0

31/1/12 - Πλυντήριο «Ο Παπαδήμος»

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 28 Ιανουαρίου 2012, σελίδα 7 :

Πλυντήριο «Ο Παπαδήμος»

Όσα συνέβησαν στη Βουλή των Ελλήνων την Τρίτη το βράδυ και όσα ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες, μετά τη διαδικασία ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, θα μας απασχολήσουν αρκετά το επόμενο χρονικό διάστημα. Όσοι παρακολούθησαν τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου στο κανάλι της Βουλής θα έχουν πολύ περισσότερο υλικό να επεξεργαστούν από εκείνο που τελικά έφτασε στους πολίτες μέσα από τις εφημερίδες και τα διάφορα δελτία τύπου υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπων παντός τύπου.

Είχα γράψει σε προηγούμενο άρθρο μου, τότε που δινόταν ψήφος εμπιστοσύνης στον Παπανδρέου με την προϋπόθεση ότι θα κατέθετε παραίτηση από τη θέση του, ότι δύσκολα θα συναντούσαμε άλλο, τόσο παράδοξο και τόσο παρανοϊκό γεγονός είτε στο παρελθόν, είτε στο μέλλον. Βιάστηκα να προδικάσω τα γεγονότα και αν για το παρελθόν ήμουν βέβαιος, το μέλλον με διέψευσε. Την Τρίτη το βράδυ η Βουλή έζησε ακόμα μεγαλύτερες στιγμές αλλοφροσύνης από εκείνους που υποτίθεται ότι βρίσκονται εκεί μέσα για να ορίσουν τις τύχες του τόπου, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, τόσο δύσκολη που εκ των πραγμάτων έχει την ιδιαιτερότητα να εκθέτει – σε κάθε ευκαιρία – όσους είναι επιεικώς μέτριοι ή απλώς «λίγοι» για τις περιστάσεις.

Χρειάζεται να υπενθυμιστούν κάποια γεγονότα πριν πάμε στα περαιτέρω. Είχαμε τις αλγεινές δηλώσεις του Λοβέρδου που μίλησε για «μακελειό» στην περίπτωση που προχωρούσε η έρευνα των εισαγγελέων για το τεχνητό «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009, έρευνα που εστάλη και στη Βουλή καθώς προέκυπταν ευθύνες των Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Παπαϊωάννου, παρέπεμψε τους εισαγγελείς αυτούς, με το ερώτημα της αντικατάστασης, στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όταν εκτός από το θέμα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ερευνούσαν υποθέσεις όπως τα CDS και ο Λαυρεντιάδης.

Με δεδομένο τον συνεχή αναβρασμό που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ λόγω του υπό αίρεση και παγκοσμίως περιφερόμενου προέδρου του, θα πρέπει να θυμηθούμε επίσης την ιστορική πια δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι «δεν είχε διαβάσει το Μνημόνιο», καθώς και τις λεκτικές κορώνες του Μπεγλίτη, εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου, στις 20/1/2012, ότι «από την πλευρά της ΝΔ, πηγάζει μία τακτική τριών ταχυτήτων», κατηγορώντας την ότι «στο Υπουργικό Συμβούλιο συμφωνεί επί της αρχής για τα νομοσχέδια» και κρατά «άλλη στάση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της, που άλλα ψηφίζει, άλλα αρνείται να τα ψηφίσει ή και τα καταψηφίζει».

Παροξυσμός, τεθλασμένη γραμμή και παραλογισμοί από τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ, μερικά εκ των οποίων θα διεκδικήσουν και την ηγεσία του. Μετά την Τρίτη το βράδυ, όλα αυτά μοιάζουν τραγικά και αν τα δούμε και λίγο πιο ελαφρά, μοιάζουν με κωμωδία, φαρσοκωμωδία.

Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα και σαφώς στο ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργούν ποτέ χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, άσχετα με το αν κάποιες φορές τεχνηέντως αφήνουν να διαχέεται μια εικόνα αλαλούμ. Υπάρχει πια μια ξεκάθαρη και συνειδητή επιλογή. Να κατασταθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, ένα «υψηλής πολιτικής» πλυντήριο που μέσα από τη μπουγάδα και τη ζάλη των στροφών του κάδου, θα μπερδέψει τόσο πολύ τους Έλληνες που στο τέλος οι ίδιοι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως η φρεσκοπλυμένη, αναβαπτισμένη σοσιαλιστική κεντροαριστερά που επανέρχεται στο προσκήνιο. Εναλλακτικά, για όσους παθαίνουν ζαλάδες, θα υπάρχει η «στάση» Κουβέλη. Μπερδευτήκατε ήδη ;

Στο ΠΑΣΟΚ, αυτή την περίοδο, υπάρχουν οι «κυβερνητικοί» που τους καταψηφίζουν τα νομοσχέδια οι δικοί τους. Υπάρχουν εκείνοι που δεν διάβασαν το Μνημόνιο, άλλοι που έλεγαν ότι δεν θα ψήφιζαν τις οριζόντιες περικοπές – αιματοκύλισμα της μικρομεσαίας τάξης, αλλά τελικά ψήφισαν χειροκροτώντας και τώρα αφορίζουν τον Παπανδρέου. Υπάρχουν και εκείνοι που – μη έχοντας κάτι άλλο να κάνουν – θα παλέψουν μέχρις εσχάτων στο πλευρό του Παπανδρέου, μήπως και καταφέρουν στο τέλος κάποιους από αυτούς να τους παίρνει μαζί του στα μαγευτικά του ταξίδια και τις θεωρητικές αναζητήσεις του στον παγκόσμιο σοσιαλισμό, εκεί που του βάζουν δίπλα του στις συνεντεύξεις τύπου κάτι τύπους που μοιάζουν με κλακαδόρους – φρουρούς της δεκαετίας του ’80 και γουρλώνουν τα μάτια τους όταν λέει αυτά για τα οποία ήθελε να τον ελέγξει η Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά θα «γινόταν μακελειό».

Όλοι αυτοί μαζί, προσποιούνται ότι στηρίζουν τον Παπαδήμο, ο οποίος με τη σειρά του προσποιείται ότι είναι Πρωθυπουργός. Και μετά εγκαλούν τη ΝΔ για διγλωσσία, τη στιγμή που απλώς συμφωνούν τώρα, σε όσα τους έλεγε ο Σαμαράς δύο χρόνια πριν. Αν συνεχιστεί για πολύ το «θέατρο», στο τέλος θα οδηγήσουν το λαό να «επαναστατήσει» για να γλιτώσουν εκείνοι που δεν έχουν δώσει ποτέ ένα ευρώ στην πατρίδα ή χρωστάνε τα κέρατά τους και όλοι μαζί μετά θα κάνουν τους ανήσυχους σοσιαλιστές.


Τι δεν ψήφισαν οι «σοσιαλιστές»

Στη φαρσοκωμωδία που εκτυλίχθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Βουλή, προέκυψε ένα άνευ προηγουμένου «Βατερλό» στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με 50 βουλευτές να ψηφίζουν «όχι» σε ένα ή περισσότερα άρθρα του πολυνομοσχεδίου των υπουργών της παράταξής τους.

Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που ψήφιζαν χωρίς δεύτερη σκέψη, σχεδόν πανηγυρικά, εγκαλώντας στεντόρεια όσους διατύπωναν διαφορετικές απόψεις, ΟΛΑ τα νομοσχέδια και τις αποφάσεις που καταδίκασαν τις ασθενέστερες τάξεις, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους. Που δεν τόλμησαν να βάλουν έστω ένα πλαφόν αξιοπρέπειας στις οριζόντιες περικοπές που έκαναν προς κάθε κατεύθυνση, που δεν δίστασαν να επιβάλουν κεφαλικούς φόρους, να πάνε το ΦΠΑ στο 23 %, να μετατρέψουν τα καλοριφέρ μας σε «Ferrari Testarossa» και να αφήσουν οικογένειες χωρίς θέρμανση χειμωνιάτικα, που κοντεύουν να ποινικοποιήσουν την ιδιοκτησία και υποχρεώνουν όλους τους Έλληνες να ξαναπληρώσουν τα σπίτια τους. Αλήθεια, με εκείνο το «επίδομα θέρμανσης» που ζητούσαν επιτακτικά προεκλογικά, τι έγινε ;

Πρόκειται για τους ίδιους που οδήγησαν στις εικόνες της πλατείας Συντάγματος με εκατοντάδες Έλληνες να στήνονται στην ουρά για δωρεάν πατάτες, κρεμμύδια και καρότα, που καθύβρισαν τις επαγγελματικές τάξεις της χώρας, που έφεραν απέναντι τις κοινωνικές ομάδες.

Αυτοί οι «σοσιαλιστές» δεν ψήφισαν για πρώτη φορά, και επαίρονται γι’ αυτό, τα αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ρυθμίσεις των οικονομικών εκκρεμοτήτων των δήμων, τα «αγκάθια» για τους δικηγόρους και τα φαρμακεία και την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών, ενώ την είχαν ψηφίσει για όλους τους υπόλοιπους.

Ποιους κοροϊδεύετε επιτέλους κύριοι και απαιτείτε και τα εύσημα των πολιτών ; Είστε απλά οι «σοσιαλιστές» των «ρετιρέ» και των «προστατευόμενων» ειδών, των «συντεχνιών», των «κλαδικών» και των πραγματικών «προνομιούχων». Λευτεριά στον Λάκη Γαβαλά !


Η ελευθερία των βουλευτών

Θεωρώ κομβικό ορόσημο αλλαγής της κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς, την έκφραση της ελεύθερης βούλησης των βουλευτών, χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς αστερίσκους. Αυτό όμως πρέπει να συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στις ψηφοφορίες. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση και δημιουργική συμπεριφορά σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων εντός Βουλής. Από τη δημιουργία νομοσχεδίων, τη διαμόρφωση του όποιου νομοθετικού πλαισίου και των κυβερνητικών δράσεων, μέχρι την ξεκάθαρη δυνατότητα να παρεμβαίνουν με υλοποιήσιμες προτάσεις για θέματα της καθημερινότητας των πολιτών ή προβλήματα της εκλογικής τους περιφέρειας.

Το να αξιολογούμε ένα βουλευτή σύμφωνα με το πόσες ερωτήσεις ή δηλώσεις κάνει, είναι μοντέλο παρωχημένο και αρμόζει σε άλλες ειδικότητες, όπως είναι για παράδειγμα η δημοσιογραφία ή το τραγούδι.

Αυτή η ελευθερία θα πρέπει να επισείει και την ανάλογη όμως ευθύνη, την ανάλογη κρίση επί της συνέπειας, της παρεμβατικότητας και της προσφοράς. Θα πρέπει να επιβάλει ένα σύστημα αξιολόγησης που θα έχει αναφορά εντός και εκτός Βουλής, που θα είναι μετρήσιμο και δημόσιο. Κάτι τέτοιο θα ανυψώσει το διάλογο σε δημιουργικό στοιχείο επί του πρακτέου και δεν θα περιορίζει τους βουλευτές σε αγορεύσεις – πασαρέλα μπροστά σε άδεια έδρανα. Και αυτό πρέπει επίσης να τελειώσει. Οι βουλευτές οφείλουν να βρίσκονται στη Βουλή, να ακούνε τους συναδέλφους τους, να συνθέτουν και ν’ αποφασίζουν με γνώμονα όσα πρέπει να κάνουν για την πατρίδα και όχι για εκείνους που θα τους «περάσουν καλά» στα δελτία, στις εφημερίδες και στα περιοδικά.

Αυτή η ελευθερία όμως δεν μπορεί να είναι ούτε ευκαιριακή, ούτε να γίνεται μέσο εκβιασμών, εσωκομματικών ερίδων, «πρόπλυσης» και κάλυψης άλλων αδυναμιών. Οι βουλευτές δεν επιτρέπεται να κρύβονται. Οφείλουν να παίρνουν αποφάσεις για την πατρίδα και όχι να «στρίβουν» μπροστά στην ευθύνη.










Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd, εδώ.










Βασίλειος Μπαλάφας

vasileios[at]balafas.gr
vbalafas.blogspot.com

0

30/1/12 - "Η Πελοπόννησος σήμερα" - 27/1/2012

Στην εκπομπή "Η Πελοπόννησος Σήμερα" του Σ. Μασούρη, στο TV Super, φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012, ο Β.Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Κορινθίας.

Κύρια θέματα η τρέχουσα επικαιρότητα, ο διασυρμός της Δικαιοσύνης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Παπαϊωάννου που ζήτησε την αποπομπή των εισαγγελέων που ερευνούσαν τα CDS, την υπόθεση του φουσκώματος των ελλειμμάτων του 2009 στην ΕΛΣΤΑΤ, την περίπτωση Λαυρεντιάδη και άλλες, που έστειλαν ερώτημα στη Βουλή για διερεύνηση ευθυνών των Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Η φαρσοκωμωδία που παίχτηκε στη Βουλή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου και τους 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πανηγυρίζουν για άρθρα που δεν ψήφισαν, αλλά έχουν ψηφίσει όλα όσα εξαθλίωσαν τη χώρα και έλεγαν ότι η ΝΔ λειτουργούσε με στείρους όρους απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι σχετικές δηλώσεις του Μπεγλίτη και η απόλυτη διάψευσή τους. Η συμπεριφορά των βουλευτών στη Βουλή και η πολιτική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, οι επικίνδυνες δηλώσεις Λοβέρδου και οι εκλογές ως άμεση αναγκαία λύση.


Δείτε το σχετικό video :



Βασίλειος Μπαλάφας

0

27/1/12 - Στην "Ελ.Ζώνη" το άρθρο για το PSI

Στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα "Ελεύθερη Ζώνη" που διαχειρίζεται η έγκριτη δημοσιογράφος κα Σοφία Βούλτεψη, δημοσιεύεται σήμερα το άρθρο με τίτλο "PSI. Και μετά ; Σιωπή ;", σχετικά με τη μνημειώδη αποστροφή της ομιλίας του κ. Βενιζέλου στη Βουλή, περί "αναγκαίων σιωπών", και σχετικά με το προφίλ των υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές.

Το κείμενο δημοσιεύεται στην "Ελεύθερη Ζώνη", σήμερα και μπορείτε να το δείτε εδώ.

0

23/1/12 - PSI. Και μετά ; Σιωπή ;

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 21 Ιανουαρίου 2012, σελίδα 7 :

PSI. Και μετά ; Σιωπή ;

Για ακόμα μια εβδομάδα η χώρα κινήθηκε στους ρυθμούς του «εξαιρετικά επείγοντος», του «κρίσιμου» και του «πυκνού», σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών, κ. Βενιζέλου, στη Βουλή. Τίποτα νεότερο επί της ουσίας, καθώς η πεζοπορία στο σκοτάδι συνεχίζεται. Για τους ιθύνοντες κάθε εβδομάδα έχει ίσως ένα νέο «κρίσιμο» πολιτικοοικονομικό ζήτημα, για τους πολίτες όμως η καθημερινότητα είναι μονότονα άγρια, ασφυκτικά δύσκολη, με διαρκώς εντεινόμενη ανησυχία. Και όλα δείχνουν ότι έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στις 30 Ιανουαρίου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής, οπότε και αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία το ζήτημα της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με όσα αυτή θα προβλέπει και θα επιφέρει.

