0

27/9/11 - Εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" - 24/9/2011 - σ.7

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 24 Σεπτεμβρίου 2011, σελίδα 7 :

Τα νέα σκηνοθετικά στοιχεία

Το άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας έκλεινε με την εξής παράγραφο : «Δεν μπορεί η κοινωνία να βιώνει εβδομαδιαίως και έναν καινούριο εκβιασμό. Κάποιος πρέπει να εμφανίσει ένα συγκεκριμένο πλάνο πλεύσης, έστω και μέσα στη θαλασσοταραχή. Ευελπιστώ ότι κάτι τέτοιο θα ακούσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ από τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Σαμαρά.».

Μην αναζητείτε μαντικές ικανότητες σε αυτή την παράγραφο. Πολύ απλά η πολιτική πρακτική της Κυβέρνησης είναι πλέον απολύτως προβλέψιμη και εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τις βασικές αρχές άσκησής της. Έχει εξελιχθεί σχεδόν σε μια εβδομαδιαία ρουτίνα που επαναλαμβάνεται – βαρετά – με εναλλαγές στο σκηνικό και στην ένταση των γεγονότων. Τον τελευταίο μάλιστα καιρό έχει προστεθεί και ένα στοιχείο που προσθέτει στην κυβερνητική τακτική και την αίσθηση της … ίντριγκας. Πρόκειται για το σκηνοθετικό εύρημα της από μηχανής εμφάνισης – εξαφάνισης του Πρωθυπουργού.

Την ώρα που για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργεύων Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Βενιζέλος, περιέλουζε με «καθηγητικό» λεξιλόγιο την έλευση και νέων μέτρων, στον αντίποδα, ως αντίμετρο, οι κυβερνητικές διαρροές χρησιμοποιούσαν τον Πρωθυπουργό της χώρας για να στήσουν ένα αδιευκρίνιστο θρίλερ σχετικά με το πού βρισκόταν.

Στην αρχή οι πληροφορίες έλεγαν ότι ξεκινούσε για πολυήμερο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αργότερα ότι ανέβαλε το ταξίδι ενόψει της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης και κατέβηκε από το αεροπλάνο για να συμπαρασταθεί στον πρωθυπουργεύοντα Αντιπρόεδρό του. Λίγο μετά οι νέες διαρροές μιλούσαν ξανά για το ταξίδι στις ΗΠΑ, έχοντας μέσα τους και λίγο Αιγαίο, μιας και κυκλοφορούσε συνεχώς η υφέρπουσα εκδοχή για θερμό επεισόδιο στο Καστελόριζο.

Σύμφωνα με αυτή την τελευταία πληροφορία, το σενάριο έλεγε ότι το θερμό επεισόδιο βρισκόταν σε εξέλιξη και η κυβέρνηση το χειριζόταν μυστικά για να μην επαναληφθούν τα όσα τραγικά συνέβησαν στα Ίμια. Μάλιστα, η ιστορία πήγαινε ακόμα παραπέρα. Η διαρροή μιλούσε για μυστικό στρατηγείο που είχε στηθεί σε απόρρητη τοποθεσία, από όπου η Κυβέρνηση χειριζόταν με μυστικότητα και «πρωτοφανή» υπευθυνότητα το θερμό επεισόδιο. Η πληροφορία όμως είχε ένα σοβαρό πρόβλημα. Από το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλιτης, έδινε συνεντεύξεις σε 2-3 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Άρα λοιπόν, θερμό επεισόδιο, μυστικά στρατηγεία και διαχείριση κρίσης, χωρίς τον Υπουργό Άμυνας δεν μπορούν να υπάρχουν και κάπως έτσι κατέρρευσε γρήγορα και αυτή η διαρροή.

