7/12/17

7/12/17 - 3ο Τακτικό Συνέδριο ΠΕΔιΣ

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Τμήματος, διοργανώνει το 3ο τακτικό συνέδριο με αντικείμενο «Δημοκρατία, ανάπτυξη και ασφάλεια: Πολιτική σε συνθήκες αβεβαιότητας», στο Λουτράκι, 8 – 10 Δεκεμβρίου 2017, στους χώρους του Club Hotel Casino Loutraki.

Οικονομίες και πολιτικά συστήματα εισέρχονται σε στάδια σημαντικών μεταβολών. Κραταιά κόμματα δοκιμάζονται από την άνοδο της επιρροής νεοπαγών κομμάτων και νεόκοπων πολιτικών. Στα εκλογικά σώματα παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις στις προτιμήσεις ψήφου, συχνά προς την κατεύθυνση αντισυστημικών δυνάμεων.

Νέες ηγεσίες δημιουργούν καινούρια δεδομένα σε θέματα διεθνούς πολιτικής και ασφάλειας και, παράλληλα, αυξάνεται η αβεβαιότητα σχετικά με τη στρατηγική κρατών όπου παρατηρείται υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών θεσμών και συγκέντρωση εξουσίας σε μονοπρόσωπους θεσμούς.

Στο οικονομικό επίπεδο η Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί στα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της απασχόλησης. Οι αντίρροπες προκλήσεις, πέραν της Ευρώπης, του οικονομικού προστατευτισμού και της περαιτέρω απελευθέρωσης στη διακίνηση κεφαλαίων και αγαθών υποχρεώνουν σε νέες προσαρμογές. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει το διάλογο για το θεσμικό και πολιτικό μέλλον της, με δεδομένο το Brexit και τη διαφαινόμενη διάσταση προτεραιοτήτων μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της.

Πώς ερμηνεύονται οι σύγχρονες εξελίξεις υπό το πρίσμα διαφορετικών κοινωνικών επιστημών; Στοιχειοθετείται κατάσταση κρίσης ή πρόκειται για αναμενόμενη μεταβολή; Ποια θα είναι τα νέα χαρακτηριστικά για τη δημοκρατία, την οικονομία, το κράτος, τη διεθνή συνεργασία και ασφάλεια;
Τα παραπάνω ερωτήματα, μεταξύ άλλων, θα απασχολήσουν ερευνητές από τα πεδία της Πολιτικής Επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων, της Οικονομίας, του Δικαίου, της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας.

Οι εισηγήσεις τους εντάσσονται στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
  • Πολιτικό σύστημα, θεσμοί και οικονομική κρίση.
  • Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Προκλήσεις για τη θεωρία και την πολιτική.
  • Πολυπολιτισμικές κοινωνίες και διαπολιτισμικότητα στην Ευρώπη.
  • Διεθνής και περιφερειακή αστάθεια: Θεωρητικοί προβληματισμοί και προκλήσεις πολιτικής.
  • H καταπολέμηση της φτώχειας και η προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους σε ανάγκη: Αναζητώντας καινοτόμες ιδέες.
  • Το μέλλον της απασχόλησης: Αναζητώντας νέα μοντέλα οργάνωσης της αγοράς εργασίας και κατανομής του πλούτου.
  • Πολιτική βία και τρομοκρατία: πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές αποτυπώσεις.
  • Δυσαρέσκεια, δικαιοσύνη, νομιμοποίηση και σταθερότητα.
  • Η φιλοσοφική αναζήτηση της ευτυχίας σε καιρούς αβεβαιότητας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν με την αναγόρευση του διακεκριμένου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Duke Joseph M. Grieco σε Επίτιμο Διδάκτορα, ο οποίος ακολούθως θα δώσει διάλεξη.

Για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ.

Για την αίτηση παρακολούθησης πατήστε εδώ.

Για την Ιστοσελίδα συνεδρίου πατήστε εδώ.


Στο Συνέδριο λαμβάνω μέρος με 2 εισηγήσεις, το Σάββατο και την Κυριακή. Ακολουθεί ο χρονοπρογραμματισμός υλοποίησης των 2 παρουσιάσεων :