Παράλληλα η καθημερινή μέγγενη προς τους πολίτες σφίγγει όλο και περισσότερο, μέγγενη που δεν είναι μόνο επί του πρακτέου σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι και ψυχολογική, αφού συνεχώς βομβαρδιζόμαστε και από ένα νέο αδιέξοδο «για το μέλλον της χώρας». Ο κόσμος παρακολουθεί αποσβολωμένος μια διαπραγματευτική διαδικασία από την οποία η Ελλάδα στην ουσία απουσιάζει, οι σχετικές πληροφορίες μεταφέρονται από διεθνή κέντρα μέσω Skype και μοιάζουμε όλοι μαζί σαν να περιμένουμε στημένοι έξω από μια πόρτα για να μας ανακοινώσουν τα καθέκαστα.

Μέσα μας ξέρουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι προσωρινή. Τη ζούμε άλλωστε εδώ και πολύ καιρό, από τις αρχές του 2010, όταν και μπήκαμε σε νέο γύψο, πιστεύοντας ότι μέχρι το 2012 θα αρχίζαμε να βγάζουμε το κεφάλι μας στην επιφάνεια για ν’ αναπνεύσουμε. Έτσι μας έλεγε ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, έτσι μας έλεγε ο τότε πρωθυπουργός. Έχω την αίσθηση ότι και τότε το ξέραμε ότι δε μας έλεγαν την αλήθεια.

Αυτή η υπόθεση με την έξοδο από τη στενωπό έχει τις ρίζες της αρκετά πίσω, λίγο πριν το 1985, τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε το περίφημο «Υπομονή, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ». Τα όσα ακολούθησαν είναι λίγο – πολύ γνωστά, με την υπερδιόγκωση του δημοσίου χρέους, το Χρηματιστήριο, την είσοδο στην ΟΝΕ, τις εθνικές εργολαβίες, τα κρυμμένα χρέη, τα πάρτι των εξοπλισμών. Σήμερα είμαστε και πάλι μέσα στο τούνελ, μέσα στο σκοτάδι, με διαφορετικούς όρους και σίγουρα πιο συνειδητοποιημένοι για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Για όλα εκείνα που και πριν τα βλέπαμε, αλλά τα προσπερνούσαμε πιστεύοντας ότι κάτι θα γίνει στο μέλλον και δεν θα τα βρούμε μπροστά μας. Δυστυχώς, κυρίως για τις νέες γενιές, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.

Μου έκανε εντύπωση μια φράση από την ομιλία Βενιζέλου στη Βουλή. « …σας παρακαλώ στο όνομα της πατρίδας να σηκώσουμε μαζί με σοβαρότητα, με συναίνεση και με τις αναγκαίες σιωπές αυτό το βάρος », είπε ο υπουργός Οικονομικών. Αυτό το «αναγκαίες σιωπές» γυρνάει συνεχώς στο μυαλό μου. Κι άλλη σιωπή κύριε Υπουργέ ; Πόση ακόμα ; Και γιατί ;

Να συμφωνήσουμε ότι εδώ που έχουμε φτάσει δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι οι κραυγές, μάλιστα. Αλλά, σιωπή ; Χρειάζεστε κι άλλη σιωπή ; Τόση σιωπή και τόση υπομονή σας έχει προσφέρει ο λαός τα τελευταία τρία χρόνια. Δέχθηκε σχεδόν αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα μια βίαιη πτώση στο βιοτικό του επίπεδο, κατάπιε αστοχίες και ξεπέρασε δηλώσεις που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τόσο καιρό σιωπή δεν επικρατεί ; Ποιος ενημερώνει για όσα γίνονται και για όσα συμβαίνουν ερήμην του λαού ; Ακόμα και η Βουλή παρακάμφθηκε για κρίσιμες και κομβικές αποφάσεις. Τώρα που γίνονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI, υπάρχει κάποια ενημέρωση προς τους πολίτες ;

Μας μάθατε να μιλάμε μεταξύ μας για το κούρεμα των ομολόγων, σαν ν’ αναφερόμαστε σε ένα «φρεκαρισματάκι» που θα κάνουμε στο μπαρμπέρικο της γειτονιάς. Με την ίδια ευκολία που συζήταγε ο λαός τότε, τη χρυσή εποχή του Χρηματιστηρίου, που κυκλοφορούσαν όλοι στα καφενεία με την εφημερίδα τσακισμένη στους δείκτες και έπιναν καφέ ελληνικό παριστάνοντας τις χρηματοοικονομικές αυθεντίες. Και έμειναν στο τέλος με το κονιάκ και το παξιμάδι. Εδώ καλά καλά δεν έχετε πει σε ποια ομόλογα αναφέρεται αυτό το κούρεμα και τι ακριβώς θα σημάνει για το βιοτικό επίπεδο των επόμενων είκοσι τουλάχιστον ετών. Και θέλετε και άλλη σιωπή ; Γιατί ;

Ο κόσμος περιμένει σαστισμένος ν’ ακούσει το νέο ορυμαγδό οριζόντιων μέτρων και ταυτόχρονα παρακολουθεί συλλήψεις ανθρώπων – κομματικών σας μεγαλοπαραγόντων –  που ήταν επικεφαλής ειδικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ, για συμμετοχή σε εκβιασμούς και τοκογλυφίες, εισαγγελείς που καταγγέλλουν, δείχνοντας υπουργό, παρακώλυση στις έρευνές τους για τα CDS και τα «φουσκώματα» της ΕΛΣΤΑΤ.

Ωραία λοιπόν κύριε Βενιζέλε. PSI. Και μετά ; Σιωπή ; Αυτό λέτε στους πολίτες ;


Υποψήφιοι και εκλογές

Λένε ότι με την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης θα λάβει τέλος η διακυβέρνηση της χώρας από το «υβριδικό» μοντέλο Παπαδήμου και θα πάμε σε εθνικές εκλογές. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, εκεί όπου όλες οι προβλέψεις διαψεύστηκαν σχετικά με όσα διακινούνταν ότι θα γίνονταν στο Εθνικό Συμβούλιο. Με έναν ανεξήγητο τρόπο, ο Παπανδρέου έκανε υγιεινό περίπατο και αν το συμβούλιο κρατούσε μια – δυο μέρες ακόμα, μπορεί και να εξασφάλιζε πανηγυρικά την παραμονή του στην ηγεσία. Και εκεί εφαρμόστηκε ο νόμος της σιωπής που ζήτησε ο Βενιζέλος και μέσα στη Βουλή.

Σιωπή και εκεί λοιπόν. Μάλλον από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ του ήρθε η ιδέα του Βενιζέλου να σαλπίσει γενικό σιωπητήριο. Είδε ότι το κόλπο έπιασε στα εσωκομματικά, για ποιο λόγο να μην πιάσει και σε εθνικό επίπεδο ; Έτσι και έγινε !

Το ερώτημα «PSI. Και μετά ;», συνεχίζει να βασανίζει. Την ίδια ώρα οι «υποψήφιοι» ετοιμάζονται για εθνικές εκλογές. Στη Ν.Δ. υπάρχει υπερπροσφορά, στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι το γαϊτανάκι θα αρχίσει μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί και να μην μεταβληθεί τίποτα. Πάντως κινητικότητα υπάρχει, και υποψήφιοι υπάρχουν, και ας λέγονται τα αντίθετα. Απλά κανείς δεν θέλει να «καεί» πριν ξεκαθαρίσει η ηγεσία, γιατί όλοι πια έχουμε καταλάβει τι σημαίνει να σου σηκώσει τα χέρια ο «ηγέτης» στην εκλογική διαδικασία, ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ.