Λίγο αργότερα, νέα διαρροή μιλούσε για παρουσία του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο από όπου ενημερωνόταν για τις εξελίξεις των συνομιλιών με την Τρόικα. Η παρουσία Παπανδρέου στο Λονδίνο τελικώς επιβεβαιώθηκε επίσημα, αν και κάποιοι «κακεντρεχείς» υποστήριξαν ότι παρέτεινε την εκεί παραμονή του για ψώνια. Δεν θα μπορούσε εύκολα κανείς να αποκλείσει και αυτό το ενδεχόμενο, μιας και οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο κ. Παπανδρέου επισκεπτόταν το πανάκριβο «Ζούμα» του Λονδίνου για σούσι, πριν από τη συνάντηση με τον Γιουνγκέρ για την 5η δόση του δανείου. Έτσι και αλλιώς, σε μια κυβερνητική πολιτική που εξελίσσεται και εφαρμόζεται με σενάρια «Δυναστείας» και «Τόλμης και Γοητείας», ο καθένας μπορεί να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια εμπλουτισμού των όποιων σεναρίων. 

Όλη την εβδομάδα που πέρασε, εναγωνίως ο ελληνικός λαός μπήκε από τους ίδιους τους κυβερνόντες στη διαδικασία να αναζητεί τον Πρωθυπουργό, για τον οποίο μόλις την Τετάρτη μάθαμε ότι συμμετείχε στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων για ακόμη μια εβδομάδα.

Αυτή τη φορά, η κυβερνητική «επιστήμη» κατόρθωσε να εξαφανίσει και τον κο Βενιζέλο, αφού μετά από δύο ημέρες με κλειστές τις ενημερωτικές κάνουλες της ΝΕΤ, εμφανίστηκε ο κ. Μόσιαλος και ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που καρατομούν για μια ακόμη φορά μισθούς και συντάξεις. Όσο να ‘ναι πάντως ... το κόλπο ήταν εντυπωσιακό γιατί το να εξαφανίσεις τον κ. Βενιζέλο δεν είναι και εύκολο πράγμα !

Πιστεύω πάντως ότι οι σκηνοθετικές καινοτομίες δεν θα τελειώσουν εδώ, μιας και εκκρεμεί για την επόμενη εβδομάδα η επίσκεψη της Τρόικας, οπότε όλο και κάποιο νέο μέτρο θα προκύψει. Για να δούμε σε ποιον θα πέσει ο κλήρος της ανακοίνωσης αυτή τη φορά.


Το μήνυμα της Θεσσαλονίκης

Το περασμένο σαββατοκύριακο από την 76η ΔΕΘ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, εξέπεμψε το δικό του μήνυμα για την πολιτική εξόδου από την κρίση. Ευτυχώς ο Σαμαράς ήταν συνεπής στα χρονοδιαγράμματα και συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματός του. Δεν είχαμε δηλαδή φαινόμενα σαν εκείνα της αντίστοιχης παρουσίας του κ. Παπανδρέου με όσα «καταπληκτικά» συνέβησαν, ειδικά την ημέρα της συνέντευξης τύπου.

Το μήνυμα του Σαμαρά ήταν ξεκάθαρο : «Εμείς οι Έλληνες μπορούμε». Μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες, έδωσε το στίγμα μιας διαφορετικής πολιτικής στάσης και κουλτούρας. Της πολιτικής πρακτικής που έχει ως κεντρικό πυρήνα την ισχυροποίηση της χώρας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Μιας χώρας που δεν θέλει να φέρνει σε σύγκρουση μεταξύ τους τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, μιας χώρας που εμπνέει εμπιστοσύνη και προοπτική, μιας χώρας που δεν εκπέμπει μηνύματα «Τιτανικών» και «διαφθοράς».

Η ομιλία του ξεκίνησε με τη φράση «Πέρσι, από το βήμα αυτό, σας είχε πει τι προτείνω. Φέτος θα σας πω τι θα κάνω.», φράση που δείχνει ότι ο Σαμαράς έχει συγκεκριμένο πλάνο και θέλει να το εφαρμόσει. Δεν περιορίζεται απλώς σε στείρα αντιπολίτευση και κορώνες τύπου «Λεφτά υπάρχουν», όπως έκανε ο κ. Παπανδρέου το 2009. Επιδιώκει να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, με καθαρή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία, χωρίς να ζητά αποκούμπια, άλλοθι και δεκανίκια για την εφαρμογή του προγράμματός του.

