14/5/19

Γιατί το «Δήμος για όλους» δεν είναι απλώς μια ρεκλάμα



Η «Συμμαχία Πολιτών» με επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο τον Βασίλη Νανόπουλο συμμετέχει για δεύτερη φορά στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Κορινθίων. Οι εκλογές του 2014 κατέληξαν σε ένα εξαιρετικά οριακό αποτέλεσμα με 25 ψήφους να χωρίζουν τις παρατάξεις του δεύτερου γύρου σε ένα σύνολο 31.424 ψήφων. Η «Συμμαχία Πολιτών» συγκέντρωσε το 49,92 %, ποσοστό που αν μη τι άλλο έδινε ισχυρή παρουσία και σαφή νομιμοποίηση από το μισό εκλογικό σώμα για άσκηση πολιτικής από τη θέση της Μείζονος Μειοψηφίας.

Τέτοιου είδους ποσοστά κρύβουν αρκετές παγίδες για μια παράταξη που βρίσκεται στην Αντιπολίτευση. Οι πολίτες έχουν εκ των πραγμάτων μεγάλες προσδοκίες – ανάλογες του ποσοστού – χωρίς πάντα να αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει και το ανάλογο μερίδιο εκτελεστικής εξουσίας, δεν υπάρχει καν δυνατότητα συμμετοχής στην εκτελεστική εξουσία. Η ευθύνη διαχείρισης ενός τέτοιου ποσοστού είναι επίσης πολύ μεγάλη ακριβώς επειδή ως παράταξη εκπροσωπείς τους μισούς πολίτες που σε ψήφισαν και σε μια πορεία 5 ετών οφείλεις να πείσεις όσους περισσότερους από εκείνους που δεν σε προτίμησαν, να το πράξουν την επόμενη φορά. Βρίσκεσαι όμως σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο με μόνη σου δύναμη εκείνη του λόγου και των θέσεών σου, αλλά και πάλι αυτή είναι ασφυκτικά περιορισμένη σε τρίλεπτα ή σε ολιγόλεπτες δευτερολογίες. Αν μάλιστα τύχει να προκύψει και μια Δημοτική Αρχή που εν γνώσει της ποντάρει και σε αποκλεισμούς τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Κορινθίων η παράταξη που συγκέντρωσε το 49,92%, η «Συμμαχία Πολιτών», κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου, δεν εκπροσωπήθηκε σε μια νευραλγική δομή του Δήμου, τη ΔΕΥΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης), ενός φορέα που διαχειρίζεται ενεργητικό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σε πλήθος άλλων περιπτώσεων η παράταξη του 49,92% αγνοήθηκε επιδεικτικά σε βάθος μιας πενταετίας που πλέον όλοι συμφωνούν ότι ήταν εξαιρετικά φτωχή σε παραγωγή έργου και κυρίως ανταποδοτικού έργου σε σχέση με τις εισφορές των δημοτών. Αγνοήθηκε στην περίπτωση διαχείρισης του χρονίζοντος προβλήματος της Δημοτικής Αγοράς, αγνοήθηκε σε περιπτώσεις διαχείρισης και διάθεσης δημοτικής περιουσίας, αγνοήθηκε ακόμα και σε προτάσεις αντικειμενικά λογικές όπως ήταν η βελτίωση των εγκαταστάσεων του Λιμανιού της Κορίνθου και η δημιουργία μιας στοιχειώδους θελκτικής τουριστικής υποδομής υποδοχής. Εκεί που πλέον ο Δήμος κατέληξε να διοργανώνει διαγωνισμούς ψαρέματος αντί να επιδιώκει την αναβάθμιση και την αξιοποίηση με κάθε πρόσφορο τρόπο για τον τόπο. Αγνοήθηκε για την προετοιμασία ενός 5ετούς Επιχειρησιακού Πλάνου για το Δήμο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη παρεμβάσεων κοινής αποδοχής αν στο σχεδιασμό του συμμετείχαν ακαδημαϊκοί φορείς, πολίτες και δημοτικές παρατάξεις. Αγνοήθηκε στις παραινέσεις για προετοιμασία μιας ορθολογικής τουριστικής προβολής του τόπου και αξιοποίησης των παραλιών με συνακόλουθη δημιουργία υποδομών στα πρότυπα προδιαγραφών σχετικών φορέων πιστοποίησης. Το ίδιο συνέβη και με τις παιδικές χαρές, εκεί που ο Δήμος Κορινθίων αντιμετώπισε την πανελλαδική διαδικασία πιστοποίησης για την ασφάλεια των παιδιών ως ένα πάρεργο, ως ένα αχρείαστο έξοδο. Και αντί να φτιάχνει, ξήλωνε.