Εύλογα δημιουργείται μια υπαρκτή απορία. Το PSI και η δανειακή σύμβαση, προφανώς, θα καθορίσουν και τα προεκλογικά προγράμματα. Ή μήπως δεν θα χρειαστούν ;


Τομές και τόλμη

Με δεδομένη τη συμφωνία για το PSI και τη δανειακή σύμβαση, θεωρώ ότι οι εθνικές εκλογές, όταν γίνουν, θα χρειαστούν πολύ περισσότερα πράγματα από αποτελεσματική επικοινωνιακή διαχείριση, πηχυαίους τίτλους, «γερά» ονόματα, «αγιογραφίες», δημοσιογραφικές αβάντες και καλοσιδερωμένα κοστούμια.

Η κάθοδος προς το λαό θα είναι πραγματική δοκιμασία. Έχω την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά τα λεγόμενα «κομματικά» ακροατήρια (αυτά που αποκαλούν και κομματικούς μηχανισμούς) θα είναι τα πιο αυστηρά, τα πιο απαιτητικά, τα πιο δύσπιστα, και αυτό γιατί τις περιόδους που «εξαφανίστηκαν» όλοι, αυτοί οι άνθρωποι έρχονταν αντιμέτωποι με την καθολική δυσαρέσκεια της κοινωνίας μέσα στην οποία ανήκουν και έδιναν τις μάχες καθημερινά όπου και αν ανήκουν, από όποιο μετερίζι και αν υπηρετούν τις ιδεολογικές αρχές και αξίες τους. Για παράδειγμα, ακόμα και οι αριστεροί θα πρέπει να εξηγήσουν αυτή τη φορά, όχι απλώς «τι», αλλά και «πως», με κάθε λεπτομέρεια.

Ο λαός θα ακούσει προσεκτικά αυτή τη φορά, εκτός από μια μερίδα που έχει ήδη αποφασίσει να αφήσει στους άλλους ν’ αποφασίσουν την κοινή μοίρα. Θα θέλει να ακούσει και θα απαιτεί να του πουν συγκεκριμένα πράγματα. Θα ζητά ελπίδα, αλλά όχι πια ως ένα «εύηχο» σύνθημα. Θα θέλει ουσία, πλάνο, τομές και τόλμη. Σχέδιο υλοποιήσιμο, που δεν θα έχει ξανά το λαό μπροστά στην κάνη του τυφεκίου. Θέλω να ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα κριθούν από τους φάρους πάνω στα ακριβά αυτοκίνητα, από τις υποδείξεις των «ηγετών», από τους γνωστούς ή τους εκκολαπτόμενους μιντιάρχες. Θα παίξουν τεράστιο ρόλο και τα πρόσωπα, γιατί αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να συναγωνιστούν μόνο με τους συνυποψηφίους τους, αλλά και με τα «ασταύρωτα» ψηφοδέλτια …










Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd, εδώ.










Βασίλειος Μπαλάφας

vasileios[at]balafas.gr
vbalafas.blogspot.com





0

17/1/12 - Ο κύριος Δασκαλόπουλος

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 14 Ιανουαρίου 2012, σελίδα 7 :

Ο κύριος Δασκαλόπουλος

Νέα τροπή πήραν τις τελευταίες ημέρες οι περίφημες επισκέψεις και απαιτήσεις της Τρόικας. Μέχρι τώρα είχαμε μάθει καλά ότι πριν από κάθε επικείμενη έλευση της Τρόικας στη χώρα, θα στήνεται το γνωστό σκηνικό τρόμου και πανικού προς κάθε κοινωνική και επαγγελματική ομάδα. Αυτό όμως έγινε τόσες φορές που κατάντησε σαν το παιδικό παραμύθι με τον πιτσιρικά βοσκό που έσπαγε πλάκα με τους συγχωριανούς του, καλώντας τους σε συναγερμό για τον λύκο που θα έτρωγε τα κοπάδια τους. Το έκανε τόσες φορές, που όταν πραγματικά ήρθε ο λύκος, κανείς δεν τον πίστεψε και κανείς δεν πήγε να τον βοηθήσει, με αποτέλεσμα ο λύκος να αποδεκατίσει το κοπάδι του. Ήταν πολύ μπροστά ο Αίσωπος ...

Φαίνεται ότι το «κόλπο» ξεθώριασε και αυτό το κατάλαβαν, τόσο η Τρόικα, όσο και ο Παπαδήμος, που καθώς περνάει ο καιρός αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος αισθάνεται περισσότερο ως τοποτηρητής ή διοικητής, παρά ως πρωθυπουργός οργανωμένου και αυτόνομου κράτους. Άλλωστε, ο ίδιος, ποτέ δεν το έκρυψε ότι δεν είναι πολιτικός και σε κάθε ευκαιρία «διαφημίζει» με κάθε τρόπο την αμηχανία του στα «τυπικά» του ρόλου που του έχει ανατεθεί. Άσχετα, βέβαια, με το αν και ο ίδιος ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος ρόλος είναι αυτός ακριβώς και τι χρονικό ορίζοντα έχει. Αρνείται συνεχώς το «μεταβατικό και ειδικού σκοπού» του πράγματος, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Αυτή τη φορά λοιπόν έπρεπε να βρεθεί κάτι πιο καλά «σκηνοθετημένο» για να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να μπορέσουν ν’ αρχίσουν να συζητούνται θέματα που μέχρι χτες αποτελούσαν «κόκκινες γραμμές» για τους εργαζόμενους. Και δεν μιλάμε για τους εργαζόμενους των «ρετιρέ», μιλάμε για την ευρεία μάζα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Το σχέδιο προέβλεπε ένα νέο ρόλο «προθύμου» που έσπευσε να τον παίξει ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλος. Θα περάσουν, μάλλον, μερικά χρόνια μέχρι να μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε με βεβαιότητα ποιανού πραγματικά ιδέα ήταν το πριόνισμα και η αμφισβήτηση του κατώτατου μισθού. Για την ώρα ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο. Από την Τρόικα στον Παπαδήμο και από εκεί στον Δασκαλόπουλο, που έχει μείνει φαινομενικά μόνος, και επιστρέφει το μπαλάκι στην Τρόικα για να ακολουθήσει και πάλι την πορεία που περιέγραψα. Κύκλος δηλαδή και «γύρω γύρω όλοι».

Είναι όμως τόσο δύσκολο να καταλάβουμε τι γίνεται και τι παίζεται στο παρασκήνιο ; Νομίζω πως όχι. Μια αναδρομή στο παρελθόν μπορεί πολύ εύκολα να μας δώσει τις εξηγήσεις και τις διευκρινίσεις που χρειαζόμαστε.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι από τον Απρίλιο του 2009, ο Δασκαλόπουλος είχε ξεκινήσει μια οργανωμένη επίθεση, σε κάθε ευκαιρία, εναντίον της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ εκείνης της εποχής και λίγο αργότερα, το Μάιο, από το βήμα του «Ανοικτού Φόρουμ ‘09», μέχρι την εκδήλωση της Εurobank τον Ιούλιο του 2009, ο Δασκαλόπουλος εξαπέλυε μύδρους εναντίον της Κυβέρνησης και μιλούσε για το «σχεδιασμό της επόμενης ημέρας», κλείνοντας το μάτι στο ΠΑΣΟΚ και τον Γ.Παπανδρέου. Συχνά στις ομιλίες του χρησιμοποιούσε και πληροφορίες της «τσίγκινης» επικαιρότητας εκείνης της εποχής για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του και να προσδώσει δραματικούς τόνους, απαξιώνοντας παράλληλα το πολιτικό σύστημα, θεωρώντας το ουσιαστικά ως το «μεγάλο κακό» της χώρας.