Ο Σαμαράς επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση και αυτή τη φορά, τα ίδια τα γεγονότα δικαιώνουν και αυτή του τη θέση. Διότι όλα μα όλα συνηγορούν στο ότι αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Και όχι μόνο δεν βγαίνει, αλλά δυσχεραίνει ουσιαστικά την κατάσταση της χώρας. Όλοι οι στόχοι βρίσκονται εκτός πραγματικότητας και το σοκαριστικό ενδεχόμενο για χρέος στο 189 % του ΑΕΠ μέχρι το 2012 δεν αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών. Αυτό το μείγμα που εφαρμόζεται έχει αποτύχει παταγωδώς. Η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός λαϊκής νομιμοποίησης για όσα κάνει και βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με το προεκλογικό πρόγραμμά της, συνεπώς οι εκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά. Και παύουν πλέον να φαντάζουν ως καταστροφικός εκβιασμός από πλευράς κυβέρνησης. Όλο και περισσότερο αναδεικνύονται ως η καλύτερη λύση για τον τόπο, για να προκύψει ένα συγκεκριμένο πλάνο κυβερνητικής δράσης εν μέσω θαλασσοταραχής.


Η δικιά μας Έκθεση


Εν μέσω όλων αυτών των γεγονότων, την Τετάρτη άνοιξε τις πύλες της η 3η Πανελλήνια Έκθεση «Κορινθία 2011». Μια πραγματική αχτίδα φωτός μέσα στο βαθύ σκοτάδι της ύφεσης, ξεπηδά από την Κόρινθο και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους πολίτες να την επισκεφθούν. Και φέτος δεν υπάρχουν δικαιολογίες, γιατί η είσοδος είναι δωρεάν.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες που, ειδικά αυτή τη χρονιά, συμμετέχουν ως εκθέτες και τολμούν να πηγαίνουν στην κυριολεξία κόντρα στο ρεύμα. Θέλει μεγάλη δύναμη αυτή την εποχή της απίστευτης ύφεσης και της ανεργίας, να πολλαπλασιάζεις ουσιαστικά τους χρόνους εργασίας σου και να συντηρείς εκθεσιακό περίπτερο. Εκτός όλων των άλλων, στους φετινούς εκθέτες εντόπισα και πολλές πρωτοτυπίες αγαθών και υπηρεσιών, ενώ τα περίπτερα είναι περιποιημένα και πλούσια αναμένοντας τους επισκέπτες. Μέχρι την Κυριακή φροντίστε να κάνετε τουλάχιστον μια επίσκεψη και δεν θα χάσετε.

Ξεχωριστή μνεία όμως πρέπει να γίνει και στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κ. Β.Νανόπουλο. Κατόρθωσε μαζί με τους συνεργάτες του να αυξήσει και φέτος τους εκθέτες, μέσα σε μια χρονιά οικονομικής καθίζησης. Πρόκειται για προσωπική του δικαίωση, μιας και πολύ νωρίς εφέτος τα διάφορα «παπαγαλάκια» τον είχαν στήσει στον τοίχο, σχεδόν ειρωνευόμενα, διατυμπανίζοντας ότι η Έκθεση δεν θα προσελκύσει εκθέτες και θα αποτύχει. Η προσπάθεια εμπέδωσης αυτής της επιθυμίας τους στην κοινή συνείδηση, είχε γίνει έμμονη ιδέα με μοναδικό στόχο την αποδυνάμωση του Νανόπουλου ενόψει και των εκλογών στα Επιμελητήρια. Όλα στο βωμό δηλαδή …

Δεν τους βγήκε και ο Νανόπουλος ακόμα μια φορά απέδειξε ότι ξέρει να δουλεύει μεθοδικά και αποδοτικά. Πιστεύω ότι η επανεκλογή του θα είναι δικαιωματική και νομίζω ότι η πόλη της Κορίνθου δεν έχει πια την πολυτέλεια τέτοιους ανθρώπους να τους κρατά μακριά από τις διοικητικές της δομές, ακόμα και όταν οι ίδιοι αποφεύγουν επιμελώς να εμπλακούν με αυτές.


Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας



Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd, εδώ.

0

26/9/11 - Εκπομπή "Η Πελοπόννησος σήμερα" - 22/9/2011

Στην εκπομπή "Η Πελοπόννησος Σήμερα" του Σ. Μασούρη, στο TV Super, φιλοξενήθηκε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011, ο Β.Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Κορινθίας.

Κύρια θέματα η επικαιρότητα, οι αποκαλύψεις σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία από μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, οι διαρροές για απόλυση οπλιτών και τα φύλλα πορείας στους Ολυμπιονίκες, η συνέντευξη του Αδ. Πεπελάση, η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, οι κοινωνικοί τριγμοί από τα συνεχή μέτρα.

Για τη συνέντευξη του Αδαμάντιου Πεπελάση, καθηγητή, οικονομολόγου και επί σειρά ετών συμβούλου του Ανδρέα Παπανδρέου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Δείτε το σχετικό video :



Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας

0

22/9/11 - Στην "Ελ.Ζώνη" το άρθρο από το "Σήμερα" της 17/9

Στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα "Ελεύθερη Ζώνη" που διαχειρίζεται η έγκριτη δημοσιογράφος κα Σοφία Βούλτεψη, δημοσιεύεται σήμερα το κείμενο από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου 2011.

Με το κείμενο αυτό εγκαινιάζεται η εβδομαδιαία αρθρογραφία μου στην εφημερίδα κάθε Σάββατο.

Το κείμενο δημοσιεύεται σήμερα στην "Ελεύθερη Ζώνη", 22 Σεπτεμβρίου 2011 και μπορείτε να το δείτε εδώ.

0

20/9/11 - Εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" - 17/9/2011 - σ.7

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 17 Σεπτεμβρίου 2011, σελίδα 7 :

Η έννοια του «οριζόντιου»

Από την προηγούμενη εβδομάδα περνάμε πλέον στο «επί του πρακτέου». Σαστισμένη η μέση ελληνική οικογένεια άρχισε να λαμβάνει τα ταχυδρομικά γιαταγάνια της πατριωτικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης Παπανδρέου – Βενιζέλου.

Αν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο από όλη αυτή την ιστορία είναι ότι μάθαμε πολύ καλά στην Ελλάδα, μας έγινε κτήμα και κοινή συνείδηση, το τί σημαίνει «οριζόντιο μέτρο». Ζήσαμε οριζόντιες περικοπές, μάθαμε για τα οριζόντια χαράτσια, καταστάσεις που εμπλούτισαν και στην οικονομική επιστήμη το εν λόγω φορολογικό πεδίο, το οποίο χαρακτηριζόταν ως κοινωνικά άδικο και συνήθως περιελάμβανε τους έμμεσους φόρους, όπως για παράδειγμα είναι το ΦΠΑ.

Παρεμπιπτόντως – για να μην ξεχνιόμαστε – και στο πεδίο του ΦΠΑ, ζήσαμε μοναδικές στιγμές. Εκεί που είχαμε μείνει στο ότι το 19 % της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, θεωρείτο από την αντιπολίτευση ανάλγητο και σκληρό φορομπηχτικό μέτρο, βιώσαμε την εκτόξευσή του από την πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών, στο 23 % χρησιμοποιώντας πυραυλικούς προωθητήρες – τουρμπίνες. Το σκάφος «ΦΠΑ23» μπήκε τελικά σε τροχιά γύρω και από σουβλάκια, πίτες, μακαρονάδες, πίτσες κτλ, αποκτώντας … δορυφορική διάσταση ! Πρέπει να επισημανθεί ότι η εκτόξευση έγινε εν μέσω χειροκροτημάτων και πανηγυρισμών ακριβώς από εκείνους που πριν λίγο καιρό είχαν κατακεραυνώσει την αύξηση στο 19 % και μάλιστα όχι στα είδη εστίασης. Ας είναι όμως …

