονοι. Τότε και ο κόσμος θα έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και θα νιώθει πιο κοντά του αυτό το σώμα που σήμερα απαξιώνεται και βάλλεται με κάθε τρόπο, όχι και από τόσο αγνά ή αθώα πολιτικοοικονομικά ελατήρια …
3) Ο Νομός Κορινθίας μετά από μια μεγάλη ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 2009 είχε διαφορά από το ΠΑΣΟΚ περίπου 10 μονάδες. Όταν και όποτε γίνουν εκλογές και πάλι, μπορεί αυτό το ποσοστό να αλλάξει για την ΝΔ ;
Από τις Περιφερειακές εκλογές είδατε ότι ήδη άλλαξε αυτό το ποσοστό. Την πρώτη Κυριακή μάλιστα, η πρόταση της ΝΔ στην Κορινθία για την Περιφέρεια ήταν μπροστά με μια μονάδα. Ζούμε σε μια εποχή συνεχών αλλαγών, το πολιτικό τοπίο είναι ευμετάβλητο και οι όποιες εξελίξεις είναι πάντα ραγδαίες. Σε αυτό βοηθά βέβαια και η εποχή της πληροφορίας μέσα στην οποία ζούμε. Τα πάντα διαχέονται γρήγορα, σχεδόν άμεσα και ο καθένας χρησιμοποιεί τα δικά του φίλτρα. Η ΝΔ πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε εκλογική ετοιμότητα, χωρίς οι εθνικές εκλογές να της γίνονται αυτοσκοπός. Έχει παρουσιάσει ένα αξιόπιστο οικονομικό πλέγμα προτάσεων, ο Πρόεδρός της ήδη μιλάει για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και τα στελέχη της οφείλουν να οικοδομούν νέες προτάσεις μέσα από αλληλεπίδραση με την κοινωνία.
Έτσι αλλάζουν δημιουργικά τα ποσοστά και δεν αποτελούν απλώς παροδικό φαινόμενο που μπορεί να δημιουργείται από τις εκπομπές των μεγάλων καναλιών. Έχω βαθιά πίστη στη ΝΔ και σε όσα πρεσβεύει και ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της ώστε να διαμορφώσει μια ελπιδοφόρα και πλειοψηφική πρόταση. Σε αυτό συμβάλω με τις δυνάμεις μου όσο μπορώ περισσότερο και μια τέτοια πολιτική δράση επιδιώκω και στηρίζω.
4) Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε δικό της κόμμα. Τι ζημιά μπορεί να έχει η ΝΔ και τι κέρδος ;
Στις γνήσιες δημοκρατίες κανένα κόμμα δεν είναι «ζημιά». Όταν λέμε ότι τα κόμματα είναι πυλώνες της δημοκρατίας, αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα και όχι μόνο για εκείνο της προτίμησής μας. Στην περίπτωση της κας Μπακογιάννη, υπεισέρχονται άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τις αφετηρίες των κομμάτων. Αυτές συνήθως είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται ένα οικοδόμημα και με βάση τα οποία αντέχει ή όχι στο χρόνο. Θεωρώ λοιπόν ότι η αφετηρία αυτού του κόμματος ήταν λανθασμένη, δεν έχει δηλαδή ιδεολογικό στίγμα. Η δημιουργία του καλύπτει προσωπικές φιλοδοξίες, που πάντα είναι θεμιτές, αλλά από μόνες τους δεν μπορούν να εγγυηθούν επιτυχία ή μακροημέρευση. Ίσως και κάποιες προσδοκίες να μην επαληθεύτηκαν και με τον τρόπο αυτό να «εκδικούνται».
Είμαι κάθετα και απόλυτα αντίθετος με την αντίληψη ότι όσοι παίρνουν μια θέση σε κάποια εκλογική διαδικασία καθίστανται χειραποσκευή ή «κοπάδι» του οποιουδήποτε. Είδατε ότι οι περισσότεροι που στήριξαν την κα Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές, δεν την ακολουθούν σε αυτό το εγχείρημα. Και αυτό κάτι λέει. Δείχνει ότι δεν μπορεί να πείσει ότι αυτό το κόμμα αποτελεί έναν φορέα νέας πολιτικής σκέψης και πρακτικής.