Το μέλλον έδειξε ότι αυτή η τακτική ούτε τυχαία ήταν, ούτε θέμα συγκυρίας. Ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους. Τους ίδιους που συνεχίζει με συνέπεια να υπηρετεί και σήμερα. Να διαλυθεί κάθε έννοια ευνομούμενου καθεστώτος εργασίας, να θεσμοθετηθεί η εργασιακή ζούγκλα και να απαξιωθούν μέχρι εξευτελισμού οι εργαζόμενοι τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το ΠΑΣΟΚ αγκάλιασε όλο αυτό το σούσουρο και σε μεγάλο βαθμό το υιοθέτησε, μέχρι που το Μάιο του 2010, ο Δασκαλόπουλος σε Γ.Σ. του ΣΕΒ είπε το περίφημο «η πολιτική δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη χώρα», αποκαλύπτοντας τις αρχικές του προθέσεις και προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση βουλευτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αποστροφή της ομιλίας του Καστανίδη που είπε στη Βουλή ότι «χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιλέκο».

Ήταν όμως ήδη πολύ αργά, γιατί το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είχε ενστερνιστεί αυτές τις απόψεις, τις καλλιέργησε και είχε συνωμοτήσει με έργα και λόγο – όπως αποδείχθηκε – για την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και τη συλλήβδην απαξίωση των εργαζομένων της Ελλάδας.


Δεν ήταν μόνος


Το σύντομο ιστορικό που έγινε για να καταλάβουμε τι συμβαίνει σήμερα είναι εξαιρετικά χρήσιμο και η προσωπική έρευνα του καθενός μπορεί να του προσφέρει πολλά ακόμα χαρακτηριστικά παραδείγματα και συμβάντα εκείνης της εποχής.

Φυσικά ο Δασκαλόπουλος δεν ήταν μόνος του όταν τον Απρίλιο του 2009 έθετε σε εφαρμογή το σχέδιο. Πηγαίνοντας πίσω το χρόνο, στο 2009, σε ανάλογα πογκρόμ είχαν επιδοθεί ο κ. Στουρνάρας, τότε επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, ο κ. Ράπανος, με θητεία σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς και σήμερα πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με όσα έγιναν γνωστά σε σχέση με τον ΔΟΛ και τα τηλέφωνα για έγκριση ή μη του δανείου, που γίνονταν στον Παπανδρέου. Όλως τυχαίως και οι δύο, σύμβουλοι του Παπανδρέου πριν τις εκλογές του 2009 !!!

Στη λίστα μπορούν να προστεθούν και άλλα ονόματα – πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής. Καραμούζης, Χαρδούβελης, Ταμβακάκης και άλλοι, με πολύ ισχυρό ρόλο εκείνη την εποχή στην «αυλή» του Γ.Παπανδρέου και με τεράστια ανέλιξη από τότε που έγινε ο ίδιος Πρωθυπουργός.

Με όλους αυτούς το ΠΑΣΟΚ επισήμως και καθολικώς συνεργάστηκε και ταυτίστηκε. Και εκτέλεσε με ακρίβεια το σχέδιό τους, που δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν το γνώριζε σε όλη του τη διάσταση. Τώρα το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να απεμπλακεί και τα μεγαλοστελέχη του, που συνέτρωγαν με όλους αυτούς, σήμερα γράφουν άρθρα για την επανίδρυση της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα ! Φευ !


Κάτι δεν πάει καθόλου καλά

Σήμερα πλέον τα πράγματα στη χώρα εξελίσσονται δραματικά. Και ακριβώς επειδή για να φτάσουμε εδώ χρησιμοποιήθηκαν «βίαιοι» τρόποι και «νοσηροί» σχεδιασμοί, στη χώρα αναπτύσσονται παραλογισμοί και παράδοξα.   

Γιατί μόνο παράδοξο είναι, σε μια ημι-διαλυμένη κοινωνία και έναν αποδιοργανωμένο και απαξιωμένο παραγωγικό ιστό, το να επιζητάς να καταργηθεί ουσιαστικά, ή να μειωθεί σε εξευτελιστικό βαθμό ο κατώτατος μισθός που αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και της ίδιας της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας που κυρίως βασίζονται στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Εκτός αν μου πει κανείς ότι του έχει τύχει να ψωνίζει στο κατάστημα της γειτονιάς του, δίπλα – δίπλα με τον Βαρδινογιάννη, το Λάτση ή τον Κόκκαλη.

Για να είμαι όμως δίκαιος, διαπιστώνω και κάτι άλλο, πέρα απ’ όλ΄αυτά. Αν – καλόπιστα – δεχθούμε ότι οι πρόσφατοι σχεδιασμοί έχουν απαιτηθεί από την Τρόικα, μετά την επίσης καλόπιστη «εισήγηση» όσων αναφέρθηκαν νωρίτερα στο άρθρο, τότε έχω την εντύπωση ότι η Τρόικα έχει εξαπατηθεί και μάλιστα εξόφθαλμα.

Διότι όπως και να το κάνουμε, κανενός είδους «ρετιρέ» δεν υπόκειται αυτόνομα και μονοσήμαντα στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ούτε οι μισθοί του βασίζονται στα ελάχιστα επιτρεπτά ημερομίσθια και τους κατώτατους μισθούς. Υπάρχει κανείς να το εξηγήσει αυτό στην Τρόικα ;









Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd, εδώ.











Βασίλειος Μπαλάφας

vasileios[at]balafas.gr
vbalafas.blogspot.com

0

16/1/12 - "Η Πελοπόννησος σήμερα" - 13/1/2012

Στην εκπομπή "Η Πελοπόννησος Σήμερα" του Σ. Μασούρη, στο TV Super, φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012, ο Β.Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Κορινθίας.

Κύρια θέματα η τρέχουσα επικαιρότητα, η παύση των συνομιλιών για το αμφιλεγόμενο PSI, η συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική εναντίον των εργαζομένων όλων των κλάδων, η τραγική κατάσταση στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η συνέχιση της έλλειψης βιβλίων στα σχολεία, η πλήρης απουσία αναπτυξιακής πολιτικής, ο μύθος της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μέσω του εξευτελισμού των εργαζομένων, ο ύποπτος ρόλος του κ. Δασκαλόπουλου του ΣΕΒ, οι κρυφές ατζέντες του κ. Παπαδήμου, η εγκληματική καθυστέρηση καθορισμού ημερομηνίας εθνικών εκλογών, η αποσταθεροποίηση της κοινωνίας και της οικονομίας, η σπέκουλα που γίνεται σχετικά με τη θέση της ΝΔ επί του πολυνομοσχεδίου, το όψιμο ενδιαφέρον για την άρση του καμποτάζ και για την επανίδρυση του Υπουργείου Ναυτιλίας από εκείνους που το κατάργησαν, η απαράδεκτη συζήτηση σχετικά με τη μείωση των κατώτατων μισθών.


Δείτε το σχετικό video :



Βασίλειος Μπαλάφας

0

12/1/12 - Στην "Ελ.Ζώνη" σήμερα

Στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα "Ελεύθερη Ζώνη" που διαχειρίζεται η έγκριτη δημοσιογράφος κα Σοφία Βούλτεψη, δημοσιεύεται σήμερα το τελευταίο άρθρο σχετικά με τη "λεπτή κόκκινη γραμμή" που διέπει τις αντοχές της κοινωνίας και των πολιτών.