Επανέρχομαι στο μεγάλο κέρδος. Την κατανόηση του «οριζόντιου». Πριν από 4 χρόνια είχε αποφασιστεί και εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση το λεγόμενο «πάγωμα μισθών». Ότι δηλαδή δεν θα δίνονταν αυξήσεις και για να μην προκληθεί σοβαρή κοινωνική αναταραχή, δόθηκαν 500 € ετήσια ενίσχυση σε όσους λάμβαναν μέχρι 1.500 € / μήνα και 700 € σε όσους λάμβαναν μέχρι 1.000 € / μήνα, ποσά που αν διαιρούνταν με τους μήνες του έτους, προέκυπτε ουσιαστικά αύξηση. Από τη στιγμή που προέκυψε η πληροφορία αυτή, ως δημοσιογραφικό θέμα, μέχρι να βγει η επίσημη ανακοίνωση, τα τύμπανα του πολέμου είχαν ηχήσει. Άδικο, ανάλγητο, εξοντωτικό ήταν μερικοί ήπιοι από τους χαρακτηρισμούς που ήδη διέδιδαν τα γνωστά – άγνωστα παπαγαλάκια και τους είχαν κάνει κοινό τόπο στα συμπεράσματα του μέσου Έλληνα.

Τώρα πια, όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν ευχές για τα μέτρα που θα θεωρούσαμε αποδεκτά ή επιθυμητά αν ήθελε κάποιος να μας τα επιβάλει. Σήμερα όλα αυτά, φαντάζουν χάδια μπροστά σε όλα όσα έγιναν και γίνονται. Κάπως έτσι η κυβέρνηση Παπανδρέου κατάφερε επιτέλους να αναδείξει την πραγματική έννοια του «οριζόντιου». Και αυτό είναι κέρδος. Έστω και τώρα. Γιατί μπορούμε πλέον να έχουμε μια ξεκάθαρη βάση συζητήσεως. Να μη διαφεύγουν δηλαδή, διάφοροι, στην πολιτική συζήτηση μέσω της ετυμολογίας των λέξεων.

Το μικρομεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξαφνικά, μέσα στο Σεπτέμβριο, αμέσως μετά την παραδοσιακά μαύρη έξοδο από τον Αύγουστο και την αντιμετώπιση του πίδακα των λογαριασμών, βρέθηκε αντιμέτωπο με μια άνευ προηγουμένου κυριολεκτική αφαίμαξη. Τα «τρακοσάρια» πέφτουν βροχή και οι κεραμίδες φτάνουν για να φτιάξει κανείς σκεπή σε βίλα στην Εκάλη. Κάνουν τις προσθέσεις και έρχονται ζαλάδες. Οι περισσότεροι πάντως διαπιστώνουν ότι απλά «δεν βγαίνουν».

Όταν λέω «μικρομεσαίο νοικοκυριό», να υπογραμμιστεί, δεν διαχωρίζω σε κοινωνικής ή επαγγελματικής προέλευσης. Στη νοοτροπία του διαχωρισμού του οικονομικά ενεργού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας δεν πρόκειται να συμμετάσχω διότι θεωρώ ότι όταν γίνεται, συμβαίνει εκ του πονηρού και το μόνο που προσφέρει είναι άλλοθι στους όψιμους κυβερνητικούς παρατηρητές τύπου Λοβέρδου που σήμερα διαπίστωσαν, ότι όσα έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι ίδιοι, κατέστρεψαν την Ελλάδα. Συνεπώς λοιπόν οι διάφοροι χαρακτηρισμοί τύπου «κοπρίτες», «ισόβιοι», «αντιπαραγωγικοί», κτλ επιστρέφονται αυτεπάγγελτα άνευ περαιτέρω εξηγήσεως.


Στον «πάγο» η κοινωνία


Ενώ λοιπόν, ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ο θερμότερος των τελευταίων δεκαετιών, από πλευράς καιρικών συνθηκών, καταφέρνει ταυτόχρονα να βουλιάζει την κοινωνία στον παγετώνα των κυβερνητικών αποφάσεων που ανακοινώνονται πλέον ανά δύο ημέρες, αφού πρώτα έχει προηγηθεί το σχετικό επικοινωνιακό έργο του «παίρνω αμπάριζα και βγαίνω».