Η «Συμμαχία Πολιτών» του 49,92% του 2014, όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά, το 2019, θα αναδειχθεί πρώτη από την εκλογική διαδικασία. Με πολύ διαφορετικές συνθήκες όμως, αφού η απλή αναλογική σαφώς δεν αφήνει περιθώρια για αλαζονικές και ολιστικές τακτικές. Και ενώ πολλές δημοτικές παρατάξεις συνηθίζουν να αλλάζουν το κεντρικό τους σύνθημα από τη μια εκλογή στην άλλη, η «Συμμαχία Πολιτών» και πάλι προτάσσει το μότο «Δήμος για όλους».

Νομιμοποιείται και οφείλει να το κάνει άλλωστε. Διότι από τη μια πλευρά βίωσε με τον πιο σκληρό τρόπο την περιθωριοποίηση από μια Δημοτική Αρχή που το δικό της ποσοστό δεν δικαιολογούσε τέτοια συμπεριφορά. Και γιατί από την άλλη πλευρά, η κουλτούρα «Δήμος για όλους» σηματοδοτεί τη λογική του νέου εκλογικού νόμου και προοιωνίζει μια διοικητική νοοτροπία συμμετοχικότητας, πολυσυλλεκτικότητας, συνέργειας, συνδιαμόρφωσης και συναντίληψης.

Η πρόκληση είναι μεγάλη. Το εγχείρημα της απλής αναλογικής δεν είναι εύκολο, ειδικά για ένα δήμο που διοικείται για πολλά χρόνια με λογική «λευκής επιταγής» μετά από τις εκλογές. Το ίδιο και η ευθύνη για τον επικεφαλής, Βασίλη Νανόπουλο, που ως Δήμαρχος θα πρέπει να διαχειριστεί αυτή τη νέα πραγματικότητα, χωρίς να έχει ηγεμονικά και κυριαρχικά εργαλεία στα χέρια του όπως οι προκάτοχοί του.

Μια παράταξη λοιπόν που πρεσβεύει με επιμονή δύο εκλογικών διαδικασιών την πραγμάτωση ενός «Δήμου για όλους» είναι τουλάχιστον ευθυγραμμισμένη με αυτό το πνεύμα. Και το πλεονέκτημα είναι ότι ήταν ευθυγραμμισμένη ήδη από την προηγούμενη φορά. Με τη διαφορά ότι τώρα το «Δήμος για όλους» δεν είναι προεκλογική υπόσχεση και επιδίωξη. Είναι μονόδρομος και υποχρέωση που θα κληθεί ο νικητής των εκλογών να υπηρετήσει απαρέγκλιτα. Εν ολίγοις, η ρεκλάμα πλέον θα αποτελέσει αδιαπραγμάτευτο ζητούμενο. Και ο Βασίλης Νανόπουλος ως αυθεντικός εμπνευστής και εκφραστής του «Δήμου για όλους» δικαιούται να έχει το προβάδισμα στην προσδοκία μετατροπής του Δήμου Κορινθίων σε έναν τέτοιο δήμο. Και αυτό είναι πέρα από πρόσωπα, προσωπικές φιλοδοξίες, ματαιοδοξίες, τακτικισμούς, μεταγραφές, ατομικισμούς, ομαδοποιήσεις. Είναι θέμα μαέστρου που θα πρέπει να έχει μάθει να λειτουργεί έτσι, να διευθύνει συμφωνική ορχήστρα και όχι να νιώθει σόλο τρομπέτα.


Βασίλειος Μπαλάφας


Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κορινθίων με τη «Συμμαχία Πολιτών»
με υποψήφιο Δήμαρχο τον Βασίλη Νανόπουλο



Εφημερίδα "Η Νέα Σελίδα της Κορινθίας" - σ.12 | Απρίλιος 2019




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός των κειμένων είναι ελεύθερος όσο τηρούνται οι βασικοί κανόνες ευπρέπειας. Τα σχόλια μετριάζονται μόνο ως προς το λεξιλόγιό τους.