Το κείμενο δημοσιεύεται στην "Ελεύθερη Ζώνη", σήμερα και μπορείτε να το δείτε εδώ.

0

9/1/12 - Η λεπτή κόκκινη γραμμή

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 6 Ιανουαρίου 2012, σελίδα 7 :

Η λεπτή κόκκινη γραμμή

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα ξεπερνά πλέον τα όρια της λογικής ή έστω της όποιας ορθολογικής ανάλυσης. Δεν μπορώ να εκτιμήσω αν έχουμε φτάσει στην κορύφωση των φαινομένων, άλλωστε κάθε εβδομάδα μας επιφυλάσσει μια εξέλιξη πιο κραυγαλέα από την όποια προηγούμενη. Πολλοί σπεύδουν να χαρακτηρίσουν την τρέχουσα κατάσταση ως «σχιζοφρενική» και μιλούν για «παράνοια», όμως από τα ίδια τους τα κείμενα προκύπτει ότι ακόμα δεν είναι σίγουροι ότι δεν θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι ακόμα χειρότερα.

Αργά αλλά σταθερά διαμορφώνεται ένα περιβάλλον απόλυτου αυτισμού που αποσαθρώνει την κοινωνική συνοχή, οδηγεί στη φτώχεια όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, καταρρακώνει τη δικαιοσύνη που διασύρεται στο τηλεοπτικό σανίδι, φέρνει αντιμέτωπες στην καθημερινή πρακτική τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες του τόπου, απαξιώνει με γεωμετρική πρόοδο την πολιτική και τη θεσμική της οντότητα σε κάθε της έκφανση. Οι πολίτες αποκόπτονται ταχύτατα από την αίσθηση του ότι ανήκουν σε ένα κράτος, σε ένα Έθνος, σε μια οργανωμένη οντότητα που, με βάση κανόνες, ρυθμίζει την εύρυθμη συμβίωση και δραστηριότητα των μελών της. Τα νοικοκυριά αγκομαχούν κάτω από την συνεχή αβεβαιότητα, αν και ίσως αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό κύτταρο της κοινωνίας που παλεύει με νύχια και με δόντια να ανταπεξέλθει σε όσα του επιβάλλουν, να επιδείξει συνέπεια και μέσω της υπομονής, αφοσίωση σε κάποιες ελάχιστες αρχές που απαιτούνται για να συνεχίσουμε να λέμε ότι είμαστε κράτος σε λειτουργία και ότι δεν έχουμε κατεβάσει τα ρολά.

Η πολιτική μέσω πολυσχιδών αντιφάσεων και τακτικισμών ολισθαίνει προς την ίδια της την απαξίωση. Ορισμένοι αυτό το αντιμετωπίζουν ανήσυχοι, άλλοι είναι προβληματισμένοι, άλλοι απεγνωσμένοι και άλλοι το έχουν ρίξει στην πλάκα ιδρύοντας το «Κόμμα Πειρατών» Ελλάδας που έχει ως ιδρυτικούς στόχους την «προστασία της ιδιωτικής ζωής στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα και την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις πατέντες». Αυτοί οι τελευταίοι ίσως και να έχουν πάρει τον καλύτερο δρόμο, τουλάχιστον για την ψυχική τους υγεία που έλεγε ότι θα μας την εξασφάλιζε και το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009.

Σταδιακά οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι αποστρέφονται οτιδήποτε έχει σχέση με τα κοινά, βλέποντας ότι πρόκειται για μια μάταιη, ατέρμονη, διεκδίκηση του ανέφικτου ακόμα και στα στοιχειώδη. Γι’ αυτό βέβαια δεν φταίει μόνο η πολιτική. Το «σύστημα» σπρώχνει τους πολίτες προς αυτή την αντίληψη καθημερινά, προφανώς γιατί έχει διαβλέψει και μεθοδεύσει την επόμενη μέρα μιας άλλης πραγματικότητας, μιας «Ειδικής Πολιτικής Ζώνης» κατά τα πρότυπα των «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» όπου τα πάντα τίθενται υπό ελαστικότητα και λειτουργούν κάτω από «ειδικό» καθεστώς.

Δεν θα μπορούσαν να είναι και διαφορετικά τα πράγματα όταν οι πολίτες μαθαίνουν από επίσημα χείλη ότι ο Β. Ράπανος, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ρωτούσε τον Πρωθυπουργό της χώρας για το αν θα δανειοδοτήσει την οποιαδήποτε επιχείρηση. Όταν μαθαίνουν ότι το Μαξίμου λειτουργεί ως συμβουλευτικό γραφείο μεσολάβησης για την εξασφάλιση δανεισμού προς τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ρευστότητα στην αγορά είναι μηδενική και όλοι προσπαθούν να καλύψουν ανάγκες μέσω νέων δανείων και διευκολύνσεων για να μην βάλουν λουκέτα. Τι δουλειά έχει ένας Πρωθυπουργός να εγκρίνει ή όχι μια δανειοδότηση ; Τι δουλειά έχει ένας Υπουργός όπως ο Βενιζέλος να ανακοινώνει μέσα στη Βουλή ότι δεν θα πάρει δάνειο από μια εμπορική τράπεζα, μια οποιαδήποτε επιχείρηση, όπως έγινε με την περίπτωση της «Ελευθεροτυπίας» ;

Η κοινωνία βαδίζει στο πλάτος μιας λεπτής κόκκινης γραμμής και αυτό δεν είναι μια απλή επίκληση σε κάτι που έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει και να απειλήσει. Είναι μια πραγματικότητα. Οι τέσσερις εξουσίες, νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική και ΜΜΕ, οφείλουν αυτό να το αντιληφθούν χθες. Το πλάτος της γραμμής εξαντλείται.


Μεταπράτες απόγνωσης

Ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού συστήματος, αλλά και του επιχειρηματικού, μεταβλήθηκε σταδιακά σε μεταπράτης απόγνωσης για τους πολίτες. Σήμερα αντιμετωπίζει το ίδιο την πρακτική που εφήρμοσε στην κοινωνία και την κατέστησε υποτονική, μη δημιουργική, την απομάκρυνε από την καινοτομία, την πρωτοβουλία, της δημιουργούσε συνεχώς ενοχές για το οτιδήποτε. Δαιμονοποίησε εργαζόμενους, επιχειρηματικές προσπάθειες, μίλησε για «μονοπώλια» και δηλητηρίασε τους πολίτες καθιστώντας τους καχύποπτους ακόμα και για τα προφανώς θετικά. Τώρα, επιζητά την ανοχή των πολιτών για να δημιουργηθούν οι αντίστροφες προϋποθέσεις από αυτές που το ίδιο ευαγγελιζόταν για δεκαετίες. Αλλά είναι πια αργά.

Δεν προξενεί εντύπωση, για όσους ασχολούνται στοιχειωδώς με τα κοινά, η συνεννόηση Ράπανου – Παπανδρέου για το δανεισμό επιχειρήσεων. Γνωρίζουμε ότι ακόμη και υπουργοί ή βουλευτές πολλές φορές λειτουργούν ως εγγυητές για τη δανειοδότηση ακόμα και μικρών ή μεσαίων επιχειρήσεων. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις βουλευτές καθορίζουν το ποιους θα προσλάβουν ακόμη και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και αυτό μάλιστα θεωρείται ως «προνόμιο» για τους ίδιους, που τους το παραχωρούν οι ίδιες.