Πολυπαιγμένο πια το εβδομαδιαίο κυβερνητικό θρίλερ, διλλημάτων και εκβιασμών, βρήκε την περασμένη εβδομάδα νέο σκηνικό, γιατί αλλιώς δε θα μπορούσε να αποτελέσει έκπληξη. Στα στούντιο της ΔΕΘ παίχτηκε το τελευταίο μελόδραμα, με φόντο τα τούβλα και τα ντουβάρια από τους εκθεσιακούς χώρους. Τα ερωτήματα που είχαν τεθεί για προπαρασκευή – πως λέμε «θερμαίνετε το φούρνο στους 200 °C» – ήταν πράγματι συγκλονιστικά.

Αναφέρω μερικά : «Ποιος θα εγκαινιάσει την Έκθεση ;», «Θα ανέβει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη ;», «Θα γίνει η ομιλία του Πρωθυπουργού ;», «Θα γίνει η συνέντευξη του Πρωθυπουργού ;», «Θα δεχθεί ερωτήσεις ο Πρωθυπουργός ;», «Από πού θα φύγει ο Πρωθυπουργός ;».

Μέχρι να προλάβουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ιστορικά ερωτήματα, είχε γίνει, με καθυστέρηση 4 ωρών, η πολυαναμενόμενη συνέντευξη με τον κ. Βενιζέλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Εμβρόντητη η κοινωνία άκουσε για την επιβολή ενός ακόμα χαρατσιού μέσα στον Σεπτέμβριο. Το δε δόγμα, «ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια», έδωσε την προοπτική ελπίδας στον ελληνικό λαό. Αν σας φαίνεται υπερβολική η χρήση της λέξης «ελπίδα», μην ανησυχείτε, σε λίγες μέρες, ως τέτοια θα παρουσιαστεί η προαναφερθείσα ρήση του Πρωθυπουργού.


Η έλλειψη πλάνου

Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση πως σε ό,τι συμβαίνει, δεν υπάρχει κάποιος στοιχειώδης σχεδιασμός ή τουλάχιστον ένα σύστημα που θα μπορεί να αναδεικνύει το τί τρύπα βουλώνουμε με κάθε νέο μέτρο.

Περικοπές γίνονται, μειώνεται ραγδαία το μισθοδοτικό κόστος σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά συνεχώς οι «μαύρες τρύπες» πολλαπλασιάζονται και διευρύνονται. Δεν μπορεί να διαπιστώσει ο Έλληνας πολίτης που αιμορραγεί συνεχώς, με ποιον τρόπο τελικά συμβάλει και σε τί πράγμα, σε τί μέγεθος. Την ώρα που η κυβέρνηση εξωθεί ουσιαστικά σε απόλυση τουλάχιστον 20 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, αποκαλύπτεται ότι έχει προσλάβει, τουλάχιστον, 25 χιλιάδες νέους δημοσίους υπαλλήλους, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου. Θέατρο παραλόγου άνευ προηγουμένου. Διαρκώς ανακοινώνονται νέες επιτροπές, παχυλά αμειβόμενες, για να εκτελέσουν πράγματα που κάλλιστα θα μπορούσε να εκτελέσει ο υπάρχων κρατικός μηχανισμός.

Η πατρίδα, σε αυτή τη δύσκολη ώρα, πρέπει να στηριχτεί στους ίδιους τους πολίτες της, να εμπιστευτεί τις δομές της, αφού βέβαια αξιολογήσει αυστηρά τους πάντες και αφού πρώτα δεχθεί ότι μέσα στις δομές της υπάρχουν και άξιοι άνθρωποι. Γιατί ακόμα και με τους νόμους των πιθανοτήτων να το πάμε, δε γίνεται όλοι στο ελληνικό δημόσιο να είναι κατά Πάγκαλον «κοπρίτες». Κάποιοι, όσοι θέλετε, 2.000, 1.000, 500, κάποιοι θα πρέπει να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όσα χρειάζεται σήμερα η χώρα. Ευθύνη λοιπόν του καλού εργοδότη είναι να τους διακρίνει, να τους επιτρέψει πρωτοβουλίες και να τους δώσει το πεδίο να δράσουν. 