Η ΝΔ μπορεί να έχει ζημιές ή κέρδη μόνο από τις δικές της παραλείψεις ή τις δικές της θετικές πρωτοβουλίες. Δεν είναι ένα κόμμα που ετεροπροσδιορίζεται. Έχει λαμπρή ιστορία, ισχυρά θεμέλια, ιδεολογικό πλαίσιο ζωντανό και μόνο από την ίδια εξαρτάται το πώς ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου. Απλά είναι τα πράγματα.
5) Ο Βασίλης Μπαλάφας πώς οραματίζεται το μέλλον της Κορινθίας, της Πελοποννήσου, αλλά και γενικά τις χώρας ;
Ίσως γνωρίζετε ότι αρθρογραφώ πολύ συχνά και προσπαθώ να αποτυπώνω τις σκέψεις μου είτε έντυπα, είτε ηλεκτρονικά. Και αυτό το κάνω κυρίως για λόγους συνέπειας. Για να μη γίνω και εγώ ένας από αυτούς που άλλα έλεγαν χθες, άλλα σήμερα, άλλα αύριο. Νομίζω ότι τα πολλά οράματα και οι οάσεις μετά το βάθος του τούνελ μας έκαναν κακό ως χώρα. Το μέλλον δεν είναι κάτι αυθαίρετο, διαμορφώνεται από το παρελθόν και το παρόν.
Δεν μου αρέσει να μιλάω για ένα ομιχλώδες αύριο όπου όλα θα τα βλέπω όμορφα και παραδεισένια. Μελετώ το παρελθόν, αγωνίζομαι στο παρόν και ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε θέμα «Περιφέρειας Πελοποννήσου», σκεφτόμουν μια περιφέρεια της Ευρώπης, εύρωστη, κοινωνικά δίκαιη, καταφύγιο για τους αδύνατους, πεδίο δράσης και ανάπτυξης για όλους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανήκει και η Κορινθία, που είναι τόπος με ασύλληπτα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Θάλασσα, βουνό, πολιτιστική κληρονομιά, βαριά ιστορία. Θέλω να τη δω πόλο έλξης, κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ακαδημαϊκή κοιτίδα, τεχνολογικά πρωτοπόρα, σύγχρονη και πρωταγωνίστρια. Θέλω να τη δω όμορφο τόπο για τους κατοίκους της, θελκτική για όσους την επισκέπτονται. Τόπο ελπίδας για τους νέους, όπου θα βρίσκουν δουλειά και θα μπορούν να ριζώσουν τις οικογένειές τους.
Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Την αγαπώ τη χώρα μου. Δεν μου αρέσει να τη μειώνουν άνθρωποι ούτε από το εξωτερικό, ούτε από το εσωτερικό. Δε μου αρέσει να την κυβερνούν κάποιοι εξωγενείς, ούτε να τη χρησιμοποιούν ως πιόνι σε μια παγκόσμια σκακιέρα. Πιστεύω βαθιά στις δυνατότητές της και στην ιστορία των ανθρώπων της. Δεν είμαι σοβινιστής, είμαι όμως περήφανος που γεννήθηκα Έλληνας και θεωρώ ότι σε όλους μας αξίζει κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που βιώνουμε σήμερα. Αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι. Και όχι να «σκοτώνουμε» τα 2/3 του πληθυσμού για να επιβιώσει το 1/3.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και εύχομαι να συνεχίσετε την πολύ καλή δουλειά που κάνετε στο report24.gr.
Βασίλειος Μπαλάφας
Τεχνολόγος Πληροφορικής και Δικτύων, MSc in Data Communications
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ., Μέλος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ν. Κορινθίας
www.balafas.gr
Συνέντευξη-επιμέλεια : Γιάννης Παυλάκος
0
1/12/10 - Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Report24.gr - 1/12/2010
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)