Έμαθα πρόσφατα ότι επιχείρηση κάλεσε υποψηφίους σε συνεντεύξεις και κατάθεση βιογραφικών για πρόσληψη και δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τους ανθρώπους για την τελική έκβαση της αξιολόγησης ! Οι υποψήφιοι ακόμα νομίζουν ότι η αξιολόγηση συνεχίζεται και στην πραγματικότητα το ματς έχει ήδη λήξει. Με μαθηματική ακρίβεια αυτές οι πρακτικές οδηγούν στην απόγνωση και την πολιτική στην πλήρη απαξίωση.


Τουλάχιστον αφήστε κάτι

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, ο λαός βλέπει συνεχώς το βιοτικό του επίπεδο να κατεβαίνει και μέχρι ενός σημείου είναι ακόμα και διατεθειμένος να το υποστεί προκειμένου να σωθεί η πατρίδα. Πόσο όμως ακόμα θα ανέχεται να βρίσκεται σε μια ελεύθερη πτώση την ώρα που εκτυλίσσονται μπροστά του όσα βιώνουμε τον τελευταίο καιρό ;

Πόσο θα ανεχθεί ακόμα το να βρίσκεται στο περιθώριο ή ανάμεσα στις αντεγκλήσεις των μορφών εξουσίας που μπροστά στο παγόβουνο παίζουν τα βιολιά τους σε φρενήρεις ρυθμούς ; Πόσο ακόμα ο λαός θα αντέξει να «μην πυροβολήσει τον πιανίστα» ;

Πόσο ακόμα η κοινωνία θα ανέχεται να απειλείται συνεχώς με «άτακτη πτώχευση» και ταυτόχρονα να βλέπει ότι όλα την οδηγούν προς τα εκεί ;

Ο κόσμος ζητά ξεκάθαρες και διαυγείς θέσεις, ειλικρίνεια και ένα ελάχιστο πλάνο για να μπορεί τουλάχιστον να λειτουργήσει σε ηρεμία έστω και βραχυπρόθεσμα. Κουράστηκε να ακούει για διαπραγματεύσεις και το μόνο αδιαπραγμάτευτο πράγμα να είναι το μακρύ χέρι που του αδειάζει συνεχώς την τσέπη και δυσχεραίνει την καθημερινότητα και τη διαβίωσή του.

Και η πολιτική οφείλει να αφήσει κάτι όρθιο για την επόμενη μέρα. Ένα ελάχιστο υπόβαθρο δράσης για τους επόμενους ή για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις και αυτοί δυστυχώς όλο και λιγοστεύουν. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο καιρό, ο καθένας θα αντιλαμβάνεται ως «Έθνος» τα τετραγωνικά του σπιτιού του, αν του έχουν μείνει και αυτά ... Ζούγκλα δηλαδή.   









Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd,
εδώ.











Βασίλειος Μπαλάφας

vasileios[at]balafas.gr
vbalafas.blogspot.com

0

3/1/12 - Βατοπαίδι über alles

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 31 Δεκεμβρίου 2011, σελίδα 7 :

Βατοπαίδι über alles


Στις φετινές εορτές φαίνεται ότι επέστρεψε στις πρώτες επιλογές των πολιτών ένα δώρο που ήταν χαμηλά στη σχετική τους λίστα. Το βιβλίο. Η επιλογή του να δωρίσεις ένα βιβλίο είναι – ευτυχώς – ακόμα οικονομικά ανεκτή και πολύ εύστοχη, δεδομένου ότι στις μέρες μας η «μόδα» επιτάσσει «fast track» ενημέρωση, τίτλους τριών λέξεων, βίντεο δύο λεπτών και σχολιασμό κατά το δοκούν. Λείπει δηλαδή η εμβάθυνση, η ενδελεχής εξέταση των γεγονότων, η μετάδοση του αντικειμενικού γεγονότος, η κριτική σκέψη, η αυτόνομη προσπάθεια για δημιουργία προσωπικής άποψης μετά από μελέτη και ανάλυση.

Οι πληροφορίες από βιβλιοπωλεία που επισκέφθηκα λένε ότι ο κόσμος δειλά δειλά έχει αρχίσει πάλι να διαβάζει, να ψάχνει το καλό βιβλίο, να αναζητά πρωτογενές υλικό για σκέψη και προβληματισμό. Αυτό είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο, σε μια περίοδο που για περισσότερα από 4 χρόνια η χώρα αποδέχθηκε ως τροχιοδεικτικές γραμμές του πολιτικού κυρίως βίου της τα παχιά γράμματα στα πρωτοσέλιδα, τους πομπώδεις τηλεοπτικούς τίτλους, τα «fast food» και προκάτ συμπεράσματα, τις «καταδίκες» σε χρόνο χύτρας.

Είχα την ευκαιρία να διαβάσω τρία βιβλία το τελευταίο διάστημα. Του Σταύρου Λυγερού, του Παύλου Τσίμα και του Μανώλη Κοττάκη, δημοσιογράφοι και οι τρείς. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εντοπίζεις πως αλλάζει η οπτική των δημοσιογράφων επί των γεγονότων, όταν έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα από την τέλεσή τους, όντας απαλλαγμένοι από την αδυσώπητη πίεση του χρόνου της εβδομαδιαίας ή καθημερινής αρθρογραφίας. Είναι πολύ διαφορετική η νηφαλιότητά τους, το κριτικό τους πνεύμα και μερικές φορές ακόμα και η τοποθέτησή τους επί των γεγονότων.

Υπάρχει ένα σημείο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ενθυμούμενος τη στάση τους την περίοδο που εκτυλίσσονταν τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται. Και στα τρία βιβλία υπάρχει μια σύγκλιση σε έναν κοινό παρανομαστή σε ό,τι αφορά την έναρξη της περιδίνησης της χώρας σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα παγκόσμια οικονομική κρίση. Ότι το 2008, έτος που η Lehman Brothers βάρεσε το μεγάλο κανόνι ξεκινώντας το γαϊτανάκι της κρίσης, στην Ελλάδα το ρολόι είχε σταματήσει στην υπόθεση του Βατοπαιδίου και έμεινε εκεί για περισσότερο από ενάμιση χρόνο ! Την ώρα δηλαδή που σε παγκόσμιο επίπεδο οι οιωνοί γι’ αυτό που ερχόταν ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαροι, εμείς εδώ, βλέπαμε πρώτο και κύριο θέμα στα δελτία μια υπόθεση σαφώς δευτερεύουσα σε σχέση με αυτό που απασχολούσε το παγκόσμιο στερέωμα.

Το χειρότερο είναι ότι η τότε αντιπολίτευση του Παπανδρέου, πρωτοστατώντας και συμμετέχοντας ακόμα και με μέλη της (Πεταλωτής – Ξυνίδης) στην αντιδικία Μονής – Δημοσίου, ενώ είχαν προηγηθεί ακόμα και υπογραφές δικών της μελών (Δρυς – Φωτιάδης) στην αναγνώριση κυριότητας και στις γνωμοδοτήσεις Νομικού Συμβουλίου του Κράτος και του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, από το 2003, επέμενε ότι η κρίση που ερχόταν στην Ελλάδα ήταν καθαρά εγχώριο φαινόμενο που δεν είχε καμία σχέση με τις διεθνείς αγορές και οικονομικές συγκυρίες. Το «Βατοπαίδι» για το ΠΑΣΟΚ τότε, ήταν μια υπόθεση «über alles» που δεν επέτρεπε καμία συναίνεση στη λήψη αποφάσεων για να θωρακιστεί η χώρα ενόψει όσων έρχονταν. Όλοι θυμούνται άλλωστε την απόρριψη των προσκλήσεων για ελάχιστη συμφωνία σε 5 άξονες για την οικονομία, εκείνη την εποχή.