Πέρα από όσα προαναφέρθηκαν, έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι έτσι όπως πάμε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν μπορεί η κοινωνία να βιώνει εβδομαδιαίως και έναν καινούριο εκβιασμό. Κάποιος πρέπει να εμφανίσει ένα συγκεκριμένο πλάνο πλεύσης, έστω και μέσα στη θαλασσοταραχή. Ευελπιστώ ότι κάτι τέτοιο θα ακούσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ από τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Σαμαρά. Αν δεν το ακούσουμε και από αυτόν , τότε …



Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας




Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd, εδώ.

0

16/9/11 - Εκπομπή "Η Πελοπόννησος σήμερα" - 14/9/2011

Στην εκπομπή "Η Πελοπόννησος Σήμερα" του Σ. Μασούρη, στο TV Super, φιλοξενήθηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011, ο Β.Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και μέλος της ΝΟ.Δ.Ε. ΝΔ Κορινθίας.

Κύρια θέματα η επικαιρότητα, η ώρα της πληρωμής μετά τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, το κυβερνητικό τέλμα και η ανάγκη για νέα κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή επί συγκεκριμένου πλάνου για την οικονομία.



Δείτε το σχετικό video :
 
 
 
 
 
 Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας
 

0

12/9/11 - Στην "Ελεύθερη Ζώνη" το άρθρο για τα Επ.Δικαιώματα

Στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα "Ελεύθερη Ζώνη" που διαχειρίζεται η έγκριτη δημοσιογράφος κα Σοφία Βούλτεψη, δημοσιεύτηκε το κείμενο σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για την απόρριψη των προσχεδίων για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα Τμημάτων ΤΕΙ που συντάχθηκαν επί εποχής του κου Πανάρετου.


Με σειρά σχετικών άρθρων είχαν τονιστεί πολύ νωρίς τα ανεδαφικά σημεία των προσχεδίων.

Το κείμενο δημοσιεύεται σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 και μπορείτε να το δείτε εδώ.

0

8/9/11 - Πρωτοφανής ταπείνωση του Υπ. Παιδείας συνολικά

Μετά τον εκκωφαντικό διασυρμό της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, κας Φ. Γεννηματά, ήρθε η σειρά της πρωτοφανούς ταπείνωσης της ίδιας της Υπουργού, κας Διαμαντοπούλου και του Υπουργείου Παιδείας συνολικά.

Η κα Γεννηματά απάντησε προ ημερών σε ερώτηση για το άσυλο, στη Βουλή, ότι «σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο οικείος πρύτανης κάθε πανεπιστημίου είναι υπεύθυνος για την τήρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας ...», αποδεικνύοντας ότι δεν έχει την παραμικρή γνώση σχετικά με το νόμο που η ίδια ψήφισε και που υποτίθεται ότι συνέδραμε στο να καταρτιστεί.

Προχθές, ήρθε η σειρά της ίδιας της κας Διαμαντοπούλου και των μυστικοσυμβούλων του Υπουργείου Παιδείας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομα τα πέντε σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων πτυχιούχων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.).

Η ταπείνωση όμως δεν προκύπτει μόνο από αυτό το γεγονός, καθώς και άλλες φορές έχουν υπάρξει αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ για διάφορα προσχέδια. Προκύπτει από όλο το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο αποτελεί ράπισμα για την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε το Υπουργείο και αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, ως προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος ενός πτυχιούχου των Τ.Ε.Ι. είναι η εγγραφή του ως "μέλους του διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος" και η χορήγηση της σχετικής άδειας από αυτό. Όμως, από την ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπεται πουθενά η σύσταση του "διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος". Επιπλέον, τα πέντε διατάγματα πρέπει να καθορίζουν, κατά τρόπο σαφή και ορισμένο, τις προϋποθέσεις χορηγήσεως της σχετικής αδείας, προϋποθέσεις που δεν καθορίζονται πουθενά.