Η κοινή γνώμη, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος έβλεπε το παγόβουνο να έρχεται – και με ευθύνη των τριών προαναφερθέντων συγγραφέων μεταξύ πολλών άλλων – ξημεροβραδιαζόταν παρακολουθώντας «αποκαλύψεις» για μια υπόθεση που ήταν γνωστή από το 1994 (!!!) και ως συνήθως στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει να μπαίνει στα γρανάζια των δικαστηρίων. Θα επιχειρήσω παρακάτω μια προωθημένη διαπίστωση που δεν έχει τύχει να διαβάσω κάπου και η οποία κατά τη γνώμη μου αποτελεί την «καρδιά» του θέματος, απλά δεν τολμούν γενικώς να την αγγίξουν.

Η ουσία είναι ότι 3 χρόνια μετά, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι στην Ελλάδα η κοινή γνώμη εγκλωβίστηκε σε ένα θέμα που μπορεί να ήταν σοβαρό, αλλά δεν μπορούσε να ήταν το μείζον. Και έμεινε εκεί. Αυτές τις μέρες δε, έχω την αίσθηση ότι το ίδιο πράγμα επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, έχοντας και πάλι σοβαρές παράπλευρες συνέπειες που μάλλον μετά από κάποια χρόνια θα τις διαβάσουμε στα βιβλία των ίδιων ή άλλων δημοσιογράφων …


Η ιστορία των χρυσόβουλων


Διαβάζοντας σχετικά με την υπόθεση «Βατοπαιδίου», αλλά και όμοιες αυτής, διαπιστώνω ότι ο κεντρικός πυρήνας του ζητήματος εστιάζεται στην ισχύ, την ερμηνεία και την εγκυρότητα των περίφημων χρυσόβουλων. Ας μην ξεχνάμε ότι ανάλογη υπόθεση υφίσταται και στην Κορινθία, όπως και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας, ήδη από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου και τούδε, με νόμους, αναγνωρίζει τα χρυσόβουλα και την ισχύ τους επί της ιδιοκτησίας. Αυτό θα το συναντήσει κανείς σε όλη σχεδόν τη βιβλιογραφία. Εκφράζονται διαφορετικές απόψεις ως προς το τι δυνατότητες έχουν αυτοί οι τίτλοι, αλλά η ουσία παραμένει, ότι δηλαδή αναγνωρίζονται.

Το θέμα λοιπόν είναι απλό. Θέλει και πρέπει η ελληνική πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς τα χρυσόβουλα, 100 και πλέον χρόνια μετά ; Τι επιπτώσεις θα είχε κάτι τέτοιο ως προς τις διαχρονικές διπλωματικές της θέσεις και την κτήση εδαφών σε περιοχές του εξωτερικού ; Οφείλει να επανεξετάσει το σύνολο του νομικού πλαισίου σε θέματα απαλλοτριώσεων και αποζημιώσεων για διάφορες κατηγορίες εκτάσεων ;

Τέλος, υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα. Είναι συμβατό και ηθικό σε μια δικαστική διαμάχη διάδικοι ή αντίδικοι να έχουν, ταυτόχρονα, αξιώματα όπως του Υπουργού Δικαιοσύνης (Πεταλωτής) ή του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης (Ξυνίδης, ο αδελφός του είναι επίσης εκ των βασικών κατηγόρων) ;

Το ζήτημα λοιπόν είναι διαχρονικά πολιτικό και κυρίως νομοθετικό, άρα κοινοβουλευτικό. Αν πάρει ο καθένας θέση πρώτα επί αυτών, τότε εύκολα θα καταλάβει τι συνέβη με το «Βατοπαίδι».


Scripta manent

Τα γραπτά μένουν και γι’ αυτό είναι σχετικά τολμηρή η παραπάνω ανάλυση, μιας και πιστεύω ότι θέτει το θέμα στην πραγματική του διάσταση. Γιατί όσες έρευνες και εκτιμήσεις έγιναν από ανεξάρτητες εταιρείες σχετικά με τις ανταλλαγές των εκτάσεων, δεν έδειξαν ότι υπήρξε ζημιά του δημοσίου.

Στις εξεταστικές που έγιναν στη Βουλή, σε κανένα πόρισμα δεν υπήρξε ούτε καν η υπόνοια ότι διακινήθηκε χρήμα σε λογαριασμούς πολιτικών προσώπων ή υπήρξαν «μίζες». Αν και διάφοροι «καλοθελητές» μιλούν για «σκάνδαλο» μεγαλύτερο από εκείνο του Κοσκωτά, προσπαθώντας κάθιδροι να δικαιώσουν μάλλον τις προσωπικές τους πολιτικές επιλογές, θα πρέπει να ξέρουν ότι τελικά η υπόθεση «Βατοπαιδίου» είχε έναν κύκλο εργασιών που αναφερόταν σε περίπου 60 εκ. ευρώ συνολικά, ενώ η υπόθεση της Ferostaal με τα υποβρύχια, ας πούμε, αναφερόταν σε σύμβαση ύψους 1,8 δις ευρώ και μίζες 36 εκ. ευρώ το 2000, που καταμαρτυρήθηκαν στο γερμανικό δικαστήριο το οποίο καταδίκασε την εταιρεία σε βαρύ πρόστιμο λόγω των πρακτικών της αυτών.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν στη Βουλή τα πορίσματα που συντάχθηκαν από το κόμμα τους για το «Βατοπαίδι», ενώ ακόμα αναμένεται η νέα έρευνα που υποτίθεται ότι παρήγγειλε η κυβέρνηση Παπανδρέου για την εκτίμηση της υποτιθέμενης ζημιάς του δημοσίου.

Θεωρώ ότι δαπανήθηκε υπερβολικά πολλή φαιά ουσία και μελάνι σχετικά με την όλη υπόθεση, που αν είχε δαπανηθεί για να προετοιμαστεί η χώρα ενόψει του τσουνάμι της κρίσης, δεν θα ήμασταν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Καλή χρονιά !












Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd,
εδώ.


 


 


 





Βασίλειος Μπαλάφας

vasileios[at]balafas.gr
vbalafas.blogspot.com

0

2/1/12 - "Η Πελοπόννησος σήμερα" - 30/12/11

Στην εκπομπή "Η Πελοπόννησος Σήμερα" του Σ. Μασούρη, στο TV Super, φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011, ο Β.Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Κορινθίας.

Κύρια θέματα η τρέχουσα επικαιρότητα, το μεγάλο ζήτημα με τις παραιτήσεις των εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη, ο τρόπος με τον οποίο "έκλεισε" το θέμα αφού οι εισαγγελείς χαρακτηρίστηκαν ως "παρορμητικοί", ο άδικος τρόπος επιβολής νέων περικοπών και μέτρων, η συνεχής επιβράβευση της ασυνέπειας, οι αδικίες στο φορολογικό, το αδιέξοδο με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η υπόθεση Βατοπαιδίου και οι αντιφάσεις δημοσιογράφων με όσα έλεγαν το 2008 και όσα γράφουν σήμερα σε βιβλία τους, οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι κρίσιμες προκλήσεις για την κοινωνία το 2012, το γκρίζο φόντο του νέου έτους, οι δυσκολίες των νοικοκυριών, η αδράνεια της κυβέρνησης, η ευθύνη της πολιτικής να βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις με συγκεκριμένες θέσεις και όχι απλώς να ακολουθεί με διαπιστωτικές πράξεις.


Δείτε το σχετικό video :


Βασίλειος Μπαλάφας