Ουσιαστικά το ΣτΕ περιγράφει το απολύτως λογικό, ότι δηλαδή αυτά τα σχέδια αποτελούν εκθέσεις προθέσεων, αβάσιμες νομικά, αναφερόμενες σε μη υπαρκτούς θεσμούς, χωρίς να περιγράφουν με ακρίβεια τίποτα από όσα μνημονεύουν. Με λίγα λόγια το ΣτΕ, ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά, γνωματεύει επί σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων, συμπεραίνοντας πρωτίστως ότι τα κείμενα αυτά δεν μπορούν καν να σταθούν ως Προεδρικά Διατάγματα, χωρίς καν να χρειαστεί να μπει στην ουσία των όσων πραγματεύονται.

Πρέπει να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο ότι Προεδρικά Διατάγματα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων για τα τμήματα που αφορούν τα συγκεκριμένα, είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εκκρεμούσε η έκδοσή τους σε ΦΕΚ. Ο κος Πανάρετος, πρώην Υφυπουργός, τα είχε αποσύρει και μετά από διαβούλευση που έκανε στο προσωπικό του blog, κατέθεσε προς έγκριση τα νέα αυτά πέντε μνημεία νομικής ασυμβατότητας, προχειρότητας και θεωρητικολογίας.

Σε άρθρο - έγγραφο που είχα καταθέσει και στον Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. στις 24 Φεβρουαρίου 2011 και είχε δημοσιευθεί σε πλήθος ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης είχα επισημάνει εγκαίρως αυτούς τους κινδύνους. Επιγραμματικά ανέφερα ότι "ένα Π.Δ. πρέπει να είναι βασισμένο σε νόμους, να ανταποκρίνεται στο τρέχον θεσμικό πλαίσιο, ή να ρυθμίζει τη λειτουργία νόμων και να διορθώνει παραλείψεις". Ότι οι όροι "«διευρυμένο ΤΕΕ» και «διευρυμένο ΓΕΩΤΕΕ» δεν υφίστανται πουθενά στην ελληνική νομοθεσία. Παρ’ όλ’ αυτά μνημονεύονται στα Π.Δ. ως οι φορείς που θα αποδίδουν τα επαγγελματικά δικαιώματα".

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Τέλος, επειδή οι καιροί είναι πονηροί και έχει σημασία πλέον να αναδεικνύεται η συνέπεια και η ικανότητα διαχείρισης των ακαδημαϊκών θεμάτων και από τις φοιτητικές παρατάξεις, θα πρέπει να τονιστεί ότι ενώ πλήθος σχετικών συνδικαλιστικών φορέων της ΔΑΚΕ και εκπροσώπων της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πολύ νωρίς εντόπισαν τις κραυγαλέες ασυμβατότητες των Π.Δ. του Υπουργείου, η ΠΑΣΠ (παράταξη προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ) κυκλοφορούσε την παρακάτω αφίσα πανηγυρίζοντας για τα συγκεκριμένα Π.Δ. επαγγελματικών δικαιωμάτων, τα πρώτα που επιχειρούσε να "περάσει" κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μετά από 25 σχεδόν χρόνια. :




Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι επί κυβερνήσεως Ν.Δ. εκδόθηκαν τα Π.Δ. επαγγελματικών δικαιωμάτων για σχεδόν όλα τα τμήματα ΤΕΙ (πλην εκείνων που εκκρεμούσε η δημοσίευση μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, αλλά είχαν εγκριθεί από το ΣΑΤΕ) και για 53 τμήματα Πανεπιστημίων, πρωτόγνωρο πλήθος δραστηριοτήτων στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα απίστευτα γεγονότα με τα βιβλία των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η πλήρης απορρύθμιση των σχολείων, οι συγχωνεύσεις και οι γενικότητες που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο - πλαίσιο της τριτοβάθμιας, μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι η ταπείνωση και ο διασυρμός θα συνεχιστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς η ταλαιπωρία της Παιδείας στην Ελλάδα δεν έχει τελειωμό ...


Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας